Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-04 do 2010-10-09
Wersja archiwalna od 2003-03-04 do 2010-10-09
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności i warunków ich stosowania
Na podstawie art. 9 ust. 4 pkt 3 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres przedmiotowy] Rozporządzenie określa substancje wzbogacające dodawane do żywności i warunki ich stosowania.
§ 2.[Wykazy] 1. Wykaz środków spożywczych, do których mogą być dodawane witaminy lub składniki mineralne, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2. Wykaz witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane do wzbogacania środków spożywczych, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
3. Wykaz form chemicznych witamin i składników mineralnych, które mogą być stosowane do wzbogacania środków spożywczych, określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§ 3.[Maksymalna i minimalna ilość witamin i składników mineralnych] 1. Maksymalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml lub w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml środka spożywczego, wynosi nie więcej niż 50% zalecanego dziennego spożycia, określonego w odrębnych przepisach. Dla witaminy C i folianów dopuszczalna maksymalna ilość w 100 g albo 100 ml lub w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml środka spożywczego, wynosi nie więcej niż 100% zalecanego dziennego spożycia, ze względu na straty zachodzące podczas procesu przygotowywania żywności.
2. Minimalna ilość witamin i składników mineralnych zawarta w 100 g albo 100 ml środka spożywczego lub w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100 g albo 100 ml tego środka, wynosi nie mniej niż 15% zalecanego dziennego spożycia, określonego w odrębnych przepisach.
§ 4.[Wzbogacane środki spożywcze] Producent przeprowadza proces wzbogacania obejmujący dodawanie jednego lub kilku składników odżywczych do żywności, bez względu na ich występowanie, w celu zapobiegania i wyrównywania stwierdzonego niedoboru jednego lub więcej składników odżywczych w całych populacjach lub określonych grupach ludności, następujących środków spożywczych:
1) margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu, masła o obniżonej zawartości tłuszczu, mieszaniny masła i oleju – w witaminę A tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 900 µg (3 000 j.m.), przy czym 1 µg retinolu =3,33 j.m. witaminy A;
2) margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu, masła o obniżonej zawartości tłuszczu, mieszanin masła i oleju – w witaminę D tak, aby maksymalna ilość w 100 g produktu końcowego była nie wyższa niż 7,5 µg (300 j.m.), przy czym 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D;
3) soli przeznaczonej do spożycia przez ludzi w jodek potasu lub jodan potasu tak, aby 100 g soli kuchennej zawierało (2,3 ą 0,77) mg jodu, co odpowiada (30 ą 10) mg jodku potasu lub (39 ą 13) mg jodanu potasu w 1 kg soli kuchennej.
§ 5.[Uzupełnienie strat powstałych w czasie przetwarzania lub podczas przechowywania żywności] W przypadku środków spożywczych innych niż określone w § 4 dozwolone jest dodawanie witamin i składników mineralnych w celu uzupełnienia strat, które nastąpiły w czasie przetwarzania lub w wyniku zmian zachodzących podczas przechowywania żywności oraz w celu jej wzbogacenia.
§ 6.[Wymogi dotyczące związków chemicznych dodawanych do żywności jako źródła witamin i składników mineralnych] Związki chemiczne dodawane do żywności jako źródła witamin i składników mineralnych muszą być bioprzyswajalne i nie mogą powodować zagrożenia życia lub zdrowia człowieka.
§ 7.[Obowiązek informacyjny producenta oraz wydanie decyzji o zakazie wprowadzenia do obrotu środka spożywczego będącego przedmiotem powiadomienia] 1. W przypadku dodawania do środków spożywczych witamin lub składników mineralnych innych niż określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, a także w przypadku stosowania form chemicznych witamin i składników mineralnych innych niż określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, producent powiadamia o tym fakcie Głównego Inspektora Sanitarnego w terminie 40 dni przed wprowadzeniem środka spożywczego do obrotu.
2. Główny Inspektor Sanitarny, w przypadku uzasadnionych podejrzeń dotyczących możliwości stwarzania przez środek spożywczy, o którym mowa w ust. 1, zagrożenia dla życia lub zdrowia konsumenta, wydaje decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu środka spożywczego będącego przedmiotem powiadomienia, określonego w ust. 1, i zawiadamia o niej producenta nie później niż 20 dni przed dniem planowanego wprowadzenia środka spożywczego do obrotu.
§ 8.[Znakowanie wzbogaconych środków spożywczych] 1. Do znakowania wzbogaconych środków spożywczych stosuje się przepisy o znakowaniu, z uwzględnieniem ust. 2.
2. Deklarowane na opakowaniu ilości witamin i składników mineralnych stanowią sumę witamin i składników mineralnych pochodzących z surowców oraz dodanych witamin i składników mineralnych.
§ 9.[Powiadomienie Głównego Inspektora Sanitarnego o fakcie wprowadzenia po raz pierwszy do obrotu substancji wzbogaconej] Wprowadzający do obrotu po raz pierwszy środki spożywcze wzbogacone poprzez dodanie substancji, o których mowa w § 2 ust. 3, powiadamia o tym fakcie Głównego Inspektora Sanitarnego, przedstawiając projekty etykiet umieszczonych na tych produktach.
§ 10.[Wyłączenie stosowania przepisów] Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do wprowadzanych do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej wzbogaconych środków spożywczych znajdujących się w obrocie w państwach członkowskich Unii Europejskiej innych niż Rzeczpospolita Polska.
§ 11.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że § 10 stosuje się z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Minister Zdrowia: M. Łapiński
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej – zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 19 grudnia 2002 r. (poz. 237)
Załącznik nr 1
WYKAZ ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ DODAWANE WITAMINY LUB SKŁADNIKI MINERALNE
1. Środki spożywcze, do których mogą być dodawane witaminy:
1) oleje roślinne jadalne*;
2) margaryny*;
3) mleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu;
4) soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary;
5) napoje z udziałem soków owocowych i warzywnych;
6) koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego;
7) koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego;
8) zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego;
9) mąka i inne przetwory zbożowe;
10) zbożowe produkty śniadaniowe;
11) inne**.
2. Środki spożywcze, do których mogą być dodawane składniki mineralne:
1) margaryny;
2) mleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu;
3) soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary;
4) napoje z udziałem soków owocowych i warzywnych;
5) mąka i inne przetwory zbożowe;
6) zbożowe produkty śniadaniowe;
7) inne**.
Objaśnienia:
* Witamina E.
** Inne środki spożywcze po uzyskaniu opinii jednostki naukowo-badawczej.
Załącznik nr 2
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE DO WZBOGACANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
1. Witaminy:
1) Witamina A (μg ekwiwalentu retinolu);
2) Witamina D (μg);
3) Witamina E (mg ekwiwalentu alfa-tokeferolu);
4) Tiamina (witamina B1) (mg);
5) Ryboflawina (witamina B2) (mg);
6) Niacyna (mg);
7) Witamina B6 (mg);
8) Witamina B12 (μg);
9) Foliany (kwas foliowy) (μg);
10) Kwas pantotenowy (mg);
11) Biotyna (μg);
12) Witamina C (mg);
13) Inne*.
2. Składniki mineralne:
1) Wapń (mg);
2) Żelazo (mg);
3) Jod (μg)**;
4) Inne*.
Objaśnienia:
* Inne witaminy i składniki mineralne po uzyskaniu opinii jednostki naukowo-badawczej.
** Tylko do soli przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Załącznik nr 3
WYKAZY FORM CHEMICZNYCH WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH, KTÓRE MOGĄ BYĆ STOSOWANE DO WZBOGACANIA ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
1. Witaminy
1) WITAMINA A:
a) retinol,
b) octan retinylu,
c) palmitynian retinylu,
d) beta-karoten;
2) WITAMINA D:
a) cholekalcyferol,
b) ergokalcyferol;
3) WITAMINA E:
a) D-alfa-tokoferol,
b) DL-alfa-tokoferol,
c) octan D-alfa-tokoferylu,
d) octan DL-alfa-tokoferylu,
e) bursztynian D-alfa-tokoferylu;
4) TIAMINA (WITAMINA B1):
a) chlorowodorek tiaminy,
b) monoazotan tiaminy;
5) RYBOFLAWINA (WITAMINA B2):
a) ryboflawina,
b) ryboflawiny 5'-fosforan sodowy*;
6) NIACYNA:
a) kwas nikotynowy,
b) amid kwasu nikotynowego;
7) WITAMINA B6:
a) chlorowodorek pirydoksyny,
b) pirydoksyny 5'-fosforan*;
8) WITAMINA B12:
a) cyjanokobalamina,
b) hydroksykobalamina;
9) FOLIANY (KWAS FOLIOWY):
a) kwas pteroilomonoglutaminowy;
10) KWAS PANTOTENOWY:
a) D-pantotenian wapnia,
b) D-pantotenian sodu,
c) Deksapantenol;
11) BIOTYNA:
a) D-biotyna;
12) WITAMINA C:
a) kwas L-askorbinowy,
b) L-askorbinian sodu,
c) L-askorbinian wapnia,
d) L-askorbinian potasu,
e) 6-palminitynian L-askorbylu.
2.Składniki mineralne:
1) WAPŃ:
a) mleczan wapnia,
b) węglan wapnia,
c) chlorek wapnia,
d) cytryniany wapnia,
e) glukonian wapnia,
f) wodorotlenek wapnia,
g) tlenek wapnia,
h) glicerofosforan wapnia*,
i) sole wapniowe kwasu ortofosforowego*;
2) ŻELAZO:
a) siarczan żelazawy
b) węglan żelazawy,
c) cytrynian żelazawy,
d) glukonian żelazawy,
e) fumaran żelazawy,
f) mleczan żelazawy,
g) cytrynian amonowo-żelazowy, h) cukrzan żelazowy,
i) dwufosforan sodowo-żelazowy*,
j) dwufosforan żelazowy (pirofosforan żelazowy)*,
k) żelazo zredukowane;
3) JOD:
a) jodek potasu,
b) jodan potasu,
c) jodek sodu,
d) jodan sodu.
Objaśnienie:
* Dopuszczone po uzyskaniu przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.