Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-02-01 do 2003-12-31
Wersja archiwalna od 2003-02-01 do 2003-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1)
z dnia 28 stycznia 2003 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej
Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
2. Wykaz państw, o których mowa w ust.1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885 oraz z 2003 r. Nr 12, poz. 124).
§ 4.Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 5.1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych.
2. Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i dnia 31 sierpnia 2003 r.
3. Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lutego 2003 r.
Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej: J. Hausner
|
1) Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej
z dnia 28 stycznia 2003 r. (poz. 125)
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI
Nr kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
094112 | 1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: |
| 9 000 | 100 EUR/t |
| 1704 10 | - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: |
|
|
|
|
| - - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|
|
|
| 1704 10 11 0 | - - - Guma w paskach | 4,2 |
|
|
| 1704 10 19 0 | - - - Pozostała | 5,6 |
|
|
|
| - - Zawierająca 60% masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|
|
|
| 1704 10 91 0 | - - - Guma w paskach | 2,8 |
|
|
| 1704 10 99 0 | - - - Pozostała | 5,6 |
|
|
| 1704 90 | - Pozostałe: |
|
|
|
| 1704 90 30 0 | - - Biała czekolada | 9,1 |
|
|
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1704 90 55 0 | - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu | 4,2 |
|
|
| 1704 90 61 0 | - - - Wyroby pokryte cukrem |
|
|
|
| ex 1704 90 61 0 | Zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 24,5* |
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1704 90 71 0 | - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem | 17,5* |
|
|
| 1704 90 75 0 | - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne | 17,5* |
|
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1704 90 99 0 | - - - - - Pozostałe |
|
|
|
| ex 1704 90 99 0 | Zawierające nie więcej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 17,5* |
|
|
094113 | 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: |
| 20 000 | 100 EUR/t |
| 1806 10 | - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
| 1806 10 20 0 | - - Zawierający 5% masy lub więcej, ale mniej niż 65% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | 10,5 |
|
|
| 1806 20 | - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: |
|
|
|
| 1806 20 10 0 | - - Zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego albo zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 14 |
|
|
| 1806 20 30 0 | - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 31% masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie | 14 |
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1806 20 50 0 | - - - Zawierające 18% masy lub więcej masła kakaowego | 14 |
|
|
| 1806 20 70 0 | - - - Okruchy mleczno-czekoladowe | 14 |
|
|
| 1806 20 80 0 | - - - Polewa czekoladowa smakowa | 14 |
|
|
| 1806 20 95 0 | - - - Pozostałe | 15,4* |
|
|
|
| - Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|
|
|
| 1806 31 00 0 | - - Nadziewane | 25,9* |
|
|
| 1806 32 | - - Bez nadzienia: |
|
|
|
| 1806 32 10 0 | - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów | 25,9* |
|
|
| 1806 32 90 0 | - - - Pozostałe | 25,9* |
|
|
| 1806 90 | - Pozostałe: |
|
|
|
|
| - - Czekolada i produkty czekoladowe: |
|
|
|
|
| - - - Czekolady, nawet z nadzieniem: |
|
|
|
| 1806 90 11 0 | - - - - Zawierające alkohol | 25,9* |
|
|
| 1806 90 19 0 | - - - - Pozostałe | 25,9* |
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1806 90 31 0 | - - - - Z nadzieniem | 25,9* |
|
|
| 1806 90 39 0 | - - - - Bez nadzienia | 25,9* |
|
|
| 1806 90 50 0 | - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 25,9* |
|
|
| 1806 90 60 0 | - - Produkty do smarowania zawierające kakao | 25,9* |
|
|
| 1806 90 70 0 | - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów | 25,9* |
|
|
| 1806 90 90 0 | - - Pozostałe | 25,9* |
|
|
094114 | 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
| 10 000 | 100 EUR/t |
| 1905 10 00 0 | - Chleb chrupki | 19,6 |
|
|
| 1905 20 | - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: |
|
|
|
| 1905 20 10 0 | - - Zawierający mniej niż 30% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 19,6* |
|
|
| 1905 20 30 0 | - - Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 19,6* |
|
|
| 1905 20 90 0 | - - Zawierający 50% masy lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 19,6* |
|
|
|
| - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki: |
|
|
|
| 1905 31 | - - Słodkie herbatniki (biskwity): |
|
|
|
|
| - - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub Dowleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
|
|
| 1905 31 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 85 g | 23,1* |
|
|
| 1905 31 19 0 | - - - - Pozostałe | 23,1* |
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1905 31 30 0 | - - - - Zawierające 8% masy lub więcej tłuszczu z mleka | 23,1* |
|
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1905 31 91 0 | - - - - - Herbatniki kanapkowe (biskwity) | 23,1* |
|
|
| 1905 31 99 0 | - - - - - Pozostałe | 23,1* |
|
|
| 1905 32 | - - Wafle i opłatki: |
|
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 1905 32 91 0 | - - - - Solone, nawet z nadzieniem | 19,6* |
|
|
| 1905 32 99 0 | - - - - Pozostałe | 23,1* |
|
|
| 1905 40 | - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty: |
|
|
|
| 1905 40 10 0 | - - Sucharki | 19,6* |
|
|
| 1905 40 90 0 | - - Pozostałe | 19,6* |
|
|
| 1905 90 | - Pozostałe: |
|
|
|
| 1905 90 10 0 | - - Mace | 14 |
|
|
| 1905 90 20 0 | - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty | 14 |
| 4 |
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1905 90 30 0 | - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu | 14* |
|
|
| 1905 90 40 0 | - - - Wafle i opłatki, o zawartości wody przekraczającej 10% masy | 19,6* |
|
|
| 1905 90 45 0 | - - - Herbatniki (biskwity) | 14* |
|
|
| 1905 90 55 0 | - - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub solone | 14 |
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 1905 90 60 0 | - - - - Z dodatkiem środka słodzącego | 23,1* |
|
|
| 1905 90 90 0 | - - - - Pozostałe | 19,6 |
|
|
094115 | 2201 | Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub Innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg: |
| 1 500 | 100 EUR/t |
| 2201 10 | - Wody mineralne i wody gazowane: |
|
|
|
|
| - - Wody mineralne naturalne: |
|
|
|
| 2201 10 11 0 | - - - Nienasycone dwutlenkiem węgla | 14 |
|
|
| 2201 10 19 0 | - - - Pozostałe | 14 |
|
|
| 2201 10 90 0 | - - Pozostałe | 14 |
|
|
| 2201 90 00 0 | - Pozostałe | 14 |
|
|
094116 | 2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
| 4 000 | 150 EUR/t |
| 2205 10 | - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
|
|
|
| 2205 10 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 8,5 minimum |
|
|
| 2205 10 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.: |
|
|
|
| 2205 10 90 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj. | 24 minimum |
|
|
| 2205 10 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. | 24 minimum |
|
|
| 2205 90 | - Pozostałe: |
|
|
|
| 2205 90 10 0 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub mniejszej | 15 minimum |
|
|
| 2205 90 90 | - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.: |
|
|
|
| 2205 90 90 1 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj. | 24 minimum |
|
|
| 2205 90 90 9 | - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. | 24 minimum |
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
094117 | 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: |
| 3 000 | 1000 EUR/t |
| 2208 20 | - Napoje spirytusowe otrzymywane przez destylację wina z winogron lub wytłoków z winogron: |
|
|
|
|
| - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
|
|
|
| 2208 20 12 0 | - - - Cognac | 52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|
|
| 2208 20 14 0 | - - - Armagnac | 52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|
|
| 2208 20 26 0 | - - - Grappa | 52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|
|
| 2208 20 27 0 | - - - Brandy de Jerez | 52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|
|
| 2208 20 29 0 | - - - Pozostałe | 52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|
|
|
| - - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry: |
|
|
|
| 2208 20 40 0 | - - - Surowy destylat | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 2208 20 62 0 | - - - - Cognac | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
| 2208 20 64 0 | - - - - Armagnac | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
| 2208 20 86 0 | - - - Grappa | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
| 2208 20 87 0 | - - - - Brandy de Jerez | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
| 2208 20 89 0 | - - - - Pozostałe | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
| 2208 30 | - Whisky: |
|
|
|
|
| - - Whisky burbońskie w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
| 2208 30 11 0 | - - - 2 litry lub mniejszej | 52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|
|
| 2208 30 19 0 | - - - Większej niż 2 litry | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
|
| - - Szkocka whisky: |
|
|
|
|
| - - - Whisky "malt", w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
| 2208 30 32 0 | - - - - 2 litry lub mniejszej | 52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|
|
| 2208 30 38 0 | - - - - Większej niż 2 litry | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
|
| - - - Whisky "blended", w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
| 2208 30 52 0 | - - - - 2 litry lub mniejszej | 52,5 minimum 14,7 EUR/hl + 1,4 EUR%/hl |
|
|
| 2208 30 58 0 | - - - - Większej niż 2 litry | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
|
| - - - Pozostałe, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 2208 30 72 0 | - - - - 2 litry lub mniejszej | 52,5 minimum 14,7 EUR/hl +1,4 EUR%/hl |
|
|
| 2208 30 78 0 | - - - - Większej niż 2 litry | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
|
| - - Pozostałe, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
| 2208 30 82 0 | - - - 2 litry lub mniejszej | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
| 2208 30 88 0 | - - - Większej niż 2 litry | 52,5 minimum 11,9 EUR/hl + 1,19 EUR%/hl |
|
|
| 2208 40 | - Rum i tafia: |
|
|
|
|
| - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
|
|
|
| 2208 40 11 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) | 56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 2208 40 31 0 | - - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR za litr czystego alkoholu | 56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|
|
| 2208 40 39 0 | - - - - Pozostałe | 56 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|
|
|
| - - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry: |
|
|
|
| 2208 40 51 0 | - - - Rum o zawartości lotnych substancji innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10%) | 56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
| |
| 2208 40 91 0 | - - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu | 56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
| 2208 40 99 0 | - - - - Pozostałe | 56 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
| 2208 50 | - Giny i gin Geneva: |
|
|
|
|
| - - Gin, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
| 2208 50 11 0 | - - - 2 litry lub mniejszej | 59,5 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|
|
| 2208 50 19 0 | - - - Większej niż 2 litry | 59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
|
| - - Gin Geneva, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
| 2208 50 91 0 | - - - 2 litry lub mniejszej | 59,5 minimum 8,75 EUR/hl + 0,91 EUR%/hl |
|
|
| 2208 50 99 0 | - - - Większej niż 2 litry | 59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
| 2208 70 | - Likiery i kordiały: |
|
|
|
| 2208 70 10 0 | - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej | 59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
| 2208 70 90 0 | - - W pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | 59,5 minimum 6,3 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
| 2208 90 | - Pozostałe: |
|
|
|
|
| - - Arak, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
| 2208 90 11 0 | - - - 2 litry lub mniejszej | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 2208 90 19 0 | - - - Większej niż 2 litry | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| - - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
| 2208 90 33 0 | - - - 2 litry lub mniejszej | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
| 2208 90 38 0 | - - - Większej niż 2 litry | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
|
| - - Pozostałe wódki i pozostałe napoje spirytusowe, w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
|
| - - - 2 litry lub mniejszej: |
|
|
|
| 2208 90 41 0 | - - - - Ouzo | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
|
| - - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów): |
|
|
|
|
| - - - - - - Destylowane z owoców: |
|
|
|
| 2208 90 45 0 | - - - - - - - Calvados | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
| 2208 90 48 0 | - - - - - - - Pozostałe | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
|
| - - - - - - Pozostałe: |
|
|
|
| 2208 90 52 0 | - - - - - - - Kom | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
| 2208 90 54 0 | - - - - - - - Tequila | 59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
| 2208 90 56 0 | - - - - - - - Pozostałe | 59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
| 2208 90 69 | - - - - - Pozostałe napoje spirytusowe: |
|
|
|
| 2208 90 69 9 | - - - - - - Pozostałe | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
|
| - - - Większej niż 2 litry: |
|
|
|
|
| - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem kierów): |
|
|
|
| 2208 90 71 0 | - - - - - Destylowane z owoców | 73,5 minimum 1,75 EUR%/hl |
|
|
| 2208 90 75 0 | - - - - - Tequila | 59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
| 2208 90 77 0 | - - - - - Pozostałe | 59,5 minimum 0,63 EUR/hl + 0,63 EUR%/hl |
|
|
| 2208 90 78 0 | - - - - Pozostałe napoje spirytusowe | 73,5 minimum |
|
|
|
|
| 1,75 EUR%/hl |
|
|
|
| - - Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj., w pojemnikach o objętości: |
|
|
|
| 2208 90 91 0 | - - - 2 litry lub mniejszej | 187,6 minimum |
|
|
| 2208 90 99 0 | - - - Większej niż 2 litry | 187,6 minimum |
|
|
* Dodatkowe cło specyficzne w wysokości 0,0012 EUR za każdy 1 dekagram lub 1% cukru w 1 kg produktu.
Załącznik nr 2
WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*
1. Austria
2. Belgia
3. Dania
4. Finlandia
5. Francja
6. Grecja
7. Hiszpania
8. Irlandia
9. Luksemburg
10. Niderlandy
11. Niemcy
12. Portugalia
13. Szwecja
14. Wielka Brytania
15. Włochy
|
* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.