Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 67 poz. 625
Wersja archiwalna od 2003-05-03 do 2007-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 67 poz. 625
Wersja archiwalna od 2003-05-03 do 2007-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)

z dnia 26 marca 2003 r.

w sprawie wymagań metrologicznych, którym powinny odpowiadać refraktometry

Na podstawie art. 9 pkt 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. - Prawo o miarach (Dz. U. Nr 63, poz. 636 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 155, poz. 1286 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) „refraktometrze” - rozumie się przez to przyrząd pomiarowy stosowany do pomiarów współczynnika załamania światła cieczy i ciał stałych oraz innych wielkości fizycznych będących funkcją współczynnika załamania światła;

2) „współczynniku załamania światła n” - rozumie się przez to wielkość stałą dla danych dwóch ośrodków, wyznaczoną w określonej temperaturze i długości fali, którą określa się przez stosunek sinusa kąta padania α do sinusa kąta załamania β przy przejściu promieni świetlnych z jednego ośrodka do drugiego, obliczany według wzoru:

n = (sin α) / (sin β);

3) „podziałce” - rozumie się przez to uporządkowany zbiór znaków, wraz z towarzyszącym mu ocyfrowaniem, tworzący część urządzenia wskazującego refraktometru;

4) „warunkach odniesienia” - rozumie się przez to określone wymagania, których spełnienie jest konieczne do badania refraktometru lub do wzajemnego porównywania wyników pomiarów;

5) „klasie dokładności” - rozumie się przez to klasę refraktometrów, spełniających określone wymagania metrologiczne i których błędy zawarte są w wyznaczonych granicach.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Refraktometr, w zależności od sposobu odczytu wyników pomiarów, może być skonstruowany jako:

1) wizualny typu analogowego lub cyfrowego;

2) fotoelektryczny.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.1. Refraktometr z wizualnym odczytem wyniku pomiaru składa się w szczególności z następujących elementów:

1) pryzmatu lub kuwety pomiarowej;

2) układu soczewek skupiających;

3) lunety z podziałką i okularem lub wyświetlacza cyfrowego;

4) urządzenia regulacyjnego pozwalającego na sprawdzenie i ustawienie zera lub innego punktu podziałki.

2. Refraktometr fotoelektryczny składa się z następujących elementów:

1) monochromatycznego źródła światła o długości fali λ = 589,3 nm;

2) układu soczewek skupiających;

3) pryzmatu pomiarowego;

4) detektora fotoelektrycznego;

5) przetwornika analogowo-cyfrowego;

6) układu zerowania;

7) układu wyjściowego z wyświetlaczem cyfrowym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Dla refraktometru wyposażonego w termometr dla zakresu temperatur od 150C do 400C lub urządzenie przeliczające wyniki pomiarów do wartości w temperaturze 200C oraz wskazującego ułamek masowy sacharozy w roztworach wodnych przy użyciu źródła światła o długości fali λ = 589,3 nm, wartości poprawek jego wskazań określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Do budowy refraktometru powinny być stosowane materiały, które nie wpływają negatywnie na badane próbki lub na inne substancje używane podczas pomiaru.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.1. Pryzmat i kuweta pomiarowa powinny być wykonane ze szkła optycznego lub innych trwałych materiałów o dostatecznej przezroczystości i jednorodności.

2. Powierzchnie pomiarowe pryzmatu i kuwety powinny być gładkie, pozbawione skaz, fałd i plam.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Elementy refraktometru powinny być zabezpieczone przed przypadkowym przesunięciem.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.1. Refraktometr wizualny może być wyposażony w jedną lub dwie podziałki, wyraźnie od siebie oddzielone.

2. Okular refraktometru powinien umożliwiać nastawienie ostrości pola widzenia w zakresie od -5 do +5 dioptrii.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.1. Podziałka refraktometru powinna być wyskaIowana odpowiednio w jednej z legalnych jednostek miar następujących wielkości mierzonych:

1) współczynnika załamania światła;

2) kąta;

3) zawartości składnika w próbce.

2. Zależność wartości ułamka masowego sacharozy w roztworach wodnych od wartości współczynnika załamania światła w temperaturze 200C przy długości fali λ = 589,3 nm, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.

3. Na podziałce powinny być zamieszczone w sposób czytelny:

1) wartości liczbowe wielkości mierzonej w zakresie pomiarowym refraktometru;

2) oznaczenie jednostki miary wielkości mierzonej, z wyjątkiem oznaczenia „1”.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.Na refraktometrach powinny być w sposób trwały i czytelny zamieszczone w szczególności:

1) nazwa refraktometru;

2) nazwa i adres lub znak producenta refraktometru;

3) numer fabryczny;

4) nazwa lub symbol wielkości mierzonej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.Określa się następujące warunki odniesienia w pomiarach refraktometrycznych:

1) temperaturę powietrza t = 20ºC;

2) ciśnienie atmosferyczne powietrza równe 1 013,25 · 102 Pa;

3) wilgotność względną powietrza równą 50%;

4) zawartość CO2 w powietrzu równą 0,03%;

5) długość fali l = 589,3 nm lub l = 546,1 nm.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.Pomiary refraktometryczne należy przeprowadzać w stałej temperaturze z wykorzystaniem fal świetlnych o określonej długości.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.1. W zależności od błędów granicznych dopuszczalnych refraktometru, stanowiących wartości skrajne sumy błędów pomiaru i odczytu dla danych warunków technicznych, wyróżnia się cztery klasy dokładności refraktometrów: l, II, III i IV.

2. W zależności od wielkości mierzonej błędy graniczne dopuszczalne refraktometru wynoszą odpowiednio:

1) dla skali współczynnika załamania światła:

a) ± 5 · 10-5 - dla refraktometrów l klasy,

b) ± 1 · 10-4 - dla refraktometrów II klasy,

c) ± 2 · 10-4 - dla refraktometrów III klasy,

d) ± 5 · 10-4 - dla refraktometrów IV klasy;

2) dla skali kątowej:

a) ± 0,01º - dla refraktometrów l klasy,

b) ± 0,05º - dla refraktometrów II klasy,

c) ± 0,2º - dla refraktometrów III klasy,

d) ± 0,5º - dla refraktometrów IV klasy;

3) dla skali wartości ułamka masowego sacharozy w roztworach wodnych:

a) ± 0,05% - dla refraktometrów l klasy,

b) ± 0,1% - dla refraktometrów II klasy,

c) ± 0,2% - dla refraktometrów III klasy,

d) ± 0,5% - dla refraktometrów IV klasy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej: J. Hausner

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).


Załączniki do rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 26 marca 2003 r. (poz. 625)

Załącznik nr 1

WARTOŚCI POPRAWEK DO WSKAZAŃ UŁAMKA MASOWEGO SACHAROZY W ROZTWORACH WODNYCH PRZY λ = 589,3 nm DLA ZAKRESU TEMPERATUR (15 + 40) ºC

Temperatura

Wartości poprawek do wskazań ułamka masowego sacharozy, podanych w %:

w ºC

0

5

10

15

20

25

30

35

40

45

50

55

60

65

70

75

15

-0,29

-0,30

-0,32

-0,33

-0.34

-0,35

-0,36

-0,37

-0,37

-0,38

-0,38

-0,38

-0,38

-0,38

-0,38

-0,38

16

-0,24

-0,25

-0,26

-0,27

-0,28

-0,28

-0,29

-0,30

-0,30

-0,30

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,31

-0,30

17

-0,18

-0,19

-0,20

-0,20

-0,21

-0,21

-0,22

-0,22

-0,23

-0,23

-0,23

-0,23

-0,23

-0,23

-0,23

-0,23

18

-0,12

-0,13

-0,13

-0,14

-0,14

-0,14

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

-0,15

19

-0,06

-0,06

-0,07

-0,07

-0,07

-0,07

-0,07

-0,08

-0,08

-0,08

-0,08

-0,08

-0,08

-0,08

-0,08

-0,08

20

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

0,00

21

0,06

0,07

0,07

0,07

0,07

0,07

0,08

0,08

0,08

0,08

0,08

0,08

0,08

0,08

0,08

0,08

22

0,13

0,14

0,14

0,14

0,15

0,15

0,15

0,15

0,16

0,16

0,16

0,16

0,16

0,16

0,15

0,15

23

0,20

0,21

0,21

0,22

0,22

0,23

0,23

0,23

0,23

0,24

0.24

0,24

0,24

0,23

0,23

0,23

24

0,27

0,28

0,29

0,29

0,30

0,30

0,31

0,31

0,31

0,32

0,32

0,32

0,32

0,31

0,31

0,31

25

0,34

0,35

0,36

0,37

0,38

0,38

0,39

0,39

0,40

0,40

0,40

0,40

0,40

0,39

0,39

0,39

26

0,42

0,43

0,44

0,45

0,46

0,46

0,47

0,47

0,48

0,48

0,48

0,48

0,48

0,47

0,47

0,46

27

0,50

0,51

0,52

0,53

0,54

0,55

0,55

0,56

0,56

0,56

0,56

0,56

0,56

0,55

0,55

0,54

28

0,58

0,59

0,60

0,61

0,62

0,63

0,64

0,64

0,64

0,65

0,65

0,64

0,64

0,64

0,63

0,62

29

0,66

0,67

0,68

0,69

0,70

0,71

0,72

0,73

0,73

0,73

0,73

0,73

0,72

0,72

0,71

0,70

30

0,74

0,76

0,77

0,78

0,79

0,80

0,81

0,81

0,81

0,82

0,81

0,81

0,81

0,80

0,79

0,78

31

0,83

0,84

0,85

0,87

0,88

0,89

0,89

0,90

0,90

0,90

0,90

0,90

0,89

0,88

0,87

0,86

32

0,92

0,93

0,94

0,95

0,96

0,97

0,98

0,99

0,99

0,99

0,99

0,98

0,97

0,96

0,95

0,94

33

1,01

1,02

1,03

1,04

1,05

1,06

1,07

1,08

1,08

1,08

1,07

1,07

1,06

1,05

1,03

1,02

34

1,10

1,11

1,12

1,19

1,15

1,15

1,16

1,17

1,17

1,17

1,16

1,15

1,14

1,13

1,12

1,10

35

1,19

1,21

1,22

1,23

1,25

1,25

1,25

1,26

1,26

1,25

1,25

1,24

1,23

1,21

1,20

1,18

36

1,29

1,30

1,31

1,32

1,34

1,34

1,35

1,35

1,35

1,35

1,34

1,33

1,32

1,30

1,28

1,26

37

1,39

1,40

1,41

1,42

1,44

1,44

1,44

1,44

1,44

1,44

1,43

1,42

1,40

1,38

1,36

1,34

38

1,49

1,50

1,51

1,52

1,53

1,53

1,54

1,54

1,53

1,53

1,52

1,51

1,49

1,47

1,45

1,42

39

1,59

1,60

1,61

1,62

1,63

1,63

1,63

1,63

1,63

1,62

1,61

1,60

1,58

1,56

1,53

1,50

40

1,69

1,70

1,71

1,72

1,73

1,73

1,73

1,73

1,72

1,71

1,70

1,69

1,67

1,64

1,62

1,59


Załącznik nr 2

ZALEŻNOŚĆ WARTOŚCI UŁAMKA MASOWEGO SACHAROZY W ROZTWORACH WODNYCH OD WARTOŚCI WSPÓŁCZYNNIKA ZAŁAMANIA ŚWIATŁA W TEMPERATURZE 20ºC PRZY DŁUGOŚCI FALI λ = 589,3 nm

Współczynnik załamania światła

Ułamek masowy w%

Współczynnik załamania światła

Ułamek masowy w%

Współczynnik załamania światła

Ułamek masowy w%

1,33299

0

1,37936

29

1,43743

58

1,33442

1

1,38115

30

1,43967

59

1,33586

2

1,38296

31

1,44193

60

1,33732

3

1,38478

32

1,44420

61

1,33879

4

1,38661

33

1,44650

62

1,34026

5

1,38846

34

1,44881

63

1,34175

6

1,39032

35

1,45113

64

1,34325

7

1,39220

36

1,45348

65

1,34476

8

1,39409

37

1,45584

66

1,34629

9

1,39600

38

1,45822

67

1,34782

10

1,39792

39

1,46061

68

1,34937

11

1,39986

40

1,46303

69

1,35093

12

1,40181

41

1,46546

70

1,35250

13

1,40378

42

1,46790

71

1,35408

14

1,40576

43

1,47037

72

1,35568

15

1,40776

44

1,47285

73

1,35729

16

1,40978

45

1,47535

74

1,35891

17

1,41181

46

1,47787

75

1,36054

18

1,41385

47

1,48040

76

1,36218

19

1,41592

48

1,48295

77

1,36384

20

1,41799

49

1,48552

78

1,36551

21

1,42009

50

1,48810

79

1,36720

22

1,42220

51

1,49071

80

1,36889

23

1,42432

52

1,49333

81

1,37060

24

1,42647

53

1,49597

82

1,37233

25

1,42862

54

1,49862

83

1,37406

26

1,43080

55

1,50129

84

1,37582

27

1,43299

56

1,50398

85

1,37758

28

1,43520

57

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00