Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2002-12-24 do 2019-07-02
Wersja archiwalna od 2002-12-24 do 2019-07-02
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA1)
z dnia 27 listopada 2002 r.
w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia.
Na podstawie art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. – Prawo wodne (Dz. U. Nr 115, poz. 1229 i Nr 154, poz. 1803 oraz z 2002 r. Nr 113, poz. 984 i Nr 130, poz. 1112) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Zakres regulacji] 1. Rozporządzenie określa:
1) wymagania, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, zwane dalej „wodami”
2) częstotliwość pobierania próbek wody, metodyki referencyjne analiz i sposób oceny, czy wody odpowiadają wymaganym warunkom.
2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do wód:
1) pochodzących z ujęć ze źródeł samoczynnego, naturalnego i skoncentrowanego wypływu wód podziemnych na powierzchnię terenu;
2) pochodzących z ujęć wód infiltracyjnych powstałych w wyniku infiltracji wód atmosferycznych i powierzchniowych w ośrodek skalny;
3) zasilających złoża wód podziemnych, stanowiące zbiorowisko wód podziemnych, których eksploatacja może przynosić korzyści gospodarcze.
§ 2.[Kategorie jakości wody] 1. Ustala się trzy kategorie jakości wody, w zależności od wartości granicznych wskaźników jakości wody, które z uwagi na ich zanieczyszczenie muszą być poddane standardowym procesom uzdatniania, w celu uzyskania wody przeznaczonej do spożycia:
1) kategoria A1 – woda wymagająca prostego uzdatniania fizycznego, w szczególności filtracji oraz dezynfekcji;
2) kategoria A2 – woda wymagająca typowego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania wstępnego, koagulacji, flokulacji, dekantacji, filtracji, dezynfekcji (chlorowania końcowego);
3) kategoria A3 – woda wymagająca wysokosprawnego uzdatniania fizycznego i chemicznego, w szczególności utleniania, koagulacji, flokulacji, dekantacji, filtracji, adsorpcji na węglu aktywnym, dezynfekcji (ozonowania, chlorowania końcowego).
2. Wymagania, jakim powinny odpowiadać kategorie jakości wody A1–A3, określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
§ 3.[Pobór próbek wody] 1. Próbki wody powinny odzwierciedlać jej jakość przed uzdatnieniem.
2. Częstotliwość pobierania próbek wody jest uzależniona od kategorii jej jakości oraz liczby osób korzystających z wodociągu i może ulec zwiększeniu w szczególnych przypadkach. Minimalną roczną częstotliwość pobierania próbek wody dla każdego wskaźnika jej jakości określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
3. W przypadku gdy analiza próbek wody wykaże, że wartości wskaźników jakości wody są lepsze niż wartości graniczne tych wskaźników określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, częstotliwość pobierania próbek wody i pomiaru wartości tych wskaźników może zostać zmniejszona.
4. Regularnego poboru próbek wody nie przeprowadza się, jeżeli woda jest niezanieczyszczona i nie ma ryzyka pogorszenia jej jakości oraz jeżeli wartości wskaźników jakości wody są lepsze niż wartości graniczne tych wskaźników określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla kategorii jakości wody A1.
§ 4.[Spełnienie wymagań przez wody] 1. Wody spełniają wymagania, jeżeli w wyniku pobierania próbek wody w miejscu jej ujmowania, w regularnych odstępach czasu z częstotliwością nie mniejszą niż określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia:
1) w 95% próbek nie zostały przekroczone właściwe dla danej kategorii jakości wody wartości dopuszczalne wskaźników jakości wody oznaczone gwiazdką (*), w załączniku nr 1 do rozporządzenia, a w 90% próbek wartości dopuszczalne pozostałych wskaźników jakości wody;
2) w odniesieniu do pozostałych 5% lub 10% próbek, w których wartości dopuszczalne wskaźników jakości wody zostały przekroczone:
a) otrzymane wartości wskaźników, z wyjątkiem temperatury, pH, tlenu rozpuszczonego i wskaźników mikrobiologicznych, nie odbiegają więcej niż o 50% od wartości dopuszczalnych wskaźników jakości wody,
b) nie wynika zagrożenie dla zdrowia człowieka,
c) w kolejnych próbkach wody, pobranych w regularnych odstępach czasu, nie stwierdzono przekroczenia wartości dopuszczalnych wskaźników jakości wody.
2. Przy obliczaniu wartości procentów próbek, o których mowa w ust. 1 w pkt 1, nie uwzględnia się przekroczeń wartości granicznych wskaźników, jeżeli są one skutkiem powodzi lub innych klęsk żywiołowych albo wyjątkowych warunków pogodowych, takich jak intensywne opady atmosferyczne, intensywne topnienie śniegu albo wysokie temperatury powietrza.
§ 5.[Metodyki referencyjne analiz] 1. Analizę próbek wody przeprowadza się, stosując metodyki referencyjne analiz określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
2. Stosując metodyki referencyjne analiz, o których mowa w ust. 1, uwzględnia się:
1) granicę wykrywalności – rozumianą jako stężenie analitu, które powoduje wystąpienie sygnału większego od sygnału ślepej próby o trzykrotność odchylenia standardowego wyznaczonego dla średniej wartości ślepej próby uzyskanej dla 10 pomiarów;
2) precyzję – rozumianą jako stopień zgodności wyników wielokrotnych analiz tej samej próbki w określonych warunkach; miarą precyzji jest odchylenie standardowe (SD) lub względne odchylenie standardowe (RSD);
3) dokładność – rozumianą jako stopień zgodności między średnim wynikiem uzyskanym w szeregu powtórzeń a wartością prawdziwą mierzonej wartości.
3. Dopuszcza się stosowanie metodyki referencyjnej analiz innej niż metodyki referencyjne analiz określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, jeżeli w wyniku jej stosowania uzyskane zostaną dokładniejsze wyniki analizy próbek wody.
4. W przypadku zastosowania metodyki referencyjnej analiz, o której mowa w ust. 3, należy udokumentować równoważność lub porównywalność uzyskanych wyników analizy próbek wody z wynikami analizy próbek wody uzyskiwanymi za pomocą referencyjnych metodyk analiz, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia.
5. Pobieranie, utrwalanie, transport i przechowywanie próbek wody do analizy należy wykonywać zgodnie z Polskimi Normami.
§ 6.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Środowiska: S. Żelichowski
|
1) Minister Środowiska kieruje działem administracji rządowej – środowisko, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Środowiska (Dz. U. Nr 85, poz. 766).
Załączniki do rozporządzenia Ministra Środowiska
z dnia 27 listopada 2002 r. (poz. 1728)
Załącznik nr 1
WYMAGANIA, JAKIM POWINNY ODPOWIADAĆ KATEGORIE JAKOŚCI WODY A1–A3
Lp. | Wskaźniki jakości wody | Jednostki miary | Wartości graniczne wskaźników jakości wody1) | |||||
A1 | A2 | A3 | ||||||
zalecane | dopuszczalne | zalecane | dopuszczalne | zalecane | dopuszczalne | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
1 | pH |
| 6,5 – 8,5 | 6,5 – 8,5 | 5,5–9 | 5,5 – 9,0 | 5,5–9 | 5,5 – 9,0 |
2 | Barwa | mg/l | 10 | 20*2) | 50 | 100*2) |
| 200*2) |
3 | Zawiesiny ogólne | mg/l | 25 | 25 |
| 30 |
| 35 |
4 | Temperatura | °C | 22 | 25*2) | 22 | 25*2) | 22 | 25*2) |
5 | Przewodność | μS/cm przy 20°C | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 | 1000 |
6 | Zapach | stopień rozcieńczenia przy 25°C | 3 |
| 10 | 10 | 20 | 20 |
7 | Azotany | mg/l | 25 | 50*2) |
| 50*2) |
| 50*2) |
8 | Fluorki | mg/l | 0,7–1 | 1,5* | 0,7–1,7 | 1,5 | 0,7–1,7 | 1–5 |
9 | Żelazo | mg/l | 0,1 | 0,3* | 1 | 2* | 1 | 2 |
10 | Mangan | mg/l | 0,05 | 0,05 | 0,1 | 0,1 | 1 | 1 |
11 | Miedź | mg/l | 0,02 | 0,05*2) | 0,05 | 0,05 | 1 | 0,5 |
12 | Cynk | mg/l | 0,5 | 3* | 1 | 5* | 1 | 5* |
13 | Bor | mg/l | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
14 | Nikiel | mg/l |
| 0,05 |
| 0,05 |
| 0,2 |
15 | Wanad | mg/l |
| 1,0 |
| 1,0 |
| 1,0 |
16 | Arsen | mg/l | 0,01 | 0,05* |
| 0,05* | 0,05 | 0,05* |
17 | Kadm | mg/l | 0,001 | 0,005* | 0,001 | 0.005* | 0,001 | 0,005* |
18 | Chrom ogólny | mg/l |
| 0,05* |
| 0,05* |
| 0,05* |
19 | Chrom+6 | mg/l |
| 0,02* |
| 0,02* |
| 0,02* |
20 | Ołów | mg/l |
| 0,05* |
| 0,05* |
| 0,05* |
21 | Selen | mg/l |
| 0,01* |
| 0,01* |
| 0,01* |
22 | Rtęć | mg/l | 0,0005 | 0,001* | 0,0005 | 0,001* | 0,0005 | 0,001* |
23 | Bar | mg/l |
| 0,1* |
| 1* |
| 1* |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
24 | Cyjanki | mg/l |
| 0,05* |
| 0,05* |
| 0,05* |
25 | Siarczany | mg/l | 150 | 250* | 150 | 250* | 150 | 250* |
26 | Chlorki | mg/l | 200 | 250 | 200 | 250 | 200 | 250 |
27 | Substancje powierzchniowo czynne anionowe | mg/l | 0,2 | 0,2 | 0.2 | 0,2 | 0,5 | 0,5 |
28 | Substancje powierzchniowo czynne niejonowe | mg/l |
| 0,5 |
| 1 |
| 2 |
29 | Fosforany | mg/l | 0,4 | 0,4 | 0,7 | 0,7 | 0,7 | 0,7 |
30 | Fenole (indeks fenolowy) | mg/l |
| 0,001* | 0,001 | 0,005* | 0,01 | 0,1* |
31 | Rozpuszczone lub zemulgowane węglowodory | mg/l |
| 0,05* |
| 0,2* | 0,5 | 1* |
32 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne | mg/l |
| 0,0002* |
| 0,0002* |
| 0,001* |
33 | Pestycydy ogółem | mg/l |
| 0,001* |
| 0,0025* |
| 0,005* |
34 | Chemiczne zapotrzebowanie tlenu (ChZT) | mg/l |
| 25 |
| 30 | 30 | 30 |
35 | Tlen rozpuszczony | % nasycenia tlenem | >70 | >70 | >50 | >50 | >30 | >30 |
36 | Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu (BZT5) | mg/l | <3 | <3 | <5 | <5 | <7 | <7 |
37 | Azot Kjeldahla | mg/l | 1 | 1 |
| 2 | 3 | 3 |
38 | Amoniak | mg/l | 0,05 | 0,5 | 1,5 | 1,5* | 2 | 2*2) |
39 | Substancje ekstrahowane chloroformem | mg/l | 0,1 | 0,1 |
| 0,2 | 0,5 | 0,5 |
40 | Ogólny węgiel organiczny | mg/l |
| 5 |
| 10 |
| 15 |
41 | Liczba bakterii grupy coli | w 100 ml wody | 50 | 50 |
| 5000 | 5000 | 50 000 |
42 | Liczba bakterii grupy coli typu kałowego (termotolerancyjne) | w 100 ml wody | 20 | 20 |
| 2000 | 20 000 | 20 000 |
43 | Liczba paciorkowców kałowych (enterokoki) | w 100 ml wody | 20 | 20 |
| 1000 | 10 000 | 10 000 |
44 | Bakterie z rodzaju Salmonella | w 5000 ml wody dla A1 |
| nieobecne w |
| nieobecne w |
|
|
1) Wartości graniczne wskaźników jakości wody oznaczają:
– najniższą wartość w przypadku wskaźnika w lp. 35 (nasycenie tlenem),
– najwyższą i najniższą wartość w przypadku wskaźnika w Ip. 8 (fluorki), ustalone w odniesieniu do średniej temperatury rocznej,
– najniższą i najwyższą wartość w przypadku wskaźnika w lp. 1 (odczyn),
– najwyższe wartości w pozostałych przypadkach.
2) Odstępstwa dopuszczalne z powodu wyjątkowych warunków, określonych w § 4 ust. 2 rozporządzenia.
Załącznik nr 2
MINIMALNA ROCZNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK WODY DLA KAŻDEGO WSKAŹNIKA JAKOŚCI WODY
Kategoria jakości wody | Grupa wskaźników jakości wody* | Minimalna roczna częstotliwość pobierania próbek wody, z której korzysta: | |||
do 10 000 osób | od 10 000 do 30 000 osób | od 30 000 do 10 0000 osób | więcej niż 100 000 osób | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
A1 | I | 1 | 1 | 2 | 3 |
A2 | I | 2 | 2 | 4 | 8 |
A3 | I | 2 | 3 | 6 | 12 |
* Grupy wskaźników jakości wody:
Grupa I | Grupa II | Grupa III |
|
|
|
Odczyn pH | Żelazo rozpuszczone | Fluorki |
Barwa | Mangan | Bor |
Zawiesiny ogólne | Miedź | Nikiel |
Temperatura | Cynk | Arsen |
Przewodnictwo elektrolityczne właściwe | Siarczany | Kadm |
Zapach | Substancje powierzchniowo czynne | Chrom ogólny |
Azotany | Fenole | Ołów |
Chlorki | Azot Kjeldahla | Selen |
Fosforany | Liczba bakterii grupy coli | Rtęć |
ChZT | Liczba bakterii grupy coli typu kałowego | Bar |
Tlen rozpuszczony | (termotolerancyjne) | Cyjanki |
(stopień nasycenia) | Ogólny węgiel organiczny | Rozpuszczone lub |
BZT5 |
| zemulgowane węglowodory |
Amoniak |
| Wielopierścieniowe węglowodory |
|
| aromatyczne |
|
| Pestycydy ogólne |
|
| Substancje ulegające ekstrakcji |
|
| chloroformem |
|
| Paciorkowce kałowe (enterokoki) |
|
| Bakterie z rodzaju Salmonella |
Załącznik nr 3
METODYKI REFERENCYJNE ANALIZ
Lp. | Wskaźniki jakości wody | Jednostki miary | Granica wykrywalności | Precyzja | Dokładność | Referencyjne metody pomiaru |
% wartości wskaźników | ||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | pH |
| – | 0,1 | 0,2 | – Potencjometryczna |
2 | Barwa | mg /l | 5 | 10 | 20 | – Spektrometria UV/VIS |
3 | Zawiesiny ogólne | mg/l | 5 | 5 | 10 | – Grawimetryczna |
4 | Temperatura | °C | – | 0,5°C | 1°C | – Termometryczna |
5 | Przewodność | µS/cm przy 20°C | 5 | 5 | 10 | – Konduktometryczna |
6 | Zapach | stopień roz–cieńczenia przy 25° C | – | – | – | – Metoda kolejnych rozcieńczeń |
7 | Azotany | mg/l | 10 | 10 | 20 | – Spektrometria UV/VIS |
– Chromatografia jonowa | ||||||
8 | Fluorki | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Potencjometryczna z wykorzystaniem elektrody jonoselektywnej | ||||||
– Chromatografia jonowa |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
9 | Żelazo | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS | ||||||
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP – MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
10 | Mangan | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS | ||||||
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP–MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
11 | Miedź | mg/l | 20 | 20 | 20 | – Spektrometria UV/VIS |
– Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS | ||||||
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP–MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
– Polarografia |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
12 | Cynk | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS | ||||||
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP–MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
13 | Bor | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie |
14 | Nikiel | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS |
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP–MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
– Polarografia | ||||||
15 | Wanad | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS |
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP–MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
16 | Arsen | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Absorpcyjna spektrometria atomowa – AAS |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
17 | Kadm | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS | ||||||
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP–MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
– Polarografia | ||||||
18 | Chrom | mg/1 | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS | ||||||
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP–MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
19 | Chrom+6 | mg/l | 25 | 25 | 25 | – Spektrometria UV/VIS |
– Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS | ||||||
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP – MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
20 | Ołów | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS | ||||||
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP–MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
– Polarografia |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
21 | Selen | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS |
22 | Rtęć | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Atomowa spektrometria absorpcyjna w połączeniu z metodą zimnych par – CV–AAS |
– Atomowa spektrometria fluorescencyjna w połączeniu z metodą zimnych par – CV–AFS | ||||||
23 | Bar | mg/l | 20 | 20 | 20 | – Atomowa spektrometria absorpcyjna – AAS |
– Spektrometria masowa z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej – ICP–MS | ||||||
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
24 | Cyjanki | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
25 | Siarczany | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Grawimetryczna |
– Potencjometryczna | ||||||
– Chromatografia jonowa | ||||||
26 | Chlorki | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Miareczkowa |
– Potencjometryczna z wykorzystaniem | ||||||
– Chromatografia jonowa | ||||||
27 | Substancje powierzchniowo czynne anionowe | mg/l | 20 | 20 | 20 | – Spektrometria UV/VIS |
– Wysokosprawna chromatografia cieczowa – HPLC | ||||||
28 | Substancje powierzchniowo czynne niejonowe | mg/l | 25 | 25 | 25 | – Spektrometria UV/VIS |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
29 | Fosforany | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Atomowa spektrometria emisyjna ze wzbudzeniem w plazmie indukcyjnie | ||||||
30 | Fenole (indeks fenolowy) | mg/l | 20 | 20 | 20 | – Spektrometria UV/VIS |
31 | Rozpuszczone lub zemulgowane węglowodory | mg/l | 20 | 20 | 20 |
|
– Spektrometria w podczerwieni | ||||||
– Grawimetryczna | ||||||
32 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne | mg/l | 25 | 25 | 25 |
|
– Wysokosprawna chromatografia cieczowa – HPLC | ||||||
– Chromatografia gazowa – GC | ||||||
33 | Pestycydy ogólne | mg/l | 25 | 25 | 25 | – Wysokosprawna chromatografia cieczowa – HPLC |
– Chromatografia gazowa – GC | ||||||
34 | Chemiczne zapotrzebowanie tlenu (ChZT) | mg/l | 20 | 20 | 20 | – Miareczkowa |
35 | Tlen | % nasycenia tlenem | 10 | 10 | 10 | – Elektrochemiczna |
36 | Biochemiczne zapotrzebowanie tlenu (BZT5) | mg/l | 20 | 20 | 20 | – Elektrochemiczna |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
37 | Azot | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
38 | Amoniak | mg/l | 10 | 10 | 10 | – Spektrometria UV/VIS |
– Chromatografia jonowa | ||||||
39 | Substancje ekstrahowane chloroformem | mg/l | 11 | – | – | – Grawimetryczna |
40 | Ogólny węgiel organiczny | mg/l | – | – | – | – Spektrometria w podczerwieni |
411) | Liczba bakterii grupy coli | w 100 ml wody | – | – | – | – Filtracja membranowa lub określenie NPL |
421) | Liczba bakterii grupy coli typu kałowego (termotolerancyjne) | w 100 ml wody | – | – | – | – Filtracja membranowa lub określenie NPL |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
431) | Liczba paciorkowców kałowych (enterokoki) | w 100 ml wody | – | – | – | – Filtracja membranowa lub określenie NPL |
441) | Bakterie z rodzaju Salmonella | w 5000 ml wody | – | – | – | – Filtracja membranowa. Wstępna inkubacja na płynnym podłożu namnażająco-selektywnym. Inkubacja na stałym podłożu różnicująco-selektywnym. Badania potwierdzające |
1) Wykrywalność poniżej dolnej wartości wskaźnika jakości wody dla danej kategorii jakości wody.