Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-29 do 2005-02-12
Wersja archiwalna od 2003-03-29 do 2005-02-12
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 18 lutego 2003 r.
w sprawie materiałów paszowych wprowadzanych do obrotu
Na podstawie art. 31 ust. 2 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
§ 1.Określa się:
1) materiały paszowe oraz nazwy, pod którymi materiały te mogą być wprowadzone do obrotu, stanowiące załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2) rodzaje procesów technologicznych stosowanych do wytwarzania materiałów paszowych, o których mowa w pkt 1, stanowiące załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 18 lutego 2003 r. (poz. 384)
Załącznik nr 1
MATERIAŁY PASZOWE ORAZ NAZWY, POD KTÓRYMI MATERIAŁY TE MOGĄ BYĆ WPROWADZONE DO OBROTU
Lp. | Nazwa materiału paszowego | Opis materiału paszowego |
1 | 2 | 3 |
I. ZIARNO ZBÓŻ, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Owies | Ziarno Avena sativa L. i inne uprawne odmiany owsa |
2 | Płatki owsiane | Produkt uzyskiwany przez walcowanie parowanego owsa; może zawierać niewielkie ilości łuski owsianej |
3 | Śruta owsiana | Produkt uzyskiwany w procesie przetwarzania obłuszczonego ziarna owsa na kaszę lub mąkę; składa się głównie z otrąb owsianych i bielma |
4 | Otręby i łuski owsiane | Produkt uboczny uzyskiwany w procesie rozdrabniania i przesiewania owsa na kaszę owsianą; składa się zasadniczo z otrąb i łusek owsianych |
5 | Jęczmień | Ziarno Hordeum wigare L. |
6 | Śruta jęczmienna | Produkt uzyskiwany w procesie przetwarzania obłuszczonego ziarna jęczmienia na kaszę perłową, grysik lub mąkę |
7 | Białko jęczmienne | Wysuszony produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji skrobi jęczmiennej; składa się zasadniczo z białka uzyskanego w procesie oddzielania skrobi |
8 | Ryż połamany | Produkt uboczny uzyskiwany przy polerowaniu lub szkliwieniu ryżu Oryza sativa L.; zawiera głównie niewymiarowe lub połamane ziarna |
9 | Otręby ryżowe (brązowe) | Produkt uboczny uzyskiwany podczas pierwszego polerowania łuskanego ryżu; składa się zasadniczo z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków |
10 | Otręby ryżowe (białe) | Produkt uboczny uzyskiwany podczas drugiego polerowania łuskanego ryżu; składa się zasadniczo z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków |
11 | Otręby ryżowe z węglanem wapnia | Produkt uboczny uzyskiwany podczas polerowania łuskanego ryżu; składa się zasadniczo ze srebrzystych łusek, cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków; zawiera zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania |
12 | Mączka paszowa z ryżu parzonego | Produkt uboczny uzyskiwany przy polerowaniu łuskanego, parzonego ryżu; składa się zasadniczo z cząstek warstwy aleuronowej, bielma i zarodków; zawiera zróżnicowane ilości węglanu wapnia używanego w procesie polerowania |
13 | Śruta ryżu pastewnego | Produkt uzyskiwany przez rozdrobnienie ryżu pastewnego; składa się z zielonych, mączystych lub niedojrzałych ziaren, oddzielonych w procesie mielenia ryżu łuskanego, lub z normalnych łuskanych ziaren o żółtym zabarwieniu lub mających plamy |
14 | Makuch z ryżowych zarodków | Produkt uboczny uzyskiwany przy tłoczeniu oleju z zarodków ryżowych, do których przylegają cząstki bielma i łuski |
15 | Poekstrakcyjne zarodki ryżowe | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji oleju, po ekstrakcji zarodków ryżowych, do których przylegają cząstki bielma i łuski |
16 | Skrobia ryżowa | Technicznie czysta skrobia ryżowa |
17 | Proso | Ziarno Panicum miliaceum L. |
18 | Żyto | Ziarno Secale cereale L. |
19 | Śruta żytnia(1) | Produkt uzyskiwany z przesiewanego żyta przy produkcji mąki; składa się zasadniczo z rozdrobnionych cząstek bielma, z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i odpadków ziarna |
1 | 2 | 3 |
20 | Mąka żytnia paszowa | Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z rozdrobnionego i przesiewanego żyta; składa się zasadniczo z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrąb żytnich |
21 | Otręby żytnie | Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z rozdrobnionego i przesianego żyta; składa się z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma |
22 | Sorgo | Ziarno Sorghum bicolor (L.) Moench s.l, |
23 | Pszenica | Ziarno Triticum aestivum (L.), Triticum durum Desf. i inne uprawne odmiany pszenicy |
24 | Śruta pszenna(1) | Produkt uzyskiwany z przesiewu rozdrobnionego ziarna pszenicy lub łuskanego orkiszu przy produkcji mąki; składa się zasadniczo z cząstek bielma, z drobnymi fragmentami zewnętrznych łusek i odpadków ziarna |
25 | Mąka pszenna paszowa | Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z przesiewu rozdrobnionej pszenicy lub łuskanego orkiszu; składa się z drobnych fragmentów zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto mniej bielma niż z otrębów pszennych |
26 | Otręby pszenne(2) | Produkt uboczny przy produkcji mąki, uzyskiwany z przesiewu pszenicy lub łuskanego orkiszu; składa się z rozdrobnionych zewnętrznych łusek i cząstek ziarna, z których usunięto większość bielma |
27 | Kiełki pszenne | Produkt uboczny przy produkcji mąki składający się zasadniczo z kiełków pszennych, walcowanych lub otrzymywanych w inny sposób, do których mogą przylegać fragmenty bielma lub zewnętrznych łusek |
28 | Gluten pszenny | Wysuszony produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi pszennej; składa się zasadniczo z glutenu otrzymanego podczas oddzielania skrobi |
29 | Gluten pszenny paszowy | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi pszennej i glutenu; składa się z otrąb, z których usunięto częściowo zarodki lub nie, oraz glutenu, do których mogą być dodane bardzo małe ilości składników powstałych przy przesiewaniu ziarna, jak też bardzo małe ilości pozostałości pochodzących z procesu hydrolizy skrobi |
30 | Skrobia pszenna | Technicznie czysta skrobia otrzymana z pszenicy |
31 | Żelowana skrobia pszenna | Produkt składający się ze skrobi pszennej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej |
32 | Orkisz | Ziarno orkiszu Triticum spelta L., Triticum dioccum Schrank, Triticum monococcum L. |
33 | Pszenżyto | Ziarno krzyżówki Triticum X Secale |
34 | Kukurydza | Ziarno Zea mays L. |
35 | Śruta kukurydziana(1) | Produkt uzyskiwany przez rozdrabnianie ziarna kukurydzy; składa się z rozdrobnionego bielma, otrąb i łusek |
36 | Otręby kukurydziane | Produkt uboczny przy produkcji mąki lub kaszki z kukurydzy; składa się zasadniczo z zewnętrznych łusek oraz zarodków kukurydzianych i cząstek bielma |
37 | Makuch z zarodków kukurydzianych | Produkt uboczny tłoczenia oleju, uzyskiwany z tłoczenia na sucho lub na mokro zarodków kukurydzianych, do których mogą przylegać fragmenty bielma i łuski |
38 | Poekstrakcyjne zarodki kukurydziane | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju na sucho lub na mokro z zarodków kukurydzianych, do których mogą przylegać fragmenty bielma i łuski |
39 | Gluten paszowy kukurydziany(3) | Produkt uboczny przy produkcji skrobi kukurydzianej na mokro; składa się z otrąb i z glutenu, do których mogą być dodane pokruszone ziarno kukurydzy uzyskane z przesiewu w ilości nieprzekraczającej 15% produktu lub pozostałości przesączanego płynu wykorzystywanego do produkcji alkoholu, lub inne produkty pochodne skrobi; produkt może również zawierać pozostałości po ekstrakcji oleju z zarodków kukurydzy uzyskanych również w procesie mokrym |
40 | Gluten kukurydziany | Wysuszony produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi kukurydzianej na mokro; składa się zasadniczo z glutenu uzyskanego podczas oddzielania skrobi |
1 | 2 | 3 |
41 | Skrobia kukurydziana | Technicznie czysta skrobia uzyskana z kukurydzy |
42 | Żelowana skrobia kukurydziana(4) | Produkt składający się ze skrobi kukurydzianej, znacznie spęczniałej w wyniku obróbki cieplnej |
43 | Słód kukurydziany | Produkt uboczny słodowania, składający się głównie z suszonych korzonków skiełkowanego ziarna |
44 | Młóto browarniane suszone | Produkt uboczny browarniany, uzyskiwany przez suszenie pozostałości słodowanych i niesłodowanych ziaren zbóż i innych produktów skrobiowych |
45 | Wywar gorzelniczy zbożowy suszony(3) | Produkt uboczny gorzelnictwa uzyskiwany przez wysuszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż |
46 | Wywar gorzelniczy cieńmy suszony(6) | Produkt uboczny gorzelnictwa uzyskiwany przez suszenie stałych pozostałości sfermentowanego ziarna zbóż, do którego dodano syrop piwny lub odparowany, przefermentowany zacier |
II. | NASIONA OLEISTE, OWOCE OLEISTE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | |
1 | Makuch z orzechów ziemnych i częściowo łuszczonych | Produkt uboczny tłoczenia oleju z częściowo łuszczonych orzechów ziemnych Arachis hypogaea L. i innych gatunków Arachis, zawierający nie więcej niż 16% włókna surowego w suchej masie |
2 | Śruta poekstrakcyjna arachidowa z orzechów ziemnych częściowo łuszczonych | Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo łuszczonych orzechów ziemnych, zawierający nie więcej niż 16% włókna surowego w suchej masie |
3 | Makuch z orzechów ziemnych łuszczonych | Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskiwany przy tłoczeniu łuszczonych orzechów ziemnych |
4 | Śruta poekstrakcyjna z łuszczonych orzechów ziemnych | Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję łuszczonych orzechów ziemnych |
5 | Rzepak(7) | Nasiona rzepaku Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk., Indian sarson Brassica napus L.,Var. Glauca (Roxb.) O.E. Schulz oraz rzepaku Brassica napa ssp. oleifera (Metzg.) Sinsk. o minimalnej czystości botanicznej 94% |
6 | Makuch rzepakowy(7) | Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez tłoczenie nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94% |
7 | Śruta poekstrakcyjna rzepakowa(7) | Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez ekstrakcję nasion rzepaku o minimalnej czystości botanicznej 94% |
8 | Łuski nasion rzepaku | Produkt uboczny uzyskiwany podczas łuszczenia nasion rzepaku |
9 | Śruta poekstrakcyjna z krokoszu częściowo obłuszczonego | Produkt uboczny produkcji oleju, uzyskiwany przez ekstrakcję częściowo obłuszczonych nasion krokoszu Carthamus tinctorius L. |
1 | 2 | 3 |
10 | Makuch z kopry | Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez tłoczenie wysuszonego rdzenia (bielmo nasion) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej Cocos nucifera L. |
11 | Śruta poekstrakcyjna z kopry | Produkt uboczny przy produkcji oleju uzyskiwany przez ekstrakcję wysuszonego rdzenia (bielmo nasion) i zewnętrznej łuski nasion palmy kokosowej |
12 | Makuch z ziarna palmy | Produkt uboczny przy produkcji oleju tłoczonego z rdzeni palmowych olejowca gwinejskiego Elaeis guineensis Jacq., Corozo oleifera (HBK) L. H. Bailey (Elaeis melanococca auct.), z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej |
13 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna palmy | Produkt uboczny przy ekstrakcji oleju z nasion palmy, z których usunięto możliwie jak najwięcej twardej łupiny zewnętrznej |
14 | Nasiona soi toastowane | Nasiona soi (Glycine max. L. Merr.) poddane obróbce cieplnej; aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g • minuta |
15 | Śruta poekstrakcyjna sojowa toastowana | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji oleju z nasion soi po ekstrakcji i obróbce termicznej; aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g • minuta |
16 | Śruta poekstrakcyjna z obłuszczonych nasion soi toastowana | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z podgrzanych i łuszczonych nasion soi, zawierający maksymalnie 8% włókna surowego w suchej masie; aktywność ureazy maksymalnie 0,4 mg N/g • minuta |
17 | Koncentrat białka sojowego | Produkt uzyskiwany z łuszczonych, odtłuszczonych nasion soi, poddany ponownej ekstrakcji redukującej zawartość związków bezazotowych |
18 | Olej roślinny(8) | Olej uzyskiwany z roślin |
19 | Łuski z nasion soi | Produkt uboczny uzyskiwany przy łuszczeniu nasion soi |
20 | Nasiona bawełny | Nasiona bawełny Gossypium ssp., z których usunięto włókno |
21 | Śruta poekstrakcyjna z nasion bawełny częściowo obłuszczonych | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z nasion bawełny, z których usunięto włókno i częściowo obłuszczonych; maksymalna zawartość włókna surowego - 22,5% w suchej masie |
22 | Makuch z nasion bawełny | Produkt uboczny uzyskiwany przy tłoczeniu oleju z nasion bawełny, z których usunięto włókno |
23 | Makuch z nasion nigru | Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany przy tłoczeniu nasion nigru, Guizotia abyssinica (Lf) Cass.; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl - 3,4% |
24 | Nasiona słonecznika | Nasiona słonecznika Helianthus annuus L. |
25 | Śruta poekstrakcyjna słonecznikowa | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z nasion słonecznika |
26 | Śruta poekstrakcyjna z nasion słonecznika częściowo odłuszczonych | Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany przy ekstrakcji nasion słonecznika, z których usunięto część łusek; maksymalna zawartość włókna surowego w suchej masie - 27,5% |
27 | Nasiona lnu | Nasiona lnu Linum usitatissimum L. o minimalnej czystości botanicznej 93% |
28 | Makuch lniany | Produkt uboczny przy produkcji oleju, uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93% |
1 | 2 | 3 |
29 | Śruta poekstrakcyjna lniana | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z nasion lnu o minimalnej czystości botanicznej 93% |
30 | Pulpa z oliwek | Produkt uboczny uzyskiwany przez ekstrakcję prasowanych oliwek europejskich Olea europea L., z których usunięto pestki w maksymalnej ilości |
31 | Makuch sezamowy | Produkt uboczny przy tłoczeniu oleju z nasion sezamu indyjskiego Sesamum indicum L., zawierający popiół nierozpuszczalny w HCl w ilości nie większej niż 5% |
32 | Śruta poekstrakcyjna z ziarna kakaowego częściowo obłuszczonego | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji oleju z suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L., częściowo obłuszczonego |
33 | Łuski kakaowe | Łupiny suszonego i prażonego ziarna kakaowego Theobroma cacao L. |
III. | NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | |
1 | Ciecierzyca | Nasiona Cicer arietinum L. |
2 | Mączka z ekstrahowanych nasion guaru | Produkt uboczny uzyskiwany przy ekstrakcji kleju roślinnego z nasion Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub. |
3 | Soczewica | Nasiona Ervum ervilia L. |
4 | Lędźwian siewny(9) | Nasiona Lathyrus sativus L. poddane obróbce cieplnej |
5 | Soczewica jadalna | Nasiona Lens culinaris a.o. Medik. |
6 | Łubiny słodkie | Nasiona Lupinus ssp. o niskiej zawartości gorzkich nasion |
7 | Fasola toastowana | Nasiona Phaseolus lub Vigna ssp. poddane obróbce cieplnej mającej na celu inaktywację toksycznych lektyn |
8 | Groch | Nasiona Pisum ssp. |
9 | Śruta grochowa | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji mąki grochowej; składa się z cząstek liścienia oraz małej ilości łusek |
10 | Otręby grochowe | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji mączki grochowej; składa się głównie z łupin usuniętych podczas łuskania i czyszczenia grochu |
11 | Bobik | Nasiona Vicia faba L. ssp. Faba odm. eguina Pers. i odm. minuta (Alef.) Mansf. |
12 | Wyka jednokwiatowa | Nasiona Vicia monathos Desf. |
13 | Wyka siewna | Nasiona Vicia sativa L. odm. sativa i inne |
IV. | BULWY, ROŚLINY KORZENIOWE, PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | |
1 | Wysłodki buraczane | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji cukru, składający się z ekstrahowanej i wysuszonej krajanki buraków cukrowych Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris odm. altissima Doell.; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl - 4,5% suchej masy |
2 | Melasa buraczana | Produkt uboczny składający się z pozostałości syropu z produkcji lub rafinacji cukru z buraków |
3 | Wysłodki buraczane melasowane | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji cukru zawierający wysuszone wysłodki, do których dodano melasę; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl - 4,5% suchej masy |
4 | Wywar melasowy z buraków cukrowych | Produkt uboczny fermentacji melasy z buraków przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych |
5 | Cukier z buraków cukrowych(10) | Cukier ekstrahowany z buraków cukrowych |
1 | 2 | 3 |
6 | Batat | Bulwy - wilec ziemniaczany Ipomoea Batatas (L.) Poir, niezależnie od postaci |
7 | Maniok(11) jadalny | Korzenie Manihot esculenta Crantz, niezależnie od postaci; maksymalna zawartość popiołu nierozpuszczalnego w HCl - 4,5% suchej masy |
8 | Skrobia z manioku(12) ekspandowana | Skrobia uzyskana z korzeni manioku, ekspandowana w wyniku stosownej obróbki cieplnej |
9 | Pulpa ziemniaczana | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi ziemniaczanej (Solanum tuberosum L.) |
10 | Skrobia ziemniaczana | Technicznie czysta skrobia ziemniaczana |
11 | Białko ziemniaczane | Wysuszony produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi, składający się głównie z substancji białkowych otrzymanych po oddzieleniu skrobi |
12 | Płatki ziemniaczane | Produkt uzyskiwany przez suszenie bębnowe umytych, obranych lub nieobranych, parowanych ziemniaków |
13 | Koncentrat soku ziemniaczanego | Produkt uboczny uzyskiwany przy produkcji skrobi ziemniaczanej, z której usunięto częściowo białko i wodę |
14 | Żelowana skrobia ziemniaczana | Produkt składający się ze skrobi ziemniaczanej, w znacznej części rozłożonej w wyniku obróbki cieplnej |
V. INNE NASIONA I OWOCE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Strąki szarańczynu | Produkt uzyskiwany przez kruszenie suchych owoców (strąków) drzewa szarańczynu - rożkowiec strąkowy Ceratonia seliqua L., z których usunięto nasiona |
2 | Pulpa cytrusowa | Produkt uboczny uzyskiwany z wyciskania owoców cytrusowych Citrus ssp. podczas produkcji soku |
3 | Pulpa | Produkt uboczny uzyskiwany z wyciskania owoców miąższowych lub pestkowych podczas produkcji soku owocowego |
4 | Pulpa pomidorowa | Produkt uboczny uzyskiwany przy wyciskaniu pomidorów Solanum lycopersicum Karst podczas produkcji soku pomidorowego |
5 | Pestki winogronowe ekstrahowane | Produkt uboczny uzyskiwany podczas ekstrakcji oleju z pestek winogronowych |
6 | Pulpa winogronowa | Pulpa winogronowa poddana szybkiemu suszeniu po ekstrakcji alkoholu, z której usunięto możliwie wiele szypułek i pestek |
7 | Pestki winogronowe | Pestki usunięte z pulpy winogronowej, z których nie usunięto oleju |
VI. PASZE Z ZIELONEK I PASZE OBJĘTOŚCIOWE | ||
1 | Susz z lucerny -mączka(14) | Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodych roślin lucerny Medicago sativa L. i Medicago odm. martyn; może zawierać do 20% młodych roślin koniczyny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z lucerną |
2 | Miazga z lucerny | Wysuszony produkt uboczny powstały przy wyciskaniu soku z lucerny |
3 | Koncentrat białkowy z lucerny | Produkt uzyskiwany przez sztuczne wysuszenie frakcji soku z lucerny, który odwirowano i ogrzano w celu oddzielenia białka |
4 | Susz z koniczyny - mączka(14) | Produkt uzyskiwany przez suszenie i mielenie młodych roślin koniczyny Trifolium ssp.; może zawierać do 20% młodych roślin lucerny lub innych roślin paszowych wysuszonych i zmielonych jednocześnie z koniczyną |
5 | Susz z traw -mączka(15) | Produkt uzyskiwany przez wysuszenie i zmielenie młodych traw paszowych |
6 | Słoma | Słoma zbóż |
7 | Słoma zbożowa po obróbce(17) | Produkt uzyskiwany w wyniku odpowiedniej obróbki słomy zbóż |
1 | 2 | 3 |
VII. INNE ROŚLINY, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Melasa z trzciny cukrowej | Produkt uboczny składający się z resztek syropu zebranego podczas produkcji lub rafinacji cukru z trzciny cukrowej Saccharum officinarum L. |
2 | Wywar melasowy z trzciny cukrowej | Produkt uboczny uzyskiwany po fermentacji melasy z trzciny cukrowej przy produkcji alkoholu, drożdży, kwasu cytrynowego i innych substancji organicznych |
3 | Cukier z trzciny cukrowej(18) | Cukier ekstrahowany z trzciny cukrowej |
4 | Mączka z wodorostów morskich | Produkt uzyskiwany przez suszenie i kruszenie morskich wodorostów, zwłaszcza morszczynu; produkt może być płukany w celu obniżenia zawartości jodu |
VIII. PRODUKTY MLECZNE | ||
1 | Mleko w proszku odtłuszczone | Produkt uzyskiwany przez suszenie mleka po prawie całkowitym odtłuszczeniu |
2 | Maślanka w proszku | Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji masła |
3 | Serwatka w proszku | Produkt uzyskiwany przez suszenie cieczy pozostałej po produkcji sera, twarogu i kazeiny lub w innych podobnych procesach |
4 | Serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru | Produkt uzyskiwany przez suszenie serwatki, z której usunięto częściowo laktozę |
5 | Białko serwatki w proszku(19) | Produkt uzyskiwany przez suszenie związków białkowych wytrąconych z serwatki lub mleka |
6 | Kazeina w proszku | Produkt uzyskiwany z odtłuszczonego mleka lub maślanki przez suszenie kazeiny wytrąconej przy użyciu kwasów lub podpuszczki |
7 | Laktoza w proszku | Cukier oddzielony z mleka lub serwatki przez czyszczenie i suszenie |
IX. PRODUKTY ZWIERZĘCE ZE ZWIERZĄT LĄDOWYCH | ||
1 | Mączka mięsna(20) | Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści z przewodu pokarmowego o minimalnej zawartości białka surowego - 50% suchej masy; maksymalna zawartość fosforu całkowitego - 8% |
2 | Mączka mięsno-kostna(22) | Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie całości lub części zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści przewodu pokarmowego |
3 | Mączka kostna | Produkt otrzymywany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie kości zwierząt ciepłokrwistych, z których tłuszcz został częściowo wytopiony lub usunięty; produkt zasadniczo wolny od kopyt, rogów, sierści, włosia i piór, jak też treści przewodu pokarmowego |
4 | Skwarki | Produkt resztkowy otrzymywany przy produkcji łoju wołowego, smalcu i innych wytopionych lub wyciskanych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego |
5 | Mączka drobiowa(22) | Produkt uzyskiwany przez ogrzewanie, suszenie i mielenie produktów ubocznych uboju drobiu; produkt zasadniczo wolny od piór |
6 | Mączka z piór hydrolizowana | Produkt uzyskiwany przez poddanie hydrolizie piór drobiowych, ich suszenie i mielenie |
7 | Suszona krew | Produkt uzyskiwany przez suszenie krwi z uboju zwierząt ciepłokrwistych; produkt nie może zawierać ciał obcych |
8 | Tłuszcz zwierzęcy(21) | Produkt składający się z tłuszczu zwierząt ciepłokrwistych |
1 | 2 | 3 |
X. RYBY, INNE ORGANIZMY MORSKIE, ICH PRODUKTY I PRODUKTY UBOCZNE | ||
1 | Mączka rybna(22) | Produkt uzyskiwany z przetwórstwa ryb lub ich części, z którego usunięto część oleju, do którego mogą być dodane części rozpuszczalne |
2 | Koncentrat z rozpuszczalnych części ryb | Produkt otrzymywany przy produkcji mączki rybnej, który został oddzielony i stabilizowany przez zakwaszanie lub wysuszenie |
3 | Olej rybny | Olej uzyskiwany z ryb lub ich części |
4 | Rafinowany i utwardzony olej rybny | Olej uzyskiwany z ryb lub ich części, rafinowany i poddany uwodornieniu |
XI. SUBSTANCJE MINERALNE | ||
1 | Węglan wapnia(23) | Produkt uzyskiwany przez mielenie materiałów będących źródłem węglanu wapnia, takich jak wapień, muszle ostryg lub małży, jak też przez wytrącanie z kwaśnego roztworu |
2 | Węglan wapniowo-magnezowy | Naturalna mieszanina węglanu wapnia i węglanu magnezu |
3 | Kwaśny węglan wapnia z alg morskich (Maerl) | Produkt naturalny uzyskiwany z wapiennych alg, mielonych lub granulowanych |
4 | Tlenek magnezu | Technicznie czysty tlenek magnezu (MgO) |
5 | Siarczan magnezu | Technicznie czysty siarczan magnezu (MgSO4·7H2O) |
6 | Fosforan dwuwapniowy(24) | Wodorofosforan wapnia wytrącony z kości lub źródeł nieorganicznych (CaHPO4·xH2O) |
7 | Fosforan jedno-, dwuwapniowy | Produkt uzyskiwany chemicznie, składający się z równych części fosforanu dwuwapniowego i jednowapniowego (CaHPO4 - Ca(H2PO4)2·H2O) |
8 | Fosforan odfluorowany | Produkt uzyskiwany przez mielenie oczyszczonych i odfluorowanych fosforanów naturalnych |
9 | Odżelowana mączka kostna | Odżelowane, sterylizowane i zmielone kości, z których usunięto tłuszcz |
10 | Fosforan jednowapniowy | Technicznie czysty dwuwodorofosforan wapnia (Ca(H2PO4)2·xH2O) |
11 | Fosforan wapniowo-magnezowy | Technicznie czysty fosforan wapniowo-magnezowy |
12 | Fosforan jednoamonowy | Technicznie czysty fosforan jednoamonowy (NH4H2PO4) |
13 | Chlorek sodu(23) | Technicznie czysty chlorek sodu (NaCl) lub produkt uzyskany przez mielenie naturalnych źródeł chlorku sodu, takich jak sól kamienna lub morska |
14 | Propionian magnezu | Technicznie czysty propionian magnezu |
15 | Fosforan magnezu | Produkt składający się z technicznie czystego fosforanu magnezowego dwuzasadowego (MgHPO4·xH2O) |
16 | Fosforan sodowo-wapniowo-magnezowy | Produkt składający się z fosforanu sodowo-wapniowo-magnezowego |
17 | Fosforan jednosodowy | Technicznie czysty fosforan jednosodowy (NaH2PO4·H2O) |
18 | Wodorowęglan sodu | Technicznie czysty wodorowęglan sodu (NaHCO3) |
1 | 2 | 3 |
XII. RÓŻNE | ||
1 | Produkty przemysłu piekarniczego i zakładów wytwarzających makarony oraz ich produkty uboczne(25) | Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas wypieku chleba, łącznie z pokruszonymi produktami piekarniczymi, herbatnikami lub makaronem |
2 | Produkty przemysłu cukierniczego i produkty uboczne(25) | Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji słodyczy i cukierków, w tym czekolady |
3 | Wyroby i produkty uboczne uzyskiwane w cukierniach przy produkcji ciast i lodów(25) | Produkt lub produkt uboczny uzyskiwany podczas produkcji ciast cukierniczych, ciastek lub lodów |
4 | Kwasy tłuszczowe | Produkt uboczny uzyskiwany podczas traktowania ługiem lub przez destylację olejów nieokreślonego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego |
5 | Sole kwasów tłuszczowych (26) | Produkt uzyskiwany przez zmydlanie kwasów tłuszczowych wodorotlenkiem wapnia, sodu lub potasu |
|
Objaśnienia:
(1) produkty zawierające ponad 40% skrobi mogą być określone jako „bogate w skrobię”
(2) w przypadku gdy materiał paszowy został poddany procesowi mielenia, do nazwy można dodać wyraz „drobne”
(3) nazwę można zastąpić wyrazami „gluten kukurydziany paszowy”
(4) nazwę można zastąpić wyrazami „skrobia kukurydziana ekstrudowana”
(5) nazwę można uzupełnić o nazwę gatunków ziarna;
(6) nazwę można zastąpić wyrazami „suche ziarno i substancje rozpuszczalne z gorzelni” nazwę można uzupełnić o nazwę gatunków ziarna;
(7) w uzasadnionym przypadku można dodać wyrazy „o niskiej zawartości glukozynolanów”
(8) nazwę należy uzupełnić przez dodanie nazwy rośliny;
(9) nazwę należy uzupełnić wskazaniem metody obróbki cieplnej;
(10) nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem „sacharoza”
(11) nazwę można zastąpić wyrazem „tapioka”
(12) nazwę można zastąpić wyrazami „skrobia z tapioki”
(13) nazwę należy uzupełnić o nazwę gatunku owoców;
(14) wyraz „mączka” można zastąpić wyrazem „granulat” można dodać określenie sposobu suszenia;
(15) do nazwy można dodać nazwę rośliny paszowej;
(16) w nazwie należy wskazać nazwę gatunku zboża;
(17) nazwę należy uzupełnić wskazaniem rodzaju obróbki chemicznej, której poddano słomę;
(18) nazwa materiału paszowego może być zastąpiona wyrazem „sacharoza”
(19) nazwę można zastąpić wyrazami „albumina mleka w proszku”
(20) produkty zawierające ponad 13% tłuszczu w suchej masie należy kwalifikować jako „bogate w tłuszcz”
(21) nazwę należy uzupełnić szczegółowym opisem rodzaju tłuszczu zwierzęcego w zależności od jego pochodzenia lub procesu technologicznego (łój wołowy, smalec, tłuszcz kostny itp.);
(22) produkty zawierające ponad 75% białka surowego w suchej masie należy kwalifikować jako „bogate w białko”
(23) rodzaj źródła może być wskazany dodatkowo lub zamiast nazwy;
(24) w nazwie może być zawarte określenie technologii produkcji;
(25) nazwę można zmienić lub uzupełnić w celu określenia procesu w przetwórstwie spożywczym, w wyniku którego uzyskano materiał paszowy;
(26) nazwę należy uzupełnić określeniem rodzaju soli, jaka została uzyskana.
Załącznik nr 2
RODZAJE PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH STOSOWANYCH DO WYTWARZANIA MATERIAŁÓW PASZOWYCH
Lp. | Nazwa procesu technologicznego | Opis procesu technologicznego | Nazwa zwyczajowa produktu uzyskanego w wyniku zastosowania procesu technologicznego |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Zagęszczanie | Zwiększanie zawartości niektórych składników przez suszenie lub zastosowanie innych procesów technologicznych | Koncentrat |
2 | Łuszczenie(1) | Całkowite lub częściowe usuwanie zewnętrznych powłok z ziarna, nasion, owoców, orzechów i innych | Łuszczony, częściowo obłuszczony |
3 | Suszenie | Usuwanie wody metodami sztucznymi lub naturalnymi | Wysuszony (na słońcu lub sztucznie) |
4 | Ekstrakcja | Usuwanie tłuszczu lub oleju z określonego materiału za pomocą rozpuszczalnika organicznego lub za pomocą wodnego rozpuszczalnika cukru i innych składników rozpuszczalnych w wodzie. W przypadku stosowania rozpuszczalnika organicznego uzyskany produkt powinien być technicznie oczyszczony z danego rozpuszczalnika | Ekstrahowany, poekstrakcyjny (w przypadku materiałów tłuszczowych); melasa, pulpa (w przypadku produktów zawierających cukier lub inne składniki rozpuszczalne w wodzie) |
5 | Ekstruzja | Przeciskanie materiału przez otwór pod ciśnieniem (również wstępne żelowanie) | Ekstrudowany |
6 | Płatkowanie | Walcowanie wilgotnego materiału poddanego obróbce cieplnej | Płatki |
7 | Mielenie | Fizyczne przetwarzanie ziarna zbóż w celu zmniejszenia wielkości cząsteczek i ułatwienia rozdziału na frakcje (głównie mąkę, otręby i śrutę) | Mąka, otręby, śruta, mąka paszowa |
8 | Ogrzewanie | Ogólne określenie obejmujące szereg procesów obróbki cieplnej, prowadzonej w określonych warunkach, w celu oddziaływania na wartość żywieniową lub strukturę materiału | Toastowany, gotowany, ogrzewany |
9 | Uwodornienie | Przekształcanie glicerydów nienasyconych w glicerydy nasycone (olejów i tłuszczy) | Utwardzony, częściowo utwardzony |
10 | Hydroliza | Rozbicie składników chemicznych na prostsze przez działanie wodą, enzymami lub kwasami/zasadami | Hydrolizowany |
1 | 2 | 3 | 4 |
11 | Wyciskanie | Usuwanie przez wyciskanie (za pomocą prasy śrubowej lub innej), z jednoczesnym niewielkim podgrzaniem lub bez, tłuszczu/oleju z materiałów zawierających duże ilości oleju, soku z owoców lub innych produktów roślinnych | Wytłok (w przypadku materiałów zawierających olej); pulpa, miazga (w przypadku owoców itp.); wyciskana pulpa (w przypadku buraków cukrowych) |
12 | Granulowanie | Specjalne kształtowanie materiału w wyniku ściskania przez matrycę | Granulat, granulowany |
13 | Wstępne żelowanie | Modyfikacja skrobi w celu znacznego poprawienia jej właściwości pęcznienia w zimnej wodzie | Żelowany, preparowany |
14 | Rafinacja | Pełne lub częściowe usuwanie zanieczyszczeń w cukrach, olejach, tłuszczach i innych naturalnych materiałach w drodze obróbki fizykochemicznej | Rafinowany, częściowo rafinowany |
15 | Mielenie na mokro | Mechaniczne rozdzielanie elementów składowych ziarna, przez zanurzenie w wodzie z dodatkiem dwutlenku siarki lub bez, w celu ekstrakcji skrobi | Kiełki, gluten, skrobia |
16 | Rozgniatanie | Mechaniczne przetwarzanie ziarna lub innych materiałów paszowych w celu zmniejszenia ich wymiarów | Rozdrobniony, rozdrabnianie |
17 | Odcukrzanie | Całkowite lub częściowe usuwanie jedno- i dwusacharydów z melasy i innego materiału zawierającego cukier metodami chemicznymi lub fizycznymi | Odcukrzony, częściowo odcukrzony |
(1) Wyraz „łuszczenie" można zastąpić wyrazem „wyłuskiwanie" albo „obłuskiwanie" wówczas do nazwy uzyskanego produktu należy dodać wyraz „wyłuskany" lub „obłuskany".