Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2002-07-08 do 2002-12-31
Wersja archiwalna od 2002-07-08 do 2002-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 20 czerwca 2002 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Na podstawie art. 4 ust. 2 i 2a ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 2 kwietnia 2002 r. w sprawie ustanowienia obowiązku pobierania opłaty celnej dodatkowej od niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy (Dz. U. Nr 38, poz. 355) załącznik otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Gospodarki: w z. A. Szarawarski
Załącznik do rozporządzenia Ministra Gospodarki
z dnia 20 czerwca 2002 r. (poz. 859)
WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH, OBJĘTYCH OBOWIĄZKIEM POBIERANIA OPŁATY CELNEJ DODATKOWEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| - Świeże lub chłodzone: |
0203 11 | - - Tusze i półtusze: |
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| - - - Ze świń domowych |
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 19 | - - Pozostałe: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
| - - - - Pozostałe: |
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości |
| - Mrożone: |
0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych |
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki |
0203 29 | - - Pozostałe: |
| - - - Ze świń domowych: |
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki |
| - - - - Pozostałe: |
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe |
|
|
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" |
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
0207 12 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" |
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kawałki: |
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: |
| - - - Kawałki: |
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe |
| - Z indyków: |
0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" |
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane |
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kawałki: |
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 26 60 0 | - - - - - Podudzia i ich kawałki |
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe |
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: |
| - - - Kawałki: |
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości |
| - - - - Z kośćmi: |
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 27 60 0 | - - - - - Podudzia i ich kawałki |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe |
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe |
| - Z kaczek, gęsi i perliczek: |
0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
| - - - Kaczki: |
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" |
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane |
| - - - Gęsi: |
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane |
0207 32 90 0 | - - - Perliczki |
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
| - - - Kaczki: |
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" |
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane |
| - - - Gęsi: |
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" |
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane |
0207 33 90 0 | - - - Perliczki |
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone; |
| - - - Kawałki: |
| - - - - Bez kości: |
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi |
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - Z kośćmi: |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
0207 35 21 0 | - - - - - - Z kaczek |
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 25 0 | - - - - - Z perliczek |
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze |
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe |
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: |
| - - - Kawałki: |
| - - - - Bez kości: |
0207 36 11 0 | - - - - -Z gęsi |
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
| - - - - Z kośćmi: |
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek |
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek |
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami |
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
| - - - - - Nogi i ich kawałki |
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi |
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek |
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze |
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe |
| - - - Podroby: |
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe |
|
|
0408 | Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego: |
| - Żółtka jaj: |
0408 11 | - - Suszone: |
0408 11 80 0 | - - - Pozostałe |
| - Pozostałe: |
0408 91 | - - Suszone: |
0408 91 80 0 | - - - Pozostałe |
0408 99 | - - Pozostałe: |
0408 99 80 0 | - - - Pozostałe |
|
|
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: |
0603 10 | - Świeże: |
0603 10 10 | - - Róże: |
0603 10 10 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października |
0603 10 10 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja |
0603 10 50 | - - Chryzantemy: |
0603 10 50 1 | - - - Od 1 czerwca do 31 października |
0603 10 50 9 | - - - Od 1 listopada do 31 maja |
|
|
0702 00 00 | Pomidory, świeże lub chłodzone: |
0702 00 00 2 | - Od 1 do 30 kwietnia |
0702 00 00 3 | - Od 1 do 14 maja |
0702 00 00 5 | -Od 15 do 31 maja |
0702 00 00 7 | - Od 1 czerwca do 30 września |
0702 00 00 8 | - Od 1 do 31 października |
0702 00 00 9 | - Od 1 listopada do 31 grudnia |
|
|
0707 00 | Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: |
0707 00 05 | - Ogórki: |
0707 00 05 3 | - - Od 1 marca do 30 kwietnia |
0707 00 05 5 | - - Od 1 do 15 maja |
0707 00 05 6 | - - Od 16 maja do 30 września |
0707 00 05 7 | - - Od 1 do 31 października |
0707 00 05 8 | - - Od 1 do 10 listopada |
Kod PCN | Wyszczególnienie |
0707 00 05 9 | - - Od 11 listopada do 31 grudnia |
|
|
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenica (meslin): |
1001 90 | - Pozostałe: |
| - - - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
1001 90 9 1 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej |
|
|
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: |
| - Mąka pszenna: |
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza |
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna |
|
|
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenica: |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia |
|
|
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: |
2002 10 | - Pomidory, całe lub w kawałkach: |
2002 10 10 0 | - - Bez skórek |
2002 10 90 0 | - - Pozostałe |
2002 90 | - Pozostałe: |
| - - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12%: |
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| - - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie większej niż 30%: |
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg: |
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
| - - O zawartości suchej masy większej niż 30%: |
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg |
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 199 kg |
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg |
|
|
2106 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2106 90 | - Pozostałe: |
| - - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe: |
| - - - Pozostałe: |
2106 90 59 0 | - - - - Pozostałe |