Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 33 poz. 277
Wersja archiwalna od 2003-03-13 do 2005-03-02
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 33 poz. 277
Wersja archiwalna od 2003-03-13 do 2005-03-02
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 6 lutego 2003 r.

w sprawie limitów tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych

Na podstawie art. 38 ust. 5 pkt 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Określa się limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych, stanowiące załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 6 lutego 2003 r. (poz. 277)

LIMITY TOLERANCJI ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH l DODATKÓW PASZOWYCH

Lp.

Nazwa składnika pokarmowego albo dodatku paszowego

Jednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego1)

Zawartość składnika pokarmowego albo dodatku paszowego2)

Limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego3)

w przypadku stwierdzenia mniejszej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego

w przypadku stwierdzenia większej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego

1

2

3

4

5

6

I. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w materiałach paszowych

1.

Białko surowe

g

poniżej 100

10 g

-

od 100 do 200

10%

-

powyżej 200

20 g

-

2.

Cukier ogółem, cukry redukujące, sacharoza, laktoza, glukoza (dekstroza)

g

poniżej 50

5 g

-

od 50 do 200

10%

-

powyżej 200

20 g

-

3.

Skrobia, inulina

g

poniżej 100

10 g

-

od 100 do 300

10%

-

powyżej 300

30 g

-

1

2

3

4

5

6

4.

Tłuszcz surowy

g

poniżej 50

6 g

-

od 50 do 150

12%

-

powyżej 150

18 g

-

5.

Włókno surowe

g

poniżej 60

-

9 g

od 60 do 140

-

15 %

powyżej 140

-

21 g

6.

Popiół surowy

g

poniżej 50

-

5 g

od 50 do 100

-

10%

powyżej 100

-

10 g

7.

Woda

g

poniżej 50

-

5 g

od 50 do 100

-

10%

powyżej 100

-

10 g

1

2

3

4

5

6

8.

Fosfor, magnez, wapń

g

poniżej 20

2 g

-

od 20 do 150

10%

-

powyżej 150

15 g

-

9.

Węglan wapnia, sód

g

poniżej 20

-

2 g

od 20 do 150

-

10%

powyżej 150

-

15 g

10.

Chlorki wyrażone jako NaCl, popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym

g

poniżej 30

-

3 g

od 30

-

10%

11.

Karoten

mg

bez względu na zawartość

30%

-

12.

Ksantofile

mg

bez względu na zawartość

30%

-

13.

Witamina A

jednostka międzynarodowa4)

bez względu na zawartość

30%

14.

Lizyna, metionina

g

bez względu na zawartość

20%

-

15.

Lotne związki azotowe, wolny amoniak

mg

bez względu na zawartość

-

20%

16.

Substancje nierozpuszczalne w eterze naftowym

mg

poniżej 20

-

2 g

od 20 do 150

-

10%

powyżej 150

-

1

2

3

4

5

6

17.

Liczba kwasowa5)

poniżej 2

-

0,2

od 2 do 15

-

10%

powyżej 15

-

1,5

II Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich

1.

Białko surowe

g

poniżej 100

10 g

20 g

od 100 do 200

10%

20%

powyżej 200

20 g

40 g

2.

Tłuszcz surowy

g

poniżej 80

8 g

16 g

od 80 do 150

10%

20%

powyżej 150

15 g

30 g

3.

Skrobia, cukier ogółem wraz ze skrobią

g

poniżej 100

10 g

20 g

od 100 do 250

10%

20%

powyżej 250

25 g

50 g

4.

Cukier ogółem

g

poniżej 100

10 g

20 g

od 100 do 200

10%

20%

powyżej 200

20 g

40 g

1

2

3

4

5

6

5.

Potas, magnez, sód

g

poniżej 7

1 g

3 g

od 7 do 50

15%

45%

powyżej 50 do 75

7,5 g

22,5 g

powyżej 75 do 150

10%

30%

powyżej 150

15 g

45 g

6.

Wapń, fosfor

g

poniżej 10

1,5 g

4,5 g

od 10 do 60

15%

45 %

powyżej 60 do 120

9 g

27 g

powyżej 120 do 160

7,5 %

22,5 %

powyżej 160

12 g

36 g

7.

Metionina, lizyna, treonina

g

bez względu na zawartość

15%

-

8.

Cystyna, tryptofan

g

bez względu na zawartość

20%

-

9.

Woda

g

poniżej 50

-

5 g

od 50 do 100

-

10%

powyżej 100

-

10 g

10.

Włókno surowe

g

poniżej 60

27 g

9 g

od 60 do 120

45%

15%

powyżej 120

54 g

18 g

1

2

3

4

5

6

11.

Popiół surowy

g

poniżej 50

15 g

5 g

od 50 do 100

30%

10%

powyżej 100

30 g

10 g

12.

Popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym

g

poniżej 40

-

4 g

od 40 do 100

-

10%

powyżej 100

-

10 g

III. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt domowych

1.

Białko surowe

g

poniżej 125

20 g

40 g

od 125 do 200

16%

32%

powyżej 200

32 g

64 g

2.

Tłuszcz surowy

g

bez względu na zawartość

25 g

25 g

3.

Woda

g

poniżej 200

-

15 g

od 200 do 400

-

7,5 %

powyżej 400

-

30 g

4.

Włókno surowe

g

bez względu na zawartość

30 g

10 g

5.

Popiół surowy

g

bez względu na zawartość

45 g

15 g

1

2

3

4

5

6

IV. Dodatki paszowe w paszach

1.

Dodatki paszowe

mg

poniżej 0,5

40%

40%

jednostka międzynarodowa4)

poniżej 500

40%

40%

mg

od 0,5 do 1

0,2 mg

0,2 mg

jednostka międzynarodowa4)

od 500 do 1 000

200 jednostek międzynarodowych

200 jednostek międzynarodowych

mg

powyżej 1 do 50

20%

20%

jednostka międzynarodowa4)

powyżej 1 000 do 50 000

20%

20%

mg

powyżej 50 do 100

10 mg

10 mg

jednostka międzynarodowa4)

powyżej 50 000 do 100 000

10 000 jednostek międzynarodowych

10 000 jednostek międzynarodowych

mg

powyżej 100 do 500

10%

10%

jednostka międzynarodowa4)

powyżej 100 000 do 500 000

10%

10%

mg

powyżej 500 do 1 000

50 mg

50 mg

jednostka międzynarodowa4)

powyżej 500 000 do 1 000 000

50 000 jednostek międzynarodowych

50 000 jednostek międzynarodowych

mg

powyżej 1 000

5%

5%

jednostka międzynarodowa4)

powyżej 1 000 000

5%

5%

Objaśnienia:

1) Jednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego została podana w 1 kilogramie materiału paszowego, mieszanki paszowej, dodatku paszowego w paszy.

2) Dotyczy zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego podanej na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych.

3) Wartości określone jako limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego oznaczają dopuszczalną różnicę między zawartością składników pokarmowych albo dodatków paszowych stwierdzoną w wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych a zawartością tych składników albo dodatków podaną na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania tych środków etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych, w przypadku mieszanek wprowadzanych do obrotu luzem albo w niezamkniętych opakowaniach lub w pojemnikach.

4) Jednostka aktywności witaminy A i D3:

a) jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy A odpowiada:

- 0,300 µg retinolu

- 0,344 µg octanu retinolu

- 0,550 µg palmitynianu retinolu

- 359 µg propionianu retinolu,

b) jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy D3 odpowiada:

- 0,025 µg cholekalcyferolu.

5) Liczba kwasowa została podana jako liczba niemianowana i wyraża ilość wodorotlenku potasu (KOH) niezbędną do zobojętnienia wolnych kwasów organicznych zawartych w 1 gramie materiału paszowego.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00