Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-10-01 do 2003-12-31
Wersja archiwalna od 2003-10-01 do 2003-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2003 r., Nr 165, poz. 1598) Pokaż wszystkie zmiany
Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art.1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. – Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§ 1.Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku [1].
§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
§ 4.Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§ 5.1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0910, 2001, 2005, 2007 oraz 2104, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności dokonania zgłoszenia do procedury dopuszczenia do obrotu.
2. Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 0405, dla której wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3. Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§ 6.W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 0405 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentu taryfowego jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1) l kwartał –25%;
2) II kwartał – 25%;
3) lII kwartał –25%;
4) IV kwartał – 25%.
§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
|
1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej – gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 17 grudnia 2002 r. (poz. 1894)
WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| ||||||||||
094236 | 0202 | Mięso wołowe mrożone: |
| 50 | 200 EUR/t |
| ||||||||||
| 0202 10 00 0 | – Tusze i półtusze | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0202 20 | – Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0202 20 10 0 | – – Ćwierci "kompensowane" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0202 20 30 0 | – – Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0202 20 50 0 | – – Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0202 20 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0202 30 | – Bez kości: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0202 30 10 0 | – – Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0202 30 50 0 | – – Rostbef, antrykot i szponder – kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0202 30 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
094237 | 0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 500 | 200 EUR/t |
| ||||||||||
|
| – Świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 11 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 11 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 11 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 12 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 12 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 12 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 12 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 19 | – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 19 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 19 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 19 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 19 55 0 | – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 19 59 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 19 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – Mrożone: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 21 | – – Tusze i półtusze: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 21 10 0 | – – – Ze świń domowych | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 21 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 22 | – – Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 22 11 0 | – – – – Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 22 19 0 | – – – – Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 22 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 29 | – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 29 11 0 | – – – – Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 29 13 0 | – – – – Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 29 15 0 | – – – – Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0203 29 55 0 | – – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 29 59 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0203 29 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
094238 | 0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 500 | 200 EUR/t |
| ||||||||||
|
| – Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 11 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 11 10 0 | – – – Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 11 30 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 11 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 12 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 12 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 12 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%° lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 70 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 91 0 | – – – – Wątróbki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 13 99 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 | – – Kawałki i podroby mrożone: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 60 0 | – – – – – Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 70 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 91 0 | – – – – Wątróbki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 14 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – Z indyków: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 24 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 24 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 24 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 25 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 25 10 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 25 90 0 | – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 | – – Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 70 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 80 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 91 0 | – – – – Wątróbki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 26 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 | – – Kawałki i podroby, mrożone: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 10 0 | – – – – Bez kości | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 20 0 | – – – – – Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 30 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 40 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 50 0 | – – – – – Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 60 0 | – – – – – – Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 70 0 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 80 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 91 0 | – – – – Wątróbki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 27 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – Z kaczek, gęsi i perliczek: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 32 | – – Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Kaczki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 32 11 0 | – – – – Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 32 15 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 32 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Gęsi: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 32 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 32 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i tąp, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 32 90 0 | – – – Perliczki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 33 | – – Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Kaczki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 33 11 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 33 19 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Gęsi: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 33 51 0 | – – – – Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 33 59 0 | – – – – Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 33 90 0 | – – – Perliczki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 34 | – – Otłuszczone wątróbki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 34 10 0 | – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 34 90 0 | – – – Z kaczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 | – – Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 11 0 | – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 21 0 | – – – – – – Z kaczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 23 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 25 0 | – – – – – – Z perliczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 51 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 61 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 79 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 91 0 | – – – – Wątróbki drobiowe, inne niż otłuszczone wątróbki | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 35 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 | – – Pozostałe, mrożone: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Bez kości: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 11 0 | – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 15 0 | – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Z kośćmi: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 21 0 | – – – – – – Z kaczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 23 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 25 0 | – – – – – – Z perliczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 31 0 | – – – – – Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 41 0 | – – – – – Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 51 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 53 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 61 0 | – – – – – – Z gęsi | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 63 0 | – – – – – – Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 71 0 | – – – – – Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 79 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Podroby: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Wątróbki: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 81 0 | – – – – – Otłuszczone wątróbki gęsie | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 85 0 | – – – – – Otłuszczone wątróbki kacze | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 89 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0207 36 90 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
| ||||||||||
094201 | 0402 10 | – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy: |
| 1000 | 350 EUR/t |
| ||||||||||
|
| – – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 10 11 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 10 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 10 91 0 | – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 10 99 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5% masy: |
|
|
|
| ||||||||||
094239 | 0402 21 | – – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
| 500 | 350 EUR/t |
| ||||||||||
|
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 11 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 11 1 | – – – – – Dla niemowląt | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 11 9 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 17 | – – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 11% masy: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 17 1 | – – – – – – Dla niemowląt | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 17 9 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 19 | – – – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 19 1 | – – – – – – Dla niemowląt | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 19 9 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 91 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 91 1 | – – – – – Dla niemowląt | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 91 9 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 99 | – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 99 1 | – – – – – Dla niemowląt | 0 |
|
|
| ||||||||||
| 0402 21 99 9 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||||
|
| – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0402 91 | – – Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy: |
|
|
|
| ||||||||||
094240 | 0402 91 91 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg | 0 | 600 |
|
| ||||||||||
094202 | 0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
| 700 | 100 EUR/t |
| ||||||||||
|
|
|
| |||||||||||||
| 0405 10 | Masło: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Masło naturalne: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0405 10 11 0 | – – – – W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0405 10 19 0 | – – – – Pozostałe | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0405 10 30 0 | – – – Masło odtwarzane | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0405 10 50 0 | – – – Masło z serwatki | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0405 10 90 0 | – – Pozostałe | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0405 20 | – Produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0405 20 10 0 | – O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż 60% masy | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0405 20 30 0 | – – O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale nieprzekraczającej 75% masy | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0405 20 90 0 | – – O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż 80% masy | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0405 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0405 90 10 0 | – O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości wody nieprzekraczającej 0,5% masy | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0405 90 90 0 | – – Pozostałe | 102 |
|
|
| ||||||||||
| 0406 | Sery i twarogi: |
|
| 350 EUR/t |
| ||||||||||
| 0406 10 | – Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
|
|
|
| ||||||||||
094203 | 0406 10 80 0 | – – Pozostały | 0 | 200 |
|
| ||||||||||
| 0406 90 | – Pozostałe sery: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o zawartości wody, w substancji beztłuszczowej: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – – – – Nieprzekraczającej 47% masy: |
|
|
|
| ||||||||||
| 0406 30 | – Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – Pozostały: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – – O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|
|
|
| ||||||||||
094241 | 0406 30 31 0 | – – – – Nieprzekraczającej 48% masy | 0 | 600 | 350 EUR/t |
| ||||||||||
094204 | 0406 90 69 0 | – – – – – – – Pozostałe | 0 | 200 |
|
| ||||||||||
094205 | 0406 90 99 0 | – – – – – Pozostałe | 0 | 400 |
|
| ||||||||||
094206 | 0409 00 00 0 | Miód naturalny | 0 | 5 | 100 EUR/t |
| ||||||||||
094207 | 0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 660 | 50 EUR/t |
| ||||||||||
| 0811 10 | – Truskawki i poziomki: |
|
|
|
| ||||||||||
|
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
| ||||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
| ||||||||
| 0811 10 11 0 | – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 10 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 20 | – Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest: |
|
|
|
| ||||||||
|
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
| ||||||||
| 0811 20 11 0 | – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 20 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||
| 0811 20 31 0 | – – – Maliny | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 20 39 0 | – – – Czarne porzeczki | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 20 51 0 | – – – Czerwone porzeczki | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 20 59 0 | – – – Jeżyny i morwy | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 20 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||
|
| – – Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
|
| ||||||||
|
| – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy: |
|
|
|
| ||||||||
| 0811 90 11 0 | – – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||
| 0811 90 31 0 | – – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 90 39 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||
| 0811 90 50 0 | – – – Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 90 70 0 | – – – Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium | 0 |
|
|
| ||||||||
|
| – – – Wiśnie i czereśnie: |
|
|
|
| ||||||||
| 0811 90 75 0 | – – – – Wiśnie (Prunus cerasus) | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 90 80 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 90 85 0 | – – – Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0811 90 95 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| ||||||||
094208 | 0901 | Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: |
| 400 | 200 EUR/t |
| ||||||||
|
| – Kawa, palona: |
|
|
|
| ||||||||
| 0901 21 00 0 | – – Niepozbawiona kofeiny | 0 |
|
|
| ||||||||
| 0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: |
|
|
|
| ||||||||
|
|
|
| |||||||||||
091209 | 0910 50 00 0 | –Curry | 0 | 5 |
|
| ||||||||
|
| – Pozostałe przyprawy korzenne: |
|
|
|
| ||||||||
| 0910 91 | – – Mieszanki wymienione w uwadze 1 (b) do niniejszego działu: |
|
|
|
| ||||||||
091210 | 0910 91 90 0 | – – – Rozgniatane lub mielone | 0 | 5 |
|
| ||||||||
094211 | 1107 | Słód, nawet palony: |
| 800 | 30 EUR/t |
| ||||||||
| 1107 10 | – Niepalony: |
|
|
|
| ||||||||
|
| – – Z pszenicy: |
|
|
|
| ||||||||
| 1107 10 11 0 | – – – W postaci mąki | 5 |
|
|
| ||||||||
| 1107 10 19 0 | – – – Pozostały | 5 |
|
|
| ||||||||
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
| ||||||||
| 1107 10 91 0 | – – – W postaci mąki | 5 |
|
|
| ||||||||
| 1107 10 99 0 | – – – Pozostałe | 5 |
|
|
| ||||||||
| 1107 20 00 0 | – Palony | 5 |
|
|
| ||||||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |||||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji |
094212 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: |
| 200 | 200 EUR/t |
|
| – Pozostałe: |
|
|
|
| 1601 00 99 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
|
| 200 EUR/t |
|
| – Z wieprzowiny: |
|
|
|
094213 | 1602 49 | – – Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
| 125 |
|
|
| – – – Ze świń domowych: |
|
|
|
|
| – – Zwierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
|
|
| 1602 49 11 0 | – – – – – Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów lub szynek | 0 |
|
|
| 1602 49 13 0 | – – – – – Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 0 |
|
|
| 1602 49 15 0 | – – – – – Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 0 |
|
|
| 1602 49 19 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 49 30 0 | – – – – Zwierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
| 1602 49 50 0 | – – – – Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
| 1602 49 90 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094214 | 1602 50 | – Z wołowiny: |
| 125 |
|
| 1602 50 10 0 | – – Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami | 0 |
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – W opakowaniach hermetycznych: |
|
|
|
| 1602 50 31 0 | – – – – Wołowina peklowana („corned beef”) | 0 |
|
|
| 1602 50 39 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
|
| 1602 50 80 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
|
094215 | 1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
| 8 | 30 EUR/t |
|
| – Pozostały: |
|
|
|
| 1701 91 00 0 | – – Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące | 0 |
|
|
094216 | 1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: |
| 10 | 100 EUR/t |
| 1704 10 | – Guma do żucia, nawet pokryta cukrem: |
|
|
|
|
| – – Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|
|
|
| 1704 10 11 0 | – – – Guma w paskach | 0 |
|
|
| 1704 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
|
| 1704 90 75 0 | – – – – Cukierki toffi, karmelki i podobne |
|
|
|
094242 | ex 1704 90 75 0 | Cukierki toffi, karmelki i podobne, zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 0 | 300 | 100 EUR/t |
| 1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
| 100 EUR/t |
|
| – Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|
|
|
| 1806 32 | – – Bez nadzienia: |
|
|
|
094217 | 1806 32 90 0 | – – – Pozostałe | 0 | 200 |
|
| 1806 90 | – Pozostałe: |
|
|
|
|
| – – Czekolada i produkty czekoladowe: |
|
|
|
|
| – – – Czekolady, nawet z nadzieniem: |
|
|
|
094218 | 1806 90 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 200 |
|
094219 | 1806 90 50 0 | – – Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 0 | 100 |
|
094220 | 1806 90 90 0 | – – Pozostałe | 9 + 0,2 DCC | 25 |
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji | |||
| 1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
|
| 200 EUR/t | |||
| 1901 90 | – Pozostałe: |
|
|
| |||
|
| – – Ekstrakt słodowy: |
|
|
| |||
094221 | 1901 90 19 0 | – – – Pozostałe | 0 | 30 |
| |||
|
| – – Pozostałe: |
|
|
| |||
| 1901 90 99 | – – – Pozostałe: |
|
|
| |||
094222 | 1901 90 99 9 | – – – – Pozostałe | 0 | 100 |
| |||
| 1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
| 100 EUR/t | |||
094223 | 1905 10 00 0 | – Chleb chrupki | 7 | 20 |
| |||
|
| – Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki: |
|
|
| |||
| 1905 31 | – – Słodkie herbatniki (biskwity): |
|
|
| |||
|
| – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
|
| |||
| 1905 20 | – Piernik z dodatkiem imbiru i podobne: |
|
|
| |||
094243 | 1905 20 30 0 | – – Zawierający 30% masy lub więcej, ale mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | 0 | 80 | 100 EUR/t | |||
094224 | 1905 31 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 20 |
| |||
| ||||||||
| ||||||||
| ||||||||
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
| |||
094225 | 1905 31 30 0 | – – – – Zawierające 8% masy lub więcej tłuszczu z mleka | 0 | 15 |
| |||
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
| |||
094226 | 1905 31 99 0 | – – – – – Pozostałe | 0 | 30 |
| |||
| 1905 32 | – – Wafle i opłatki: |
|
|
| |||
|
| – – – Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao: |
|
|
| |||
094224 | 1905 32 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 20 (łącznie z pozycją 1905 31 |
| |||
| 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
|
| |||
091227 | 2001 10 00 0 | – Ogórki i korniszony | 0 | 50 |
| |||
| 2001 90 | – Pozostałe: |
|
|
| |||
091228 | 2001 90 96 0 | – – Pozostałe | 0 | 20 |
| |||
091229 | 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: |
| 15 |
| |||
| 2005 10 00 0 | – Warzywa homogenizowane | 0 |
|
| |||
| 2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: |
|
|
| |||
| 2007 10 | – Przetwory homogenizowane: |
|
|
| |||
091230 | 2007 10 10 0 | – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy | 0 | 10 |
| |||
|
| – Pozostałe: |
|
|
| |||
| 2007 99 | – – Pozostałe: |
|
|
| |||
|
| – – – O zawartości cukru przekraczającej 30% masy: |
|
|
| |||
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
| |||
091231 | 2007 99 39 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 15 |
| |||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Numer kontyngentu | Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach | Wysokość kaucji | |||
|
| – – – O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale nieprzekraczającej 30% masy: |
|
|
| |||
091232 | 2007 99 58 0 | – – – – Pozostałe | 7 | 7 |
| |||
| 2009 | Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
|
| 200 EUR/t | |||
|
| – Sok pomarańczowy: |
|
|
| |||
| 2009 11 | – – Mrożony: |
|
|
| |||
|
| – – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67: |
|
|
| |||
094244 | 2009 11 99 0 | – – – – Pozostałe | 0 | 250 |
| |||
|
| – Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy): |
|
|
| |||
| 2009 61 | – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30: |
|
|
| |||
094245 | 2009 61 90 0 | – – – O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto | 0 | 250 |
| |||
094233 |
| – Sok jabłkowy: |
| 150 |
| |||
| 2009 71 | – – O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20: |
|
|
| |||
|
| – – – Pozostały: |
|
|
| |||
| 2009 71 99 0 | – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
| |||
| 2009 79 | – – Pozostały: |
|
|
| |||
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
| |||
| 2009 79 19 0 | – – – – Pozostały | 0 |
|
| |||
|
| – – – O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67: |
|
|
| |||
|
| – – – – Pozostały: |
|
|
| |||
| 2009 79 99 0 | – – – – – Niezawierający dodatku cukru | 0 |
|
| |||
| 2009 80 | – Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa: |
|
|
| |||
|
| – – O liczbie Brixa przekraczającej 67: |
|
|
| |||
|
| – – – Sok z gruszek: |
|
|
| |||
| 2009 80 19 0 | – – – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
|
| – – – Pozostałe: |
|
|
| |||
|
| – – – – Pozostałe: |
|
|
| |||
| 2009 80 38 0 | – – – – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
094234 | 2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: |
| 75 | 200 EUR/t | |||
| 2102 30 00 0 | – Gotowe proszki do pieczenia | 0 |
|
| |||
094235 | 2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
| 115 | 200 EUR/t | |||
| 2103 90 | – Pozostałe: |
|
|
| |||
| 2103 90 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
| 2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane: |
|
|
| |||
| 2104 10 | – Zupy i buliony i przetwory z nich: |
|
|
| |||
091236 | 2104 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 | 100 |
| |||
091237 | 2104 20 00 0 | – Złożone przetwory spożywcze homogenizowane | 0 | 30 |
| |||
094246 | 2201 | Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg: |
| 200 | 100EUR/t | |||
| 2201 10 | – Wody mineralne i wody gazowane: |
|
|
| |||
|
| – – Wody mineralne naturalne: |
|
|
| |||
| 2201 10 11 0 | – – – Nienasycone dwutlenkiem węgla | 0 |
|
| |||
| 2201 10 19 0 | – – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
| 2201 10 90 0 | – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
| 2201 90 00 0 | – Pozostałe | 0 |
|
| |||
094247 | 2309 | Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt: |
| 1500 | 5 EUR/t | |||
| 2309 10 | – Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej: |
|
|
| |||
|
| – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne: |
|
|
| |||
|
| – – – Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny |
|
|
| |||
|
| – – – – Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy lub mniej skrobi: |
|
|
| |||
| 2309 10 11 0 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy | 0 |
|
| |||
| 2309 10 13 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 10 15 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 10 19 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
|
| – – – – Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi: |
|
|
| |||
| 2309 10 31 0 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy | 0 |
|
| |||
| 2309 10 33 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 10 39 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
|
| – – – – Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi: |
|
|
| |||
| 2309 10 51 0 | – – – – – Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych produktów mniej niż 10% masy | 0 |
|
| |||
| 2309 10 53 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 10 59 0 | – – – – – Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 10 70 0 | – – – Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne | 0 |
|
| |||
| 2309 10 90 0 | – – Pozostała | 0 |
|
| |||
| 2309 90 | – Pozostałe: |
|
|
| |||
| 2309 90 10 0 | – – Roztwory z ryb lub ssaków morskich | 0 |
|
| |||
| 2309 90 20 0 | – – Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5 do niniejszego działu | 0 |
|
| |||
|
| – – Pozostałe, włącznie z przedmieszkami: |
|
|
| |||
|
| – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozyqami od 1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub produkty mleczne |
|
|
| |||
|
| – – – – Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny |
|
|
| |||
|
| – – – – – Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy lub mniej skrobi |
|
|
| |||
| 2309 90 31 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy |
|
|
| |||
| 2309 90 31 1 | – – – – – – – Przedmieszki | 0 |
|
| |||
| 2309 90 31 9 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
| 2309 90 33 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 90 35 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 90 39 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
|
| – – – – – Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30% masy skrobi |
|
|
| |||
| 2309 90 41 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy |
|
|
| |||
| 2309 90 41 1 | – – – – – – – Przedmieszki | 0 |
|
| |||
| 2309 90 41 9 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
| 2309 90 43 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mnie) niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 90 49 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
|
| – – – – – Zawierające więcej niż 30% masy skrobi |
|
|
| |||
| 2309 90 51 | – – – – – – Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych produktów mniej niż 10% masy |
|
|
| |||
| 2309 90 51 1 | – – – – – – – Przedmieszki | 0 |
|
| |||
| 2309 90 51 9 | – – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
| 2309 90 53 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 90 59 0 | – – – – – – Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych | 0 |
|
| |||
| 2309 90 70 0 | – – – – Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne | 0 |
|
| |||
|
| – – – Pozostałe |
|
|
| |||
| 2309 90 91 0 | – – – – Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy | 0 |
|
| |||
|
| – – – – Pozostałe |
|
|
| |||
| 2309 90 95 | – – – – – Zawierające 49% masy lub więcej chlorku choliny, na bazie organicznej lub nieorganicznej |
|
|
| |||
| 2309 90 95 1 | – – – – – – Pasze granulowane dla pstrągów | 0 |
|
| |||
| 2309 90 95 9 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
| 2309 90 99 | – – – – – Pozostałe |
|
|
| |||
| 2309 90 99 1 | – – – – – – Pasze granulowane dla pstrągów | 0 |
|
| |||
| 2309 90 99 3 | – – – – – – Przedmieszki | 0 |
|
| |||
| 2309 90 99 9 | – – – – – – Pozostałe | 0 |
|
| |||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki Pracy i Polityki Społecznej z dnia 10 września 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej (Dz.U. Nr 165, poz. 1598). Zmiana weszła w życie 1 października 2003 r.