Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2003-08-15 do 2003-11-21
Wersja archiwalna od 2003-08-15 do 2003-11-21
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI
z dnia 27 czerwca 2002 r.
w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego.
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2003 r., Nr 134, poz. 1263)
Na podstawie art. 24 ust. 3 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 129, poz. 1446 i Nr 154, poz. 1797) zarządza się, co następuje:
§ 1.Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego masła, które spełnia łącznie następujące kryteria:
1) zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 23 dni przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2) odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 1 [1] do rozporządzenia.
§ 2.Agencja Rynku Rolnego dokonuje zakupu interwencyjnego odtłuszczonego mleka w proszku, które spełnia łącznie następujące kryteria:
1) zostało wyprodukowane nie wcześniej niż 30 dni przed datą złożenia oferty sprzedaży przez oferenta albo 30 przed dniem, w którym upływa termin składania ofert określony w ogłoszeniu o przetargu,
2) odpowiada wymaganiom co do jakości określonym w załączniku nr 2 [2] do rozporządzenia.
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 27 czerwca 2002 r. (poz. 888)
Załącznik nr 1
WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI MASŁA KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI
Lp. | Cechy jakościowe | Wymagania co do jakości |
1 | 2 | 3 |
1 | Surowiec | śmietanka pasteryzowana, nieukwaszona lub ukwaszona, otrzymana z surowego mleka krowiego zawierającego w 1 ml nie więcej niż 100 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400 000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową |
2 | Wygląd | bardzo dobry (jednostka równomiernie sucha) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego) |
3 | Konsystencja | bardzo dobra (jednostka nadająca się dobrze do smarowania) lub dobra (lekko odbiegająca od bardzo dobrej) |
4 | Smak i zapach | bardzo dobry (czysty, przyjemny aromat) lub dobry (lekko odbiegający od bardzo dobrego) |
5 | Dyspersja wody | co najmniej 4 punkty przyznane wg metody określonej w normie IDF 112A:19891) |
6 | Zawartość tłuszczu | nie mniej niż 82% |
7 | Zawartość wody | nie więcej niż 16% |
8 | Zawartość suchej masy beztłuszczowej | nie więcej niż 2% |
9 | Zawartość wolnych kwasów tłuszczowych | nie więcej niż 1,2 mmol/100 g tłuszczu |
10 | Liczba nadtlenkowa | nie więcej niż 0,3 meq tlenu/1000 g tłuszczu |
11 | Tłuszcz niemleczny | niewykrywalny w analizie trójglicerydów |
12 | Znaczniki (w szczególności: sterole, wanilina, ester etylowy kwasu karotenowego, trójlicerydy kwasu enantowego) | niewykrywalne |
13 | Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs | nie więcej niż 600 Bq/kg |
14 | Obecność bakterii z grupy coli | nieobecne w 1 g |
1) Norma Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej FIL/IDF- IDF Standard 112A:1989. Butter, Determination of water dispersion value.
Załącznik nr 2
WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI ODTŁUSZCZONEGO MLEKA W PROSZKU KUPOWANEGO W RAMACH INTERWENCJI
Lp. | Cechy jakościowe | Wymagania co do jakości |
1 | 2 | 3 |
1 | Surowiec | surowe mleko krowie zawierające w 1 ml nie więcej niż 100 000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i nie więcej niż 400 000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową |
2 | Wygląd | barwa biała lub lekko żółtawa, proszek bez zanieczyszczeń i cząstek barwnych |
3 | Smak i zapach | czysty |
4 | Zawartość wody | nie więcej niż 3,5% |
5 | Zawartość tłuszczu | nie więcej niż 1,00% |
6 | Zawartość białka | nie mniej niż 31,4% w suchej masie beztłuszczowej |
7 | Kwasowość miareczkowa (w mililitrach 0,1 normalnego NaOH) | nie więcej niż 19,5 ml |
8 | Współczynnik rozpuszczalności | nie więcej niż 0,5 ml (24°C) |
9 | Zawartość mleczanów w 100 g | nie więcej niż 150 mg |
10 | Test na fosfatazę | ujemny, nie więcej niż 4 μg fenolu/1 ml odtworzonego mleka |
11 | Cząstki przypalone | minimum dysk B, tj. nie więcej niż 15,0 mg |
12 | Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g | nie więcej niż 40 000 |
13 | Obecność bakterii z grupy coli | nieobecne w 1 g |
14 | Obecność maślanki | niedopuszczalna |
15 | Obecność serwatki podpuszczkowej | niedopuszczalna |
16 | Obecność serwatki kwasowej | niedopuszczalna |
17 | Obecność antybiotyków | niedopuszczalna |
18 | Poziom skażenia promieniotwórczego 134Cs i 137Cs | nie więcej niż 370 Bq/kg |
[1] Załącznik nr 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego (Dz.U. Nr 134, poz. 1263). Zmiana weszła w życie 15 sierpnia 2003 r.
[2] Załącznik nr 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2003 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wymagań co do jakości masła i odtłuszczonego mleka w proszku zakupywanych w ramach interwencji przez Agencję Rynku Rolnego (Dz.U. Nr 134, poz. 1263). Zmiana weszła w życie 15 sierpnia 2003 r.