Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2004-04-29
Wersja aktualna od 2004-04-29
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 lutego 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2004 r., Nr 62, poz. 578)
Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Wymagania w zakresie jakości handlowej] Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1) ekstraktów kawy (rozpuszczalnych ekstraktów kawy, kawy rozpuszczalnej, kawy instant),
2) ekstraktów cykorii (rozpuszczalnej cykorii, cykorii instant)
– stanowiące załącznik do rozporządzenia.
§ 1a.[Wyłączenie stosowania przepisów rozporządzenia] [1] Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ekstraktu kawy „cafe torrefacto soluble”.
§ 2.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej – rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 lutego 2003 r. (poz. 463)
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ EKSTRAKTÓW KAWY I EKSTRAKTÓW CYKORII
Ekstrakt kawy
1. Ekstrakt kawy (rozpuszczalny ekstrakt kawy, kawa rozpuszczalna, kawa instant):
1) jest zagęszczonym wyrobem, otrzymanym przez ekstrakcję wodą upalonego ziarna kawy, z wyłączeniem hydrolizy z dodatkiem kwasu lub zasady;
2) zawiera:
a) niemożliwe do usunięcia nierozpuszczalne substancje,
b) nierozpuszczalne olejki kawowe,
c) rozpuszczalne i aromatyczne składniki kawy,
d) suchą masę pochodzącą z kawy w ilości nie mniejszej niż:
– 95% wagowo – w przypadku ekstraktu kawy w proszku,
– 70% i nie większej niż 85% wagowo – w przypadku ekstraktu kawy w postaci pasty,
– 15% i nie większej niż 55% wagowo – w przypadku płynnego ekstraktu kawy.
2. Ekstrakt kawy w proszku i ekstrakt kawy w postaci pasty zawierają tylko substancje pochodzące z ekstrakcji kawy.
3. Płynny ekstrakt kawy może zawierać cukry spożywcze palone lub niepalone w ilości nie większej niż 12% wagowo.
Ekstrakt cykorii
1. Ekstrakt cykorii (rozpuszczalna cykoria, cykoria instant) jest zagęszczonym wyrobem otrzymanym przez ekstrakcję wodą oczyszczonych, wysuszonych i upalonych korzeni cykorii korzeniowej (Cichorium Intybus L.), z wyłączeniem hydrolizy z dodatkiem kwasu lub zasady.
2. Do produkcji ekstraktu cykorii nie stosuje się korzeni Cichorium Intybus L. wykorzystanych do produkcji cykorii sałatowej.
3. Ekstrakt cykorii zawiera suchą masę pochodzącą z cykorii w ilości nie mniejszej niż:
1) 95% wagowo – w przypadku ekstraktu cykorii w proszku;
2) 70% i nie większej niż 85% wagowo – w przypadku ekstraktu cykorii w postaci pasty;
3) 25% i nie większej niż 55% wagowo – w przypadku płynnego ekstraktu cykorii.
4. Ekstrakt cykorii w proszku i ekstrakt cykorii w postaci pasty mogą zawierać nie więcej niż 1% wagowo substancji niepochodzących z cykorii.
5. Płynny ekstrakt cykorii może zawierać cukry spożywcze palone lub niepalone, w ilości nie większej niż 35% wagowo.
[1] § 1a dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 marca 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii (Dz.U. nr 62, poz. 578). Zmiana weszła w życie 29 kwietnia 2004 r.