Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-15 do 2006-10-28
Wersja archiwalna od 2003-03-15 do 2006-10-28
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 6 lutego 2003 r.
w sprawie sposobu i trybu postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności
Na podstawie art. 48 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Organ Inspekcji Weterynaryjnej, w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności, zwanych dalej „środkami spożywczymi i składnikami żywności”, dokonuje czynności kontrolnych przy pomocy pracowników Inspekcji Weterynaryjnej.
2. Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej przed przystąpieniem do czynności kontrolnych przedstawia imienne upoważnienie wydane przez organ Inspekcji Weterynaryjnej.
§ 2.1. W przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środka spożywczego i składnika żywności, pracownik Inspekcji Weterynaryjnej;
1) zabezpiecza ten środek spożywczy i składnik żywności przez odpowiednie oznaczenie i umieszczenie urzędowych pieczęci na zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
2) określa wielkość zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności oraz określa sposób ich przechowania;
3) dokonuje oględzin zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności;
4) sprawdza dokumentację z przeprowadzonej kontroli wewnętrznej oraz zabezpiecza dokumentację, która dotyczy zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
5) pobiera próbki środka spożywczego i składnika żywności w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych, z zastrzeżeniem ust. 2;
6) przeprowadza postępowanie niezbędne do ustalenia okoliczności, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności.
2. Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej odstępuje od pobierania próbek środka spożywczego i składnika żywności, jeżeli niewłaściwa jakość zdrowotna środka spożywczego lub składnika żywności została stwierdzona na podstawie badań organoleptycznych.
§ 3.1. Zabezpieczenie środka spożywczego i składnika żywności następuje na podstawie wydawanego na piśmie postanowienia o zabezpieczeniu.
2. W przypadku stwierdzenia, że zabezpieczony środek spożywczy i składnik żywności odpowiada obowiązującym wymaganiom w zakresie jakości zdrowotnej, organ Inspekcji Weterynaryjnej niezwłocznie uchyla postanowienie o zabezpieczeniu.
§ 4.1. Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej z przeprowadzonych czynności kontrolnych, o których mowa w § 2, sporządza protokół.
2. W protokole, o którym mowa w ust. 1, zamieszcza się następujące informacje:
1) datę i miejsce sporządzenia protokołu;
2) datę, miejsce, rodzaj i zakres kontroli;
3) imię i nazwisko oraz numer legitymacji służbowej pracownika Inspekcji Weterynaryjnej;
4) firmę lub nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu kontrolowanego, a w przypadku osoby fizycznej - imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
5) nazwę środka spożywczego i składnika żywności, który został zabezpieczony, oraz przyczynę zabezpieczenia;
6) stan opakowania i oznakowania zabezpieczonego środka spożywczego i składnika żywności;
7) wielkość zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności;
8) ocenę dokumentacji z przeprowadzonej kontroli wewnętrznej;
9) ilość pobranych próbek środka spożywczego i składnika żywności;
10) wskazanie sposobu przechowania środka spożywczego i składnika żywności do czasu uzyskania wyników badań laboratoryjnych.
§ 5.1. Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej dokonuje kontroli wykonania decyzji wydanych na podstawie art. 46 ust. 1 i art. 47 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, po upływie terminu określonego w decyzji na jej wykonanie albo po zgłoszeniu przez przedsiębiorcę wykonania tej decyzji.
2. Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej z przeprowadzenia kontroli wykonania decyzji, o których mowa w ust. 1, sporządza protokół.
3. W protokole, o którym mowa w ust. 2, zamieszcza się następujące informacje:
1) datę i miejsce sporządzenia protokołu;
2) imię i nazwisko oraz numer legitymacji służbowej pracownika Inspekcji Weterynaryjnej;
3) firmę lub nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu kontrolowanego, a w przypadku osoby fizycznej - imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
4) potwierdzenie wykonania decyzji w zakresie:
a) usunięcia uchybień, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności,
b) wykorzystania środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu,
c) zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności.
4. Do protokołu dołącza się dokumenty potwierdzające wykonanie decyzji, o których mowa w ust. 3 pkt 4, a w szczególności protokół zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności, dowody potwierdzające usunięcie uchybień lub wykorzystanie środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu.
§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 13 kwietnia 1973 r. w sprawie zasad postępowania ze środkami spożywczymi i używkami o niewłaściwej jakości zdrowotnej (Dz. U. Nr 19, poz. 110), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.