Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2020-01-01 do 2020-10-01
Wersja archiwalna od 2020-01-01 do 2020-10-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH l ADMINISTRACJI
z dnia 7 czerwca 2002 r.
w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia.
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2019 r., poz. 2552) Pokaż wszystkie zmiany
Na podstawie art. 76 ust. 1 ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej (Dz. U. Nr 78, poz. 462, z 1991 r. Nr 94, poz. 422, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1993 r. Nr 12, poz. 52, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 124, poz. 583, z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 770, z 1999 r. Nr 110, poz. 1255, z 2001 r. Nr 45, poz. 498, Nr 106, poz. 1149 i Nr 110, poz. 1189 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Definicje] Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1) funkcjonariusz – funkcjonariusza Straży Granicznej,
2) jednostka – jednostkę organizacyjną Straży Granicznej,
3) okres zimowy – okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.
§ 2.[Wydawanie wyżywienia według normy dominującej] W przypadku gdy różnym grupom funkcjonariuszy przysługują odmienne normy wyżywienia, a warunki techniczno-organizacyjne nie pozwalają na przyrządzanie posiłków według kilku norm oddzielnie, funkcjonariusze otrzymują wyżywienie według jednej normy wyżywienia, która przysługuje największej grupie funkcjonariuszy uprawnionych do wyżywienia w danej jednostce, zwanej dalej „normą dominującą”.
§ 3.[Posiłki funkcjonariuszy nadzorujących gospodarkę żywnościową] 1. W jednostkach prowadzących punkty żywienia we własnym zakresie funkcjonariuszom nadzorującym gospodarkę żywnościową przysługują bezpłatne posiłki wydawane w godzinach ich służby w danej jednostce, według normy dominującej.
2. Do funkcjonariuszy, o których mowa w ust. 1, zalicza się: kierownika sekcji gospodarki mundurowej i żywnościowej, kierownika punktu żywienia, a w przypadku ich nieobecności lub braku takich etatów w strukturze jednostki – funkcjonariusza wyznaczonego do kierowania gospodarką żywnościową i punktem żywienia.
3. Lekarzom wykonującym obowiązki służbowe w ramach nadzoru służbowego nad żywieniem funkcjonariuszy służby kandydackiej przysługują bezpłatne posiłki w godzinach ich służby w danej jednostce, według 1/2 normy dominującej.
§ 4.[Posiłki funkcjonariuszy pełniących całodobowe służby] 1. Funkcjonariuszom pełniącym całodobową służbę w charakterze dowódców wart i ich pomocników, z wyłączeniem funkcjonariuszy pełniących te służby etatowo, przysługuje bezpłatne wyżywienie w naturze według norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom wchodzącym w skład warty.
2. Funkcjonariusze pełniący inne służby całodobowe, z wyłączeniem funkcjonariuszy pełniących te służby etatowo, uprawnieni są do bezpłatnego wyżywienia w naturze według normy dominującej.
§ 6.[Normy wyżywienia] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia:
1) zasadnicze:
a) szkolną, zwaną dalej „normą SZ”,
b) lotniczą, zwaną dalej „normą LOT”,
2) dodatkowe:
a) uzupełniającą, zwaną dalej „normą DU”,
b) napojów.
2. Ilość oraz rodzaj produktów żywnościowych, wchodzących w skład podstawowych grup tych produktów dla norm SZ, LOT i DU, określa załącznik do rozporządzenia.
3. Wartość produktów żywnościowych, wchodzących w skład normy wyżywienia, jest wartością pieniężną tej normy.
§ 7.[Norma SZ] 1. Norma SZ przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom:
1) w dniach przebywania funkcjonariuszy – na podstawie decyzji kierownika jednostki – na terenie działania jednostki, połączonego z zakwaterowaniem lub zakazem opuszczania miejsca Służby, trwającego ponad 12 godzin, oraz w dniach składania egzaminów do szkół policyjnych, wojskowych i ośrodków szkolenia Straży Granicznej poza miejscem zamieszkania,
2) w służbie kandydackiej,
3) będącym słuchaczami ośrodków szkolenia lub uczestnikami kursów w jednostkach – w czasie pobytu połączonego z zakwaterowaniem w ośrodkach szkolenia i jednostkach organizujących kursy oraz na praktykach – poza miejscem stałego pełnienia służby, w dniach wykonywania obowiązków służbowych, a w miejscu pełnienia służby wtedy, gdy na czas szkolenia i praktyk są zakwaterowani na terenie jednostki,
4) biorącym udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,
5) uczestniczącym w całodniowych szkoleniach i naradach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki podległe lub nadzorowane przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych,
6) biorącym udział w działaniach granicznych oraz akcjach przywracania porządku publicznego poza miejscem stałego pełnienia służby, trwających od 8 do 12 godzin – w połowie tej normy, a ponad 12 godzin – w całości normy,
7) biorącym udział w akcjach zapobiegania klęskom żywiołowym oraz działaniach porządkowych podczas akcji ratowniczych przy likwidacji skutków klęsk żywiołowych i katastrof, trwających od 8 do 12 godzin – w połowie tej normy, a ponad 12 godzin – w całości normy,
8) skierowanym służbowo na jednostki pływające Straży Granicznej, na czas powyżej 8 godzin,
9) wchodzącym w skład etatowych załóg jednostek pływających Straży Granicznej – w dniach pełnienia służby,
10) biorącym udział w zawodach sportowych, spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
11) fizycznie zabezpieczającym przeprowadzenie czynności operacyjno-rozpoznawczych i dochodzeniowo-śledczych – podczas obozów i zgrupowań specjalistycznych,
12) skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby w warunkach, w których przysługuje dieta.
2. W jednostkach prowadzących żywienie w naturze dla skoszarowanych funkcjonariuszy można organizować uroczyste posiłki, według normy SZ.
3. Norma SZ, w formie uroczystego posiłku, przysługuje funkcjonariuszom:
1) będącym na zaopatrzeniu żywnościowym jednostki organizującej ten posiłek, w szczególności zaś funkcjonariuszom, którzy ukończyli trwające co najmniej 4 miesiące szkolenia lub kursy w ośrodkach szkolenia lub jednostkach,
2) innym funkcjonariuszom zaproszonym na ten posiłek.
4. Funkcjonariusze korzystający z uroczystego posiłku nie tracą uprawnień do norm wyżywienia przysługujących im z innego tytułu.
5. Norma SZ przysługuje bezpłatnie, w formie suchego prowiantu, funkcjonariuszom:
1) w służbie kandydackiej:
a) w czasie podróży służbowych, w czasie konwoju oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe,
b) pełniącym służbę w małych grupach i wykonującym prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowych posiłków jest niemożliwe,
2) w służbie przygotowawczej i stałej biorącym udział w działaniach i akcjach, o których mowa w ust. 1 pkt 6 i 7.
§ 8.[Norma LOT] 1. Norma LOT przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom:
1) wykonującym loty i pełniącym służbę w składzie personelu latającego na etatowych stanowiskach:
a) pilotów, nawigatorów i mechaników pokładowych, posiadającym ważną legitymację,
b) innych niż wymienione w lit. a), posiadającym zaświadczenie o odbyciu przeszkolenia i aktualne badania komisji lotniczo-lekarskiej,
2) etatowo wykonującym czynności instruktorów spadochronowych, zgodnie z programem szkolenia.
2. Norma LOT nie przysługuje funkcjonariuszom, o których mowa w ust. 1, w przypadku zawieszenia w lotach lub w pełnieniu funkcji instruktorskich.
3. (uchylony).
§ 9.[100% normy DU] Norma DU (100%) przysługuje bezpłatnie w naturze:
1) funkcjonariuszom wchodzącym w skład personelu technicznego, pełniącym służbę przy bezpośredniej obsłudze statków powietrznych Straży Granicznej i pracującym przy sprzęcie lotniczym oraz wyznaczonym do bezpośredniej obsługi lotów i pełnienia dyżurów na lotnisku, w czasie tych dyżurów,
2) (uchylony),
3) jako dodatek do normy SZ:
a) funkcjonariuszom uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki organizacyjne podległe lub nadzorowane przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych, a także przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
b) płetwonurkom w dniach wykonywania obowiązków służbowych pod wodą,
c) funkcjonariuszom fizycznie zabezpieczającym przeprowadzenie czynności operacyjno-rozpoznawczych i dochodzeniowo-śledczych, podczas obozów i zgrupowań połączonych z dużym wysiłkiem fizycznym.
§ 10.[70% normy DU] 70% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:
1) funkcjonariuszom pododdziałów odwodowych biorącym bezpośredni udział w trwających ponad 8 godzin działaniach granicznych mających na celu zapewnienie porządku w zasięgu terytorialnym przejścia granicznego lub w strefie nadgranicznej,
2) funkcjonariuszom zaokrętowanym na jednostkach pływających Straży Granicznej:
a) w czasie pobytu na wodach śródlądowych oraz na polskich obszarach morskich, z wyłączeniem wód portów,
b) (uchylona),
c) w dniach pełnienia dyżurów w porcie.
§ 11.[50% normy DU] 1. 50% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom biorącym udział w akcjach przywracania porządku publicznego w miejscu stałego zamieszkania, w warunkach szczególnych, powodujących konieczność pełnienia przez okres powyżej 10 godzin służby połączonej ze znacznym wysiłkiem fizycznym.
2. Norma, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom, którzy korzystają w tym czasie z bezpłatnego wyżywienia według normy SZ lub LOT.
§ 12.[45% normy DU] 1. 45% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:
1) słuchaczom Ośrodka Szkoleń Specjalistycznych Straży Granicznej w Lubaniu - w dniach zajęć terenowych wymagających zwiększonego wysiłku fizycznego w związku z praktycznym szkoleniem psów patrolowo-obronnych i tropiących,
2) funkcjonariuszom, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 5–7,
3) funkcjonariuszom w służbie kandydackiej, biorącym udział w działaniach i akcjach, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 6 i 7.
2. [1] 171% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom pełniącym w okresie zimowym służbę na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariuszy korzystających w tym czasie z całodziennego bezpłatnego wyżywienia w naturze lub normy DU, o której mowa w § 9–11.
§ 13.[Dodatkowa norma wyżywienia w postaci napojów] 1. Dodatkowa norma wyżywienia w postaci napojów przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom pełniącym służbę:
1) w warunkach mikroklimatu gorącego, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,
3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu dnia służby efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
2. Funkcjonariusze, o których mowa w ust. 1, otrzymują napoje w ramach przysługującej im dodatkowej normy wyżywienia w ilości zaspokajającej ich potrzeby, w temperaturze odpowiedniej do warunków pełnienia służby, a w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wzbogacone o sole mineralne i witaminy.
§ 14.[Zbieg uprawnień] 1. Funkcjonariusze, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu, według najkorzystniejszej dla siebie, zasadniczej normy wyżywienia wraz z przysługującymi normami dodatkowymi.
2. Funkcjonariuszom pobierającym diety z tytułu podróży służbowej wyżywienie bezpłatne nie przysługuje.
§ 15.[Stosowanie przepisów rozporządzenia] Przepisy rozporządzenia stosuje się od dnia 16 czerwca 2002 r.
§ 16.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
z dnia 7 czerwca 2002 r. (poz. 783)
ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH (W PODSTAWOWYCH GRUPACH TYCH PRODUKTÓW) DLA NORM WYŻYWIENIA: SZ, LOT l DU
Lp. | Nazwa grupy produktów żywnościowych | Normy wyżywienia dziennie, | ||
SZ | LOT | DU | ||
1 | Strączkowe | 27 | 28 | – |
2 | Zbożowe | 73 | 62 | – |
3 | Pieczywo | 670 | 600 | 100 |
4 | Mięso i przetwory przeliczone na mięso | 292 | 400 | 85 |
5 | Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec | 19 | 19 | – |
6 | Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej | 10 | 10 | – |
7 | Mleko i przetwory przeliczone na mleko | 790 | 975 | 400 |
8 | Masło i śmietana przeliczone na masło | 46 | 64 | 20 |
9 | Jaja (g/szt.) | 25/0,5 | 50/1 | 25/0,5 |
10 | Ryby i przetwory w przeliczeniu na filety ryb morskich | 58 | 90 | – |
11 | Ziemniaki | 700 | 600 | – |
12 | Warzywa i owoce bogate w witaminę C | 132 | 160 | 100 |
13 | Warzywa i owoce bogate w karoten | 160 | 160 | 100 |
14 | Inne warzywa i owoce | 365 | 560 | 400 |
15 | Cukry i słodycze przeliczone na cukier | 73 | 84 | 20 |
[1] § 12 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 24 grudnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia (Dz.U. poz. 2552). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2020 r.