Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2002-09-21 do 2004-08-02
Wersja archiwalna od 2002-09-21 do 2004-08-02
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 8 sierpnia 2002 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.
Na podstawie art. 45 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (Dz. U. z 2001 r. Nr 55, poz. 578) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 13 czerwca 2001 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U. Nr 66, poz. 665), wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 4 w ust. 1 pkt 2 i 3 otrzymują brzmienie:
„2) przeciwpożarowych - opinią właściwej miejscowo komendy powiatowej (miejskiej) Państwowej Straży Pożarnej, a w przypadku kontroli obiektu, za równorzędny opinii uznaje się protokół okresowej kontroli Państwowej Straży Pożarnej,
3) sanitarnych - opinią właściwego miejscowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, a w przypadku kontroli obiektu, za równorzędny opinii uznaje się protokół okresowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.”
2) w § 5:
a) w ust. 2 pkt 4 otrzymuje brzmienie:
„4) opis obiektu potwierdzający stopień spełnienia przez ten obiekt wymagań dla rodzaju i kategorii, o które ubiega się wnioskodawca,”,
b) w ust. 3 pkt 2 otrzymuje brzmienie:
„2) zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON przedsiębiorcy, wydane przez właściwy urząd statystyczny,”
3) w § 6 skreśla się ust. 3;
4) po § 6 dodaje się § 6a w brzmieniu:
„§ 6a. Przedsiębiorca jest obowiązany przedłożyć dokumenty potwierdzające kwalifikacje personelu w trakcie oceny obiektu, o której mowa w § 6 ust. 1, na żądanie wojewody lub jego przedstawiciela, o którym mowa w § 6 ust. 2 pkt 1.”
5) w § 8 w ust. 2 wyrazy „dwa lata” zastępuje się wyrazami „trzy lata”
6) w § 9:
a) ust. 2 otrzymuje brzmienie:
„2. Wykonywanie czynności kontrolnych powinno odbywać się w obecności kierownika kontrolowanego obiektu hotelarskiego lub osoby upoważnionej do zastępowania go, z zastrzeżeniem ust. 2a.”,
b) po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„2a. W przypadku nieobecności kierownika lub osoby upoważnionej do zastępowania go można wykonywać wyłącznie te czynności kontrolne, o których terminie przeprowadzenia uprzednio powiadomiono kierownika obiektu.”,
c) ust. 5 otrzymuje brzmienie:
„5. Jeżeli wyniki przeprowadzonej kontroli obiektu hotelarskiego wskazują na to, że zachodzą przesłanki zmiany rodzaju, do którego obiekt został zaszeregowany, lub obniżenia nadanej mu kategorii, wojewoda dokonuje ponownej oceny obiektu, z zastrzeżeniem ust. 6.”,
d) dodaje się ust. 6 w brzmieniu:
„6. Wojewoda może odstąpić od ponownej oceny obiektu, o której mowa w ust. 5, jeżeli przedsiębiorca wyraził zgodę na zmianę rodzaju, do którego obiekt został zaszeregowany, lub obniżenie nadanej mu kategorii.”
7) w § 10 po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„2a. Przedsiębiorca zgłaszający do ewidencji świadczenie usług hotelarskich w innym obiekcie jest obowiązany dołączyć zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON, wydane przez właściwy urząd statystyczny.”
8) w § 15 w ust. 1 w pkt 3 skreśla się wyrazy „a także zmiany czasu trwania sezonu,”
9) w § 17 wyrazy „odmawiającą potwierdzenia zaszeregowania” zastępuje się wyrazami „uchylającą zaszeregowanie”
10) załącznik nr 1 otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 1 do niniejszego rozporządzenia;
11) załącznik nr 2 otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 2 do niniejszego rozporządzenia;
12) załącznik nr 7 otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 3 do niniejszego rozporządzenia;
13) załącznik nr 8 otrzymuje brzmienie określone w załączniku nr 4 do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Dostosowanie obiektów działających w dniu wejścia w życie rozporządzenia do wymagań określonych w § 2 ust. 4 rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 13 czerwca 2001 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie, powinno nastąpić do dnia 1 stycznia 2004 r.
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Gospodarki: w z. A. Szarawarski
Załączniki do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 8 sierpnia 2002 r. (poz. 1190)
Załącznik nr 1
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA HOTELI l MOTELI
|
Objaśnienia znaków i skrótów:
H - hotel M - motel
* kategoria jedna gwiazdka
** kategoria dwie gwiazdki
*** kategoria trzy gwiazdki
**** kategoria cztery gwiazdki
***** kategoria pięć gwiazdek
o - wymaganie obowiązuje
j.m. - jednostka mieszkalna
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny
1) Wentylacja mechaniczna powinna zapewniać wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą oraz usuwanie zapachów w całym obiekcie; w salach konferencyjnych hoteli *** wymagana jest klimatyzacja.
2) Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne.
3) Praktyka hotelarska:
a) w odniesieniu do przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie na własny rachunek -praktyka potwierdzona wpisem do ewidencji gospodarczej lub wpisem do rejestru przedsiębiorców działalności obejmującej usługi hotelarskie albo wpisem do ewidencji obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie,
b) w odniesieniu do osób świadczących pracę na podstawie stosunku pracy - praktyka potwierdzona zaświadczeniem wystawionym przez przedsiębiorcę spełniającego warunki, o których mowa w lit. a.
4) Potwierdzona dokumentami określonymi w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych lub w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2000 r. w sprawie dokumentowania znajomości języka obcego przez przewodników turystycznych i pilotów wycieczek (Dz. U. Nr 70, poz. 824), lub oceną z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły średniej, lub oceną z egzaminu z języka obcego na studiach wyższych udokumentowaną wpisem do indeksu. Nie wymaga dokumentowania znajomość języka obcego przez osoby posiadające wykształcenie hotelarskie.
Załącznik nr 2
WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA, KWALIFIKACJI PERSONELU ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG, W TYM USŁUG GASTRONOMICZNYCH DLA PENSJONATÓW
Lp. | Wymagania | Kategorie | ||||
***** | **** | *** | ** | * | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku | 0 | 0 |
|
|
|
| Obiekt stanowi odrębny budynek lub wydzieloną część budynku. Dopuszcza się usytuowanie części mieszkalnej w odrębnych pawilonach, pod warunkiem należytego informowania klientów |
|
| 0 | 0 | 0 |
| l. Zewnętrzne elementy zagospodarowania i urządzenia |
|
|
|
|
|
2 | Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego, chronione przed nadmiernym napływem powietrza z zewnątrz | 0 | 0 | 0 |
|
|
3 | Wydzielona droga dostaw | 0 | 0 |
|
|
|
4 | Zagospodarowanie otoczenia obiektu obejmujące utwardzoną nawierzchnię dojazdów i dojść, należyte utrzymanie zieleni ozdobnej i izolacyjnej, oraz oświetlenie dojść i dojazdu | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
5 | Strzeżone garaże lub strzeżone parkingi Nie dotyczy pensjonatów zlokalizowanych w zwartej zabudowie miejskiej, w których należy zapewnić miejsce postojowe na czas przyjazdu i odjazdu gości | 0 | 0 |
|
|
|
| II. Instalacje i urządzenia techniczne |
|
|
|
|
|
6 | Klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające właściwą wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18-21°C i wilgotność 45-60% w części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne | 0 | 0 |
|
|
|
7 | W części pobytowej - j.m.: | 0 |
|
|
|
|
| - klimatyzacja lub inne urządzenia i systemy zapewniające wymianę powietrza i utrzymanie temperatury 18-21 °C i wilgotności 45-60% |
|
|
|
|
|
8 | Wentylacja: |
|
|
|
|
|
| 1) mechaniczna wyciągowa w w.h.s.; w obiektach ** i * dopuszcza się wentylację grawitacyjną w w.h.s. z oknem lub przy kubaturze kabin ustępowych przekraczającej | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2) mechaniczna1) w części ogólnodostępnej |
|
| 0 | 0 |
|
| 3) mechaniczna1) lub grawitacyjna w części ogólnodostępnej |
|
|
|
| 0 |
9 | Ogrzewanie w całym obiekcie lub w części nieklimatyzowanej |
| 0 | 0 | 0 | 0 |
10 | Instalacja sanitarna: zimna i ciepła woda przez całą dobę | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
11 | Oświetlenie dostosowane do charakteru pomieszczeń | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
12 | Telefon i taks dostępny dla gości w recepcji | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
13 | Instalacja radiowo-telewizyjna przystosowana do odbioru programów lokalnych i satelitarnych | 0 | 0 | 0 |
|
|
14 | Dźwigi osobowe w obiektach: |
|
|
|
|
|
| 1) poniżej kondygnacji 0, o ile są tam usytuowane pomieszczenia usługowe (np. garaże, zespół odnowy biologicznej) | 0 |
|
|
|
|
| 2) powyżej 1. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości | 0 |
|
|
|
|
| 3) powyżej 2. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości |
| 0 |
|
|
|
| 4) powyżej 3. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości |
|
| 0 |
|
|
| 5) powyżej 4. kondygnacji mieszkalnej w części przeznaczonej dla gości |
|
|
| 0 | 0 |
15 | Dwustronne zasilanie energetyczne lub awaryjny agregat prądotwórczy w obiektach powyżej: |
|
|
|
|
|
| 1) 150 j.m. | 0 |
|
|
|
|
| 2) 200 j.m. |
| 0 |
|
|
|
| 3) 300 j.m. |
|
| 0 |
|
|
| III. Podstawowe elementy dotyczące funkcji, programu obsługowego i użytkowości obiektu |
|
|
|
|
|
16 | Hall recepcyjny o powierzchni minimum (w m2) | 30 | 25 | 20 | 15 | 10 |
17 | Zespół higieniczno-sanitarny przy zespole ogólnodostępnym, dostosowany do liczby miejsc gastronomicznych i w salach wielofunkcyjnych. Wyposażenie minimum: |
|
|
|
|
|
| 1) umywalki z blatem lub z półką | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2) lustro nad każdą umywalką z oświetleniem górnym lub bocznym | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 4) pojemnik niepalny na papier i odpady | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 5) dozownik do płynnego mydła | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 6) wieszaki ścienne | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 7) WC | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 8) pisuar w WC męskim | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| IV. Część mieszkalna |
|
|
|
|
|
18 | Powierzchnia mieszkalna pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, loggii itp.): | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1) pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 |
| 2) pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 |
| 3) pokój 3-osobowy |
|
| 16 | 15 | 14 |
| 4) pokój 4-osobowy |
|
|
| 18 | 16 |
| 5) pokój większy niż 4-osobowy - powierzchnia 4-osobowego plus dodatkowo na każdą następną osobę Dopuszcza się odstępstwa powierzchni pokoju nieprzekraczające 10%, jeżeli są zrekompensowane odpowiednio większą powierzchnią pozostałych części j.m. i funkcjonalnością umeblowania |
|
|
| 4 | 4 |
19 | Jednostka apartamentowa obejmująca co najmniej: salon o powierzchni minimum 25 m2, sypialnię z łazienką część wejściową z wydzielonym dodatkowo w.h.s., aneks barowy | 0 |
|
|
|
|
| 1. Wyposażenie jednostki mieszkalnej w meble i elementy uzupełniające |
|
|
|
|
|
20 | Zestaw wyposażenia meblowego - w kategorii *** - ***** wymagane są jednolite komplety mebli: |
|
|
|
|
|
| 1) łóżko jednoosobowe o wymiarach min. 90 x 200 cm | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2) łóżko dwuosobowe o wymiarach min. 140 x 200 cm | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 3) nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 4) szafa garderobiana lub zabudowana wnęka, minimum 5 wieszaków na osobę | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 5) biurko lub stół | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 6) bagażnik | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 7) krzesło lub inny mebel do siedzenia (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 8) stolik okolicznościowy | 0 | 0 |
|
|
|
| 9) fotele wypoczynkowe min. 2 lub kanapa | 0 | 0 |
|
|
|
| 10) lustro | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 11) wieszak ścienny na wierzchnią odzież | 0 | 0 | I 0 | 0 | 0 |
21 | Oświetlenie: |
|
|
|
|
|
1) lampka nocna przy każdym miejscu do spania umożliwiająca czytanie w pozycji leżącej | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
2) lampa do pracy przy stole lub biurku | 0 | 0 | 0 | 0 |
| |
3) oświetlenie ogólne | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
22 | Wyposażenie uzupełniające każdej j.m.: |
|
|
|
|
|
1) telefon | 0 | 0 |
|
|
| |
2) telewizor | 0 | 0 | 0 |
|
| |
3) możliwość odbioru programów radiowych | 0 | 0 | 0 | 0 |
| |
4) dywan lub wykładzina dywanowa | 0 | 0 | 0 |
|
| |
5) co najmniej dywanik przy łóżku |
|
|
| 0 | 0 | |
6) firany lub żaluzje lub rolety przepuszczające światło 2) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
7) zasłony lub rolety lub żaluzje okienne zaciemniające 2) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
8) elementy dekoracyjne | 0 | 0 | 0 | 0 |
| |
9) informacje dotyczące usług i bezpieczeństwa gości | 0 | 0 | 0 |
|
| |
10) popielniczka w pokojach dla palących | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
11) zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik | 0 | 0 | 0 |
|
| |
12) torba na bieliznę gościa zleconą do prania | 0 |
|
|
|
| |
13) kosz niepalny na śmieci w j.m. bez w.h.s. |
|
| 0 | 0 | 0 | |
| 2. Urządzenia i wyposażenie węzłów higieniczno-sanitarnych przy jednostkach mieszkalnych |
|
|
|
|
|
23 | Wyposażenie podstawowe: |
|
|
|
|
|
1) wanna z baterią) natryskiem lub kabina natryskowa | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
2) umywalka z blatem lub półką | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
3) WC | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
24 | Wyposażenie uzupełniające: |
|
|
|
|
|
1) osłona wanny lub natrysku | 0 | 0 | 0 | 0 |
| |
2) dywanik przy wannie (kabinie natryskowej) | 0 | 0 | 0 |
|
| |
3) mydelniczka, papiernica, haczyki, wieszaki na ręczniki, uchwyty przy wannie i natrysku | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
6) suszarka do włosów | 0 | 0 |
|
|
| |
7) waga osobowa | 0 |
|
|
|
| |
8) pojemnik na śmieci niepalny lub trudno palny | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
9) zestaw minimum dla jednej osoby: |
|
|
|
|
| |
a) mydełko toaletowe lub dozownik mydła | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
b) ręcznik | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
c) ręcznik kąpielowy | 0 | 0 | 0 |
|
| |
d) płaszcz kąpielowy | 0 |
|
|
|
| |
e) szklanka | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
f) torba higieniczna | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
25 | Procent pokoi z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym | 100 | 100 | 50 | 25 | 0 |
26 | Urządzenia higieniczno-sanitarne ogólne w części pobytowej - liczba miejsc noclegowych w pokojach bez w.h.s. na jedno urządzenie: |
|
|
|
|
|
1) umywalka z blatem lub półką |
|
| 5 | 5 | 5 | |
2) wanna z baterią i natryskiem lub kabina natryskowa |
|
| 10 | 10 | 15 | |
3) WC z umywalkami (minimum jeden osobny dla kobiet i jeden osobny dla mężczyzn) |
|
| 10 | 15 | 20 |
27 | Wyposażenie dodatkowe: |
|
|
|
|
|
1) lustro z oświetleniem górnym lub bocznym |
|
| 0 | 0 | 0 | |
2) dozownik płynnego mydła |
|
| 0 | 0 | 0 | |
3) suszarka do rąk lub ręczniki jednorazowego użytku |
|
| 0 | 0 | 0 | |
4) pojemnik na papier i odpady |
|
| 0 | 0 | 0 | |
5) wieszaki ścienne |
|
| 0 | 0 | 0 | |
| V. Oferta usług podstawowych i uzupełniających |
|
|
|
|
|
28 | Zapewnienie gościom gorących napojów przez całą dobę; dopuszcza się zamiennie sprzedaż z automatów i sprzedaż w recepcji | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
29 | Budzenie | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
30 | Usługa bagażowa | 0 | 0 | 0 |
|
|
31 | Przechowywanie bagażu, pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
32 | Wymiana walut lub kantor; w obiektach *** dopuszcza się kantor lub bankomat lub wypłatę z karty płatniczej w odległości do 50 m od obiektu | 0 | 0 | 0 |
|
|
33 | Akceptacja kart płatniczych | 0 | 0 | 0 |
|
|
34 | Dostarczanie prasy na życzenie gości | 0 | 0 |
|
|
|
35 | Udzielanie pierwszej pomocy w nagłych wypadkach -apteczka, personel przeszkolony w zakresie pomocy przedlekarskiej, przywołanie pomocy lekarskiej | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
36 | Podawanie posiłków do j.m.- room-service czynny przez: |
|
|
|
|
|
1) całą dobę | 0 | 0 |
|
|
| |
2) minimum 12 godzin |
|
| 0 |
|
| |
37 | Usługi gastronomiczne: |
|
|
|
|
|
1) podawanie przynajmniej dwóch posiłków dziennie (śniadań, obiadów, kolacji, obiadokolacji) w obiektach * - *** można ograniczyć do podawania śniadania i obiadokolacji o ustalonych porach, w jadalni | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
2) aperitif-bar, bar kawowy lub sala klubowa z podawaniem napojów na życzenie gości | 0 | 0 | 0 |
|
| |
3) podawanie śniadań do pokoju na życzenie gości | 0 | 0 | 0 |
|
| |
38 | Usługi rekreacyjne w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowo-turystycznych i rejonach niezurbanizowanych o dużych walorach przyrodniczych: |
|
|
|
|
|
1) przechowywanie sprzętu rekreacyjnego | 0 | 0 | 0 | 0 |
| |
2) zespół odnowy biologicznej (np. basen, sauna, siłownia, solarium, masaże - minimum dwa rodzaje usług) - w obiektach ***** wymagany także w pozostałych miejscowościach | 0 | 0 | 0 |
|
| |
39 | Możliwość oglądania telewizji w miejscu ogólnodostępnym |
|
|
| 0 | 0 |
40 | Pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny i odzieży gości | 0 |
|
|
|
|
41 | Pralka lub możliwość prania rzeczy gości |
| 0 | 0 | 0 | 0 |
42 | Zmiana pościeli i ręczników: |
|
|
|
|
|
1) codziennie lub na życzenie gości | 0 | 0 |
|
|
| |
2) co trzy dni lub częściej na życzenie gości |
|
| 0 | 0 | 0 | |
| VI. Kwalifikacje zawodowe personelu |
|
|
|
|
|
43 | Kierownik obiektu hotelarskiego: | 0 |
|
|
|
|
- trzy lata prowadzenia własnej firmy w zakresie usług hotelarskich albo zatrudnienia na stanowisku dyrektora w obiekcie hotelarskim 3) |
44 | Personel recepcyjny: |
|
|
|
|
|
1) - wykształcenie wyższe lub | 0 | 0 | 0 |
|
| |
- wykształcenie średnie hotelarskie, lub |
|
|
|
|
| |
- wykształcenie średnie i kurs specjalistyczny (minimum 60 godz.), lub |
|
|
|
|
| |
- dwa lata praktyki3) w obiekcie hotelarskim |
|
|
|
|
| |
2) znajomość co najmniej jednego języka obcego4) | 0 | 0 | 0 |
|
| |
| VII. Inne |
|
|
|
|
|
45 | Jednolity ubiór dla poszczególnych służb | 0 | 0 | 0 |
|
|
|
Objaśnienia znaków i skrótów:
* | kategoria jedna gwiazdka |
** | kategoria dwie gwiazdki |
*** | kategoria trzy gwiazdki |
**** | kategoria cztery gwiazdki |
***** | kategoria pięć gwiazdek |
0 - wymaganie obowiązuje | |
j.m. - jednostka mieszkalna | |
w.h.s. - węzeł higieniczno-sanitarny. |
1) Wentylacja mechaniczna powinna zapewniać wymianę powietrza zgodnie z Polską Normą oraz usuwanie zapachów w całym obiekcie.
2) Dopuszcza się elementy dwufunkcyjne,
3) Praktyka hotelarska:
a) w odniesieniu do przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie na własny rachunek - praktyka potwierdzona wpisem do ewidencji gospodarczej lub wpisem do rejestru przedsiębiorców działalności obejmującej usługi hotelarskie albo wpisem do ewidencji obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie,
b) w odniesieniu do osób świadczących pracę na podstawie stosunku pracy - praktyka potwierdzona zaświadczeniem wystawionym przez przedsiębiorcę spełniającego warunki, o których mowa w lit. a.
4) Potwierdzona dokumentami określonymi w art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych lub w rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 1 sierpnia 2000 r. w sprawie dokumentowania znajomości języka obcego przez przewodników turystycznych i pilotów wycieczek (Dz. U. Nr 70, poz. 824), lub oceną z języka obcego na świadectwie ukończenia szkoły średniej, lub oceną z egzaminu z języka obcego na studiach wyższych udokumentowaną wpisem do indeksu. Nie wymaga dokumentowania znajomość języka obcego przez osoby posiadające wykształcenie hotelarskie.
Załącznik nr 3
MINIMALNE WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA DLA INNYCH OBIEKTÓW, W KTÓRYCH ŚWIADCZONE SĄ USŁUGI HOTELARSKIE
Lp. | Wymagania |
1 | 2 |
| l. Dla wynajmowania miejsc na ustawienie namiotów i przyczep samochodowych |
1 | Teren obozowiska wyrównany, suchy, ukształtowany w sposób zapewniający odprowadzenie wód opadowych i uprzątnięty z przedmiotów mogących zagrażać bezpieczeństwu |
2 | Punkt poboru wody do picia1) i potrzeb gospodarczych |
3 | Miejsce wylewania nieczystości płynnych odpowiednio zabezpieczone i oznakowane |
4 | Pojemnik na śmieci i odpady stałe, regularnie opróżniany |
5 | Ustęp utrzymywany w czystości |
| II. Dla wynajmowania miejsc w namiotach, przyczepach mieszkalnych, domkach turystycznych i obiektach prowizorycznych |
6 | Stanowiska dla namiotów i przyczep mieszkalnych oraz dojścia do stanowisk utwardzone |
7 | Oświetlenie dojść do stanowisk i obiektów higieniczno-sanitamych |
8 | Półka lub stelaż na rzeczy osobiste |
9 | Oddzielne łóżka lub łóżka polowe dla każdego korzystającego z namiotu, w odległości nie mniejszej niż 30 cm pomiędzy łóżkami |
| III. Dla wynajmowania miejsc i świadczenia usług w budynkach stałych |
10 | Ogrzewanie - w całym obiekcie w miesiącach X-IV, temperatura minimum 18°C |
11 | Instalacja sanitarna: zimna woda przez całą dobę i dostęp do ciepłej wody 2) |
12 | Maksymalna liczba osób przypadających na jeden w.h.s. - 15 |
13 | Wyposażenie podstawowe w.h.s.: |
1) natrysk lub wanna | |
2) umywalka z blatem lub półką i wieszakiem na ręcznik | |
3) WC | |
4) lustro z górnym lub bocznym oświetleniem | |
5) uniwersalne gniazdko elektryczne z osłoną | |
6) pojemnik na śmieci (niepalny lub trudno palny) | |
7) dozownik do płynnego mydła i ręczniki papierowe | |
| IV. Ola wynajmowania miejsc noclegowych w pomieszczeniach wspólnych (salach) |
14 | Powierzchnia sal nie mniejsza niż 2,5 m2 - na jedną osobę (przy łóżkach piętrowych 1,5 m2) |
15 | Wyposażenie sal sypialnych: |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm | |
2) oddzielne zamykane szafki dla każdej osoby | |
3) stół | |
4) krzesła lub taborety (1 na osobę) lub ławy | |
5) wieszaki na odzież wierzchnią | |
6) lustro | |
7) oświetlenie ogólne | |
16 | Dostęp do w.h.s. jak w Ip. 12 i 13 |
| V. Dla wynajmowania samodzielnych pokoi |
17 | Powierzchnia mieszkalna w m2: |
1) pokój 1- i 2-osobowy - 6 m2 | |
2) pokój większy niż 2-osobowy - dodatkowo 2 m2 na każdą następną osobę3) |
18 | Zestaw wyposażenia meblowego: |
1) łóżka jednoosobowe o wymiarach minimum 80 x 190 cm lub łóżka dwuosobowe o wymiarach minimum 120 x 190 cm | |
2) nocny stolik lub półka przy każdym łóżku | |
3) stół lub stolik | |
4) krzesło lub taboret (1 na osobę, lecz nie mniej niż 2 na pokój), lub ława | |
5) wieszak na odzież oraz półka lub stelaż na rzeczy osobiste | |
19 | Pościel dla jednej osoby: |
1) kołdra lub dwa koce | |
2) poduszka | |
3) poszwa | |
4) poszewka na poduszkę | |
5) prześcieradło | |
20 | Oświetlenie - minimum jeden punkt świetlny o mocy 60 W |
21 | Zasłony okienne zaciemniające |
22 | Dostęp do w.h.s. jak w Ip. 12 i 13 |
23 | Kosz na śmieci niepalny lub trudno palny |
|
Objaśnienia odnośników i skrótów:
1) Dopuszcza się miejsca biwakowania przy szlakach wodnych bez punktu poboru wody do picia.
2) Minimum dwie godziny rano i dwie godziny wieczorem o ustalonych porach.
3) W pomieszczeniach o wysokości co najmniej 2,5 m dopuszcza się łóżka piętrowe - powierzchnia pokoju może zostać zmniejszona o 20%.
w. h. s. - węzeł higieniczno-sanitarny.
Załącznik nr 4
MINIMALNE WYMAGANIA W ZAKRESIE DOSTOSOWANIA OBIEKTÓW HOTELARSKICH DO POTRZEB OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH
1. Obiekty hotelarskie powinny spełniać wymagania w zakresie dostosowania do potrzeb osób niepełnosprawnych, w zakresie określonym dla budynków zamieszkania zbiorowego w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690), a do dnia jego wejścia w życie w zakresie określonym dla budynków zamieszkania zbiorowego w rozporządzeniu Ministra Gospodarki Przestrzennej i Budownictwa z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 1999 r. Nr 15, poz. 140 z późn. zm.), zwane dalej „warunkami technicznymi", a także następujące wymagania dodatkowe:
Lp. | Rodzaj wymagania |
1 | 2 |
1 | W obiektach powyżej 50 j.m. co najmniej jedna j.m. powinna być dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych w sposób określony w Ip. 7-9, a dla każdych kolejnych rozpoczętych 100 j.m. powyżej 100 j.m. co najmniej jedna |
2 | Ogólnodostępne elementy wyposażenia obiektu, takie jak urządzenia komunikacji wewnętrznej, przyciski i wyłączniki powinny być umieszczane na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku |
3 | Co najmniej jeden telefon ogólnodostępny przystosowany do korzystania przez osoby niepełnosprawne, umieszczony na wysokości 90-110 cm, umożliwiającej swobodne korzystanie osobom poruszającym się na wózku |
4 | Co najmniej jedno stanowisko recepcyjne powinno dysponować ladą o wysokości nieprzekraczającej 90 cm, z podjazdem o wysokości min. 67 cm lub powinno być wydzielone osobne stanowisko obsługi osób poruszających się na wózkach |
5 | W salach gastronomicznych i wielofunkcyjnych należy przystosować miejsca umożliwiające korzystanie z usług osobom na wózkach |
6 | Przyciski sterujące windami powinny być opisane w sposób czytelny dla niewidzących, a windy wyposażone w sygnalizację dźwiękową |
7 | J.m., o których mowa w Ip. 1, powinny zostać wyposażone w poręcze i uchwyty ułatwiające korzystanie z urządzeń higieniczno-sanitarnych |
8 | Wyłączniki światła, sygnalizacja przywoławcza, telefon i sterowanie telewizorem powinny być dostępne z łóżka |
9 | W j.m., o których mowa w Ip. 1, należy zapewnić umeblowanie umożliwiające korzystanie osobom poruszającym się na wózkach, w tym wysokość podjazdu min. 67 cm pod płytę stołu, biurka i umywalki |
2. Kempingi, niezależnie od wymagań dla budynków usytuowanych na ich terenie, powinny spełniać następujące wymagania dodatkowe:
Lp. | Rodzaj wymagania |
1 | 2 |
1 | Należy zapewnić co najmniej 2 stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych położone w najbliższej odległości od urządzeń ogólnodostępnych |
2 | Parking przy recepcji powinien posiadać stanowisko postojowe dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych |
3 | Stanowiska obozowania dla osób niepełnosprawnych powinny dysponować dojazdem dla samochodów |
4 | Ciągi komunikacyjne powinny zostać utwardzone, posiadać szerokość co najmniej 180 cm i umożliwiać dostęp ze stanowisk dla osób niepełnosprawnych do wszystkich urządzeń ogólnodostępnych |
5 | Co najmniej jeden ustęp powinien być dostępny dla osoby na wózku |
3. Nie wymagają dostosowywania do potrzeb osób niepełnosprawnych;
1) schroniska górskie pozbawione dojazdu drogą publiczną;
2) schroniska młodzieżowe i domy wycieczkowe mające mniej niż 150 miejsc noclegowych.
|
Objaśnienie:
j.m. - jednostki mieszkalne.