Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-15 do 2004-05-01
Wersja archiwalna od 2003-03-15 do 2004-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 7 lutego 2003 r.
w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych
Na podstawie art. 44 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: M. Balicki
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 7 lutego 2003 r. (poz. 310)
WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH
Laboratoria referencyjne | Adres | Przedmiot badań | Kierunek badań |
1 | 2 | 3 | 4 |
1. Instytut Żywności i Żywienia | ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa | Żywność | - zawartość tłuszczów, |
| - skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans, | ||
Samodzielna Pracownia Technologii Żywności i Żywienia |
|
| - związki aromatyczne |
| Produkty i przetwory zbożowe | - mikotoksyny z grupy trichotecenów* | |
2. Instytut Żywności i Żywienia Zakład Higieny Żywności i Żywienia | ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa | Żywność | Zawartość: |
| - słodzików, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna**, | ||
|
| - kwasu benzoesowego**, | |
|
| - kofeiny**, | |
|
| - cholesterolu i steroli roślinnych | |
| Sól kuchenna | - zawartość jodu** | |
3. Instytut Żywności i Żywienia | ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa | Żywność, w tym suplementy diety | Określenie wartości energetycznej oraz zawartości składników odżywczych: |
Zakład Wartości Odżywczych Żywności |
|
| - białka i jego składu aminokwasowego, wartości odżywczej białka, |
|
|
| - błonnika pokarmowego, |
|
|
| - popiołu, |
|
|
| - składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, sód, potas), |
|
|
| - witamin rozpuszczalnych w wodzie (witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna), |
|
|
| - witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, E) do celów określenia wartości odżywczej |
4. Instytut Żywności i Żywienia | ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa | Żywność | Termotolerancyjne szczepy Campylobacter |
Samodzielna Pracownia Mikrobiologii |
| Żywność | Bakterie probiotyczne* |
5. Państwowy Zakład Higieny | ul. Chocimska 24 00-791 Warszawa | Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Azotany i azotyny |
Laboratorium Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku |
| Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu) |
1 | 2 | 3 | 4 |
|
| Orzechy ziemne, orzechy, zboża i przetwory, owoce suszone, przyprawy | Aflatoksyny B1; B1 + B2 + G1 + G2 |
|
| Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Aflatoksyna M1 |
|
| Zboża i przetwory, rodzynki, suszone winogrona, kawa, kakao, przyprawy, sok winogronowy, wino, piwo | Ochratoksyna A |
|
| Sok jabłkowy i przetwory z jabłek | Patulina |
|
| Żywność | Syntetyczne barwniki*** |
|
| Ryby i przetwory z ryb z obrotu | Histamina |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Wykrywanie obecności pałeczek Salmonella |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Oznaczanie liczby Escherichia coli |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Wykrywanie obecności Escherichia coli 0:157 |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne | Oznaczanie liczby Clostridium perfringens |
1 | 2 | 3 | 4 |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | Oznaczanie liczby drożdży i pleśni |
|
| Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością | Badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością |
6. Państwowy Zakład Higieny Laboratorium Zakładu Toksykologii Środowiskowej | ul. Chocimska 24 | Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci | Pozostałości pestycydów: - z grupy insektycydów chloroorganicznych: DDT - izomery i metabolity, HCH - izomery, aidrin, dieldrin, metoksychlor |
|
| Owoce, warzywa, ziarno zbóż | Pozostałości pestycydów: - endosulfan |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci | Pozostałości pestycydów: |
|
| - insektycydy z grupy syntetycznych pyretroidów: permetryna, cypermetryna, deltametryna, fenwalerat, bifentryna | |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci | Pozostałości pestycydów: |
|
| - fungicydy z grupy benomylu: benomyl, karbendazym, tio-fanat metylu | |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci | Pozostałości pestycydów: |
|
| - tiabendazol | |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego | Pozostałości pestycydów: |
|
| - bromek metylu | |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci | Pozostałości pestycydów: |
|
| - insektycydy fosforoorganiczne i karbaminiany | |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci | Pozostałości pestycydów: |
|
| - pozostałe pestycydy, należące do różnych grup chemicznych | |
|
| Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci | Inne chemiczne zanieczyszczenia: |
|
| - heksachlorobenzen (HCB) | |
|
| - polichlorowane bifenyle (PCB) |
Objaśnienia:
* Badanie dostępne od 01.05.2004 r.
** Badanie dostępne od 01.06.2003 r.
*** Badanie dostępne od 01.01.2004 r.