Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 52 poz. 464
Wersja archiwalna od 2003-04-12 do 2005-08-27
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 52 poz. 464
Wersja archiwalna od 2003-04-12 do 2005-08-27
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 11 marca 2003 r.

w sprawie sposobu prowadzenia przez Głównego Lekarza Weterynarii systemu numeracji dla zakładów oraz podmiotów prowadzących niektóre rodzaje działalności gospodarczej

Na podstawie art. 31a ust. 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa sposób prowadzenia przez Głównego Lekarza Weterynarii systemu numeracji dla zakładów prowadzących działalność, o której mowa w art. 31, oraz dla podmiotów prowadzących działalność, o której mowa w art. 5 ust. 1 i 1a ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej, zwanego dalej „systemem numeracji”.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.System numeracji Główny Lekarz Weterynarii prowadzi na podstawie informacji przekazywanych przez wojewódzkich lekarzy weterynarii o zakładach oraz podmiotach, prowadzących działalność, o której mowa w § 1.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.System numeracji prowadzony jest w formie elektronicznej na informatycznych nośnikach danych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.W systemie numeracji stosuje się kod składający się z cyfr, z których:

1) pierwsza i druga stanowią cyfry kodu województwa, ustalonego na podstawie przepisów dotyczących szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego;

2) trzecia i czwarta stanowią cyfry kodu powiatu w danym województwie, ustalonego na podstawie przepisów, o których mowa w pkt 1;

3) piąta i szósta stanowią cyfry kodu zakresu i rodzaju działalności gospodarczej prowadzonej przez zakład albo podmiot;

4) siódma i następne stanowią cyfry informujące o kolejności podejmowania działalności gospodarczej przez zakład albo podmiot w danym powiecie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Wykaz kodów określających zakres i rodzaj działalności gospodarczej, o której mowa w § 4 pkt 3, stanowi załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Tański

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 464.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 11 marca 2003 r. (poz. 464)

WYKAZ KODÓW OKREŚLAJĄCYCH ZAKRES I RODZAJ DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ

01 - rzeźnia (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

02 - rzeźnia, zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

03 - zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

04 - rzeźnia (drób);

05 - rzeźnia, zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (drób)

06 - zakład rozbioru, zakład przetwórstwa (drób);

07 - zakład przetwórstwa (zwierzęta łowne);

08 - rzeźnia (króliki, nutrie);

09 - zakład przetwórstwa (skorupiaki i mięczaki);

10 - punkt skupu (zwierzęta łowne);

11 - chłodnia składowa;

12 - zakład obróbki jelit;

13 - gospodarstwo (jaja konsumpcyjne);

14 - gospodarstwo (jaja wylęgowe);

15 - zakład jajczarski, zakład przetwórstwa (jaja);

16 - zakład mleczarski, zakład przetwórstwa (mleko);

17 - statek przetwórnia ryb, podmiot zajmujący się pozyskiwaniem ryb, skorupiaków, mięczaków;

18 - zakład przetwórstwa (ryby);

19 - stacja produkcji nasienia - buhaje;

20 - stacja produkcji nasienia - knury;

21 - stacja produkcji nasienia - ogiery;

22 - stacja produkcji nasienia - inne gatunki zwierząt;

23 - podmiot przechowujący i wprowadzający do obrotu nasienie;

24 - podmiot zajmujący się produkcją zarodków oraz pozyskiwaniem, konserwacją, obróbką, przechowywaniem, wprowadzaniem do obrotu lub wykorzystywaniem komórek jajowych i zarodków;

25 - punkt kopulacyjny;

26 - podmiot zajmujący się wylęgiem drobiu;

27 - podmiot zajmujący się wylęganiem ryb, hodowlą ryb, skorupiaków i mięczaków;

28 - podmiot zajmujący się przewozem zwierząt lub ich skupem i sprzedażą;

29 - podmiot zajmujący się wytwarzaniem, przetwarzaniem, obrotem lub składowaniem niejadalnych surowców zwierzęcych oraz środków żywienia zwierząt dla zwierząt gospodarskich;

30 - podmiot zajmujący się wytwarzaniem środków żywienia zwierząt dla zwierząt domowych;

31 - podmiot zajmujący się produkcją, przechowywaniem niejadalnych produktów zwierzęcych oraz obrotem nimi i ich przewozem;

32 - zakład utylizacyjny;

33 - podmiot zajmujący się zbieraniem, grzebaniem lub spalaniem materiału niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka;

34 - schronisko dla zwierząt;

35 - podmiot zajmujący się hodowlą zwierząt laboratoryjnych;

36 - topialnia tłuszczów paszowych i technicznych;

37 - spalarnia materiału szczególnego ryzyka;

38 - rzeźnia, zakład rozbioru (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

39 - rzeźnia, zakład rozbioru (drób);

40 - zakład przetwórstwa (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

41 - zakład przetwórstwa (drób);

42 - zakład rozbioru (bydło, świnie, jednokopytne, owce, kozy);

43 - zakład rozbioru (drób);

44 - podmiot zajmujący się organizowaniem lub urządzaniem targów, spędów i wystaw zwierząt;

45 - podmiot zajmujący się prowadzeniem miejsc odpoczynku i gromadzenia zwierząt;

46 - podmiot zajmujący się wytwarzaniem pasz leczniczych;

47 - skład celny, wolny obszar celny, skład wolnocłowy;

48 - podmiot zajmujący się utrzymywaniem zwierząt dzikich;

49 - gospodarstwo, w którym prowadzony jest tucz drobiu lub królików;

50 - podmiot zajmujący się lecznictwem zwierząt;

51 - gospodarstwo, w którym w warunkach fermowych utrzymywane są daniele lub jelenie;

52 - gospodarstwo, w którym utrzymywane są pszczoły lub zwierzęta futerkowe;

53 - podmiot zajmujący się transportem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka;

54 - podmiot zajmujący się transportem i składowaniem mleka;

55 - podmiot zajmujący się przetwórstwem innych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00