Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 227 poz. 1894
Wersja archiwalna od 2003-10-01 do 2003-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 227 poz. 1894
Wersja archiwalna od 2003-10-01 do 2003-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI1)

z dnia 17 grudnia 2002 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2003 r., Nr 165, poz. 1598)   Pokaż wszystkie zmiany

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art.1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku [1].

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0910, 2001, 2005, 2007 oraz 2104, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności dokonania zgłoszenia do procedury dopuszczenia do obrotu.

2. Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 0405, dla której wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.

3. Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 0405 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentu taryfowego jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:

1) l kwartał –25%;

2) II kwartał – 25%;

3) lII kwartał –25%;

4) IV kwartał – 25%.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej – gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 17 grudnia 2002 r. (poz. 1894)

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

094236

0202

Mięso wołowe mrożone:

50

200 EUR/t

0202 10 00 0

– Tusze i półtusze

0

0202 20

– Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:

0202 20 10 0

– – Ćwierci "kompensowane"

0

0202 20 30 0

– – Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone

0

0202 20 50 0

– – Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone

0

0202 20 90 0

– – Pozostałe

0

0202 30

– Bez kości:

0202 30 10 0

– – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku

0

0202 30 50 0

– – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki

0

0202 30 90 0

– – Pozostałe

0

094237

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:

500

200 EUR/t

– Świeże lub chłodzone:

0203 11

– – Tusze i półtusze:

0203 11 10 0

– – – Ze świń domowych

0

0203 11 90 0

– – – Pozostałe

0

0203 12

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

– – – Ze świń domowych:

0203 12 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

0

0203 12 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

0

0203 12 90 0

– – – Pozostałe

0

0203 19

– – Pozostałe:

– – – Ze świń domowych:

0203 19 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

0

0203 19 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0

0203 19 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

0

– – – – Pozostałe:

0203 19 55 0

– – – – – Bez kości

0

0203 19 59 0

– – – – – Pozostałe

0

0203 19 90 0

– – – Pozostałe

0

– Mrożone:

0203 21

– – Tusze i półtusze:

0203 21 10 0

– – – Ze świń domowych

0

0203 21 90 0

– – – Pozostałe

0

0203 22

– – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

– – Ze świń domowych:

0203 22 11 0

– – – – Szynki i ich kawałki

0

0203 22 19 0

– – – – Łopatki i ich kawałki

0

0203 22 90 0

– – – Pozostałe

0

0203 29

– – Pozostałe:

– – – Ze świń domowych:

0203 29 11 0

– – – – Przodki i ich kawałki

0

0203 29 13 0

– – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0

0203 29 15 0

– – – – Boczek i jego kawałki

0

– – – – Pozostałe:

0203 29 55 0

– – – – – Bez kości

0

0203 29 59 0

– – – – – Pozostałe

0

0203 29 90 0

– – – Pozostałe

0

094238

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:

500

200 EUR/t

– Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:

0207 11

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

0207 11 10 0

– – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0

0207 11 30 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0

0207 11 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0

0207 12

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

0207 12 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0

0207 12 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%° lub inaczej prezentowane

0

0207 13

– – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

– – – Kawałki:

0207 13 10 0

– – – – Bez kości

0

– – – – Z kośćmi:

0207 13 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

0207 13 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 13 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

0207 13 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

0207 13 60 0

– – – – – Nogi i ich kawałki

0

0207 13 70 0

– – – – – Pozostałe

0

– – – Podroby:

0207 13 91 0

– – – – Wątróbki

0

0207 13 99 0

– – – Pozostałe

0

0207 14

– – Kawałki i podroby mrożone:

– – – Kawałki:

0207 14 10 0

– – – – Bez kości

0

– – – – Z kośćmi:

0207 14 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

0207 14 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 14 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

0207 14 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

0207 14 60 0

– – – – – Nogi i ich kawałki

0

0207 14 70 0

– – – – – Pozostałe

0

– – – Podroby:

0207 14 91 0

– – – – Wątróbki

0

0207 14 99 0

– – – – Pozostałe

0

– Z indyków:

0207 24

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

0207 24 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0

0207 24 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0

0207 25

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

0207 25 10 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0

0207 25 90 0

– – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0

0207 26

– – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

– – – Kawałki:

0207 26 10 0

– – – – Bez kości

0

– – – – Z kośćmi:

0207 26 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

0207 26 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 26 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

0207 26 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

– – – – – Nogi i ich kawałki:

0207 26 60 0

– – – – – – Podudzia i ich kawałki

0

0207 26 70 0

– – – – – – Pozostałe

0

0207 26 80 0

– – – – – Pozostałe

0

– – – Podroby:

0207 26 91 0

– – – – Wątróbki

0

0207 26 99 0

– – – – Pozostałe

0

0207 27

– – Kawałki i podroby, mrożone:

– – – Kawałki:

0207 27 10 0

– – – – Bez kości

0

– – – – Z kośćmi:

0207 27 20 0

– – – – – Połówki lub ćwiartki

0

0207 27 30 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 27 40 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

0207 27 50 0

– – – – – Piersi i ich kawałki

0

– – – – – Nogi i ich kawałki:

0207 27 60 0

– – – – – – Podudzia i ich kawałki

0

0207 27 70 0

– – – – – – Pozostałe

0

0207 27 80 0

– – – – – Pozostałe

0

– – – Podroby:

0207 27 91 0

– – – – Wątróbki

0

0207 27 99 0

– – – – Pozostałe

0

– Z kaczek, gęsi i perliczek:

0207 32

– – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

– – – Kaczki:

0207 32 11 0

– – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0

0207 32 15 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0

0207 32 19 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0

– – – Gęsi:

0207 32 51 0

– – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0

0207 32 59 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i tąp, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0

0207 32 90 0

– – – Perliczki

0

0207 33

– – Niecięte na kawałki, mrożone:

– – – Kaczki:

0207 33 11 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0

0207 33 19 0

– – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0

– – – Gęsi:

0207 33 51 0

– – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0

0207 33 59 0

– – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0

0207 33 90 0

– – – Perliczki

0

0207 34

– – Otłuszczone wątróbki, świeże lub chłodzone:

0207 34 10 0

– – – Z gęsi

0

0207 34 90 0

– – – Z kaczek

0

0207 35

– – Pozostałe, świeże lub chłodzone:

– – – Kawałki:

– – – – Bez kości:

0207 35 11 0

– – – – – Z gęsi

0

0207 35 15 0

– – – – – Z kaczek i perliczek

0

– – – – Z kośćmi:

– – – – – Połówki lub ćwiartki:

0207 35 21 0

– – – – – – Z kaczek

0

0207 35 23 0

– – – – – – Z gęsi

0

0207 35 25 0

– – – – – – Z perliczek

0

0207 35 31 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 35 41 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

– – – – – Piersi i ich kawałki:

0207 35 51 0

– – – – – – Z gęsi

0

0207 35 53 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

– – – – – Nogi i ich kawałki:

0207 35 61 0

– – – – – – Z gęsi

0

0207 35 63 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

0207 35 71 0

– – – – – Tusze gęsie i kacze

0

0207 35 79 0

– – – – – Pozostałe

0

– – – Podroby:

0207 35 91 0

– – – – Wątróbki drobiowe, inne niż otłuszczone wątróbki

0

0207 35 99 0

– – – – Pozostałe

0

0207 36

– – Pozostałe, mrożone:

– – – Kawałki:

– – – – Bez kości:

0207 36 11 0

– – – – – Z gęsi

0

0207 36 15 0

– – – – – Z kaczek i perliczek

0

– – – – Z kośćmi:

– – – – – Połówki lub ćwiartki:

0207 36 21 0

– – – – – – Z kaczek

0

0207 36 23 0

– – – – – – Z gęsi

0

0207 36 25 0

– – – – – – Z perliczek

0

0207 36 31 0

– – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 36 41 0

– – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

– – – – – Piersi i ich kawałki:

0207 36 51 0

– – – – – – Z gęsi

0

0207 36 53 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

– – – – – Nogi i ich kawałki:

0207 36 61 0

– – – – – – Z gęsi

0

0207 36 63 0

– – – – – – Z kaczek i perliczek

0

0207 36 71 0

– – – – – Tusze gęsie i kacze

0

0207 36 79 0

– – – – – Pozostałe

0

– – – Podroby:

– – – – Wątróbki:

0207 36 81 0

– – – – – Otłuszczone wątróbki gęsie

0

0207 36 85 0

– – – – – Otłuszczone wątróbki kacze

0

0207 36 89 0

– – – – – Pozostałe

0

0207 36 90 0

– – – – Pozostałe

0

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

094201

0402 10

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

1000

350 EUR/t

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

0402 10 19 0

– – – Pozostałe

0

– – Pozostałe:

0402 10 91 0

– – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

0402 10 99 0

– – – Pozostałe

0

– W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

094239

0402 21

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

500

350 EUR/t

– – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 11

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1

– – – – – Dla niemowląt

0

0402 21 11 9

– – – – – Pozostałe

0

– – – – Pozostałe:

0402 21 17

– – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 11% masy:

0402 21 17 1

– – – – – – Dla niemowląt

0

0402 21 17 9

– – – – – – Pozostałe

0

0402 21 19

– – – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 1

– – – – – – Dla niemowląt

0

0402 21 19 9

– – – – – – Pozostałe

0

– – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:

0402 21 91

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1

– – – – – Dla niemowląt

0

0402 21 91 9

– – – – – Pozostałe

0

0402 21 99

– – – – Pozostałe:

0402 21 99 1

– – – – – Dla niemowląt

0

0402 21 99 9

– – – – – Pozostałe

0

– Pozostałe:

0402 91

– – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

– – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:

094240

0402 91 91 0

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

600

094202

0405

Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:

700

100 EUR/t

0405 10

Masło:

– O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:

– – – Masło naturalne:

0405 10 11 0

– – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0405 10 19 0

– – – – Pozostałe

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0405 10 30 0

– – – Masło odtwarzane

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0405 10 50 0

– – – Masło z serwatki

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0405 10 90 0

– – Pozostałe

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0405 20

– Produkty mleczarskie do smarowania:

0405 20 10 0

– O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż 60% masy

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0405 20 30 0

– – O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale nieprzekraczającej 75% masy

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0405 20 90 0

– – O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0405 90

– Pozostałe:

0405 90 10 0

– O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0405 90 90 0

– – Pozostałe

102
maksimum
2,31 EUR/kg

0406

Sery i twarogi:

350 EUR/t

0406 10

– Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

094203

0406 10 80 0

– – Pozostały

0

200

0406 90

– Pozostałe sery:

– – Pozostałe:

– – – Pozostałe:

– – – – Pozostałe:

– – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej:

– – – – – – Nieprzekraczającej 47% masy:

0406 30

– Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:

– – Pozostały:

– – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

094241

0406 30 31 0

– – – – Nieprzekraczającej 48% masy

0

600

350 EUR/t

094204

0406 90 69 0

– – – – – – – Pozostałe

0

200

094205

0406 90 99 0

– – – – – Pozostałe

0

400

094206

0409 00 00 0

Miód naturalny

0

5

100 EUR/t

094207

0811

Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

660

50 EUR/t

0811 10

– Truskawki i poziomki:

– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

0811 10 11 0

– – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy

0

0811 10 19 0

– – – Pozostałe

0

0811 10 90 0

– – Pozostałe

0

0811 20

– Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest:

– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

0811 20 11 0

– – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy

0

0811 20 19 0

– – – Pozostałe

0

– – Pozostałe:

0811 20 31 0

– – – Maliny

0

0811 20 39 0

– – – Czarne porzeczki

0

0811 20 51 0

– – – Czerwone porzeczki

0

0811 20 59 0

– – – Jeżyny i morwy

0

0811 20 90 0

– – – Pozostałe

0

0811 90

– Pozostałe:

– – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

– – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:

0811 90 11 0

– – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

0811 90 19 0

– – – – Pozostałe

0

– – – Pozostałe:

0811 90 31 0

– – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

0811 90 39 0

– – – – Pozostałe

0

– – Pozostałe:

0811 90 50 0

– – – Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus

0

0811 90 70 0

– – – Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium

0

– – – Wiśnie i czereśnie:

0811 90 75 0

– – – – Wiśnie (Prunus cerasus)

0

0811 90 80 0

– – – – Pozostałe

0

0811 90 85 0

– – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

0811 90 95 0

– – – Pozostałe

0

094208

0901

Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji:

400

200 EUR/t

– Kawa, palona:

0901 21 00 0

– – Niepozbawiona kofeiny

0

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne:

091209

0910 50 00 0

–Curry

0

5

– Pozostałe przyprawy korzenne:

0910 91

– – Mieszanki wymienione w uwadze 1 (b) do niniejszego działu:

091210

0910 91 90 0

– – – Rozgniatane lub mielone

0

5

094211

1107

Słód, nawet palony:

800

30 EUR/t

1107 10

– Niepalony:

– – Z pszenicy:

1107 10 11 0

– – – W postaci mąki

5

1107 10 19 0

– – – Pozostały

5

– – Pozostałe:

1107 10 91 0

– – – W postaci mąki

5

1107 10 99 0

– – – Pozostałe

5

1107 20 00 0

– Palony

5

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

094212

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:

200

200 EUR/t

– Pozostałe:

1601 00 99 0

– – Pozostałe

0

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

200 EUR/t

– Z wieprzowiny:

094213

1602 49

– – Pozostałe, włącznie z mieszankami:

125

– – – Ze świń domowych:

– – Zwierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0

– – – – – Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek

0

1602 49 13 0

– – – – – Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek

0

1602 49 15 0

– – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0

1602 49 19 0

– – – – – Pozostałe

0

1602 49 30 0

– – – – Zwierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

1602 49 50 0

– – – – Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

1602 49 90 0

– – – Pozostałe

0

094214

1602 50

– Z wołowiny:

125

1602 50 10 0

– – Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami

0

– – Pozostałe:

– – – W opakowaniach hermetycznych:

1602 50 31 0

– – – – Wołowina peklowana („corned beef”)

0

1602 50 39 0

– – – – Pozostałe

0

1602 50 80 0

– – – Pozostałe

0

094215

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:

8

30 EUR/t

– Pozostały:

1701 91 00 0

– – Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące

0

094216

1704

Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:

10

100 EUR/t

1704 10

– Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:

– – Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0

– – – Guma w paskach

0

1704 90

– Pozostałe:

– – Pozostałe:

– – – Pozostałe:

1704 90 75 0

– – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne

094242

ex 1704 90 75 0

Cukierki toffi, karmelki i podobne, zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

0

300

100 EUR/t

1806

Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:

100 EUR/t

– Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

1806 32

– – Bez nadzienia:

094217

1806 32 90 0

– – – Pozostałe

0

200

1806 90

– Pozostałe:

– – Czekolada i produkty czekoladowe:

– – – Czekolady, nawet z nadzieniem:

094218

1806 90 19 0

– – – – Pozostałe

0

200

094219

1806 90 50 0

– – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

0

100

094220

1806 90 90 0

– – Pozostałe

9 + 0,2 DCC

25

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

200 EUR/t

1901 90

– Pozostałe:

– – Ekstrakt słodowy:

094221

1901 90 19 0

– – – Pozostałe

0

30

– – Pozostałe:

1901 90 99

– – – Pozostałe:

094222

1901 90 99 9

– – – – Pozostałe

0

100

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:

100 EUR/t

094223

1905 10 00 0

– Chleb chrupki

7

20

– Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:

1905 31

– – Słodkie herbatniki (biskwity):

– – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

1905 20

– Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:

094243

1905 20 30 0

– – Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

0

80

100 EUR/t

094224

1905 31 19 0

– – – – Pozostałe

0

20
(łącznie z pozycją 1905 32
19 0)

– – – Pozostałe:

094225

1905 31 30 0

– – – – Zawierające 8% masy lub więcej tłuszczu z mleka

0

15

– – – – Pozostałe:

094226

1905 31 99 0

– – – – – Pozostałe

0

30

1905 32

– – Wafle i opłatki:

– – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

094224

1905 32 19 0

– – – – Pozostałe

0

20 (łącznie z pozycją 1905 31
19 0)

2001

Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:

091227

2001 10 00 0

– Ogórki i korniszony

0

50

2001 90

– Pozostałe:

091228

2001 90 96 0

– – Pozostałe

0

20

091229

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006:

15

2005 10 00 0

– Warzywa homogenizowane

0

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:

2007 10

– Przetwory homogenizowane:

091230

2007 10 10 0

– – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy

0

10

– Pozostałe:

2007 99

– – Pozostałe:

– – – O zawartości cukru przekraczającej 30% masy:

– – – – Pozostałe:

091231

2007 99 39 0

– – – – Pozostałe

0

15

Numer kontyn­gentu

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

Wysokość kaucji

– – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale nieprzekraczającej 30% masy:

091232

2007 99 58 0

– – – – Pozostałe

7

7

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:

200 EUR/t

– Sok pomarańczowy:

2009 11

– – Mrożony:

– – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:

094244

2009 11 99 0

– – – – Pozostałe

0

250

– Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):

2009 61

– – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:

094245

2009 61 90 0

– – – O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto

0

250

094233

– Sok jabłkowy:

150

2009 71

– – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:

– – – Pozostały:

2009 71 99 0

– – – – Niezawierający dodatku cukru

0

2009 79

– – Pozostały:

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

2009 79 19 0

– – – – Pozostały

0

– – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:

– – – – Pozostały:

2009 79 99 0

– – – – – Niezawierający dodatku cukru

0

2009 80

– Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa:

– – O liczbie Brixa przekraczającej 67:

– – – Sok z gruszek:

2009 80 19 0

– – – – Pozostałe

0

– – – Pozostałe:

– – – – Pozostałe:

2009 80 38 0

– – – – – Pozostałe

0

094234

2102

Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:

75

200 EUR/t

2102 30 00 0

– Gotowe proszki do pieczenia

0

094235

2103

Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:

115

200 EUR/t

2103 90

– Pozostałe:

2103 90 90 0

– – Pozostałe

0

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:

2104 10

– Zupy i buliony i przetwory z nich:

091236

2104 10 90 0

– – Pozostałe

0

100

091237

2104 20 00 0

– Złożone przetwory spożywcze homogenizowane

0

30

094246

2201

Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg:

200

100EUR/t

2201 10

– Wody mineralne i wody gazowane:

– – Wody mineralne naturalne:

2201 10 11 0

– – – Nienasycone dwutlenkiem węgla

0

2201 10 19 0

– – – Pozostałe

0

2201 10 90 0

– – Pozostałe

0

2201 90 00 0

– Pozostałe

0

094247

2309

Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:

1500

5 EUR/t

2309 10

– Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej:

– – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne:

– – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny

– – – – Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy lub mniej skrobi:

2309 10 11 0

– – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy

0

2309 10 13 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

2309 10 15 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0

2309 10 19 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0

– – – – Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi:

2309 10 31 0

– – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy

0

2309 10 33 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

2309 10 39 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

– – – – Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi:

2309 10 51 0

– – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy

0

2309 10 53 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

2309 10 59 0

– – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

2309 10 70 0

– – – Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne

0

2309 10 90 0

– – Pozostała

0

2309 90

– Pozostałe:

2309 90 10 0

– – Roztwory z ryb lub ssaków morskich

0

2309 90 20 0

– – Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu

0

– – Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:

– – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozyqami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne

– – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny

– – – – – Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy lub mniej skrobi

2309 90 31

– – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy

2309 90 31 1

– – – – – – – Przedmieszki

0

2309 90 31 9

– – – – – – – Pozostałe

0

2309 90 33 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

2309 90 35 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0

2309 90 39 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych

0

– – – – – Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi

2309 90 41

– – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy

2309 90 41 1

– – – – – – – Przedmieszki

0

2309 90 41 9

– – – – – – – Pozostałe

0

2309 90 43 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mnie) niż 50% masy produktów mlecznych

0

2309 90 49 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

– – – – – Zawierające więcej niż 30% masy skrobi

2309 90 51

– – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy

2309 90 51 1

– – – – – – – Przedmieszki

0

2309 90 51 9

– – – – – – – Pozostałe

0

2309 90 53 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

2309 90 59 0

– – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych

0

2309 90 70 0

– – – – Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne

0

– – – Pozostałe

2309 90 91 0

– – – – Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy

0

– – – – Pozostałe

2309 90 95

– – – – – Zawierające 49% masy lub więcej chlorku choliny, na bazie organicznej lub nieorganicznej

2309 90 95 1

– – – – – – Pasze granulowane dla pstrągów

0

2309 90 95 9

– – – – – – Pozostałe

0

2309 90 99

– – – – – Pozostałe

2309 90 99 1

– – – – – – Pasze granulowane dla pstrągów

0

2309 90 99 3

– – – – – – Przedmieszki

0

2309 90 99 9

– – – – – – Pozostałe

0

[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 września 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej (Dz.U. Nr 165, poz. 1598). Zmiana weszła w życie 1 października 2003 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00