Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-08-04 do 2003-12-31
Wersja archiwalna od 2003-08-04 do 2003-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2003 r., Nr 134, poz. 1257) Pokaż wszystkie zmiany
Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art.1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku – do dnia 31 grudnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001, dla której kontyngent ustanawia się do dnia 30 czerwca 2003 r.
2. Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
§ 4.Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku nr 1.
§ 5.1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z zastrzeżeniem ust. 2a.
2. Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 0406, 1001, 1101 00, 1102, 1107 i 1205, dla których wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał, z zastrzeżeniem ust. 2b i 2c. [1]
2a. W przypadku gdy do dnia 2 czerwca 2003 r. nastąpi niewykorzystanie puli kontyngentu dla pozycji określonej kodem PCN 1001, ponowne rozdysponowanie kontyngentu Nr 094105 jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2b. Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towaru, o którym mowa w ust. 2a, składa się od dnia 2 czerwca 2003 r.
2c. [2] W przypadku gdy do dnia 1 sierpnia 2003 r. nastąpi niewykorzystanie puli kontyngentu dla pozycji określonej kodem PCN 2204, wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz składa się od dnia 4 sierpnia 2003 r. do dnia 11 sierpnia 2003 r.
3. Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
3a. [3] Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towarów objętych pozycją określoną kodem PCN 2204 są rozpatrywane w terminie 7 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2c.
4. Pozwolenia na przywóz, w przypadku:
1) pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203 i 0210 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1000 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami;
2) pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 – mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5000 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.
§ 6.1. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 0406, 1101 00, 1102, 1107 i 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1) I kwartał – 25%;
2) II kwartał – 25%;
3) III kwartał – 25%;
4) IV kwartał – 25%.
2. W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1) l kwartał – 50%;
2) II kwartał – 50%.
3. Niewykorzystane pule kontyngentów w danym kwartale przechodzą na kolejny kwartał.
§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
|
1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej – gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 17 grudnia 2002 r. (poz. 1897)
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI
Nr kontyn-gentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
094101 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 37 500 (łącznie z pozycją 0210) | 200 EUR/t |
|
| – Świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| 0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
|
| 0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
| 0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| 0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 19 | – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| 0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
| 0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| 0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – Mrożone: |
|
|
|
| 0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
|
| 0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
| 0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| 0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 29 | – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| 0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
| 0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| 0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094102 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 25 000 | 200 EUR/t |
|
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
|
| 0207 11 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| 0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 0 |
|
|
| 0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
| 0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 12 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
| 0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
Nr kontyn-gentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| 0207 13 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| 0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| 0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| 0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| 0207 13 91 0 | – – – – Wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 13 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 14 | – – Kawałki i podroby mrożone: |
|
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| 0207 14 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| 0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| 0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| 0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| 0207 14 91 0 | – – – – Wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – Z indyków: |
|
|
|
| 0207 24 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| 0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
| 0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 25 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
| 0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
| 0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| 0207 26 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| 0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
Nr kontyn-gentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| 0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 26 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 26 70 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 26 80 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| 0207 26 91 0 | – – – – Wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 27 | – – Kawałki i podroby, mrożone: |
|
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| 0207 27 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| 0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| 0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| 0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| 0207 27 91 0 | – – – – Wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – Z kaczek, gęsi i perliczek: |
|
|
|
| 0207 32 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
|
| – – – Kaczki: |
|
|
|
| 0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 0 |
|
|
| 0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
| 0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
|
| – – – Gęsi: |
|
|
|
| 0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
| 0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 32 90 0 | – – – Perliczki | 0 |
|
|
| 0207 33 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
|
| – – – Kaczki: |
|
|
|
| 0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
| 0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
|
| – – – Gęsi: |
|
|
|
| 0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
| 0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| 0207 33 90 0 | – – – Perliczki | 0 |
|
|
| 0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
|
| 0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
| 0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek | 0 |
|
|
| 0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek | 0 |
|
|
| 0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
|
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| 0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
| 0207 35 79 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| 0207 35 91 0 | – – – – Wątróbki drobiowe inne niż otłuszczone wątróbki | 0 |
|
|
| 0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 36 | – – Pozostałe, mrożone: |
|
|
|
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
|
| 0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
| 0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek | 0 |
|
|
| 0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek | 0 |
|
|
| 0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| 0207 36 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
|
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| 0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| 0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| 0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
| 0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
|
| – – – – Wątróbki: |
|
|
|
| 0207 36 89 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094101 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: |
| 37 500 (łącznie z pozycją 0203) | 200 EUR/t |
|
| – Mięso wieprzowe: |
|
|
|
| 0210 11 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
|
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
|
| – – – – Solone lub w solance: |
|
|
|
| 0210 11 11 0 | – – – – – Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0210 11 19 0 | – – – – – Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
|
| – – – – Suszone lub wędzone: |
|
|
|
| 0210 11 31 0 | – – – – – Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0210 11 39 0 | – – – – – Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0210 12 | – – Boczek i jego kawałki: |
|
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| 0210 12 11 0 | – – – – Solony lub w solance | 0 |
|
|
| 0210 12 19 0 | – – – – Suszony lub wędzony | 0 |
|
|
| 0210 19 | – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
|
| – – – – Solone lub w solance: |
|
|
|
| 0210 19 10 0 | – – – – – Bok bekonowy lub szpencer | 0 |
|
|
| 0210 19 20 0 | – – – – – Bok trzyćwierciowy lub środki | 0 |
|
|
| 0210 19 30 0 | – – – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0210 19 40 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki | 0 |
|
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0210 19 51 0 | – – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| 0210 19 59 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – Suszone lub wędzone: |
|
|
|
| 0210 19 60 0 | – – – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
| 0210 19 70 0 | – – – – – Schaby i ich kawałki | 0 |
|
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0210 19 81 0 | – – – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| 0210 19 89 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094103 | 0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
| 6 250 | 350 EUR/t |
| 0405 10 | – Masło: |
|
|
|
|
| – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy: |
|
|
|
|
| – – – Masło naturalne: |
|
|
|
| 04051011 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 0 |
|
|
| 0405 1019 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane | 0 |
|
|
| 0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki | 0 |
|
|
| 0405 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0405 20 | – Produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
|
| 0405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy | 0 |
|
|
094104 | 0406 | Sery i twarogi: |
| 11 250 | 350 EUR/t |
| 0406 10 | – Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
|
|
|
| 0406 10 20 0 | – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy | 0 |
|
|
| 0406 10 80 0 | – – Pozostały | 0 |
|
|
| 0406 20 | – Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
|
|
|
| 0406 2010 0 | – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 |
|
|
| 0406 20 90 0 | – – Pozostały | 0 |
|
|
| 0406 30 | – Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
|
|
|
| 0406 30 10 0 | – – Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej masie nieprzekraczającej 56% masy | 0 |
|
|
|
| – – Pozostały: |
|
|
|
|
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|
|
|
| 0406 30 31 0 | – – – – Nieprzekraczającej 48% masy | 0 |
|
|
| 0406 30 39 0 | – – – – Przekraczającej 48% masy | 0 |
|
|
| 0406 30 90 0 | – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy | 0 |
|
|
| 0406 40 | – Ser z przerostami niebieskiej pleśni: |
|
|
|
| 0406 40 10 0 | – – Roquefort | 0 |
|
|
| 0406 40 50 0 | – – Gorgonzola | 0 |
|
|
| 0406 40 90 0 | – – Pozostały | 0 |
|
|
| 0406 90 | – Pozostałe sery: |
|
|
|
| 0406 90 01 0 | – – Do przetworzenia (topienia) | 0 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkase i Appenzell: |
|
|
|
| 0406 90 02 0 | – – – – Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej | 0 |
|
|
| 0406 90 03 0 | – – – – Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o | 0 |
|
|
Nr kontyn-gentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
| zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej |
|
|
|
| 0406 90 04 0 | – – – – Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej | 0 |
|
|
| 0406 90 05 0 | – – – – Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej | 0 |
|
|
| 0406 90 06 0 | – – – – Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się przynajmniej opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta | 0 |
|
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0406 90 13 0 | – – – – – Emmentaler | 0 |
|
|
| 0406 90 15 0 | – – – – – Gruyére, Sbrinz | 0 |
|
|
| 0406 90 17 0 | – – – – – Bergkäse, Appenzell | 0 |
|
|
| 0406 90 18 0 | – – – Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tête de Moine | 0 |
|
|
| 0406 90 19 0 | – – – Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 |
|
|
| 0406 90 21 0 | – – – Cheddar | 0 |
|
|
| 0406 90 23 0 | – – – Edam | 0 |
|
|
| 0406 90 25 0 | – – – Tilsit | 0 |
|
|
| 0406 90 27 0 | – – – Butterkäse | 0 |
|
|
| 0406 90 29 0 | – – – Kashkaval | 0 |
|
|
|
| – – – Feta: |
|
|
|
| 0406 90 31 0 | – – – – Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 |
|
|
| 0406 90 33 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 0406 90 35 0 | – – – Kefalo-Tyri | 0 |
|
|
| 0406 90 37 0 | – – – Finlandia | 0 |
|
|
| 0406 90 39 0 | – – – Jarlsberg | 0 |
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 0406 90 50 0 | – – – – Ser z mleka owiec albo mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 |
|
|
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
Nr kontyn-gentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
| – – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej: |
|
|
|
|
| – – – – – – Nieprzekraczającej 47% masy: |
|
|
|
| 0406 90 61 0 | – – – – – – – Grana Padano, Permigiano Reggiano | 0 |
|
|
| 0406 90 63 0 | – – – – – – – Fiore Sardo, Pecorino | 0 |
|
|
| 0406 90 69 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – – – Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy: |
|
|
|
| 0406 90 73 0 | – – – – – – – Provolone | 0 |
|
|
| 0406 90 75 0 | – – – – – – – Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano | 0 |
|
|
| 0406 90 76 0 | – – – – – – – Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsø | 0 |
|
|
| 0406 90 78 0 | – – – – – – – Gouda | 0 |
|
|
| 0406 90 79 0 | – – – – – – – Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio | 0 |
|
|
| 0406 90 81 0 | – – – – – – – Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey | 0 |
|
|
| 0406 90 82 0 | – – – – – – – Camembert | 0 |
|
|
| 0406 90 84 0 | – – – – – – – Brie | 0 |
|
|
| 0406 90 85 0 | – – – – – – – Kefalograviera, Kasseri | 0 |
|
|
|
| – – – – – – – Pozostałe sery, o zawartości wody substancji beztłuszczowej: |
|
|
|
| 0406 90 86 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 52% masy | 0 |
|
|
| 0406 90 87 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 52% masy, ale nieprzekraczającej 62% masy | 0 |
|
|
| 0406 90 88 0 | – – – – – – – – Przekraczającej 62% masy, ale nieprzekraczającej 72% masy | 0 |
|
|
| 0406 90 93 0 | – – – – – – Przekraczającej 72% masy | 0 |
|
|
| 0406 90 99 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094118 | 0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
| 75 | 1000 EUR/t |
| 0603 10 | – Świeże: |
|
|
|
| 0603 10 20 | – – Goździki: |
|
|
|
| 0603 10 20 1 | – – – Od 1 czerwca do 31 października | 0 |
|
|
094119 | 0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: |
| 5 400 | 50 EUR/t |
| 0707 00 05 | – Ogórki: |
|
|
|
| 0707 00 05 1 | – – Od 1 stycznia do końca lutego | 0 |
|
|
| 0707 00 05 3 | – – Od 1 marca do 30 kwietnia | 0 |
|
|
| 0707 00 05 7 | – – Od 1 do 31 października | 0 |
|
|
| 0707 00 05 8 | – – Od 1 do 10 listopada | 0 |
|
|
| 0707 00 05 9 | – – Od 11 listopada do 31 grudnia | 0 |
|
|
094120 | 0810 | Pozostałe owoce, świeże: |
| 570 | 50 EUR/t |
| 0810 10 00 | – Truskawki i poziomki: |
|
|
|
| 0810 10 00 1 | – – Od 1 stycznia do 30 kwietnia |
|
|
|
| ex 0810 10 00 1 | Truskawki | 0 |
|
|
| 0810 10 00 3 | – – Od 1 maja do 31 lipca |
|
|
|
| ex 0810 10 00 3 | Truskawki, od 1 maja do 31 maja | 0 |
|
|
094105 | 1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
| 320 0001 | 30 EUR/t |
| 1001 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
| 1001 90 10 0 | – – Orkisz do siewu | 0 |
|
|
|
| – – Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
|
|
|
| 1001 90 91 | – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
|
|
|
| 1001 90 91 1 | – – – – Ziarno pszenicy zwyczajnej | 0 |
|
|
| 1001 90 91 9 | – – – – Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | 0 |
|
|
| 1001 90 99 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094106 | 1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: |
| 12 500 | 30 EUR/t |
|
| – Mąka pszenna: |
|
|
|
| 1101 00 11 0 | – – Z pszenicy durum | 0 |
|
|
| 1101 00 15 0 | – – Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | 0 |
|
|
| 1101 00 90 0 | – Mąka żytnio-pszenna | 0 |
|
|
| 1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: |
|
| 30 EUR/t |
| 1102 10 00 0 | – Mąka żytnia | 0 |
|
|
| 1102 20 | – Mąka kukurydziana: |
|
|
|
| 1102 20 10 0 | – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy | 0 |
|
|
| 1102 20 90 0 | – – Pozostała | 0 |
|
|
| 1102 30 00 0 | – Mąka ryżowa | 0 |
|
|
| 1102 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
| 1102 90 10 0 | – – Mąka jęczmienna | 0 |
|
|
| 1102 90 30 0 | – – Mąka owsiana | 0 |
|
|
| 1102 90 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
094107 | 1107 | Słód, nawet palony: |
| 45 000 | 30 EUR/t
|
| 1107 10 | – Niepalony: |
|
|
|
|
| – – Z pszenicy: |
|
|
|
| 1107 10 11 0 | – – – W postaci mąki | 0 |
|
|
| 1107 10 19 0 | – – – Pozostały | 0 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| 1107 10 91 0 | – – – W postaci mąki | 0 |
|
|
| 1107 10 99 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1107 20 00 0 | – Palony | 0 |
|
|
094108 | 1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: |
| 32 000 | 30 EUR/t |
| 1205 10 | – Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego: |
|
|
|
| 1205 10 90 0 | – – Pozostałe | 15 |
|
|
| 1205 90 00 | – Pozostałe: |
|
|
|
| 1205 90 00 9 | – – Pozostałe | 15 |
|
|
094109 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
| 1 250 (łącznie z poz. 1602 41, 42, 49) | 200 EUR/t |
| 1601 00 10 0 | – Z wątroby | 0 |
|
|
|
| – Pozostałe: |
|
|
|
| 1601 00 91 0 | – – Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane | 0 |
|
|
| 1601 00 99 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
094121 | 2204 | Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: |
| 337 500* | 2,5 EUR/hl |
| 2204 10 | – Wino musujące: |
|
|
|
|
| – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.: |
|
|
|
| 2204 10 11 | – – – Szampan: |
|
|
|
| 2204 10 11 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 22% obj. | 0 |
|
|
| 2204 10 19 | – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 10 19 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 22% obj. | 0 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 10 91 0 | – – – Asti spumante | 0 |
|
|
| 2204 10 99 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu: |
|
|
|
| 2204 21 | – – W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: |
|
|
|
| 2204 21 10 | – – – Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 200C: |
|
|
|
| 2204 21 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. | 0 |
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: |
|
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
|
|
| – – – – – – Białe: |
|
|
|
| 2204 21 11 0 | – – – – – – – Alsace | 0 |
|
|
| 2204 21 12 0 | – – – – – – – Bordeaux | 0 |
|
|
| 2204 21 13 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 0 |
|
|
| 2204 21 17 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 0 |
|
|
| 2204 21 18 0 | – – – – – – – Mosel-Saar-Ruwer | 0 |
|
|
| 2204 21 19 0 | – – – – – – – Pfalz | 0 |
|
|
| 2204 21 22 0 | – – – – – – – Rheinhessen | 0 |
|
|
| 2204 21 24 0 | – – – – – – – Lazio (Latium) | 0 |
|
|
| 2204 21 26 0 | – – – – – – – Toscana (Tuscany) | 0 |
|
|
| 2204 21 27 0 | – – – – – – – Trentino, Alto Adige i Friuli | 0 |
|
|
| 2204 21 28 0 | – – – – – – – Veneto | 0 |
|
|
| 2204 21 32 0 | – – – – – – Vinho Verde | 0 |
|
|
| 2204 21 34 0 | – – – – – – – Penedés | 0 |
|
|
| 2204 21 36 0 | – – – – – – – Rioja | 0 |
|
|
| 2204 21 37 0 | – – – – – – – Valencia | 0 |
|
|
| 2204 21 38 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 21 42 0 | – – – – – – – Bordeaux | 0 |
|
|
| 2204 21 43 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 0 |
|
|
| 2204 21 44 0 | – – – – – – – Beaujolais | 0 |
|
|
| 2204 21 46 0 | – – – – – – – Côtes du Rhône | 0 |
|
|
| 2204 21 47 0 | – – – – – – – Languedoc-Rousillon | 0 |
|
|
| 2204 21 48 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 0 |
|
|
| 2204 21 62 0 | – – – – – – – Piemonte (Piemont) | 0 |
|
|
| 2204 21 66 0 | – – – – – – – Toscana (Tuscany) | 0 |
|
|
| 2204 21 67 0 | – – – – – – – Trentino i Alto Adige | 0 |
|
|
| 2204 21 68 0 | – – – – – – – Veneto | 0 |
|
|
| 2204 21 69 0 | – – – – – – – Dâo, Bairrada i Douro | 0 |
|
|
| 2204 21 71 0 | – – – – – – – Navarra | 0 |
|
|
| 2204 21 74 0 | – – – – – – – Penedés | 0 |
|
|
| 2204 21 76 0 | – – – – – – – Rioja | 0 |
|
|
| 2204 21 77 0 | – – – – – – – Valdepenas | 0 |
|
|
| 2204 21 78 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 21 79 0 | – – – – – – Białe | 0 |
|
|
| 2204 21 80 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: |
|
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
|
| 2204 21 81 0 | – – – – – – Białe | 0 |
|
|
| 2204 21 82 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 21 83 0 | – – – – – – Białe | 0 |
|
|
| 2204 21 84 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: |
|
|
|
| 2204 21 87 0 | – – – – – Marsala | 0 |
|
|
| 2204 21 88 0 | – – – – – Samos i Muscat de Lemnos | 0 |
|
|
| 2204 21 89 0 | – – – – – Port | 0 |
|
|
| 2204 21 91 0 | – – – – – Madeira i Setubal muscatel | 0 |
|
|
| 2204 21 92 0 | – – – – – Sherry | 0 |
|
|
| 2204 21 93 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 |
|
|
| 2204 21 94 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.: |
|
|
|
| 2204 21 95 0 | – – – – – Port | 0 |
|
|
| 2204 21 96 0 | – – – – – Madeira, sherry i Setubal muscatel | 0 |
|
|
| 2204 21 97 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 |
|
|
| 2204 21 98 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 2204 29 | – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 29 10 | – – – Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10, w butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane w inny sposób, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 200C: |
|
|
|
Nr kontyn-gentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 2204 29 10 1 | – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 22% obj. | 0 |
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 13% obj.: |
|
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
|
|
| – – – – – – Białe: |
|
|
|
| 2204 29 12 0 | – – – – – – – Bordeaux | 0 |
|
|
| 2204 29 13 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 0 |
|
|
| 2204 29 17 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 0 |
|
|
| 2204 29 18 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 29 42 0 | – – – – – – – Bordeaux | 0 |
|
|
| 2204 29 43 0 | – – – – – – – Bourgogne (Burgundy) | 0 |
|
|
| 2204 29 44 0 | – – – – – – – Beaujolais | 0 |
|
|
| 2204 29 46 0 | – – – – – – – Côtes du Rhône | 0 |
|
|
| 2204 29 47 0 | – – – – – – – Languedoc-Roussillon | 0 |
|
|
| 2204 29 48 0 | – – – – – – – Val de Loire (Loire valley) | 0 |
|
|
| 2204 29 58 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – – – – Białe: |
|
|
|
| 2204 29 62 0 | – – – – – – – Sicilia (Sicily) | 0 |
|
|
| 2204 29 64 0 | – – – – – – – Veneto | 0 |
|
|
| 2204 29 65 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 29 71 0 | – – – – – – – Puglia (Apuglia) | 0 |
|
|
| 2204 29 72 0 | – – – – – – – Sicilia (Sicily) | 0 |
|
|
| 2204 29 75 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.: |
|
|
|
|
| – – – – – Wina jakościowe produkowane w określonych regionach: |
|
|
|
| 2204 29 81 0 | – – – – – – Białe | 0 |
|
|
| 2204 29 82 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 2204 29 83 0 | – – – – – – Białe | 0 |
|
|
| 2204 29 84 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.: |
|
|
|
| 2204 29 87 0 | – – – – – Marsala | 0 |
|
|
| 2204 29 88 0 | – – – – – Samos i Muscat de Lemnos | 0 |
|
|
| 2204 29 89 0 | – – – – – Port | 0 |
|
|
| 2204 29 91 0 | – – – – – Madeira i Setubal muscatel | 0 |
|
|
| 2204 29 92 0 | – – – – – Sherry | 0 |
|
|
| 2204 29 93 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 |
|
|
| 2204 29 94 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – – O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej 22% obj.: |
|
|
|
| 2204 29 95 0 | – – – – – Port | 0 |
|
|
| 2204 29 96 0 | – – – – – Madeira, sherry i Setubal muscatel | 0 |
|
|
| 2204 29 97 0 | – – – – – Tokaj (Aszu i Szamorodni) | 0 |
|
|
| 2204 29 98 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
* Ilość podana w hektolitrach.
Nr kontyn-gentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Wysokość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
094110 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
| 1 250 | 200 EUR/t |
|
| – Z drobiu objętego pozycją 0105: |
|
|
|
| 1602 32 | – – Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
|
|
| – – – Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów: |
|
|
|
| 1602 32 11 0 | – – – – Niegotowane | 0 |
|
|
| 1602 32 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 32 30 0 | – – – Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów | 0 |
|
|
| 1602 32 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
| – – – Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów: |
|
|
|
| 1602 39 21 0 | – – – – Niegotowane | 0 |
|
|
| 1602 39 29 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 39 40 0 | – – – Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa drobiowego lub podrobów | 0 |
|
|
| 1602 39 80 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094109 |
| – Z wieprzowiny: |
| 1 250 (łącznie z 1601 00) | 200 EUR/t |
| 1602 41 | – – Szynki i ich części: |
|
|
|
| 1602 41 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
| 1602 41 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 42 | – – Łopatki i ich części: |
|
|
|
| 1602 42 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
| 1602 42 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 49 | – – Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
|
|
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
|
| – – – – Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
|
|
| 1602 49 11 0 | – – – – – Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek | 0 |
|
|
| 1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 0 |
|
|
| 1602 49 15 0 | – – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 0 |
|
|
| 1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 49 30 0 | – – – – Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
| 1602 49 50 0 | – – – – Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
| 1602 49 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094111 | 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: |
| 5 000 | 30 EUR/t |
| 2302 10 | – Kukurydziane: |
|
|
|
| 2302 10 10 0 | – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy | 0 |
|
|
| 2302 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 2302 20 | – Ryżowe: |
|
|
|
| 2302 20 10 0 | – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy | 0 |
|
|
| 2302 20 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 2302 30 | – Pszenne: |
|
|
|
| 2302 3010 0 | – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 0 |
|
|
Nr kontyn-gentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżo-na stawka celna | Ilość (w tonach) | Wyso-kość kaucji |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
| 2302 30 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 2302 40 | – Z innych zbóż: |
|
|
|
| 2302 40 10 0 | – – O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 0 |
|
|
| 2302 40 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
|
1 Wielkość kontyngentu zostanie powiększona o kwotę, która nie została zrealizowana w IV kwartale 2002 r. w ramach rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 września 2002 r. w sprawie ustanowienia kontyngentu taryfowego na przywóz pszenicy pochodzącej z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 157, poz. 1310).
Załącznik nr 2
WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*
1. Austria
2. Belgia
3. Dania
4. Finlandia
5. Francja
6. Grecja
7. Hiszpania
8. Irlandia
9. Luksemburg
10. Niderlandy
11. Niemcy
12. Portugalia
13. Szwecja
14. Wielka Brytania
15. Włochy
|
* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.
[1] § 5 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 134, poz. 1257). Zmiana weszła w życie 4 sierpnia 2003 r.
[2] § 5 ust. 2c dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 134, poz. 1257). Zmiana weszła w życie 4 sierpnia 2003 r.
[3] § 5 ust. 3a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 134, poz. 1257). Zmiana weszła w życie 4 sierpnia 2003 r.