Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-01-01 do 2004-03-25
Wersja archiwalna od 2003-01-01 do 2004-03-25
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI1)
z dnia 5 września 2002 r.
w sprawie nadania statutu Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Na podstawie art. 20 ust. 6 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145) zarządza się, co następuje:
§ 1.Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nadaje się statut, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
|
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Wsi z dnia 5 września 2002 r. (poz. 1280)
STATUT GŁÓWNEGO INSPEKTORATU JAKOŚCI HANDLOWEJ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH
§ 1. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym Inspektoratem", działa na podstawie ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niniejszego statutu.
§ 2. Głównym Inspektoratem kieruje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, zwany dalej „Głównym Inspektorem", przy pomocy zastępców Głównego Inspektora, dyrektora generalnego oraz kierowników komórek organizacyjnych, wymienionych w § 4.
§ 3. Główny Inspektor może tworzyć komisje lub zespoły jako organy opiniodawczo-doradcze, o charakterze stałym lub doraźnym, określając cel ich powołania, nazwę, skład osobowy, zakres zadań i tryb działania, w tym sposób finansowania ich działalności.
§ 4. 1. W skład Głównego Inspektoratu wchodzą:
1) Wydział Kontroli Gospodarki Żywnościowej i Środków Produkcji Rolnej;
2) Wydział Kontroli Obrotu z Zagranicą;
3) Wydział Badań Rynkowych i Ewidencji;
4) Wydział Jakości i Orzecznictwa;
5) Wydział Ekologii Rolniczej;
6) Wydział Współpracy z Zagranicą i Integracji Europejskiej;
7) Wydział Nadzoru;
8) Wydział Szkoleń;
9) Wydział do Spraw Prowadzenia Punktu Kontaktowego Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO;
10) Biuro Dyrektora Generalnego;
11) Stanowisko Pracy do Spraw Audytu Wewnętrznego;
12) Stanowisko Pracy do Spraw Ochrony Informacji Niejawnych.
2. W skład Głównego Inspektoratu wchodzą również: Centralne Laboratorium w Poznaniu, Laboratorium Specjalistyczne w Białej Podlaskiej, Laboratorium Specjalistyczne w Białymstoku, Laboratorium Specjalistyczne w Gdyni, Laboratorium Specjalistyczne w Kielcach, Laboratorium Specjalistyczne w Lublinie, Laboratorium Specjalistyczne w Szczecinie i Laboratorium Specjalistyczne w Warszawie.