Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 35 poz. 310
Wersja archiwalna od 2003-03-15 do 2004-05-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 35 poz. 310
Wersja archiwalna od 2003-03-15 do 2004-05-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 7 lutego 2003 r.

w sprawie wykazu laboratoriów referencyjnych

Na podstawie art. 44 ust. 4 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Ustala się wykaz laboratoriów referencyjnych, stanowiący załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Zdrowia: M. Balicki

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 7 lutego 2003 r. (poz. 310)

WYKAZ LABORATORIÓW REFERENCYJNYCH

Laboratoria referencyjne

Adres

Przedmiot badań

Kierunek badań

1

2

3

4

1. Instytut Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność

- zawartość tłuszczów,

- skład kwasów tłuszczowych, w tym izomery trans,

Samodzielna Pracownia Technologii Żywności i Żywienia

- związki aromatyczne

Produkty i przetwory zbożowe

- mikotoksyny z grupy trichotecenów*

2. Instytut Żywności i Żywienia

Zakład Higieny Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność

Zawartość:

- słodzików, w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna**,

- kwasu benzoesowego**,

- kofeiny**,

- cholesterolu i steroli roślinnych

Sól kuchenna

- zawartość jodu**

3. Instytut Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność, w tym suplementy diety

Określenie wartości energetycznej oraz zawartości składników odżywczych:

Zakład Wartości Odżywczych Żywności

- białka i jego składu aminokwasowego, wartości odżywczej białka,

- błonnika pokarmowego,

- popiołu,

- składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, sód, potas),

- witamin rozpuszczalnych w wodzie (witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna),

- witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, E) do celów określenia wartości odżywczej

4. Instytut Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność

Termotolerancyjne szczepy Campylobacter

Samodzielna Pracownia Mikrobiologii

Żywność

Bakterie probiotyczne*

5. Państwowy Zakład Higieny

ul. Chocimska 24 00-791 Warszawa

Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Azotany i azotyny

Laboratorium Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd), rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu)

1

2

3

4

Orzechy ziemne, orzechy, zboża i przetwory, owoce suszone, przyprawy

Aflatoksyny B1; B1 + B2 + G1 + G2

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Aflatoksyna M1

Zboża i przetwory, rodzynki, suszone winogrona, kawa, kakao, przyprawy, sok winogronowy, wino, piwo

Ochratoksyna A

Sok jabłkowy i przetwory z jabłek

Patulina

Żywność

Syntetyczne barwniki***

Ryby i przetwory z ryb z obrotu

Histamina

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności pałeczek Salmonella

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Oznaczanie liczby Escherichia coli

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności Escherichia coli 0:157

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne

Oznaczanie liczby Clostridium perfringens

1

2

3

4

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Oznaczanie liczby drożdży i pleśni

Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością

Badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

6. Państwowy Zakład Higieny

Laboratorium Zakładu Toksykologii Środowiskowej

ul. Chocimska 24
00-791 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

- z grupy insektycydów chloroorganicznych: DDT - izomery i metabolity, HCH - izomery, aidrin, dieldrin, metoksychlor

Owoce, warzywa, ziarno zbóż

Pozostałości pestycydów:

- endosulfan

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

- insektycydy z grupy syntetycznych pyretroidów: permetryna, cypermetryna, deltametryna, fenwalerat, bifentryna

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

- fungicydy z grupy benomylu: benomyl, karbendazym, tio-fanat metylu

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

- tiabendazol

Żywność pochodzenia roślinnego

Pozostałości pestycydów:

- bromek metylu

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

- insektycydy fosforoorganiczne i karbaminiany

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

- pozostałe pestycydy, należące do różnych grup chemicznych

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Inne chemiczne zanieczyszczenia:

- heksachlorobenzen (HCB)

- polichlorowane bifenyle (PCB)

Objaśnienia:

* Badanie dostępne od 01.05.2004 r.

** Badanie dostępne od 01.06.2003 r.

*** Badanie dostępne od 01.01.2004 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00