Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-04-29 do 2011-01-01
Wersja archiwalna od 2003-04-29 do 2011-01-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 25 marca 2003 r.
w sprawie uprawnień funkcjonariuszy i pracowników Służby Więziennej do wyżywienia podczas pełnienia służby
Na podstawie art. 71 ust. 1 ustawy z dnia 26 kwietnia 1996 r. o Służbie Więziennej (Dz. U. z 2002 r. Nr 207, poz. 1761) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Normy wyżywienia] Ustala się następujące normy wyżywienia:
1) podstawową normę wyżywienia, zwaną dalej „normą „Fs” ”
2) promocyjną normę wyżywienia, zwaną dalej „normą „Fo” ”
3) dodatkową normę wyżywienia, zwaną dalej „normą „Pf” ”
4) „dominującą normę wyżywienia”, oznaczającą normę wyżywienia, według której przygotowana jest większość posiłków wydawanych w danej jednostce organizacyjnej Służby Więziennej.
§ 2.[Definicje] Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) „stawce budżetowej” – należy przez to rozumieć dzienną pieniężną wartość normy wyżywienia;
2) „zakładzie żywienia zbiorowego” – należy przez to rozumieć miejsce prowadzenia działalności w zakresie żywienia ludzi lub wprowadzania do obrotu gotowych posiłków.
§ 3.[Wyżywienie według normy "Fs" dla funkcjonariuszy i pracowników Służby Więziennej] 1. Funkcjonariuszom i pracownikom Służby Więziennej, zwanym dalej „funkcjonariuszami”, wykonującym czynności służbowe w ramach wzmocnionego systemu ochrony, sił wsparcia, odwodu oraz podczas zwalczania klęsk żywiołowych przysługuje wyżywienie według normy „Fs”, na czas trwania tych czynności.
2. Podstawą do wydania posiłków jest imienna lista funkcjonariuszy zatwierdzona przez kierownika jednostki organizacyjnej Służby Więziennej, zwanego dalej „kierownikiem jednostki”.
§ 4.[Wyżywienie według normy "Fs" dla słuchaczy szkół, uczestników szkoleń, kursów, kursokonferencji, narad i odpraw służbowych] 1. Słuchaczom szkół, uczestnikom szkoleń, kursów, kursokonferencji, narad i odpraw służbowych, organizowanych w ramach doskonalenia zawodowego funkcjonariuszy, przysługuje wyżywienie według normy „Fs”.
2. Wyżywienie, o którym mowa w ust. 1 oraz w § 3 ust. 1, składa się z trzech posiłków, odpowiadających procentowej wartości stawki budżetowej normy „Fs”, w następujących proporcjach:
1) śniadanie – ok. 25% stawki;
2) obiad – ok. 50% stawki;
3) kolacja – ok. 25% stawki.
3. Funkcjonariuszom w czasie wykonywania czynności służbowych szefa kuchni w ośrodku doskonalenia kadr i ośrodku szkolenia przysługują posiłki wydawane w godzinach pełnienia służby według normy „Fs”.
§ 5.[Uroczysty obiad promocyjny według normy "Fo"] Absolwentom szkoły mianowanym na pierwszy stopień oficerski, chorążego lub podoficerski oraz zaproszonym osobom przysługuje uroczysty obiad promocyjny według normy „Fo”. Łączna ilość obiadów wydanych zaproszonym osobom nie może przekraczać liczby absolwentów szkoły.
§ 6.[Norma "Pf" dla funkcjonariuszy wykonujących czynności służbowe w warunkach szczególnie uciążliwych] 1. Funkcjonariuszom wykonującym czynności służbowe w warunkach szczególnie uciążliwych, w dniach wykonywania tych czynności, przysługuje dodatkowa norma „Pf”.
2. Wysokość stawki budżetowej normy „Pf” wynosi 3,20 zł.
§ 7.[Norma wyżywienia dla funkcjonariusza w czasie wykonywania czynności służbowych szefa kuchni w zakładach karnych i aresztach śledczych] Funkcjonariuszom w czasie wykonywania czynności służbowych szefa kuchni w zakładach karnych i aresztach śledczych przysługują posiłki wydawane w godzinach pełnienia służby, według stawki budżetowej dominującej normy wyżywienia przygotowanej dla osadzonych.
§ 8.[Formy realizacji normy "Fs"] 1. Norma „Fs” realizowana jest w formie:
1) gotowych posiłków, w tym jeden posiłek gorący, albo
2) suchego prowiantu.
2. Funkcjonariuszom wykonującym czynności służbowe w warunkach uniemożliwiających korzystanie z gotowych posiłków wydaje się suchy prowiant, o wartości stawki budżetowej normy „Fs”.
3. W przypadku braku możliwości przygotowania posiłków dla funkcjonariuszy na terenie jednostki, kierownik jednostki może wyrazić zgodę na żywienie za pośrednictwem zakładów żywienia zbiorowego. Za podstawę rozliczeń przyjmuje się stawkę budżetową normy „Fs” podwyższoną nie więcej niż o 50%.
4. Niepobrane przez funkcjonariusza wyżywienie, przysługujące mu w danym dniu, nie podlega wydaniu w dniu następnym.
§ 9.[Wysokość stawki budżetowej normy "Fs" i "Fo"] 1. Wysokość stawki budżetowej normy „Fs” wynosi 18 zł.
2. Wysokość stawki budżetowej, o której mowa w ust. 1, podlega corocznej waloryzacji o ustalony w ustawie budżetowej na dany rok średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych. Podstawę waloryzacji stanowi kwota stawki budżetowej normy „Fs” w roku poprzedzającym rok, w którym waloryzacja następuje.
3. Zmiana wysokości stawki budżetowej normy „Fs”, o której mowa w ust. 2, następuje od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym została ogłoszona ustawa budżetowa.
4. Wysokość stawki budżetowej normy „Fo” ustala się w kwocie stanowiącej 80% stawki budżetowej normy „Fs”.
5. Kwotę stawki budżetowej norm „Fs” i „Fo” zaokrągla się do dziesiętnej części złotego w górę.
§ 10.[Kalkulacja kosztów wyżywienia] Do kalkulacji kosztów żywienia według poszczególnych norm wyżywienia przyjmuje się ceny zakupu produktów spożywczych.
§ 11.[Oszczędności i przekroczenia stawki budżetowej każdej z norm] 1. Dopuszcza się oszczędności i przekroczenia stawki budżetowej każdej z norm wyżywienia do 10%.
2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, związanych z sezonowością występowania artykułów spożywczych na rynku i zróżnicowaniem cen w zależności od pory roku, dopuszcza się oszczędności stawki budżetowej każdej z norm wyżywienia do 20%, pod warunkiem niepogorszenia jakości wyżywienia. Decyzję w tym zakresie podejmuje kierownik jednostki na wniosek funkcjonariusza nadzorującego służbę żywnościową.
§ 12.[Podwyższenie stawki budżetowej norm "Fs" i "Fo"] W szczególnie uzasadnionych przypadkach Dyrektor Generalny Służby Więziennej, na wniosek kierownika jednostki, może wyrazić zgodę na podwyższenie stawki budżetowej norm „Fs” i „Fo” nie więcej niż o 80%.
§ 13.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.1)
Minister Sprawiedliwości: G. Kurczuk
|
1) Z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia traci moc zarządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 14 sierpnia 1996 r. w sprawie określenia przypadków, w których funkcjonariusze i pracownicy Służby Więziennej otrzymują wyżywienie oraz norm wyżywienia (niepublikowane), zachowane w mocy na podstawie art. 15 ustawy z dnia 6 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej, ustawy o odszkodowaniach przysługujących w razie wypadków i chorób pozostających w związku ze służbą w Milicji Obywatelskiej”, ustawy o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i wojskowych oraz ich rodzin, ustawy o uposażeniu żołnierzy, ustawy o Policji, ustawy o Urzędzie Ochrony Państwa, ustawy o Państwowej Straży Pożarnej, ustawy o kontroli skarbowej, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym żołnierzy zawodowych oraz ich rodzin, ustawy o zaopatrzeniu emerytalnym funkcjonariuszy Policji, Urzędu Ochrony Państwa, Straży Granicznej, Biura Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej i Służby Więziennej oraz ich rodzin, ustawy o zakwaterowaniu Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, ustawy o Służbie Więziennej oraz ustawy o Inspekcji Celnej (Dz. U. Nr 81, poz. 877).