Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 17 poz. 161
Wersja archiwalna od 2003-11-29 do 2003-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 17 poz. 161
Wersja archiwalna od 2003-11-29 do 2003-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)

z dnia 31 stycznia 2003 r.

w sprawie ustanowienia dopłaty do wywozu mięsa wieprzowego

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2003 r., Nr 203, poz. 1974)  

Na podstawie art. 15 ustawy z dnia 26 września 2002 r. o administrowaniu obrotem towarami z zagranicą, o zmianie ustawy - Kodeks celny oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. Nr 188, poz. 1572) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.1. Ustanawia się do dnia 31 grudnia 2003 r. dopłatę do wywozu 40,9 tys. ton świeżych lub chłodzonych półtusz wieprzowych, oznaczonych kodem PCN 0203 11 10 0.

2. Dopłatą do wywozu są objęte półtusze wieprzowe pochodzenia krajowego, wywiezione poza obszar celny krajów Unii Europejskiej, klasy E, U, R, nieskórowane, bez głowy, ogona, nogi przedniej, części podgardla i przepony.

3. Półtusze wieprzowe, o których mowa w ust. 1, spełniają wymagania jakościowe określone normą PN-91/A-82001 wraz ze zmianą A2 do tej normy (PN-A-82001/A2) oraz są oznakowane zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 września 2002 r. w sprawie sposobu badania zwierząt rzeźnych i mięsa tych zwierząt oraz mięsa zwierząt łownych (Dz. U. Nr 155, poz. 1296).

4. Określa się stawkę dopłaty do wywozu w wysokości 2,30 zł do 1 kg towaru, o którym mowa w ust. 1, zwanego dalej „towarem”.

5. Na dopłaty do wywozu przeznacza się środki finansowe w wysokości 94 070 tys. zł.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.1. Ilość towaru, o której mowa w § 1 ust. 1, zostanie rozdysponowana następująco:

1) l część - 15,0 tys. ton;

2) II część - 15,0 tys. ton;

3) III część - 10,9 tys. ton.

2. Wnioski o udzielenie pozwolenia na wywóz towaru składa się do Prezesa Agencji Rynku Rolnego w następujących terminach:

1) od dnia 7 lutego do dnia 18 lutego - na l część;

2) od dnia 10 marca do dnia 17 marca - na II część;

3) od dnia 22 kwietnia do dnia 8 maja - na III część.

3. Ilości towaru niewykorzystane w poszczególnych terminach, o których mowa w ust. 2, przechodzą na kolejne terminy. Wnioski o udzielenie pozwolenia na ilości towaru niewykorzystane z trzeciej części składa się od dnia 26 maja do dnia 3 czerwca.

3a. [1] Wnioski o udzielenie pozwolenia na wywóz ilości towaru niewykorzystanych w terminach, o których mowa w ust. 2 i 3, składa się od dnia 2 grudnia do dnia 8 grudnia.

4. Prezes Agencji Rynku Rolnego rozpatruje wnioski o udzielenie pozwolenia na wywóz towaru w terminie 7 dni od dnia upływu terminu składania wniosków.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Warunkiem udzielenia pozwolenia na wywóz towaru jest złożenie przez wnioskodawcę kaucji w wysokości równowartości 30 euro za tonę.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

[1] § 2 ust. 3a dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 listopada 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia dopłaty do wywozu mięsa wieprzowego (Dz.U. Nr 203, poz. 1974). Zmiana weszła w życie 29 listopada 2003 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00