Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2002-12-24 do 2004-05-01
Wersja archiwalna od 2002-12-24 do 2004-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 20 listopada 2002 r.
w sprawie wysokości opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt.
Na podstawie art. 45 ust. 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Ustala się wysokość opłat za przeprowadzenie badań próbek środków żywienia zwierząt, określona w załączniku do rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Wysokość opłat za przeprowadzenie badań organoleptycznych i fizykochemicznych próbek środków żywienia zwierząt, które nie zostały ujęte w załączniku do rozporządzenia, ustala się jako iloczyn liczby godzin faktycznie przeznaczonych na przeprowadzenie tych badań i stawki za jedną godzinę w wysokości 60 zł.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 20 listopada 2002 r. (poz. 1725)
WYSOKOŚĆ OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ PRÓBEK ŚRODKÓW ŻYWIENIA ZWIERZĄT
Lp. | Rodzaj analizy | Wysokość opłat (w zł) |
1 | 2 | 3 |
1. | Podstawowe składniki pokarmowe | |
1.1 | Białko ogólne metodą Kjeldahla | 78,00 |
1.2 | Białko ogólne rozpuszczalne w pepsynie i kwasie chlorowodorowym | 120,00 |
1.3 | Wilgotność | 35,00 |
1.4 | Wilgotność olejów i tłuszczów | 35,00 |
1.5 | Popiół surowy | 35,00 |
1.6 | Popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym | 100,00 |
1.7 | Włókno surowe | 153,00 |
1.8 | Surowy olej i tłuszcz | 60,00 |
1.9 | Surowy olej i tłuszcz z hydrolizą | 80,00 |
1.10 | Skrobia metodą polarymetryczną | 120,00 |
1.11 | Skrobia metodą pankreatynową | 115,00 |
1.12 | Cukry metodą Luff-Schorla | 130,00 |
1.13 | Laktoza | 180,00 |
1.14 | Wartość energetyczna | 70,00 |
1.15 | Mocznik | 80,00 |
2. | Aminokwasy | |
2.1 | Skład aminokwasowy białka bez tryptofanu, w tym | 550,00 |
| aminokwasy siarkowe | 300,00 |
2.2 | Tryptofan | 260,00 |
2.3 | Wolne aminokwasy | 550,00 |
2.4 | Lizyna ogólna (wolna) | 300,00 |
2.5 | Lizyna przyswajalna | 600,00 |
3. | Składniki mineralne | |
3.1 | Wapń (ASA) | 75,00 |
3.2 | Sód | 75,00 |
3.3 | Potas | 75,00 |
3.4 | Chlorki | 60,00 |
3.5 | Magnez | 60,00 |
3.6 | Całkowita zawartość fosforu | 80,00 |
3.7 | Żelazo | 80,00 |
3.8 | Miedź | 80,00 |
3.9 | Mangan | 80,00 |
3.10 | Cynk | 80,00 |
3.11 | Węglany | 68,00 |
3.12 | Selen | 90,00 |
4. | Witaminy | |
4.1 | Witamina A metodą spektrofotometryczną | 200,00 |
4.2 | Witamina A metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej | 280,00 |
4.3 | Witamina E | 284,00 |
4.4 | Witamina K3 | 235,00 |
4.5 | Witamina D | 284,00 |
4.6 | Witamina B1 | 175,00 |
4.7 | Witamina C | 190,00 |
5. | Stymulatory wzrostu | |
5.1 | Flawomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym | 200,00 |
5.2 | Salinomycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym | 200,00 |
5.3 | Awilamycyna metodą dyfuzji w żelu agarowym | 200,00 |
5.4 | Sól sodowa monenzyny metodą dyfuzji w żelu agarowym | 180,00 |
6. | Kokcydiostatyki i inne dodatki | |
6.1 | Nikarbazyna | 260,00 |
6.2 | Halofuginon | 260,00 |
6.3 | Robenidyna | 260,00 |
6.4 | Diklazuril | 260,00 |
6.5 | Nifursol | 260,00 |
6.6 | Maduramycyna | 260,00 |
6.7 | Salinomycyna | 260,00 |
6.8 | Sól sodowa lasalocidu metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej | 260,00 |
7. | Substancje i materiały niepożądane oraz szkodliwe pochodzenia roślinnego | |
7.1 | Aflatoksyny B1 metodą jednokierunkowej chromatografii cienkowarstwowej | 200,00 |
7.2 | Aflatoksyna B1 metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej | 400,00 |
7.3 | Teobromina | 64,00 |
7.4 | Olejek gorczyczny (ITC) | 170,00 |
7.5 | Kwas cyjanowodorowy | 68,00 |
7.6 | Alkaloidy w łubinie | 110,00 |
7.7 | Gossypol | 96,00 |
7.8 | Lotne związki azotowe metodą mikrodyfuzyjną | 70,00 |
7.9 | Lotne związki azotowe metodą destylacyjną | 72,00 |
7.10 | Składniki pochodzenia zwierzęcego metodą mikroskopową | 150,00 |
8. | Inne składniki paszowe | |
8.1 | Szkodniki | 40,00 |
8.2 | Zanieczyszczenia organiczne | 40,00 |
8.3 | Zanieczyszczenia mineralne | 40,00 |
8.4 | Aktywność ureazy w produktach soi | 70,00 |
8.5 | Zawartość chudego mleka w proszku w mieszankach paszowych metodą enzymatycznej koagulacji parakazeiny | 95,00 |
8.6 | Zawartość podpuszczkowej serwatki w chudym mleku w proszku | 160,00 |
8.7 | Wykrywanie skrobi w chudym mleku w proszku, denaturowanym mleku w proszku i w mieszankach paszowych | 25,00 |
8.8 | Wilgotność kwasowej maślanki w proszku | 35,00 |
8.9 | Skład kwasów tłuszczowych | 195,00 |
8.10 | Wolne kwasy tłuszczowe | 120,00 |
8.11 | Liczba kwasowa | 70,00 |
8.12 | Liczba nadtlenkowa | 85,00 |
8.13 | Przeciwutleniacze BHT, BHA, EQ | 270,00 |
8.14 | Organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO) - ilościowo | 700,00 |
8.15 | Glukozynolany | 170,00 |
8.16 | Izotiocyjaniany | 220,00 |
8.17 | Inne oznaczenia za 1 godz. | 60,00 |