Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 176 poz. 1454
Wersja archiwalna od 2002-11-07 do 2018-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 176 poz. 1454
Wersja archiwalna od 2002-11-07 do 2018-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 573 ustawy z dnia 20 lipca 2017 r. – Prawo wodne (Dz.U. poz. 1566). 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA1)

z dnia 4 października 2002 r.

w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać morskie wody wewnętrzne i wody przybrzeżne będące środowiskiem życia skorupiaków i mięczaków.

Na podstawie art. 50 ust. 2 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. – Prawo wodne (Dz. U. z 2001 r. Nr 115, poz. 1229 i Nr 154, poz. 1803 oraz z 2002 r. Nr 113, poz. 984 i Nr 130, poz. 1112) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa:

1) wymagania, jakim powinny odpowiadać morskie wody wewnętrzne i wody przybrzeżne będące środowiskiem życia skorupiaków i mięczaków;

2) częstotliwość pobierania próbek wód, o których mowa w pkt 1, metodyki referencyjne analiz oraz sposób oceny, czy wody odpowiadają wymaganym warunkom.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wymagania jakim powinny odpowiadać wody, minimalna częstotliwość pobierania próbek tych wód oraz metodyki referencyjne analiz] 1. Wymagania, jakim powinny odpowiadać wody, o których mowa w § 1 pkt 1, minimalną częstotliwość pobierania próbek tych wód oraz metodyki referencyjne analiz określa załącznik do rozporządzenia, z zastrzeżeniem ust. 2 i § 4.

2. Dopuszcza się odstępstwa od wymagań określonych w załączniku do rozporządzenia, wyłącznie w przypadkach wystąpienia wyjątkowych warunków pogody, takich jak intensywne opady atmosferyczne, intensywne topnienie śniegu, wysoka temperatura powietrza oraz susza.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Ustalanie miejsca pobierania próbek wód do badań, odległości tych miejsc od najbliższego punktu wprowadzania zanieczyszczeń, częstotliwości pobierania próbek oraz głębokości, na której próbki mają być pobierane] Miejsca pobierania próbek wód do badań, odległości tych miejsc od najbliższego punktu wprowadzania zanieczyszczeń, częstotliwość pobierania próbek oraz głębokość, na której próbki mają być pobierane, ustala się na podstawie rozpoznania specyficznych, lokalnych warunków środowiska w regionie wodnym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Warunki spełnienia wymagań przez wody] Wody spełniają wymagania, określone w załączniku do rozporządzenia, jeżeli w wyniku pobierania próbek stale w tym samym miejscu w okresie 12 miesięcy, z częstotliwością nie mniejszą niż określona w załączniku do rozporządzenia:

1) w 100% próbek zostały spełnione wymagania dotyczące wskaźników: „substancje chlorowcoorganiczne" i „metale"

2) w 95% próbek zostały spełnione wymagania dotyczące wskaźników: „zasolenie" i „tlen rozpuszczony"

3) w 75% próbek zostały spełnione wymagania dotyczące pozostałych wskaźników wymienionych w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Badanie wody] 1. W przypadku gdy badanie wykaże, że wartości wskaźników jakości wody są lepsze niż wartości tych wskaźników określone w załączniku do rozporządzenia, częstotliwość pobierania próbek tej wody i pomiaru wartości tych wskaźników może zostać zmniejszona.

2. Jeżeli częstotliwość pobierania próbek jest mniejsza niż określona w załączniku do rozporządzenia, wymagania, jakim powinny odpowiadać wody, o których mowa w § 1 pkt 1, powinny być spełnione w każdej próbce.

3. Regularnych badań wody nie przeprowadza się, jeżeli woda jest niezanieczyszczona i nie ma ryzyka pogorszenia jej jakości.

4. W przypadku gdy badanie wody wykaże, że wartości wskaźników jakości wody są gorsze niż wartości tych wskaźników określone w załączniku do rozporządzenia, należy ustalić, czy jest to wynikiem przypadku, skutkiem zjawiska naturalnego czy też zanieczyszczenia wody.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Środowiska: S. Żelichowski

1) Minister Środowiska kieruje działem administracji rządowej – środowisko, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Środowiska (Dz. U. z 2002 r. Nr 85, poz. 766).

Załącznik do rozporządzenia Ministra Środowiska
z dnia 4 października 2002 r. (poz. 1454)

WYMAGANIA, JAKIM POWINNY ODPOWIADAĆ MORSKIE WODY WEWNĘTRZNE I WODY PRZYBRZEŻNE BĘDĄCE ŚRODOWISKIEM ŻYCIA SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW, MINIMALNA CZĘSTOTLIWOŚĆ POBIERANIA PRÓBEK TYCH WÓD ORAZ METODYKI REFERENCYJNE ANALIZ

Lp.

Wskaźniki jakości wody

Wymagania dotyczące morskich wód wewnętrznych i wód przybrzeżnych

Metodyki referencyjne analiz

Minimalna częstotliwość pobierania próbek

1

2

3

4

5

1

Odczyn pH

od 7 do 9

Elektrometria, pomiar in situ podczas pobierania próbki

Co kwartał

2

Temperatura

Wprowadzanie zanieczyszczenia cieplnego nie może powodować wzrostu temperatury wody o więcej niż 20C w stosunku do temperatury wody, do której nie następuje wprowadzenie zanieczyszczenia cieplnego

Termometria, pomiar in situ podczas pobierania próbki

Co kwartał

3

Barwa (po filtracji)

Wprowadzanie ścieków nie może powodować wzrostu barwy wody po filtracji o więcej niż 10 mg/l Pt w stosunku do barwy wody, do której ścieki nie są wprowadzane

Filtracja przez membranę 0,45 µm, fotometria z zastosowaniem skali platynowo-kobaltowej

Co kwartał

4

Zawiesina ogólna

Wprowadzanie ścieków nie może powodować wzrostu zawartości zawiesiny ogólnej w wodzie o więcej niż 30% w stosunku do zawartości zawiesiny w wodzie, do której ścieki nie są wprowadzane

Filtracja przez membranę 0,45 µm lub odwirowanie (przynajmniej przez pięć minut ze średnim przyśpieszeniem 2800–3200 g), suszenie w temperaturze 1050C i ważenie

Co kwartał

5

Zasolenie

1) Nie większe niż 40‰

Konduktometria

Co miesiąc

2) Wprowadzanie ścieków nie może powodować zwiększenia zasolenia wody o więcej niż 10% w stosunku do wody, do której ścieki nie są wprowadzane

1

2

3

4

5

6

Tlen rozpuszczony (stopień nasycenia)

1) Co najmniej 80% (wartość średnioroczna)

Metoda Winklera lub elektrod specyficznych (metoda elektrochemiczna)

Co miesiąc. W dniu pobierania próbek powinna być pobrana przynajmniej jedna próbka w okresie najniższego nasycenia wody tlenem. Jeżeli można spodziewać się znacznych wahań stężenia tlenu, powinny być pobrane przynajmniej dwie próbki w ciągu doby

2) Pojedynczy pomiar nie może wskazywać wartości mniejszej niż 60%

7

Węglowodory ropopochodne

Nie mogą być obecne w wodzie w ilościach powodujących:

Badanie wzrokowe

Co kwartał

– powstawanie widocznej warstwy na powierzchni wody lub osadu na skorupiakach

– szkodliwe skutki dla skorupiaków lub mięczaków

8

Substancje chlorowco – organiczne

Stężenie każdej substancji w mięsie skorupiaków powinno być tak ograniczone, aby zapewniona była wysoka jakość produktów wytwarzanych ze skorupiaków i mięczaków

Chromatografia gazowa po ekstrakcji odpowiednimi rozpuszczalnikami i oczyszczeniu

Co pół roku

9

Metale:

Stężenie każdej substancji w mięsie skorupiaków powinno być tak ograniczone, aby zapewniona była wysoka jakość produktów wytwarzanych ze skorupiaków i mięczaków

Spektrometria absorpcji atomowej poprzedzona, tam gdzie jest to właściwe, zagęszczeniem lub ekstrakcją

Co pół roku

Srebro Ag

Arsen As

Kadm Cd

Chrom Cr

Miedź Cu

Rtęć Hg

Nikiel Ni

Ołów Pb

Cynk Zn

1

2

3

4

5

10

Liczba bakterii coli typu kałowego

Nie więcej niż 300 w 1 ml w mięsie skorupiaków i mięczaków oraz w ich płynach fizjologicznych

Metoda fermentacji w podłożach płynnych, w trzech probówkach dla każdego z co najmniej trzech różnych rozcieńczeń. Przeszczepienie hodowli pozytywnych na podłoże potwierdzające. Obliczenie NPL (najbardziej prawdopodobnej liczby) bakterii. Inkubacja w temperaturze 44°C ą 0,50C

Co kwartał

11

Substancje wpływające na smak skorupiaków lub mięczaków

Stężenie mniejsze od stężenia, które może pogorszyć smak skorupiaków lub mięczaków

Badanie smakowe skorupiaków i mięczaków

Tylko wtedy, gdy spodziewana jest obecność takich substancji

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00