Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-04-09 do 2004-05-31
Wersja archiwalna od 2003-04-09 do 2004-05-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 21 lutego 2003 r.
w sprawie współpracy organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznej kontroli sanitarnej żywności
Na podstawie art. 41 ust. 7 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i organy celne w zakresie swojej właściwości rzeczowej współdziałają w celu zapewnienia prawidłowej kontroli obrotu towarowego z zagranicą środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, a także udzielają sobie wzajemnej pomocy dotyczącej:
1) czynności kontrolnych;
2) wymiany informacji;
3) szkoleń i wymiany doświadczeń.
2. Współdziałanie organów, o których mowa w ust. 1, polega w szczególności na:
1) równoczesnej kontroli partii środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, przywożonych z zagranicy i wprowadzanych na polski obszar celny;
2) uzgadnianiu postępowania w przypadkach zatrzymania transportu partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu na przejściu granicznym celem zgromadzenia i dostarczenia przez importera dokumentacji wymaganej przepisami ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, zwanej dalej „ustawą”
3) wzajemnym udzielaniu pomocy w zakresie prawidłowej identyfikacji środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, a także informowaniu o zauważonych nieprawidłowościach związanych z ich zgłoszeniem do odprawy celnej lub kontroli sanitarnej;
4) nadawaniu przez organ celny przeznaczenia celnego partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu, po uprzednim wydaniu przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej stosownego świadectwa zezwalającego na ich wprowadzenie na polski obszar celny;
5) zawiadamianiu przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwego organu celnego o wydaniu decyzji o zakazie wprowadzenia partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu do obrotu w kraju;
6) wycofaniu przez organ celny partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu, na koszt importera, poza granice kraju, w przypadku wydania przez organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej decyzji o zakazie wprowadzenia partii do obrotu w kraju;
7) odmowie dopuszczenia przez graniczne urzędy celne do wwozu na polski obszar celny partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu, zakwestionowanej w drodze decyzji organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
8) wszczynaniu przez właściwy miejscowo urząd celny odpowiedniego postępowania z jednoczesnym powiadomieniem państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, w przypadku ujawnienia na terenie kraju towarów niepoddanych granicznej kontroli sanitarnej i celnej;
9) wzajemnej wymianie informacji dotyczących negatywnych zjawisk występujących przy wprowadzaniu środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności lub substancji pomagających w przetwarzaniu na polski obszar celny oraz ich przemieszczaniu w ramach procedury tranzytu.
§ 2.Partię środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu do kontroli sanitarnej udostępnia zgłaszający towar do odprawy celnej.
§ 3.Warunkiem objęcia partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu procedurą celną dopuszczenia do obrotu jest przedstawienie przez importera organowi celnemu świadectwa, o którym mowa w art. 41 ust. 3 ustawy.
§ 4.1. Jeżeli państwowy graniczny inspektor sanitarny wyrazi zgodę na przeprowadzenie kontroli jakości zdrowotnej partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu przez państwowego inspektora sanitarnego właściwego ze względu na siedzibę odbiorcy lub miejsce złożenia towaru, partia ta może zostać objęta procedurą tranzytu.
2. O przypadku wyrażenia zgody, o której mowa w ust. 1, państwowy graniczny inspektor sanitarny zawiadamia właściwego państwowego inspektora sanitarnego oraz właściwy organ celny.
3. Wzór zawiadomienia określa załącznik do rozporządzenia.
§ 5.Właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej zawiadamia właściwy organ celny o wydaniu decyzji, o której mowa w art. 41 ust. 4 ustawy.
§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: M. Balicki
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 21 lutego 2003 r. (poz. 439)