Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-04-29 do 2004-09-23
Wersja archiwalna od 2003-04-29 do 2004-09-23
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 marca 2003 r.
w sprawie wykazu substancji szkodliwie wpływających na zdrowie zwierząt, jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i środowisko
Na podstawie art. 4 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
§ 1.Określa się wykaz substancji, które szkodliwie wpływają na zdrowie zwierząt, jakość środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego i środowisko, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 1 marca 2003 r. (poz. 569)
WYKAZ SUBSTANCJI SZKODLIWIE WPŁYWAJĄCYCH NA ZDROWIE ZWIERZĄT, JAKOŚĆ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO I ŚRODOWISKO
1. Kał, mocz oraz treść przewodu pokarmowego uzyskana w wyniku jego opróżnienia lub usunięcia, niezależnie od formy, w jakiej występują, oraz procesów, jakim zostały poddane, i zastosowanym dodatkom
2. Skóra poddana działaniu substancji garbujących i odpady skóry wygarbowanej
3. Nasiona i inne materiały siewne przeznaczone do reprodukcji, które zostały poddane działaniu środków ochrony roślin, oraz uzyskane z nich produkty uboczne
4. Drewno, trociny i inne odpady otrzymane z drewna poddanego działaniu środków przeznaczonych do ochrony drewna
5. Pozostałości z procesu oczyszczania ścieków komunalnych lub przemysłowych niezależnie od źródła pochodzenia tych ścieków, jak i zastosowanych technik i technologii oczyszczania, z wyjątkiem pozostałości uzyskiwanych zwody pochodzącej z niezależnych rurociągów przedsiębiorstw produkujących środki spożywcze lub środki żywienia zwierząt, wykorzystywanej w procesie produkcji tych środków, lecz niezawierającej substancji niedozwolonych w żywieniu ludzi lub zwierząt
6. Odpady komunalne
7. Nieprzetworzone termicznie odpady z zakładów zbiorowego żywienia, z wyjątkiem artykułów żywnościowych pochodzenia roślinnego niewykazujących cech zepsucia, lecz które jedynie ze względu na upływ terminu przydatności do spożycia zostały zakwalifikowane jako nieprzydatne do spożycia dla ludzi
8. Materiały, z których są wykonane opakowania lub ich części, stosowane do pakowania produktów w przemyśle rolno-spożywczym
9. Produkty białkowe uzyskane z drożdży z rodzaju Candida, wyhodowanych na n-alkanach