Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2003 nr 12 poz. 125
Wersja archiwalna od 2003-02-01 do 2003-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2003 nr 12 poz. 125
Wersja archiwalna od 2003-02-01 do 2003-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)

z dnia 28 stycznia 2003 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.1. Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

2. Wykaz państw, o których mowa w ust.1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych.

2. Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i dnia 31 sierpnia 2003 r.

3. Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 2003 r.

Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej: J. Hausner

1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

Załączniki do rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 28 stycznia 2003 r. (poz. 125)

Załącznik nr 1

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Nr kon­tyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Wysokość kaucji

1

2

3

4

5

6

094112

1704

Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:

9 000

100 EUR/t

1704 10

- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:

- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0

- - - Guma w paskach

4,2

1704 10 19 0

- - - Pozostała

5,6

- - Zawierająca 60% masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0

- - - Guma w paskach

2,8

1704 10 99 0

- - - Pozostała

5,6

1704 90

- Pozostałe:

1704 90 30 0

- - Biała czekolada

9,1

- - Pozostałe:

1704 90 55 0

- - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu

4,2

1704 90 61 0

- - - Wyroby pokryte cukrem

ex 1704 90 61 0

Zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

24,5*

- - - Pozostałe:

1704 90 71 0

- - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem

17,5*

1704 90 75 0

- - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne

17,5*

- - - - Pozostałe:

1704 90 99 0

- - - - - Pozostałe

ex 1704 90 99 0

Zawierające nie więcej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

17,5*

094113

1806

Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:

20 000

100 EUR/t

1806 10

- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

1806 10 20 0

- - Zawierający 5% masy lub więcej, ale mniej niż 65% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

10,5

1806 20

- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0

- - Zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego albo zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

14

1806 20 30 0

- - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 31% masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

14

1

2

3

4

5

6

- - Pozostałe:

1806 20 50 0

- - - Zawierające 18% masy lub więcej masła kakaowego

14

1806 20 70 0

- - - Okruchy mleczno-czekoladowe

14

1806 20 80 0

- - - Polewa czekoladowa smakowa

14

1806 20 95 0

- - - Pozostałe

15,4*

- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

1806 31 00 0

- - Nadziewane

25,9*

1806 32

- - Bez nadzienia:

1806 32 10 0

- - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów

25,9*

1806 32 90 0

- - - Pozostałe

25,9*

1806 90

- Pozostałe:

- - Czekolada i produkty czekoladowe:

- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:

1806 90 11 0

- - - - Zawierające alkohol

25,9*

1806 90 19 0

- - - - Pozostałe

25,9*

- - - Pozostałe:

1806 90 31 0

- - - - Z nadzieniem

25,9*

1806 90 39 0

- - - - Bez nadzienia

25,9*

1806 90 50 0

- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

25,9*

1806 90 60 0

- - Produkty do smarowania zawierające kakao

25,9*

1806 90 70 0

- - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów

25,9*

1806 90 90 0

- - Pozostałe

25,9*

094114

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:

10 000

100 EUR/t

1905 10 00 0

- Chleb chrupki

19,6

1905 20

- Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:

1905 20 10 0

- - Zawierający mniej niż 30% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

19,6*

1905 20 30 0

- - Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

19,6*

1905 20 90 0

- - Zawierający 50% masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

19,6*

- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:

1905 31

- - Słodkie herbatniki (biskwity):

- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub Dowleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

1905 31 11 0

- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g

23,1*

1905 31 19 0

- - - - Pozostałe

23,1*

- - - Pozostałe:

1905 31 30 0

- - - - Zawierające 8% masy lub więcej tłuszczu z mleka

23,1*

- - - - Pozostałe:

1905 31 91 0

- - - - - Herbatniki kanapkowe (biskwity)

23,1*

1905 31 99 0

- - - - - Pozostałe

23,1*

1905 32

- - Wafle i opłatki:

- - - Pozostałe:

1

2

3

4

5

6

1905 32 91 0

- - - - Solone, nawet z nadzieniem

19,6*

1905 32 99 0

- - - - Pozostałe

23,1*

1905 40

- Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:

1905 40 10 0

- - Sucharki

19,6*

1905 40 90 0

- - Pozostałe

19,6*

1905 90

- Pozostałe:

1905 90 10 0

- - Mace

14

1905 90 20 0

- - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty

14

4

- - Pozostałe:

1905 90 30 0

- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu

14*

1905 90 40 0

- - - Wafle i opłatki, o zawartości wody przekraczającej 10% masy

19,6*

1905 90 45 0

- - - Herbatniki (biskwity)

14*

1905 90 55 0

- - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone

14

- - - Pozostałe:

1905 90 60 0

- - - - Z dodatkiem środka słodzącego

23,1*

1905 90 90 0

- - - - Pozostałe

19,6

094115

2201

Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub Innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg:

1 500

100 EUR/t

2201 10

- Wody mineralne i wody gazowane:

- - Wody mineralne naturalne:

2201 10 11 0

- - - Nienasycone dwutlenkiem węgla

14

2201 10 19 0

- - - Pozostałe

14

2201 10 90 0

- - Pozostałe

14

2201 90 00 0

- Pozostałe

14

094116

2205

Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:

4 000

150 EUR/t

2205 10

- W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:

2205 10 10 0

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

8,5 minimum
4,5 EUR/hl

2205 10 90

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 10 90 1

- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.

24 minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl

2205 10 90 9

- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

24 minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl

2205 90

- Pozostałe:

2205 90 10 0

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

15 minimum
5 EUR/hl

2205 90 90

- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 1

- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.

24 minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl

2205 90 90 9

- - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj.

24 minimum
7 EUR/hl + 0,65 EUR%/hl

1

2

3

4

5

6

094117

2208

Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe:

3 000

1000 EUR/t

2208 20

- Napoje spirytusowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:

2208 20 12 0

- - - Cognac

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

2208 20 14 0

- - - Armagnac

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

2208 20 26 0

- - - Grappa

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

2208 20 27 0

- - - Brandy de Jerez

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

2208 20 29 0

- - - Pozostałe

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:

2208 20 40 0

- - - Surowy destylat

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

- - - Pozostałe:

2208 20 62 0

- - - - Cognac

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

2208 20 64 0

- - - - Armagnac

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

2208 20 86 0

- - - Grappa

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

2208 20 87 0

- - - - Brandy de Jerez

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

2208 20 89 0

- - - - Pozostałe

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

2208 30

- Whisky:

- - Whisky burbońskie w pojemnikach o objętości:

2208 30 11 0

- - - 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

2208 30 19 0

- - - Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

- - Szkocka whisky:

- - - Whisky "malt", w pojemnikach o objętości:

2208 30 32 0

- - - - 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

2208 30 38 0

- - - - Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

- - - Whisky "blended", w pojemnikach o objętości:

2208 30 52 0

- - - - 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl

2208 30 58 0

- - - - Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:

1

2

3

4

5

6

2208 30 72 0

- - - - 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 14,7 EUR/hl +1,4 EUR%/hl

2208 30 78 0

- - - - Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:

2208 30 82 0

- - - 2 litry lub mniejszej

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

2208 30 88 0

- - - Większej niż 2 litry

52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl

2208 40

- Rum i tafia:

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:

2208 40 11 0

- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%)

56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

- - - Pozostałe:

2208 40 31 0

- - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr czystego alkoholu

56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

2208 40 39 0

- - - - Pozostałe

56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry:

2208 40 51 0

- - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%)

56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

- - - Pozostałe:

2208 40 91 0

- - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu

56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

2208 40 99 0

- - - - Pozostałe

56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

2208 50

- Giny i gin Geneva:

- - Gin, w pojemnikach o objętości:

2208 50 11 0

- - - 2 litry lub mniejszej

59,5 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

2208 50 19 0

- - - Większej niż 2 litry

59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach o objętości:

2208 50 91 0

- - - 2 litry lub mniejszej

59,5 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl

2208 50 99 0

- - - Większej niż 2 litry

59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

2208 70

- Likiery i kordiały:

2208 70 10 0

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej

59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

2208 70 90 0

- - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry

59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

2208 90

- Pozostałe:

- - Arak, w pojemnikach o objętości:

2208 90 11 0

- - - 2 litry lub mniejszej

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

1

2

3

4

5

6

2208 90 19 0

- - - Większej niż 2 litry

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości:

2208 90 33 0

- - - 2 litry lub mniejszej

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

2208 90 38 0

- - - Większej niż 2 litry

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe, w pojemnikach o objętości:

- - - 2 litry lub mniejszej:

2208 90 41 0

- - - - Ouzo

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

- - - - Pozostałe:

- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:

2208 90 45 0

- - - - - - - Calvados

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

2208 90 48 0

- - - - - - - Pozostałe

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

- - - - - - Pozostałe:

2208 90 52 0

- - - - - - - Kom

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

2208 90 54 0

- - - - - - - Tequila

59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

2208 90 56 0

- - - - - - - Pozostałe

59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

2208 90 69

- - - - - Pozostałe napoje spirytusowe:

2208 90 69 9

- - - - - - Pozostałe

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

- - - Większej niż 2 litry:

- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem kierów):

2208 90 71 0

- - - - - Destylowane z owoców

73,5 minimum 1,75 EUR%/hl

2208 90 75 0

- - - - - Tequila

59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

2208 90 77 0

- - - - - Pozostałe

59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl

2208 90 78 0

- - - - Pozostałe napoje spirytusowe

73,5 minimum

1,75 EUR%/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości:

2208 90 91 0

- - - 2 litry lub mniejszej

187,6 minimum
4,2 EUR%/hl

2208 90 99 0

- - - Większej niż 2 litry

187,6 minimum
4,2 EUR%/hl

* Dodatkowe cło specyficzne w wysokości 0,0012 EUR za każdy 1 dekagram lub 1% cukru w 1 kg produktu.

Załącznik nr 2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00