Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-03-01 do 2004-05-01
Wersja archiwalna od 2003-03-01 do 2004-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI1)
z dnia 4 lutego 2003 r.
w sprawie rodzajów moszczy gronowych i szczegółowych wymagań dla tych moszczy
Na podstawie art. 4 pkt 2 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:
§ 1.Do moszczy gronowych zalicza się:
1) moszcz gronowy;
2) moszcz gronowy będący w trakcie fermentacji;
3) zagęszczony moszcz gronowy;
4) rektyfikowany zagęszczony moszcz gronowy.
§ 2.Moszcz gronowy, o którym mowa w § 1 pkt 1, jest półproduktem o rzeczywistym stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy, uzyskanym w wyniku rozgniatania lub wytłaczania świeżych winogron, przy zastosowaniu tylko i wyłącznie procesów fizycznych.
§ 3.Moszcz gronowy będący w trakcie fermentacji, o którym mowa w § 1 pkt 2, jest uzyskany w wyniku fermentacji moszczu gronowego o rzeczywistym stężeniu alkoholu wyższym niż 1% objętościowy, stanowiącym nie więcej niż 3/5 całkowitego stężenia alkoholu w % objętościowych.
§ 4.Zagęszczony moszcz gronowy, o którym mowa w § 1 pkt 3, jest nieskarmelizowanym moszczem gronowym:
1) uzyskanym przez częściowe odparowanie (dehydratację) moszczu gronowego, przeprowadzone metodami innymi niż bezpośrednie nagrzewanie w taki sposób, że wskazania przyrządu do mierzenia wartości ekstraktu (refraktometr) w temperaturze 20°C są nie niższe niż 50,9%;
2) o rzeczywistym stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy.
§ 5.Rektyfikowany zagęszczony moszcz gronowy, o którym mowa w § 1 pkt 4, jest produktem:
1) ciekłym, nieskarmelizowanym, uzyskanym poprzez częściowe usunięcie wody z moszczu gronowego, przeprowadzone metodami innymi niż bezpośrednie nagrzewanie w taki sposób, że wskazania refraktometru w temperaturze 20°C są nie niższe niż 61,7%;
2) poddanym procesom odkwaszania i usunięcia wszystkich innych składników poza cukrem;
3) o pH nie wyższym niż 5 po rozcieńczeniu do 25° Brix;
4) o gęstości optycznej nie większej niż 0,1 po rozcieńczeniu do 25° Brix przy długości fali świetlnej 425 nanometrów oraz przy grubości warstwy jeden centymetr;
5) o liczbie związków fenolowych (liczbie Folina-Ciocalteau) nie wyższej niż 6 po rozcieńczeniu do 25° Brix;
6) o dającej się miareczkować kwasowości nie wyższej niż 15 milirównoważników na kilogram cukrów ogółem;
7) o zawartości dwutlenku siarki nie wyższej niż 25 miligramów na kilogram cukrów ogółem;
8) o zawartości kationów nie wyższej niż 8 milirównoważników na kilogram cukrów ogółem;
9) o przewodności elektrycznej właściwej nie wyższej niż 120 microSiemensów (mS) na centymetr przy rozcieńczeniu do 25° Brix w temperaturze 20°C;
10) o zawartości hydroxymethylfurfuralu nie wyższej niż 25 miligramów na kilogram cukrów ogółem;
11) zawierającym mezoinozytol;
12) pozbawionym sacharozy.
§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).