Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 98 poz. 888
Wersja archiwalna od 2003-08-15 do 2003-11-21
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 98 poz. 888
Wersja archiwalna od 2003-08-15 do 2003-11-21
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI

z dnia 27 czerwca 2002 r.

w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2003 r., Nr 134, poz. 1263)  

Na podstawie art. 24 ust. 3 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 129, poz. 1446 i Nr 154, poz. 1797) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego masła, które spełnia łącznie następujące kryteria:

1) zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 23 dni przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,

2) odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 1 [1] do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego odtłuszczonego mleka w proszku, które spełnia łącznie następujące kryteria:

1) zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 30 dni przed datą złożenia oferty sprzedaży przez oferenta albo 30 przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,

2) odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 2 [2] do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 czerwca 2002 r. (poz. 888)

Załącznik nr 1

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Lp.

Cechy jakościowe

Wymagania co do jakości

1

2

3

1

Surowiec

śmietanka pasteryzowana, nieukwaszona lub ukwaszona, otrzymana z surowego mleka krowiego zawierającego w 1 ml nie więcej niż 100 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400 000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową

2

Wygląd

bardzo dobry (jednostka równomiernie sucha) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)

3

Konsystencja

bardzo dobra (jednostka nadająca się dobrze do smarowania) lub dobra (lekko odbiegająca od bardzo dobrej)

4

Smak i zapach

bardzo dobry (czysty, przyjemny aromat) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego)

5

Dyspersja wody

co najmniej 4 punkty przyznane wg metody określonej w normie IDF 112A:19891)

6

Zawartość tłuszczu

nie mniej niż 82%

7

Zawartość wody

nie więcej niż 16%

8

Zawartość suchej masy beztłuszczowej

nie więcej niż 2%

9

Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych

nie więcej niż 1,2 mmol/100 g tłuszczu

10

Liczba nadtlenkowa

nie więcej niż 0,3 meq tlenu/1000 g tłuszczu

11

Tłuszcz niemleczny

niewykrywalny w analizie trójglicerydów

12

Znaczniki (w szczególności: sterole, wanilina, ester etylowy kwasu karotenowego, trójlicerydy kwasu enantowego)

niewykrywalne

13

Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs

nie więcej niż 600 Bq/kg

14

Obecność bakterii z grupy coli

nieobecne w 1 g

1) Norma Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF- IDF Standard 112A:1989. Butter, Determination of water dispersion value.

Załącznik nr 2

WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI

Lp.

Cechy jakościowe

Wymagania co do jakości

1

2

3

1

Surowiec

surowe mleko krowie zawierające w 1 ml nie więcej niż 100 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400 000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową

2

Wygląd

barwa biała lub lekko żółtawa, proszek bez zanieczyszczeń i cząstek barwnych

3

Smak i zapach

czysty

4

Zawartość wody

nie więcej niż 3,5%

5

Zawartość tłuszczu

nie więcej niż 1,00%

6

Zawartość białka

nie mniej niż 31,4% w suchej masie beztłuszczowej

7

Kwasowość miareczkowa (w mililitrach 0,1 normalnego NaOH)

nie więcej niż 19,5 ml

8

Współczynnik rozpuszczalności

nie więcej niż 0,5 ml (24°C)

9

Zawartość mleczanów w 100 g

nie więcej niż 150 mg

10

Test na fosfatazę

ujemny, nie więcej niż 4 μg fenolu/1 ml odtworzonego mleka

11

Cząstki przypalone

minimum dysk B, tj. nie więcej niż 15,0 mg

12

Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g

nie więcej niż 40 000

13

Obecność bakterii z grupy coli

nieobecne w 1 g

14

Obecność maślanki

niedopuszczalna

15

Obecność serwatki podpuszczkowej

niedopuszczalna

16

Obecność serwatki kwasowej

niedopuszczalna

17

Obecność antybiotyków

niedopuszczalna

18

Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs

nie więcej niż 370 Bq/kg

[1] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego (Dz.U. Nr 134, poz. 1263). Zmiana weszła w życie 15 sierpnia 2003 r.

[2] Załącznik nr 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego (Dz.U. Nr 134, poz. 1263). Zmiana weszła w życie 15 sierpnia 2003 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00