Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-04 do 2004-05-01
Wersja archiwalna od 2003-03-04 do 2004-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 18 grudnia 2002 r.
w sprawie granicznej kontroli sanitarnej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności
Na podstawie art. 41 ust. 6 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa:
1) warunki i zakres przeprowadzania granicznej kontroli sanitarnej jakości zdrowotnej przywożonych z zagranicy środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności oraz przydatności do produkcji przywożonych z zagranicy substancji pomagających w przetwarzaniu;
2) wskazania dotyczące częstotliwości wykonywania badań laboratoryjnych i rodzaje badań laboratoryjnych artykułów, o których mowa w pkt 1;
3) wzory świadectwa o braku zastrzeżeń do jakości zdrowotnej artykułów, o których mowa w pkt 1, oraz świadectwa o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu.
§ 2.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) „ustawie” - oznacza to ustawę z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia;
2) „partii środka spożywczego” - oznacza to określoną ilość środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagających w przetwarzaniu lub innego składnika żywności pochodzących z tego samego źródła oraz przechowywanych i przewożonych w tych samych warunkach i w tym samym czasie;
3) „importerze” - oznacza to osobę fizyczną i prawną oraz jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej, a także osobę krajową, w rozumieniu ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572), wprowadzającą partię środka spożywczego na polski obszar celny.
§ 3.Importer jest zobowiązany zawiadomić na piśmie właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej o przywozie partii środka spożywczego z zagranicy nie później niż 48 godzin przed jego przywozem, a następnie potwierdzić jego nadejście.
§ 4.Graniczna kontrola sanitarna obejmuje w szczególności:
1) ocenę dokumentacji dotyczącej kontrolowanej partii środka spożywczego:
a) określającej identyfikację i wielkość partii oraz pochodzenie środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, substancji pomagającej w przetwarzaniu lub innego składnika żywności, w szczególności nazwę i skład surowcowy, a także nazwę producenta i jego adres,
b) potwierdzającej, że środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa, substancja pomagająca w przetwarzaniu lub inny składnik żywności spełniają określone wymagania jakości zdrowotnej obowiązujące w kraju producenta i są przeznaczone do spożycia przez ludzi,
c) zawierającej deklarację producenta dotyczącą:
- zanieczyszczeń chemicznych,
- zanieczyszczeń biologicznych,
- skażeń promieniotwórczych - w przypadku uzasadnionego podejrzenia,
d) zawierającej popartą wynikami badań deklarację producenta informującą, czy dany środek spożywczy, dozwolona substancja dodatkowa lub inny składnik żywności pochodzą z genetycznej modyfikacji - w odniesieniu do żywności, która może być żywnością genetycznie zmodyfikowaną lub zawierającą składniki pochodzące z organizmów genetycznie zmodyfikowanych;
2) ustalenie, czy w czasie transportu nie wystąpiły okoliczności mające wpływ na jakość zdrowotną przewożonych środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności lub substancji pomagających w przetwarzaniu;
3) dokonanie oględzin środka spożywczego, a w przypadku konieczności badań laboratoryjnych, pobranie próbek do badań laboratoryjnych.
§ 5.Oględziny partii środka spożywczego obejmują:
1) ocenę stanu opakowań jednostkowych i transportowych (rodzaj, odkształcenia, uszkodzenia, szczelność, czystość);
2) ocenę oznakowania partii kodami i innymi znakami identyfikacyjnymi na opakowaniach;
3) ocenę organoleptyczną;
4) ocenę w kierunku zanieczyszczeń biologicznych i innych.
§ 6.1. Badania laboratoryjne partii środka spożywczego obejmują:
1) ocenę stanu opakowań bezpośrednich oraz oznakowanie;
2) ocenę organoleptyczną środków spożywczych;
3) badania mikrobiologiczne oraz fizykochemiczne.
2. Wskazania dotyczące częstotliwości oraz rodzaju wykonywanych badań laboratoryjnych, o których mowa w ust. 1, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 7.Badania laboratoryjne, o których mowa w § 6 ust. 1 pkt 3, stosownie do rodzaju środka spożywczego, jego pochodzenia i przeznaczenia, przeprowadza się w kierunku:
1) zanieczyszczeń mikrobiologicznych i innych biologicznych;
2) zawartości substancji dodatkowych dozwolonych (rodzaju i ilości);
3) zanieczyszczeń chemicznych;
4) skażeń promieniotwórczych;
5) poziomu mikotoksyn;
6) składu środka spożywczego, a w szczególności zgodności z deklaracją producenta;
7) napromieniowania żywności;
8) obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych albo ich fragmentów;
9) innych parametrów jakości zdrowotnej.
§ 8.1. Wzór świadectwa o braku zastrzeżeń do jakości zdrowotnej przywożonych z zagranicy środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2. Wzór świadectwa o przydatności do produkcji przywożonych z zagranicy substancji pomagających w przetwarzaniu określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.
3. Świadectwa, o których mowa w ust. 1 i 2, sporządzane są w trzech egzemplarzach; dwa egzemplarze wydawane są podmiotowi zgłaszającemu partię środka spożywczego do granicznej kontroli sanitarnej, a jeden egzemplarz pozostaje u przeprowadzającego kontrolę państwowego inspektora sanitarnego.
4. Kopie świadectw dalszym odbiorcom krajowym sporządza i potwierdza za zgodność z otrzymanym oryginałem podmiot zgłaszający partię środka spożywczego do kontroli.
§ 9.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Zdrowia: M. Łapiński
|
1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 18 grudnia 2002 r. (poz. 234)
Załącznik nr 1
WSKAZANIA DOTYCZĄCE CZĘSTOTLIWOŚCI ORAZ RODZAJU WYKONYWANYCH BADAŃ LABORATORYJNYCH
Lp. | Grupa | Częstotliwość badań laboratoryjnych | Rodzaje badań |
1. | Grupa I (niskiego ryzyka): środki spożywcze o deklarowanej jakości zdrowotnej lub substancje pomagające w przetwarzaniu o deklarowanej przydatności do produkcji, potwierdzonej okazaniem certyfikatów wydanych przez laboratoria akredytowane i referencyjne | co najmniej raz w roku | 1) w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych (chorobotwórczych i pozostałymi drobnoustrojami), chemicznych (na zawartość metali, substancji konserwujących, pestycydów, azotanów i azotynów) |
2) organoleptyczne | |||
3) w kierunku zanieczyszczeń biologicznych (w tym szkodników i ich pozostałości) i ciał obcych | |||
4) w kierunku poziomu skażeń promieniotwórczych | |||
- w zależności od rodzaju badanego produktu | |||
2. | Grupa II (średniego ryzyka): pozostałe środki spożywcze i substancje pomagające w przetwarzaniu, niezakwalifikowane do grup I i III | każdorazowo w przypadku powzięcia, w wyniku dokonanych oględzin, uzasadnionego podejrzenia do jakości zdrowotnej badanego środka spożywczego lub substancji pomagającej w przetwarzaniu - nie rzadziej niż raz w roku | 1) w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych (chorobotwórczych i pozostałymi drobnoustrojami), chemicznych (na zawartość metali, substancji konserwujących, pestycydów, azotanów i azotynów) |
2) organoleptyczne | |||
3) w kierunku zanieczyszczeń biologicznych (w tym szkodników i ich pozostałości) i ciał obcych | |||
4) w kierunku poziomu skażeń promieniotwórczych | |||
- w zależności od rodzaju badanego produktu | |||
3. | Grupa III (wysokiego ryzyka): | każda partia środka spożywczego | 1) pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych (chorobotwórczych i pozostałymi drobnoustrojami), chemicznych (na zawartość metali, substancji konserwujących, pestycydów, azotanów i azotynów) |
1) preparaty do żywienia niemowląt i środki spożywcze przeznaczone dla małych dzieci | |||
2) środki spożywcze i substancje pomagające w przetwarzaniu, które wykazały niewłaściwą jakość zdrowotną lub skład odbiegający od zadeklarowanego podczas poprzedniego badania | |||
2) organoleptyczne | |||
3) pod kątem zanieczyszczeń biologicznych (w tym szkodników i ich pozostałości) i ciał obcych | |||
4) pod kątem poziomu skażeń promieniotwórczych | |||
3) środki spożywcze utrwalane przez napromienianie | 5) pod kątem poziomu napromieniowania | ||
4) nowa żywność | |||
6) na obecność organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz identyfikację modyfikacji genetycznej | |||
- w zależności od rodzaju badanego produktu |
Załącznik nr 2
Załącznik nr 3