Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 86 poz. 783
Wersja archiwalna od 2020-01-01 do 2020-10-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 86 poz. 783
Wersja archiwalna od 2020-01-01 do 2020-10-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone w związku z art. 2 pkt 20 ustawy z dnia 14 sierpnia 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach dotyczących wsparcia służb mundurowych nadzorowanych przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych, o zmianie ustawy o Służbie Więziennej oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 1610) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i więcej …

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH l ADMINISTRACJI

z dnia 7 czerwca 2002 r.

w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia.

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2019 r., poz. 2552)   Pokaż wszystkie zmiany

Na podstawie art. 76 ust. 1 ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej (Dz. U. Nr 78, poz. 462, z 1991 r. Nr 94, poz. 422, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1993 r. Nr 12, poz. 52, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 124, poz. 583, z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 770, z 1999 r. Nr 110, poz. 1255, z 2001 r. Nr 45, poz. 498, Nr 106, poz. 1149 i Nr 110, poz. 1189 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Definicje] Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

1) funkcjonariusz – funkcjonariusza Straży Granicznej,

2) jednostka – jednostkę organizacyjną Straży Granicznej,

3) okres zimowy – okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Wydawanie wyżywienia według normy dominującej] W przypadku gdy różnym grupom funkcjonariuszy przysługują odmienne normy wyżywienia, a warunki techniczno-organizacyjne nie pozwalają na przyrządzanie posiłków według kilku norm oddzielnie, funkcjonariusze otrzymują wyżywienie według jednej normy wyżywienia, która przysługuje największej grupie funkcjonariuszy uprawnionych do wyżywienia w danej jednostce, zwanej dalej „normą dominującą”.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Posiłki funkcjonariuszy nadzorujących gospodarkę żywnościową] 1. W jednostkach prowadzących punkty żywienia we własnym zakresie funkcjonariuszom nadzorującym gospodarkę żywnościową przysługują bezpłatne posiłki wydawane w godzinach ich służby w danej jednostce, według normy dominującej.

2. Do funkcjonariuszy, o których mowa w ust. 1, zalicza się: kierownika sekcji gospodarki mundurowej i żywnościowej, kierownika punktu żywienia, a w przypadku ich nieobecności lub braku takich etatów w strukturze jednostki – funkcjonariusza wyznaczonego do kierowania gospodarką żywnościową i punktem żywienia.

3. Lekarzom wykonującym obowiązki służbowe w ramach nadzoru służbowego nad żywieniem funkcjonariuszy służby kandydackiej przysługują bezpłatne posiłki w godzinach ich służby w danej jednostce, według 1/2 normy dominującej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Posiłki funkcjonariuszy pełniących całodobowe służby] 1. Funkcjonariuszom pełniącym całodobową służbę w charakterze dowódców wart i ich pomocników, z wyłączeniem funkcjonariuszy pełniących te służby etatowo, przysługuje bezpłatne wyżywienie w naturze według norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom wchodzącym w skład warty.

2. Funkcjonariusze pełniący inne służby całodobowe, z wyłączeniem funkcjonariuszy pełniących te służby etatowo, uprawnieni są do bezpłatnego wyżywienia w naturze według normy dominującej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.(uchylony).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Normy wyżywienia] 1. Ustala się następujące normy wyżywienia:

1) zasadnicze:

a) szkolną, zwaną dalej „normą SZ”,

b) lotniczą, zwaną dalej „normą LOT”,

2) dodatkowe:

a) uzupełniającą, zwaną dalej „normą DU”,

b) napojów.

2. Ilość oraz rodzaj produktów żywnościowych, wchodzących w skład podstawowych grup tych produktów dla norm SZ, LOT i DU, określa załącznik do rozporządzenia.

3. Wartość produktów żywnościowych, wchodzących w skład normy wyżywienia, jest wartością pieniężną tej normy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Norma SZ] 1. Norma SZ przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom:

1) w dniach przebywania funkcjonariuszy – na podstawie decyzji kierownika jednostki – na terenie działania jednostki, połączonego z zakwaterowaniem lub zakazem opuszczania miejsca Służby, trwającego ponad 12 godzin, oraz w dniach składania egzaminów do szkół policyjnych, wojskowych i ośrodków szkolenia Straży Granicznej poza miejscem zamieszkania,

2) w służbie kandydackiej,

3) będącym słuchaczami ośrodków szkolenia lub uczestnikami kursów w jednostkach – w czasie pobytu połączonego z zakwaterowaniem w ośrodkach szkolenia i jednostkach organizujących kursy oraz na praktykach – poza miejscem stałego pełnienia służby, w dniach wykonywania obowiązków służbowych, a w miejscu pełnienia służby wtedy, gdy na czas szkolenia i praktyk są zakwaterowani na terenie jednostki,

4) biorącym udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,

5) uczestniczącym w całodniowych szkoleniach i naradach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki podległe lub nadzorowane przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych,

6) biorącym udział w działaniach granicznych oraz akcjach przywracania porządku publicznego poza miejscem stałego pełnienia służby, trwających od 8 do 12 godzin – w połowie tej normy, a ponad 12 godzin – w całości normy,

7) biorącym udział w akcjach zapobiegania klęskom żywiołowym oraz działaniach porządkowych podczas akcji ratowniczych przy likwidacji skutków klęsk żywiołowych i katastrof, trwających od 8 do 12 godzin – w połowie tej normy, a ponad 12 godzin – w całości normy,

8) skierowanym służbowo na jednostki pływające Straży Granicznej, na czas powyżej 8 godzin,

9) wchodzącym w skład etatowych załóg jednostek pływających Straży Granicznej – w dniach pełnienia służby,

10) biorącym udział w zawodach sportowych, spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,

11) fizycznie zabezpieczającym przeprowadzenie czynności operacyjno-rozpoznawczych i dochodzeniowo-śledczych – podczas obozów i zgrupowań specjalistycznych,

12) skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby w warunkach, w których przysługuje dieta.

2. W jednostkach prowadzących żywienie w naturze dla skoszarowanych funkcjonariuszy można organizować uroczyste posiłki, według normy SZ.

3. Norma SZ, w formie uroczystego posiłku, przysługuje funkcjonariuszom:

1) będącym na zaopatrzeniu żywnościowym jednostki organizującej ten posiłek, w szczególności zaś funkcjonariuszom, którzy ukończyli trwające co najmniej 4 miesiące szkolenia lub kursy w ośrodkach szkolenia lub jednostkach,

2) innym funkcjonariuszom zaproszonym na ten posiłek.

4. Funkcjonariusze korzystający z uroczystego posiłku nie tracą uprawnień do norm wyżywienia przysługujących im z innego tytułu.

5. Norma SZ przysługuje bezpłatnie, w formie suchego prowiantu, funkcjonariuszom:

1) w służbie kandydackiej:

a) w czasie podróży służbowych, w czasie konwoju oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe,

b) pełniącym służbę w małych grupach i wykonującym prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowych posiłków jest niemożliwe,

2) w służbie przygotowawczej i stałej biorącym udział w działaniach i akcjach, o których mowa w ust. 1 pkt 6 i 7.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Norma LOT] 1. Norma LOT przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom:

1) wykonującym loty i pełniącym służbę w składzie personelu latającego na etatowych stanowiskach:

a) pilotów, nawigatorów i mechaników pokładowych, posiadającym ważną legitymację,

b) innych niż wymienione w lit. a), posiadającym zaświadczenie o odbyciu przeszkolenia i aktualne badania komisji lotniczo-lekarskiej,

2) etatowo wykonującym czynności instruktorów spadochronowych, zgodnie z programem szkolenia.

2. Norma LOT nie przysługuje funkcjonariuszom, o których mowa w ust. 1, w przypadku zawieszenia w lotach lub w pełnieniu funkcji instruktorskich.

3. (uchylony).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.[100% normy DU] Norma DU (100%) przysługuje bezpłatnie w naturze:

1) funkcjonariuszom wchodzącym w skład personelu technicznego, pełniącym służbę przy bezpośredniej obsłudze statków powietrznych Straży Granicznej i pracującym przy sprzęcie lotniczym oraz wyznaczonym do bezpośredniej obsługi lotów i pełnienia dyżurów na lotnisku, w czasie tych dyżurów,

2) (uchylony),

3) jako dodatek do normy SZ:

a) funkcjonariuszom uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki organizacyjne podległe lub nadzorowane przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych, a także przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,

b) płetwonurkom w dniach wykonywania obowiązków służbowych pod wodą,

c) funkcjonariuszom fizycznie zabezpieczającym przeprowadzenie czynności operacyjno-rozpoznawczych i dochodzeniowo-śledczych, podczas obozów i zgrupowań połączonych z dużym wysiłkiem fizycznym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.[70% normy DU] 70% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:

1) funkcjonariuszom pododdziałów odwodowych biorącym bezpośredni udział w trwających ponad 8 godzin działaniach granicznych mających na celu zapewnienie porządku w zasięgu terytorialnym przejścia granicznego lub w strefie nadgranicznej,

2) funkcjonariuszom zaokrętowanym na jednostkach pływających Straży Granicznej:

a) w czasie pobytu na wodach śródlądowych oraz na polskich obszarach morskich, z wyłączeniem wód portów,

b) (uchylona),

c) w dniach pełnienia dyżurów w porcie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.[50% normy DU] 1. 50% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom biorącym udział w akcjach przywracania porządku publicznego w miejscu stałego zamieszkania, w warunkach szczególnych, powodujących konieczność pełnienia przez okres powyżej 10 godzin służby połączonej ze znacznym wysiłkiem fizycznym.

2. Norma, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom, którzy korzystają w tym czasie z bezpłatnego wyżywienia według normy SZ lub LOT.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.[45% normy DU] 1. 45% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:

1) słuchaczom Ośrodka Szkoleń Specjalistycznych Straży Granicznej w Lubaniu - w dniach zajęć terenowych wymagających zwiększonego wysiłku fizycznego w związku z praktycznym szkoleniem psów patrolowo-obronnych i tropiących,

2) funkcjonariuszom, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 5–7,

3) funkcjonariuszom w służbie kandydackiej, biorącym udział w działaniach i akcjach, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 6 i 7.

2. [1] 171% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom pełniącym w okresie zimowym służbę na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariuszy korzystających w tym czasie z całodziennego bezpłatnego wyżywienia w naturze lub normy DU, o której mowa w § 9–11.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.[Dodatkowa norma wyżywienia w postaci napojów] 1. Dodatkowa norma wyżywienia w postaci napojów przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom pełniącym służbę:

1) w warunkach mikroklimatu gorącego, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,

2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000,

3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,

4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu dnia służby efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,

5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.

2. Funkcjonariusze, o których mowa w ust. 1, otrzymują napoje w ramach przysługującej im dodatkowej normy wyżywienia w ilości zaspokajającej ich potrzeby, w temperaturze odpowiedniej do warunków pełnienia służby, a w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wzbogacone o sole mineralne i witaminy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.[Zbieg uprawnień] 1. Funkcjonariusze, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu, według najkorzystniejszej dla siebie, zasadniczej normy wyżywienia wraz z przysługującymi normami dodatkowymi.

2. Funkcjonariuszom pobierającym diety z tytułu podróży służbowej wyżywienie bezpłatne nie przysługuje.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 15.[Stosowanie przepisów rozporządzenia] Przepisy rozporządzenia stosuje się od dnia 16 czerwca 2002 r.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 16.[Wejście w życie] Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji
z dnia 7 czerwca 2002 r. (poz. 783)

ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH (W PODSTAWOWYCH GRUPACH TYCH PRODUKTÓW) DLA NORM WYŻYWIENIA: SZ, LOT l DU

Lp.

Nazwa grupy produktów żywnościowych

Normy wyżywienia dziennie,
w gramach / osobę

SZ

LOT

DU

1

Strączkowe

27

28

2

Zbożowe

73

62

3

Pieczywo

670

600

100

4

Mięso i przetwory przeliczone na mięso

292

400

85

5

Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec

19

19

6

Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej

10

10

7

Mleko i przetwory przeliczone na mleko

790

975

400

8

Masło i śmietana przeliczone na masło

46

64

20

9

Jaja (g/szt.)

25/0,5

50/1

25/0,5

10

Ryby i przetwory w przeliczeniu na filety ryb morskich

58

90

11

Ziemniaki

700

600

12

Warzywa i owoce bogate w witaminę C

132

160

100

13

Warzywa i owoce bogate w karoten

160

160

100

14

Inne warzywa i owoce

365

560

400

15

Cukry i słodycze przeliczone na cukier

73

84

20

[1] § 12 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 24 grudnia 2019 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia (Dz.U. poz. 2552). Zmiana weszła w życie 1 stycznia 2020 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00