Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-13 do 2005-03-02
Wersja archiwalna od 2003-03-13 do 2005-03-02
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 6 lutego 2003 r.
w sprawie limitów tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych
Na podstawie art. 38 ust. 5 pkt 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
§ 1.Określa się limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 6 lutego 2003 r. (poz. 277)
LIMITY TOLERANCJI ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH l DODATKÓW PASZOWYCH
Lp. | Nazwa składnika pokarmowego albo dodatku paszowego | Jednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego1) | Zawartość składnika pokarmowego albo dodatku paszowego2) | Limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego3) | |
w przypadku stwierdzenia mniejszej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego | w przypadku stwierdzenia większej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
I. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w materiałach paszowych | |||||
1. | Białko surowe | g | poniżej 100 | 10 g | - |
od 100 do 200 | 10% | - | |||
powyżej 200 | 20 g | - | |||
2. | Cukier ogółem, cukry redukujące, sacharoza, laktoza, glukoza (dekstroza) | g | poniżej 50 | 5 g | - |
od 50 do 200 | 10% | - | |||
powyżej 200 | 20 g | - | |||
3. | Skrobia, inulina | g | poniżej 100 | 10 g | - |
od 100 do 300 | 10% | - | |||
powyżej 300 | 30 g | - |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
4. | Tłuszcz surowy | g | poniżej 50 | 6 g | - |
od 50 do 150 | 12% | - | |||
powyżej 150 | 18 g | - | |||
5. | Włókno surowe | g | poniżej 60 | - | 9 g |
od 60 do 140 | - | 15 % | |||
powyżej 140 | - | 21 g | |||
6. | Popiół surowy | g | poniżej 50 | - | 5 g |
od 50 do 100 | - | 10% | |||
powyżej 100 | - | 10 g | |||
7. | Woda | g | poniżej 50 | - | 5 g |
od 50 do 100 | - | 10% | |||
powyżej 100 | - | 10 g |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
8. | Fosfor, magnez, wapń | g | poniżej 20 | 2 g | - |
od 20 do 150 | 10% | - | |||
powyżej 150 | 15 g | - | |||
9. | Węglan wapnia, sód | g | poniżej 20 | - | 2 g |
od 20 do 150 | - | 10% | |||
powyżej 150 | - | 15 g | |||
10. | Chlorki wyrażone jako NaCl, popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym | g | poniżej 30 | - | 3 g |
od 30 | - | 10% | |||
11. | Karoten | mg | bez względu na zawartość | 30% | - |
12. | Ksantofile | mg | bez względu na zawartość | 30% | - |
13. | Witamina A | jednostka międzynarodowa4) | bez względu na zawartość | 30% |
|
14. | Lizyna, metionina | g | bez względu na zawartość | 20% | - |
15. | Lotne związki azotowe, wolny amoniak | mg | bez względu na zawartość | - | 20% |
16. | Substancje nierozpuszczalne w eterze naftowym | mg | poniżej 20 | - | 2 g |
od 20 do 150 | - | 10% | |||
powyżej 150 |
| - |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
17. | Liczba kwasowa5) |
| poniżej 2 | - | 0,2 |
od 2 do 15 | - | 10% | |||
powyżej 15 | - | 1,5 | |||
II Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich | |||||
1. | Białko surowe | g | poniżej 100 | 10 g | 20 g |
od 100 do 200 | 10% | 20% | |||
powyżej 200 | 20 g | 40 g | |||
2. | Tłuszcz surowy | g | poniżej 80 | 8 g | 16 g |
od 80 do 150 | 10% | 20% | |||
powyżej 150 | 15 g | 30 g | |||
3. | Skrobia, cukier ogółem wraz ze skrobią | g | poniżej 100 | 10 g | 20 g |
od 100 do 250 | 10% | 20% | |||
powyżej 250 | 25 g | 50 g | |||
4. | Cukier ogółem | g | poniżej 100 | 10 g | 20 g |
od 100 do 200 | 10% | 20% | |||
powyżej 200 | 20 g | 40 g |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
5. | Potas, magnez, sód | g | poniżej 7 | 1 g | 3 g |
od 7 do 50 | 15% | 45% | |||
powyżej 50 do 75 | 7,5 g | 22,5 g | |||
powyżej 75 do 150 | 10% | 30% | |||
powyżej 150 | 15 g | 45 g | |||
6. | Wapń, fosfor | g | poniżej 10 | 1,5 g | 4,5 g |
od 10 do 60 | 15% | 45 % | |||
powyżej 60 do 120 | 9 g | 27 g | |||
powyżej 120 do 160 | 7,5 % | 22,5 % | |||
powyżej 160 | 12 g | 36 g | |||
7. | Metionina, lizyna, treonina | g | bez względu na zawartość | 15% | - |
8. | Cystyna, tryptofan | g | bez względu na zawartość | 20% | - |
9. | Woda | g | poniżej 50 | - | 5 g |
od 50 do 100 | - | 10% | |||
powyżej 100 | - | 10 g | |||
10. | Włókno surowe | g | poniżej 60 | 27 g | 9 g |
od 60 do 120 | 45% | 15% | |||
powyżej 120 | 54 g | 18 g |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
11. | Popiół surowy | g | poniżej 50 | 15 g | 5 g |
od 50 do 100 | 30% | 10% | |||
powyżej 100 | 30 g | 10 g | |||
12. | Popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym | g | poniżej 40 | - | 4 g |
od 40 do 100 | - | 10% | |||
powyżej 100 | - | 10 g | |||
III. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt domowych | |||||
1. | Białko surowe | g | poniżej 125 | 20 g | 40 g |
od 125 do 200 | 16% | 32% | |||
powyżej 200 | 32 g | 64 g | |||
2. | Tłuszcz surowy | g | bez względu na zawartość | 25 g | 25 g |
3. | Woda | g | poniżej 200 | - | 15 g |
od 200 do 400 | - | 7,5 % | |||
powyżej 400 | - | 30 g | |||
4. | Włókno surowe | g | bez względu na zawartość | 30 g | 10 g |
5. | Popiół surowy | g | bez względu na zawartość | 45 g | 15 g |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
IV. Dodatki paszowe w paszach | |||||
1. | Dodatki paszowe | mg | poniżej 0,5 | 40% | 40% |
jednostka międzynarodowa4) | poniżej 500 | 40% | 40% | ||
mg | od 0,5 do 1 | 0,2 mg | 0,2 mg | ||
jednostka międzynarodowa4) | od 500 do 1 000 | 200 jednostek międzynarodowych | 200 jednostek międzynarodowych | ||
mg | powyżej 1 do 50 | 20% | 20% | ||
jednostka międzynarodowa4) | powyżej 1 000 do 50 000 | 20% | 20% | ||
mg | powyżej 50 do 100 | 10 mg | 10 mg | ||
jednostka międzynarodowa4) | powyżej 50 000 do 100 000 | 10 000 jednostek międzynarodowych | 10 000 jednostek międzynarodowych | ||
mg | powyżej 100 do 500 | 10% | 10% | ||
jednostka międzynarodowa4) | powyżej 100 000 do 500 000 | 10% | 10% | ||
mg | powyżej 500 do 1 000 | 50 mg | 50 mg | ||
jednostka międzynarodowa4) | powyżej 500 000 do 1 000 000 | 50 000 jednostek międzynarodowych | 50 000 jednostek międzynarodowych | ||
mg | powyżej 1 000 | 5% | 5% | ||
jednostka międzynarodowa4) | powyżej 1 000 000 | 5% | 5% |
Objaśnienia:
1) Jednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego została podana w 1 kilogramie materiału paszowego, mieszanki paszowej, dodatku paszowego w paszy.
2) Dotyczy zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego podanej na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych.
3) Wartości określone jako limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego oznaczają dopuszczalną różnicę między zawartością składników pokarmowych albo dodatków paszowych stwierdzoną w wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych a zawartością tych składników albo dodatków podaną na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania tych środków etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych, w przypadku mieszanek wprowadzanych do obrotu luzem albo w niezamkniętych opakowaniach lub w pojemnikach.
4) Jednostka aktywności witaminy A i D3:
a) jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy A odpowiada:
- 0,300 µg retinolu
- 0,344 µg octanu retinolu
- 0,550 µg palmitynianu retinolu
- 359 µg propionianu retinolu,
b) jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy D3 odpowiada:
- 0,025 µg cholekalcyferolu.
5) Liczba kwasowa została podana jako liczba niemianowana i wyraża ilość wodorotlenku potasu (KOH) niezbędną do zobojętnienia wolnych kwasów organicznych zawartych w 1 gramie materiału paszowego.