Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2006-08-26 do 2007-07-21
Wersja archiwalna od 2006-08-26 do 2007-07-21
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 15 stycznia 2003 r.
w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2006 r., Nr 144, poz. 1049)
Na podstawie art. 8 ust. 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.Napromienianie żywności dopuszczalne jest wyłącznie w celu:
1) eliminacji lub redukcji drobnoustrojów chorobotwórczych do poziomu zapewniającego bezpieczeństwo jej konsumpcji;
2) zapobiegania psuciu się żywności poprzez eliminację bakterii, pleśni, grzybów i pasożytów powodujących jej rozkład;
3) przedłużenia okresu składowania świeżych owoców i warzyw poprzez hamowanie naturalnych procesów biologicznych związanych z dojrzewaniem, kiełkowaniem czy starzeniem się tych środków spożywczych.
§ 2.Rozporządzenia nie stosuje się do:
1) środków spożywczych wystawionych na działanie promieniowania jonizującego powstałego na skutek zastosowania urządzeń pomiarowych lub kontrolnych pod warunkiem, że wchłonięta dawka nie przekracza poziomu 0,01 Gy dla urządzeń kontrolnych, w których wykorzystuje się neutrony, oraz 0,5 Gy w innych przypadkach przy maksymalnym poziomie energii promieniowania wynoszącym:
a) 10 MeV w przypadku promieni rentgenowskich,
b) 14 MeV w przypadku neutronów,
c) 5 MeV w innych przypadkach;
2) napromieniania żywności przygotowywanej dla pacjentów wymagających diety o sterylnej czystości.
§ 3.W przypadku, o którym mowa w § 1 pkt 3, napromienianiu mogą być poddawane tylko środki spożywcze charakteryzujące się właściwą jakością zdrowotną.
§ 4.Żywność poddaje się napromienianiu w przypadku, gdy:
1) istnieje uzasadniona potrzeba przeprowadzenia napromienienia;
2) napromienione środki spożywcze nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowia ludzi, a napromienienie zostanie przeprowadzone we właściwych warunkach;
3) napromienianie nie zastępuje praktyk higienicznych i zdrowotnych bądź prawidłowej praktyki produkcyjnej lub rolniczej.
§ 5.1. Wykaz środków spożywczych, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego oraz jego maksymalne dopuszczalne dawki, określa załącznik nr 1 [1] do rozporządzenia.
2. W uzasadnionych przypadkach Główny Inspektor Sanitarny może wydać pozwolenie na napromienienie środka spożywczego nieznajdującego się w wykazie określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 6.1. Informacje o przeprowadzeniu napromieniania podawane są w dokumentach towarzyszących napromienionym środkom spożywczym lub w innych dokumentach, które ich dotyczą.
2. Informacje, o których mowa w ust. 1, zawierają następujące dane:
1) datę przeprowadzenia napromieniania;
2) wielkość partii środka spożywczego poddanego napromienianiu;
3) dane identyfikujące instytucję, która wykonała napromienianie;
4) rodzaj użytego źródła promieniowania jonizującego;
5) wielkość dawki;
6) cel napromienienia.
§ 7.Opakowania środków spożywczych poddawanych napromienianiu muszą odpowiadać jakości i właściwościom higienicznym gwarantującym zachowanie pierwotnych właściwości środków spożywczych.
§ 8.Środki spożywcze poddane napromienianiu lub zawierające napromienione składniki, wprowadzane do obrotu w opakowaniach jednostkowych, przeznaczone dla indywidualnego konsumenta lub zakładów zbiorowego żywienia albo wprowadzane hurtowo do obrotu, znakuje się, umieszczając w miejscu widocznym w sposób czytelny wyrażenie „napromienione" albo „poddane działaniu promieniowania jonizującego".
§ 9.1. Napromienianie środków spożywczych przeprowadza jednostka, która uzyskała pozwolenie na przeprowadzanie napromieniania.
2. Pozwolenie, o którym mowa w ust. 1, wydaje Główny Inspektor Sanitarny.
3. Główny Inspektor Sanitarny wydaje pozwolenia, biorąc pod uwagę Kodeks Żywnościowy Wspólnej Komisji FAO/WHO - Zalecany Międzynarodowy Kodeks Postępowania w zakresie funkcjonowania zakładów prowadzących radiację dla celów utrwalania żywności (FAO/WHO/CAC, tom XV, wydanie 1).
§ 10.1. Jednostki przeprowadzające napromienianie prowadzą rejestry dla każdego z używanych źródeł promieniowania jonizującego.
2. Rejestry, o których mowa w ust. 1, zawierają następujące dane:
1) rodzaj napromienionych środków spożywczych;
2) ilość napromienionych środków spożywczych;
3) cel napromieniania;
4) numer i wielkość partii środka spożywczego;
5) nazwę jednostki zlecającej napromienianie;
6) nazwę odbiorcy napromienianych produktów;
7) datę napromieniania;
8) zastosowane źródło promieniowania jonizującego;
9) rodzaj opakowań użytych podczas napromieniania;
10) datę kontroli procesu napromieniania;
11) dotyczące przeprowadzonych kontroli dozymetrycznych i ich wyników, z podaniem w szczególności dolnej i górnej granicy pochłoniętej dawki oraz typu promieniowania jonizującego;
12) odniesienie do pomiarów zatwierdzonej założonej dawki wstępnej.
3. Rejestry, o których mowa w ust. 1, przechowuje się przez okres 5 lat od dnia ostatniego do nich wpisu.
4. Jednostka, o której mowa w § 9 ust. 1, składa corocznie Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu sprawozdanie ze swej działalności w zakresie przeprowadzonego napromieniania, w terminie do dnia 1 lutego za poprzedni rok.
§ 11.Środki spożywcze mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego pochodzącego z następujących źródeł:
1) promieniowanie gamma z radionuklidów 60Co lub 137Cs;
2) promieniowanie rentgenowskie wytwarzane w urządzeniach pracujących na poziomie energii nominalnej do 5 MeV;
3) elektrony wytwarzane w urządzeniach pracujących na poziomie energii do 10 MeV.
§ 12.1. Sumaryczna dawka średnia pochłonięta przez środki spożywcze poddane napromienianiu nie może przekraczać 10 kGy.
2. Sposób obliczania dawki, o której mowa w ust. 1, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
3. Maksymalną dawkę promieniowania jonizującego dla środków spożywczych można podawać w dawkach częściowych. Nie przekracza się maksymalnej dawki pochłoniętej określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub określonej w pozwoleniu, o którym mowa w § 5 ust. 2.
4. Środków spożywczych napromienionych do wysokości dozwolonej dawki nie poddaje się powtórnemu napromienianiu.
§ 13.1. Napromieniania żywności dokonuje się w urządzeniach dopuszczonych i zarejestrowanych na podstawie odrębnych przepisów.
2. Urządzenia, o których mowa w ust. 1, spełniają wymagania bezpieczeństwa i ochrony radiologicznej.
3. Urządzenia, o których mowa w ust. 1, podlegają okresowym kontrolom i przeglądom zgodnie z zaleceniami producenta.
§ 14.Procesu napromieniania dokonuje się zgodnie z procedurami określonymi w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
§ 15.W chwili wprowadzania do obrotu środki spożywcze mogą podlegać kontroli, czy zostały poddane działaniu promieniowania jonizującego.
§ 16.Główny Inspektor Sanitarny przekazuje na bieżąco do Komisji Europejskiej:
1) informacje zawierające:
a) nazwy,
b) adresy,
c) numery identyfikacyjne
- jednostek przeprowadzających napromienianie;
2) kopie udzielonych pozwoleń;
3) kopie decyzji zawieszających lub cofających pozwolenie;
4) wyniki wstępnych kontroli środków spożywczych poddawanych napromienianiu.
§ 17.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 15 stycznia 2003 r. (poz. 327)
Załącznik nr 1
WYKAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ PODDANE DZIAŁANIU PROMIENIOWANIA JONIZUJĄCEGO ORAZ JEGO MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE DAWKI
Lp. | Rodzaj środka spożywczego | Cel napromienienia | Dawka* kGy |
1 | Ziemniaki | hamowanie kiełkowania | 0,025-0,10 |
2 | Cebula | hamowanie kiełkowania | do 0,060 |
3 | Czosnek | hamowanie kiełkowania | 0,030-0,15 |
4 | Pieczarki | zahamowanie wzrostu i starzenia się grzybów | 1,0 |
5 | Przyprawy suche, w tym suszone aromatyczne zioła, przyprawy korzenne i przyprawy warzywne | obniżenie zanieczyszczeń biologicznych | 10,0 |
6 | Pieczarki suszone | obniżenie zanieczyszczeń biologicznych | 1,0 |
7 | Suszone warzywa | obniżenie zanieczyszczeń biologicznych | 1,0 |
Objaśnienie:
* Wartość górnej granicy przedziału stanowi maksymalną dopuszczalną dawkę.
Załącznik nr 2
SPOSÓB OBLICZANIA DAWKI ŚREDNIEJ POCHŁONIĘTEJ PRZEZ ŚRODKI SPOŻYWCZE PODDANE NAPROMIENIANIU
1. Całkowita średnia dawka pochłonięta
zdefiniowana jest przez następującą całkę po całkowitej objętości artykułu spożywczego:
,
Objaśnienia:
1) M - całkowita masa napromienionej próbki;
2) ρ - gęstość punktowa w miejscu (x, y, z);
3) d - zaabsorbowana dawka w punkcie (x, y, z);
4) dV = dxdydz - nieskończenie mały element objętości.
2. Całkowita średnia dawka pochłonięta może być oznaczona bezpośrednio dla jednorodnych produktów lub dla partii towarów o jednorodnej gęstości przez rozmieszczenie w masie towaru odpowiedniej liczby dozymetrów zarówno w sposób planowy, jak i przypadkowy. Z określonego w ten sposób rozkładu dawki można wyliczyć średnią, całkowitą dawkę pochłoniętą.
3. Jeżeli kształt krzywej rozkładu dawki w produkcie jest dobrze określony, to znane są punkty dla dawki maksymalnej i minimalnej. Pomiary rozkładu dawki w tych dwóch punktach dla serii próbek produktu mogą być wykorzystane dla oszacowania całkowitej dawki średniej.
4. W niektórych przypadkach wartość średnia z uśrednionych wielkości dawek minimalnych
i maksymalnych
będzie dobrym przybliżeniem całkowitej dawki średniej:
całkowita dawka średnia | |
Stosunek
nie powinien przekraczać wartości 3.
Załącznik nr 3
PROCEDURY DOTYCZĄCE NAPROMIENIANIA
1. Przed napromienieniem jakiegokolwiek artykułu spożywczego wykonuje się pomiary dozymetryczne potwierdzające, iż proces będzie przebiegał zgodnie z określonymi wymaganiami. Pomiary minimalnej i maksymalnej dawki przeprowadza się odpowiednią ilość razy (np. 3-5) z uwzględnieniem różnic w gęstości lub kształcie artykułu.
2. Sprawdzające pomiary dozymetryczne wykonuje się dla każdego nowego środka spożywczego poddanego procesowi napromieniania, a także w przypadku modyfikacji typu lub mocy źródła oraz geometrii źródło - środek spożywczy.
3. Eksploatacyjne pomiary dozymetryczne zapewniające, że nie zostały przekroczone granice przyjętego poziomu dawki, wykonuje się podczas zabiegu napromienienia, a dokumentację zachowuje się. Pomiary te przeprowadza się przy umieszczeniu dozymetrów w miejscu spodziewanej dawki maksymalnej albo minimalnej albo w pozycji odniesienia. Dawka w pozycji odniesienia musi być ilościowo powiązana z dawką maksymalną i minimalną. Pozycja odniesienia musi znajdować się w dogodnym miejscu w środku spożywczym lub na jego powierzchni, gdzie różnice wartości dawki są małe.
4. Rutynowe pomiary dawki przeprowadza się w każdej partii regularnie w czasie produkcji.
5. W przypadku napromieniania produktów płynnych bez opakowania nie można określić położenia maksymalnej i minimalnej dawki. W tej sytuacji właściwe jest zastosowanie przypadkowego ustawienia dozymetrów w celu określenia wartości tych dawek.
6. Dla ilościowych pomiarów dawki pochłoniętej stosuje się techniki dozymetrii odpowiednie do zastosowanych źródeł promieniowania jonizującego. Wyniki pomiarów powinny odpowiadać podstawowym, obowiązującym normom z tego zakresu.
7. Podczas napromieniania kontroluje się i rejestruje parametry sterowania całym procesem technologicznym. W przypadku wykorzystywania radionuklidów parametry te obejmują:
1) prędkość transportu artykułu lub czas spędzony w strefie naświetlania;
2) wskaźniki właściwego położenia źródła;
3) parametry wiązki.
W przypadku wykorzystywania akceleratorów parametry obejmują:
1) prędkość transportu artykułu;
2) charakterystykę prądu elektronowego;
3) poziom energii;
4) szerokość skanera.
8. Środki spożywcze dostarczane do urządzenia oddziela się fizycznie od wychodzących z urządzenia, po ich napromienieniu.
9. Kiedy jest to wskazane, każde opakowanie produktu napromienianego jest zaopatrzone w barwny wskaźnik umożliwiający natychmiastową identyfikację i rozróżnianie opakowań napromienionych od nienapromienionych.
10. W trakcie zabiegu napromieniania dokonuje się zapisów w książce pracy urządzenia z uwzględnieniem:
1) daty napromieniania;
2) charakteru i rodzaju produktu napromienianego;
3) celu napromieniania;
4) oznakowania identyfikacyjnego dla produktu opakowanego lub w przypadku niestosowania opakowań, szczegóły dostawy (gęstość);
5) typu źródła izotopowego lub urządzenia generującego promieniowanie jonizujące;
6) zastosowanego systemu dozymetrii oraz kalibracji.
11. Postępowanie z artykułem zarówno przed, jak i po napromienieniu odpowiada zasadom dobrej praktyki produkcyjnej z uwzględnieniem wymagań szczegółowych technologii procesu napromieniania.
[1] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 31 lipca 2006 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków napromieniania środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności, które mogą być poddane działaniu promieniowania jonizującego, ich wykazów, maksymalnych dawek napromieniania oraz wymagań w zakresie znakowania i wprowadzania do obrotu (Dz.U. Nr 144, poz. 1049). Zmiana weszła w życie 26 sierpnia 2006 r.