Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-14 do 2006-07-11
Wersja archiwalna od 2003-03-14 do 2006-07-11
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI. PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 5 lutego 2003 r.
w sprawie liczbowych danych odniesienia dla mieszanin alkoholu etylowego i wody
Na podstawie art. 9 pkt 9 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. - Prawo o miarach (Dz. U. Nr 63, poz. 636 i Nr 154, poz. 1800 oraz z 2002 r. Nr 155, poz. 1286 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa:
1) wzory i metody służące do obliczania liczbowych danych odniesienia dla mieszanin alkoholu etylowego i wody, zwanych dalej „mieszaninami”
2) metody wyrażania zawartości alkoholu, zwanej również „mocą alkoholu”
3) rodzaje pomiarów, jakie należy wykonać w celu wyznaczenia zawartości alkoholu;
4) Podstawowe Tablice Alkoholometryczne.
§ 2.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) „tablicach alkoholometrycznych”, należy przez to rozumieć tablice zawierające liczbowe dane odniesienia dla mieszanin, stosowane do prawidłowego obliczania zawartości (mocy) alkoholu w tych mieszaninach;
2) „Podstawowych Tablicach Alkoholometrycznych”, należy przez to rozumieć tablice, w których są podane podstawowe, wyliczone, liczbowe dane odniesienia dla mieszanin;
3) „zawartości (mocy) alkoholu”, należy przez to rozumieć ułamek objętościowy lub ułamek masowy alkoholu w mieszaninie;
4) „ułamku objętościowym q”, należy przez to rozumieć stosunek objętości czystego, bezwodnego alkoholu etylowego w temperaturze 20 °C, zawartego w mieszaninie, do jej całkowitej objętości w tej samej temperaturze;
gdzie: |
|
p | - ułamek masowy, wyrażony w postaci ułamka dziesiętnego, |
t | - temperatura, wyrażona w stopniach Celsjusza, zgodnie z Międzynarodową Praktyczną Skalą Temperatur 68, |
n | = 5, |
m1 | = 11, |
m2 | = 10, |
m3 | = 9, |
m4 | = 4, |
m5 | = 2, |
Ak’ Bk’ Ci,k | - współczynniki liczbowe. |
5) „ułamku masowym p”, należy przez to rozumieć stosunek masy alkoholu etylowego zawartego w mieszaninie do jej całkowitej masy.
§ 3.1. Moc alkoholu wyraża się w procentach, jako liczbę części alkoholu w stu częściach mieszaniny.
2. Przy określaniu mocy, o której mowa w ust. 1, należy stosować następujące symbole:
1) „% vol” dla ułamka objętościowego;
2) „% mas” dla ułamka masowego.
§ 4.1. W celu wyznaczenia mocy alkoholu należy zmierzyć:
1) gęstość lub ułamek masowy lub ułamek objętościowy w temperaturze mieszaniny;
2) temperaturę mieszaniny.
2. Na podstawie danych, o których mowa w ust. 1, moc alkoholu odczytuje się z odpowiednich tablic alkoholometrycznych.
3. Pomiary, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wykonuje się za pomocą przyrządu pomiarowego o odpowiedniej dokładności, w szczególności:
1) alkoholomierza lub densymetru do alkoholu;
2) piknometru;
3) gęstościomierza oscylacyjnego;
4) wagi hydrostatycznej.
§ 5.1. Gęstość mieszaniny ρ, wyrażoną w kilogramach na metr sześcienny, w temperaturze t z zakresu od -20 °C do +40 °C, oblicza się według wzoru:
2. Wartości współczynników liczbowych Ak, Bk Ci,k, o których mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 6.1. Opis Podstawowych Tablic Alkoholometrycznych, opis metod służących do ich utworzenia oraz wskazówki dotyczące obliczania innych tablic alkoholometrycznych stosowanych w procesach pomiarowych związanych z mieszaninami zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2. Podstawowe Tablice Alkoholometryczne określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej: J. Hausner
|
1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 5 lutego 2003 r. (poz. 331)
Załącznik nr 1
WARTOŚCI WSPÓŁCZYNNIKÓW LICZBOWYCH Ak’ Bk’ Ci,k
Załącznik nr 2
OPIS TREŚCI TABLIC ALKOHOLOMETRYCZNYCH l METOD SŁUŻĄCYCH DO ICH UTWORZENIA ORAZ WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE ICH STOSOWANIA
1. Tablice zawarte w załączniku nr 3 do rozporządzenia określają:
a) Tablica l: gęstość w funkcji temperatury w zakresie od -20 °C do +40 °C co 1 °C i ułamka masowego w zakresie od najmniejszej osiągalnej wartości do 100% co 1% - najmniejsza wartość odpowiada wartości ułamka masowego, przy którym w danej temperaturze mieszanina zaczyna krzepnąć,
b) Tablica II: gęstość w funkcji temperatury w zakresie od -20 °C do +40 °C co 1 °C i ułamka objętościowego w zakresie od najmniejszej osiągalnej wartości do 100% co 1%,
c) Tablica IIla: gęstość w temperaturze 20 °C w funkcji ułamka masowego w zakresie od 0 do 100% co 0,1%,
d) Tablica IIIb: ułamek objętościowy w funkcji ułamka masowego w zakresie od 0 do 100% co 0,1%,
e) Tablica IVa: gęstość w temperaturze 20 °C w funkcji ułamka objętościowego w zakresie od 0 do 100% co 0,1%,
f) Tablica IVb: ułamek masowy w funkcji ułamka objętościowego w zakresie od 0 do 100% co 0,1%,
g) Tablica Va: ułamek masowy w funkcji gęstości w temperaturze 20 °C w zakresie od 789,3 kg/m3 do 998,2 kg/m3 co 0,1 kg/m3,
h) Tablica Vb: ułamek objętościowy w funkcji gęstości w temperaturze 20 °C w zakresie od 789,3 kg/m3 do 998,2 kg/m3 co 0,1 kg/m3.
2. Przy obliczaniu tablic, o których mowa w pkt 1, korzysta się z wzoru, o którym mowa w § 5 ust. 1 rozporządzenia, oraz zależności między ułamkiem objętościowym i ułamkiem masowym, wyrażonej wzorem:
q = | ρ20°C | • p, |
ρ20°C (100%) |
gdzie: |
|
q | - ułamek objętościowy, |
p | - ułamek masowy, |
ρ20°C | - wartości obliczone w funkcji ułamka masowego z wzoru, o którym mowa w § 5 ust. 1 rozporządzenia, |
ρ20°C (100%) | - gęstość czystego etanolu w temperaturze 20 °C, równa 789,24 kg/m3. |
3. W procesach pomiarowych związanych z mieszaninami alkoholu etylowego i wody oprócz tablic, o których mowa w pkt 1, stosuje się również tablice alkoholometryczne, określające:
a) ułamek masowy w funkcji temperatury w stopniach Celsjusza i gęstości w tej temperaturze,
b) ułamek objętościowy w funkcji temperatury w stopniach Celsjusza oraz gęstości w tej temperaturze,
c) moc mieszaniny o temperaturze t w stopniach Celsjusza, wyrażoną jako ułamek masowy albo objętościowy, na podstawie wskazania alkoholomierza ze szkła sodowo-wapniowego do pomiaru ułamka masowego albo objętościowego; przy konstrukcji tych tablic postępuje się w następujący sposób:
- wartości odczytanej na alkoholomierzu przyporządkowuje się, odpowiednio według Tablicy IIla lub IVa, gęstość w temperaturze 20 °C oznaczoną jako ρ’20°C,
- gęstość rzeczywistą mieszaniny w temperaturze t oblicza się według wzoru:
ρt = ρ’ 20°C [1 - α(t - 20°C)],
gdzie α jest współczynnikiem cieplnej rozszerzalności objętościowej szkła sodowo-wapniowego, równym 25 • 10-6 °C-1,
- wartość ułamka masowego albo objętościowego dla obliczonej wartości ρt oraz temperatury podczytuje się z odpowiedniej tablicy lub oblicza z odpowiedniej zależności,
d) moc mieszaniny o temperaturze t w stopniach Celsjusza, wyrażoną jako ułamek masowy albo objętościowy, na podstawie wskazania densymetru do alkoholu, ze szkła sodowo-wapniowego; przy konstrukcji tej tablicy postępuje się analogicznie jak w lit. c, zastępując ρ’20°C wartością odczytaną na densymetrze,
e) objętość v w temperaturze 20°C czystego etanolu, w decymetrach sześciennych, zawartego w 100 dm3 mieszaniny o temperaturze t w stopniach Celsjusza, o znanej mocy, przy założeniu, że objętość 100 dm3 była mierzona za pomocą pojemnika wykonanego z materiału o współczynniku cieplnej rozszerzalności objętościowej β, wywzorcowanego w temperaturze 20°C; wartości objętości oblicza się według wzoru:
v = | p |
| ρt | [1 + β(t - 20°C)]• 100 |
100 | ρ20°C (100%) |
lub
v = | q |
| ρt | [1 + β(t - 20°C)]• 100 |
100 | ρ20°C |
gdzie: |
|
p, q | - ułamki masowe i objętościowe wyrażone w procentach, |
ρt | - wartości gęstości mieszaniny w temperaturze t, podane w Tablicy l w funkcji ułamka masowego p. w Tablicy II w funkcji ułamka objętościowego q, |
ρ20°C | - wartości gęstości mieszaniny w temperaturze 20°C, podane w Tablicy IVa w funkcji ułamka objętościowego q, |
ρ 20°C (100%) | - gęstość czystego etanolu w temperaturze 20°C, równa 789,24 kg/m3; |
f) objętość v w temperaturze 20°C czystego etanolu, w decymetrach sześciennych, zawartego w 100 kg mieszaniny o temperaturze t w stopniach Celsjusza, o znanej mocy, przy założeniu, że ważenie było przeprowadzone w powietrzu o gęstości 1,2 kg/m3 za pomocą odważników o wartościach umownych wynikających z ważenia w powietrzu; wartości objętości oblicza się według wzoru:
v = | p |
| 103 | [1 - 1,2 • (1/8000 - 1/ρ t)] • 100 |
100 | ρ20°C (100%) |
lub
v = | q |
| 103 | [1 - 1,2 • (1/8000 - 1/ρt)] • 100, |
100 | ρ20°C |
gdzie: |
|
p, q | - ułamki masowe i objętościowe wyrażone w procentach, |
ρt | - wartości gęstości mieszaniny w temperaturze t, podane w Tablicy l w funkcji ułamka masowego p, w Tablicy II w funkcji ułamka objętościowego q, |
ρ20°C | - wartości gęstości mieszaniny w temperaturze 20 °C, podane w Tablicy IVa w funkcji ułamka objętościowego q, |
ρ20°C (100%) | - gęstość czystego etanolu w temperaturze 20°C, równa 789,24 kg/m3. |
4. Dla tablic, o których mowa w pkt 3 lit. a i b, zakres temperatury wynosi od -20 °C do +40 °C.
5. Przy określaniu mocy na podstawie wskazań alkoholomierza lub densymetru do alkoholu, korzystając z tablic lub zależności, o których mowa w pkt 3 lit. c i d, dla pomiarów wykonanych w temperaturze różniącej się znacznie od 20 °C, należy wprowadzić poprawkę uwzględniającą zmianę napięcia powierzchniowego mieszaniny, zgodnie z danymi odniesienia, których wartości określa się w tabeli:
Wartość napięcia powierzchniowego g mieszaniny alkoholu etylowego i wody w mN/m w funkcji ułamka masowego p i temperatury t | |||||||
p | t | ||||||
(% mas) | (°C) | ||||||
-20 | -10 | 0 | 10 | 20 | 30 | 40 | |
0 | - | - | 75,6 | 74,1 | 72,6 | 71,1 | 69,6 |
10 | - | - | 51,4 | 49,7 | 47,9 | 46,1 | 44,4 |
20 | - | 42,7 | 41,3 | 39,8 | 38,4 | 37,0 | 35,6 |
30 | 36,5 | 35,6 | 34,7 | 33,7 | 32,8 | 31,9 | 31,0 |
40 | 32,7 | 32,0 | 31,3 | 30,6 | 29,9 | 29,2 | 28,5 |
50 | 31,0 | 30,3 | 29,6 | 28,9 | 28,2 | 27,5 | 26,8 |
60 | 29,8 | 29,1 | 28,4 | 27,7 | 27,0 | 26,3 | 25,6 |
70 | 28,8 | 28,1 | 27,4 | 26,7 | 26,0 | 25,3 | 24,6 |
80 | 27,8 | 27,0 | 26,3 | 25,6 | 24,8 | 24,1 | 23,4 |
90 | 26,8 | 26,1 | 25,3 | 24,5 | 23,7 | 22,9 | 22,2 |
100 | 25,8 | 25,0 | 24,1 | 23,3 | 22,4 | 21,6 | 20,7 |
Załącznik nr 3
PODSTAWOWE TABLICE ALKOHOLOMETRYCZNE
TABLICA l
ρ = ρ (p, t)
Gęstość w funkcji temperatury i ułamka masowego
krok tablicy: 1 °C; 1 % mas
zakres temperatury: od -20°C do +40°C