Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-06 do 2003-10-26
Wersja archiwalna od 2003-03-06 do 2003-10-26
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 stycznia 2003 r.
w sprawie wykazu produktów, które do dnia 26 października 2003 r. mogą być wytwarzane i wprowadzane do obrotu bez uprzedniego ich wpisania do odpowiednich rejestrów produktów
Na podstawie art. 50 ust. 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
§ 1.Ustala się wykaz produktów, które do dnia 26 października 2003 r. mogą być wytwarzane i wprowadzane do obrotu bez uprzedniego ich wpisania do odpowiednich rejestrów produktów, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji państwowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 8 stycznia 2003 r. (poz. 243)
WYKAZ PRODUKTÓW, KTÓRE DO DNIA 26 PAŹDZIERNIKA 2003 R. MOGĄ BYĆ WYTWARZANE I WPROWADZANE DO OBROTU BEZ UPRZEDNIEGO ICH WPISANIA DO ODPOWIEDNICH REJESTRÓW PRODUKTÓW
OBJAŚNIENIA
1) 500 pg WHO-PCCD/F-TEO/kg.
2) 1 FTU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol nieorganicznego fosforanu w ciągu minuty z fitynianu sodowego przy pH 5,5 i temperaturze 370C.
3) 1 FYT odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol nieorganicznego fosforanu w ciągu minuty z fitynianu sodowego przy pH 5,5 i temperaturze 370C.
4) 1 GALU odpowiada ilości enzymu hydrolizującej 1 mikromol p-nitrofenylo-alfa-galaktopiranozydu w ciągu minuty przy pH 5,5 i temperaturze 370C.
5) 1 FBG odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 300C.
6) 1 FXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 7,8 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z azo-arabinoksylanu pszenicy w ciągu minuty przy p H 6,0 i temperaturze 500C.
7) 1 FXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 3,1 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z azo-arabinoksylanu pszenicy w ciągu minuty przy pH 6,0 i temperaturze 500C.
8) 1 FXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,15 mikromoli ksylozy z azuryno-ksylanu poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.
9) 1 BGU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,15 mikromoli glukozy z azuryno-beta-glukanu poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.
10) 1 EXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z arabinoksylanu w ciągu minuty przy pH 3,5 i temperaturze 550C.
11) 1 RAU odpowiada ilości enzymu, która przekształca 1 mg rozpuszczalnej skrobi w produkt posiadający absorbancję odpowiadającą barwie odniesienia przy 620 nm po reakcji z jodem w ciągu minuty przy pH 6,6 i w temperaturze 300C.
12) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,1 mikromoli glukozy z karboksymetylocelulozy w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.
13) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,1 mikromoli glukozy z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.
14) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,1 mikromoli glukozy z ksylanu pszenicy orkisz (owsa) w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.
15) 1 BGU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,278 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 3,5 i temperaturze 400C.
16) 1 EXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z arabinoksylanu pszenicy w ciąg u minuty przy pH 3,5 i temperaturze 550C.
17) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol ksylozy z ksylanu drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,3 i temperaturze 500C.
18) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 300C.
19) 1 CU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,128 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,5 i temperaturze 300C.
20) 1 EPU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,0083 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu pszenicy orkisz (owsa) w ciągu minuty przy pH 4,7 i temperaturze 300C.
21) 1 AGL odpowiada ilości enzymu uwalniającej 5,55 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,6 i temperaturze 300C.
22) 1 AXC odpowiada ilości enzymu uwalniającej 17,2 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z ksylanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,7 i temperaturze 300C.
23) 1 BGN odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.
24) 1 IFP odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.
25) 1 QXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 5,1 i temperaturze 500C.
26) 1 QGU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.
27) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.
28) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.
29) 1 BU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,06 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.
30) 1 BXU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,06 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylenu drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,3 i temperaturze 500C.
31) 1 BU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,06 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.
32) 1 PPU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol nieorganicznego fosforanu w ciągu minuty z fitynianu sodowego przy pH 5,0 i temperaturze 370C.
33) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 2,78 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 500C.
34) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 5,55 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 500C.
35) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 4,0 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników maltozy) z ksylanu drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,5 i temperaturze 500C.
36) 1 EU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,5 i temperaturze 400C.
37) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z ksylanu pszenicy orkisz (owsa) w ciągu minuty przy pH 5,3 i temperaturze 500C.
38) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.
39) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z ksylanu owsa w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.
40) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) ze skrobi pszenicy w ciągu minuty przy pH 4,0 i temperaturze 300C.
41) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikrogram komponentów fenolowych (odpowiedników tyrozyny) z substratu kazeiny w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 400C.
42) 1 U odpowiada ilości enzymu hydrolizującego 1 mikromol sprzężonego glukozydu z nierozpuszczalnego w wodzie substratu polimerowego skrobi poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 6,5 i temperaturze 370C.
43) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol materiału redukującego (odpowiedników kwasu galakturonikowego) z substancji poly D-galakturonikowej w ciągu minuty przy pH 5,0 i temperaturze 400C.
44) 1 KNU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 670 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z rozpuszczalnej skrobi w ciągu minuty przy pH 5,6 i temperaturze 370C.
45) 1 IU odpowiada ilości enzymu uwalniającej 1 mikromol redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 4,5 i temperaturze 300C.
46)1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,0056 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z beta-glukanu jęczmienia w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 300C.
47) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,0056 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników glukozy) z karboksymetylocelulozy w ciągu minuty przy pH 4,8 i temperaturze 500C.
48) 1 U odpowiada ilości enzymu hydrolizującego 1 mikromol glukozy z polimeru skrobi poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 300C.
49) 1 U odpowiada ilości enzymu hydrolizującego 1 mikromol sprzężonego glukozydu z nierozpuszczalnego w wodzie polimeru skrobi poprzecznie usieciowanego w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 370C.
50) 1 U odpowiada ilości enzymu, która wytwarza 1 mikrogram rozpuszczalnej azo-kazeiny w kwasie trichloroacetowym w ciągu minuty przy pH 7,5 i temperaturze 370C.
51) 1 U odpowiada ilości enzymu uwalniającej 0,0067 mikromoli redukujących cukrów (odpowiedników ksylozy) z drewna brzozowego w ciągu minuty przy pH 5,3 i temperaturze 500C.
52) Dioksyny (suma polichlorowanych dibenzeno-para-dioksyn (PCDDs) i polichlorowanych dibenzofuranów (PCDFs) wyrażona jako równoważniki toksyczności określone przez Światową Organizację Zdrowia WHO-TEFs). Ta zawartość musi być wyrażona jako górna granica, tj. należy przyjąć, że wyliczone wszystkie wartości różnych elementów poniżej granicy wykrywalności są równe granicy wykrywalności.
53) j.m./kg.