Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-05-01 do 2003-12-31
Wersja archiwalna od 2003-05-01 do 2003-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY l POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 23 kwietnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej
Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.W załączniku do rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej (Dz. U. Nr 227, poz. 1894) wprowadza się następujące zmiany:
1) przed kontyngentem oznaczonym numerem 094201 dodaje się kontyngenty oznaczone numerami 094236, 094237, 094238 w brzmieniu:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
094236 | 0202 | Mięso wołowe mrożone: |
| 50 | 200 EUR/t |
| 0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | 0 |
|
|
| 0202 20 | - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
|
|
|
| 0202 20 10 0 | - - Ćwierci "kompensowane" | 0 |
|
|
| 0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | 0 |
|
|
| 0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | 0 |
|
|
| 0202 20 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0202 30 | - Bez kości: |
|
|
|
| 0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku | 0 |
|
|
| 0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | 0 |
|
|
| 0202 30 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
|
094237 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 500 | 200 EUR/t |
|
| - Świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| 0203 11 | - - Tusze i półtusze: |
|
|
|
| 0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 |
|
|
| 0203 11 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
| 0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 12 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0203 19 | - - Pozostałe: |
|
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
| 0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
| 0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 0 |
|
|
| 0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0203 19 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - Mrożone: |
|
|
|
| 0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
|
|
|
| 0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 |
|
|
| 0203 21 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
| 0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 22 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0203 29 | - - Pozostałe: |
|
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
| 0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
| 0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 0 |
|
|
| 0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0203 29 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
094238 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 500 | 200 EUR/t |
|
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
|
| 0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| 0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 0 |
|
|
| 0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
| 0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 12 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
| 0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
| 0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%° lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
| 0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 0 |
|
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
| 0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| 0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| 0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
| 0207 13 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 13 99 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: |
|
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
| 0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 0 |
|
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
| 0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| 0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
| 0207 14 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - Z indyków: |
|
|
|
| 0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| 0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
| 0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 25 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
| 0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
| 0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
| 0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 0 |
|
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
| 0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| 0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| 0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
| 0207 26 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: |
|
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
| 0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 0 |
|
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
| 0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| 0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| 0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
| 0207 27 91 0 | - - - - Wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - Z kaczek, gęsi i perliczek: |
|
|
|
| 0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
|
| - - - Kaczki: |
|
|
|
| 0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 0 |
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
| 0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
|
| - - - Gęsi: |
|
|
|
| 0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
| 0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i tąp, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 0 |
|
|
| 0207 33 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
|
| - - - Kaczki: |
|
|
|
| 0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
| 0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
|
| - - - Gęsi: |
|
|
|
| 0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
| 0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 0 |
|
|
| 0207 34 | - - Otłuszczone wątróbki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| 0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | 0 |
|
|
| 0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
|
| - - - - Bez kości: |
|
|
|
| 0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
|
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
| 0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 0 |
|
|
| 0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 0 |
|
|
| 0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
|
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| 0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
| 0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
| 0207 35 91 0 | - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż otłuszczone wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: |
|
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
|
| - - - - Bez kości: |
|
|
|
| 0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
|
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 0 |
|
|
| 0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 0 |
|
|
| 0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
|
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| 0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
| 0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
|
| - - - - Wątróbki: |
|
|
|
| 0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątróbki gęsie | 0 |
|
|
| 0207 36 85 0 | - - - - - Otłuszczone wątróbki kacze | 0 |
|
|
| 0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
2) kontyngent oznaczony numerem 094201 w brzmieniu:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
094201 | 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 500 | 350 EUR/t |
| 0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy: |
|
|
|
|
| - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
|
|
| 0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
|
| 0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
| 0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
|
| 0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
otrzymuje brzmienie:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
094201 | 0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy: |
| 1000 | 350 EUR/t |
|
| - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
|
|
| 0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
|
| 0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
| 0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
|
| 0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
3) po kontyngencie oznaczonym numerem 094201 dodaje się kontyngenty oznaczone numerami 094239, 094240 w brzmieniu:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
|
| - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy: |
|
|
|
094239 | 0402 21 | - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
| 500 | 350 EUR/t |
|
| - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy: |
|
|
|
| 0402 21 11 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
|
|
|
| 0402 21 11 1 | - - - - - Dla niemowląt | 0 |
|
|
| 0402 21 11 9 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 0402 21 17 | - - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 11% masy: |
|
|
|
| 0402 21 17 1 | - - - - - - Dla niemowląt | 0 |
|
|
| 0402 21 17 9 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0402 21 19 | - - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy: |
|
|
|
| 0402 21 19 1 | - - - - - - Dla niemowląt | 0 |
|
|
| 0402 21 19 9 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy: |
|
|
|
| 0402 21 91 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
|
|
|
| 0402 21 91 1 | - - - - - Dla niemowląt | 0 |
|
|
| 0402 21 91 9 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 0402 21 99 | - - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 0402 21 99 1 | - - - - - Dla niemowląt | 0 |
|
|
| 0402 21 99 9 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - Pozostałe: |
|
|
|
| 0402 91 | - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
|
|
|
| - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy: |
|
|
|
094240 | 0402 91 91 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 | 600 |
|
4) po kontyngencie oznaczonym numerem 094203 dodaje się kontyngent oznaczony numerem 094241 w brzmieniu:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
|
|
|
|
| - - Pozostały: |
|
|
|
|
| - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|
|
|
094241 | 0406 30 31 0 | - - - - Nieprzekraczającej 48% masy | 0 | 600 | 350 EUR/t |
5) kontyngent oznaczony numerem 094211 w brzmieniu:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
094211 | 1107 | Słód, nawet palony: |
| 800 | 30 EUR/t |
| 1107 10 | - Niepalony: |
|
|
|
|
| - - Z pszenicy: |
|
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 1107 10 11 0 | - - - W postaci mąki | 3,2 +maksimum |
|
|
|
|
| 0,09 EUR/kg |
|
|
| 1107 10 19 0 | - - - Pozostały | 0,08 EUR/kg |
|
|
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1107 10 91 0 | - - - W postaci mąki | 3,2 |
|
|
|
|
| +maksimum |
|
|
|
|
| 0,09 EUR/kg |
|
|
| 1107 10 99 0 | - - - Pozostałe | 0,08 EUR/kg |
|
|
| 1107 20 00 0 | - Palony | 0,09 EUR/kg |
|
|
otrzymuje brzmienie:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
094211 | 1107 | Słód, nawet palony: |
| 800 | 30 EUR/t |
| 1107 10 | - Niepalony: |
|
|
|
|
| - - Z pszenicy: |
|
|
|
| 1107 10 11 0 | - - - W postaci mąki | 5 |
|
|
| 1107 10 19 0 | - - - Pozostały | 5 |
|
|
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1107 10 91 0 | - - - W postaci mąki | 5 |
|
|
| 1107 10 99 0 | - - - Pozostałe | 5 |
|
|
| 1107 20 00 0 | - Palony | 5 |
|
|
6) po kontyngencie oznaczonym numerem 094216 dodaje się kontyngent oznaczony numerem 094242 w brzmieniu:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 1704 90 | - Pozostałe: |
|
|
|
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1704 90 75 0 | - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne |
|
|
|
094242 | ex 1704 90 75 0 | Cukierki toffi, karmelki i podobne, zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 0 | 300 | 100 EUR/t |
7) po kontyngencie oznaczonym numerem 094223 dodaje się kontyngent oznaczony numerem 094243 w brzmieniu:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 1905 20 | - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: |
|
|
|
094243 | 1905 20 30 0 | - - Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 0 | 80 | 100 EUR/t |
8) kontyngent oznaczony numerem 094233 w brzmieniu:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
094233 | 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
| 150 | 200 EUR/t |
|
| - Sok jabłkowy: |
|
|
|
| 2009 71 | - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20: |
|
|
|
|
| - - - Pozostały: |
|
|
|
| 2009 71 99 0 | - - - - Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
|
| 2009 79 | - - Pozostały: |
|
|
|
|
| - - - O liczbie Brixa przekraczającej 67; |
|
|
|
| 2009 79 19 0 | - - - - Pozostały | 0 |
|
|
|
| - - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67: |
|
|
|
|
| - - - - Pozostały: |
|
|
|
| 2009 79 99 0 | - - - - - Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
|
| 2009 80 | - Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa: |
|
|
|
|
| - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
|
|
| - - - Sok z gruszek: |
|
|
|
| 2009 80 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 2009 80 38 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
otrzymuje brzmienie:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
|
| 200 EUR/t |
|
| - Sok pomarańczowy: |
|
|
|
| 2009 11 | - - Mrożony: |
|
|
|
|
| - - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67: |
|
|
|
094244 | 2009 11 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 | 250 |
|
|
| - Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy): |
|
|
|
| 2009 61 | - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30: |
|
|
|
094245 | 2009 61 90 0 | - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | 0 | 250 |
|
094233 |
| - Sok jabłkowy: |
| 150 |
|
| 2009 71 | - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20: |
|
|
|
|
| - - - Pozostały: |
|
|
|
| 2009 71 99 0 | - - - - Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
|
| 2009 79 | - - Pozostały: |
|
|
|
|
| - - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
|
| 2009 79 19 0 | - - - - Pozostały | 0 |
|
|
|
| - - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67: |
|
|
|
|
| - - - - Pozostały: |
|
|
|
| 2009 79 99 0 | - - - - - Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
|
| 2009 80 | - Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa: |
|
|
|
|
| - - O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
|
| - - - Sok z gruszek: |
|
|
|
| 2009 80 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 2009 80 38 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
9) po kontyngencie oznaczonym numerem 091237 dodaje się kontyngenty oznaczone numerami 094246, 094247 w brzmieniu:
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
094246 | 2201 | Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg: |
| 200 | 100EUR/t |
| 2201 10 | - Wody mineralne i wody gazowane: |
|
|
|
|
| - - Wody mineralne naturalne: |
|
|
|
| 2201 10 11 0 | - - - Nienasycone dwutlenkiem węgla | 0 |
|
|
| 2201 10 19 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 2201 10 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 2201 90 00 0 | - Pozostałe | 0 |
|
|
094247 | 2309 | Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: |
| 1500 | 5 EUR/t |
| 2309 10 | - Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej: |
|
|
|
|
| - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne: |
|
|
|
|
| - - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny |
|
|
|
|
| - - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy lub mniej skrobi: |
|
|
|
| 2309 10 11 0 | - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy | 0 |
|
|
| 2309 10 13 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 10 15 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 10 19 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
|
| - - - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
|
|
|
| 2309 10 31 0 | - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy | 0 |
|
|
| 2309 10 33 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 10 39 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
|
| - - - - Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi: |
|
|
|
| 2309 10 51 0 | - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy | 0 |
|
|
| 2309 10 53 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 10 59 0 | - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 10 70 0 | - - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne | 0 |
|
|
| 2309 10 90 0 | - - Pozostała | 0 |
|
|
| 2309 90 | - Pozostałe: |
|
|
|
| 2309 90 10 0 | - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich | 0 |
|
|
| 2309 90 20 0 | - - Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu | 0 |
|
|
|
| - - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami: |
|
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
|
| - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozyqami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne |
|
|
|
|
| - - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny |
|
|
|
|
| - - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy lub mniej skrobi |
|
|
|
| 2309 90 31 | - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy |
|
|
|
| 2309 90 31 1 | - - - - - - - Przedmieszki | 0 |
|
|
| 2309 90 31 9 | - - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 2309 90 33 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 90 35 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 90 39 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
|
| - - - - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi |
|
|
|
| 2309 90 41 | - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy |
|
|
|
| 2309 90 41 1 | - - - - - - - Przedmieszki | 0 |
|
|
| 2309 90 41 9 | - - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 2309 90 43 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mnie) niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 90 49 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
|
| - - - - - Zawierające więcej niż 30% masy skrobi |
|
|
|
| 2309 90 51 | - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy |
|
|
|
| 2309 90 51 1 | - - - - - - - Przedmieszki | 0 |
|
|
| 2309 90 51 9 | - - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 2309 90 53 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 90 59 0 | - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
|
| 2309 90 70 0 | - - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne | 0 |
|
|
|
| - - - Pozostałe |
|
|
|
| 2309 90 91 0 | - - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy | 0 |
|
|
|
| - - - - Pozostałe |
|
|
|
| 2309 90 95 | - - - - - Zawierające 49% masy lub więcej chlorku choliny, na bazie organicznej lub nieorganicznej |
|
|
|
| 2309 90 95 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów | 0 |
|
|
| 2309 90 95 9 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| 2309 90 99 | - - - - - Pozostałe |
|
|
|
| 2309 90 99 1 | - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów | 0 |
|
|
| 2309 90 99 3 | - - - - - - Przedmieszki | 0 |
|
|
| 2309 90 99 9 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
§ 2.1. Do wniosków o udzielenie pozwoleń na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi, o których mowa w § 1 pkt 2 i 5, złożonych i nierozpatrzonych do dnia wejścia w życie rozporządzenia stosuje się przepisy niniejszego rozporządzenia.
2. Pozwolenia na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi oznaczonymi numerami 094201 i 094211, wydane przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, zachowują ważność do dnia upływu terminu ich ważności.
3. Wielkość kontyngentu taryfowego na przywóz towarów określonych kodem PCN 0402 10 ulega pomniejszeniu o wielkość kontyngentu rozdysponowanego na podstawie pozwoleń, o których mowa w ust. 2.
§ 3.Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od dnia 1 września 2003 r., w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów do dnia 31 sierpnia 2003 r.
§ 4.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2003 r.
Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej: J. Hausner
1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.