ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 11 marca 2003 r.
w sprawie sposobu prowadzenia przez Głównego Lekarza Weterynarii systemu numeracji dla zakładów oraz podmiotów prowadzących niektóre rodzaje działalności gospodarczej
Na podstawie art. 31a ust. 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa sposób prowadzenia przez Głównego Lekarza Weterynarii systemu numeracji dla zakładów prowadzących działalność, o której mowa w art. 31, oraz dla podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 5 ust. 1 i 1a ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej, zwanego dalej „systemem numeracji”.
§ 2.System numeracji Główny Lekarz Weterynarii prowadzi na podstawie informacji przekazywanych przez wojewódzkich lekarzy weterynarii o zakładach oraz podmiotach, prowadzących działalność, o której mowa w § 1.
§ 3.System numeracji prowadzony jest w formie elektronicznej na informatycznych nośnikach danych.
§ 4.W systemie numeracji stosuje się kod składający się z cyfr, z których:
1) pierwsza i druga stanowią cyfry kodu województwa, ustalonego na podstawie przepisów dotyczących szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego;
2) trzecia i czwarta stanowią cyfry kodu powiatu w danym województwie, ustalonego na podstawie przepisów, o których mowa w pkt 1;
3) piąta i szósta stanowią cyfry kodu zakresu i rodzaju działalności gospodarczej prowadzonej przez zakład albo podmiot;
4) siódma i następne stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności gospodarczej przez zakład albo podmiot w danym powiecie.
§ 5.Wykaz kodów określających zakres i rodzaj działalności gospodarczej, o której mowa w § 4 pkt 3, stanowi załącznik do rozporządzenia.
§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Tański
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 464.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 11 marca 2003 r. (poz. 464)
WYKAZ KODÓW OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
01 - rzeźnia (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
02 - rzeźnia, zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
03 - zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
04 - rzeźnia (drób);
05 - rzeźnia, zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (drób)
06 - zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (drób);
07 - zakład przetwórstwa (zwierzęta łowne);
08 - rzeźnia (króliki, nutrie);
09 - zakład przetwórstwa (skorupiaki i mięczaki);
10 - punkt skupu (zwierzęta łowne);
11 - chłodnia składowa;
12 - zakład obróbki jelit;
13 - gospodarstwo (jaja konsumpcyjne);
14 - gospodarstwo (jaja wylęgowe);
15 - zakład jajczarski, zakład przetwórstwa (jaja);
16 - zakład mleczarski, zakład przetwórstwa (mleko);
17 - statek przetwórnia ryb, podmiot zajmujący się pozyskiwaniem ryb, skorupiaków, mięczaków;
18 - zakład przetwórstwa (ryby);
19 - stacja produkcji nasienia - buhaje;
20 - stacja produkcji nasienia - knury;
21 - stacja produkcji nasienia - ogiery;
22 - stacja produkcji nasienia - inne gatunki zwierząt;
23 - podmiot przechowujący i wprowadzający do obrotu nasienie;
24 - podmiot zajmujący się produkcją zarodków oraz pozyskiwaniem, konserwacją, obróbką, przechowywaniem, wprowadzaniem do obrotu lub wykorzystywaniem komórek jajowych i zarodków;
25 - punkt kopulacyjny;
26 - podmiot zajmujący się wylęgiem drobiu;
27 - podmiot zajmujący się wylęganiem ryb, hodowlą ryb, skorupiaków i mięczaków;
28 - podmiot zajmujący się przewozem zwierząt lub ich skupem i sprzedażą;
29 - podmiot zajmujący się wytwarzaniem, przetwarzaniem, obrotem lub składowaniem niejadalnych surowców zwierzęcych oraz środków żywienia zwierząt dla zwierząt gospodarskich;
30 - podmiot zajmujący się wytwarzaniem środków żywienia zwierząt dla zwierząt domowych;
31 - podmiot zajmujący się produkcją, przechowywaniem niejadalnych produktów zwierzęcych oraz obrotem nimi i ich przewozem;
32 - zakład utylizacyjny;
33 - podmiot zajmujący się zbieraniem, grzebaniem lub spalaniem materiału niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka;
34 - schronisko dla zwierząt;
35 - podmiot zajmujący się hodowlą zwierząt laboratoryjnych;
36 - topialnia tłuszczów paszowych i technicznych;
37 - spalarnia materiału szczególnego ryzyka;
38 - rzeźnia, zakład rozbioru (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
39 - rzeźnia, zakład rozbioru (drób);
40 - zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
41 - zakład przetwórstwa (drób);
42 - zakład rozbioru (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);
43 - zakład rozbioru (drób);
44 - podmiot zajmujący się organizowaniem lub urządzaniem targów, spędów i wystaw zwierząt;
45 - podmiot zajmujący się prowadzeniem miejsc odpoczynku i gromadzenia zwierząt;
46 - podmiot zajmujący się wytwarzaniem pasz leczniczych;
47 - skład celny, wolny obszar celny, skład wolnocłowy;
48 - podmiot zajmujący się utrzymywaniem zwierząt dzikich;
49 - gospodarstwo, w którym prowadzony jest tucz drobiu lub królików;
50 - podmiot zajmujący się lecznictwem zwierząt;
51 - gospodarstwo, w którym w warunkach fermowych utrzymywane są daniele lub jelenie;
52 - gospodarstwo, w którym utrzymywane są pszczoły lub zwierzęta futerkowe;
53 - podmiot zajmujący się transportem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka;
54 - podmiot zajmujący się transportem i składowaniem mleka;
55 - podmiot zajmujący się przetwórstwem innych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00