Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-04-26 do 2006-08-05
Wersja archiwalna od 2003-04-26 do 2006-08-05
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 4 kwietnia 2003 r.
w sprawie wykazu prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby
Na podstawie art. 6 ust. 4 ustawy z dnia 6 wrześnie 2001 r. o chorobach zakaźnych i zakażeniach (Dz. U Nr 126, poz. 1384 oraz z 2003 r. Nr 45, poz. 391) zarządza się, co następuje:
§ 1.Ustala się wykaz prac, przy wykonywaniu których istnieje szczególne ryzyko przeniesienia na inne osoby zakażenia prątkami gruźlicy, który jest określony w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 2.Ustala się wykaz prac, przy wykonywaniu których istnieje szczególne ryzyko przeniesienia na inne osoby zakażenia pałeczkami duru brzusznego, durów rzekomych A, B i C, innymi pałeczkami Salmonella pochodzenia odzwierzęcego oraz pałeczkami Shigella, który jest określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: L. Sikorski
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 4 kwietnia 2003 r. (poz. 633)
Załącznik nr 1
WYKAZ PRAC, PRZY WYKONYWANIU KTÓRYCH ISTNIEJE SZCZEGÓLNE RYZYKO PRZENIESIENIA NA INNE OSOBY ZAKAŻENIA PRĄTKAMI GRUŹLICY
Prace na stanowiskach związanych z ciągłym kontaktem z ludźmi w;
1) przedszkolach, szkołach i placówkach systemu oświaty;
2) szkołach wyższych, wyższych szkołach zawodowych, wyższych szkołach wojskowych;
3) szpitalach;
4) zakładach opiekuńczo-leczniczych, zakładach pielęgnacyjno-opiekuńczych;
5) sanatoriach, prewentoriach;
6) innych niewymienionych z nazw w pkt 3-5 zakładach przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga udzielania całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych w odpowiednim stałym pomieszczeniu;
7) przychodniach, ośrodkach zdrowia, poradniach;
8) pogotowiu ratunkowym;
9) zakładach rehabilitacji leczniczej;
10) żłobkach;
11) hospicjach;
12) specjalistycznych ośrodkach szkoleniowo-rehabilitacyjnych;
13) warsztatach terapii zajęciowej;
14) domach pomocy społecznej;
15) ośrodkach wsparcia;
16) placówkach opiekuńczo-wychowawczych;
17) zakładach karnych;
18) aresztach śledczych;
19) zakładach poprawczych;
20) schroniskach dla nieletnich.
Załącznik nr 2
WYKAZ PRAC,
PRZY WYKONYWANIU KTÓRYCH ISTNIEJE SZCZEGÓLNE RYZYKO PRZENIESIENIA NA INNE OSOBY ZAKAŻENIA PAŁECZKAMI DURU BRZUSZNEGO, DURÓW RZEKOMYCH A, B i C, INNYMI PAŁECZKAMI SALMONELLA POCHODZENIA ODZWIERZĘCEGO ORAZ PAŁECZKAMI SHIGELLA
1) prace na stanowiskach wymagających bezpośredniego stykania się z nieopakowanymi artykułami żywnościowymi przy wyrobie, przerobie, pakowaniu, przechowywaniu, obrocie i przewozie środków spożywczych oraz przy ich przygotowywaniu do spożycia, jak również przy myciu oraz przygotowywaniu naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność;
2) prace na stanowiskach wymagających bezpośredniego stykania się ze zbiornikami wody, urządzeniami do oczyszczania wody i punktami rozdzielczymi wody w zakładach zaopatrujących ludność w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi oraz w zakładach przemysłowych mających własne ujęcia wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
3) prace na stanowiskach wymagających bezpośredniego kontaktu z dziećmi w wieku do lat 6 w zakładach opiekuńczo-leczniczych, zakładach pielęgnacyjno-opiekuńczych, placówkach opiekuńczo-wychowawczych, żłobkach, przedszkolach, szkołach i placówkach systemu oświaty;
4) prace w wytwórniach sztucznego lodu używanego do celów spożywczych na stanowiskach wymagających bezpośredniego stykania się z tym lodem;
5) prace przy uzyskiwaniu mleka, wyrobie oraz przerobie produktów mlecznych, prace przy uzyskiwaniu mięsa, wytwarzaniu wyrobów mięsnych i rybnych;
6) prace przy przechowywaniu i przewozie produktów i wyrobów, o których mowa w pkt 1, oraz obrocie nimi;
7) prace przy obsłudze wagonów restauracyjnych, barowych i sypialnych oraz wagonów chłodni przeznaczonych do przewozu niepakowanych artykułów żywnościowych;
8) prace na stanowiskach stewardów i stewardes na statkach powietrznych i wodnych.