Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 86 poz. 781
Wersja archiwalna od 2002-06-26 do 2004-09-18
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 86 poz. 781
Wersja archiwalna od 2002-06-26 do 2004-09-18
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI

z dnia 19 czerwca 2002 r.

w sprawie szczegółowego zakresu zbieranych danych rynkowych.

Na podstawie art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz. U. Nr 42, poz. 471) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa:

1) szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych,

2) sposób wyłaniania przedsiębiorców obowiązanych do przekazywania danych rynkowych,

3) formy i terminy przekazywania danych rynkowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.1. Szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych obejmuje dane w zakresie:

1) poziomu ceny:

a) skupu,

b) sprzedaży,

c) giełdowej,

d) targowiskowej,

e) hurtowej,

f) producenta,

g) importera,

2) wielkości obrotu.

2. Dane rynkowe, o których mowa w ust. 1, dotyczą rynku:

1) wołowiny i cielęciny, wieprzowiny oraz zbóż - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a) -d) oraz w pkt 2,

2) drobiu, roślin oleistych - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a)-c) oraz w pkt 2,

3) jaj spożywczych - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a) i b) oraz w pkt 2,

4) baraniny - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a) oraz w pkt 2,

5) cukru - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b) oraz w pkt 2,

6) mleka - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b) i c) oraz w pkt 2,

7) owoców i warzyw - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d)-f) oraz w pkt 2.

8) kwiatów - w zakresie, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. f) i g) oraz w pkt 2.

3. Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków, o których mowa w ust. 2, oraz szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych dla tych artykułów są określone w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Cena skupu, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. a), stanowi średnią cenę netto otrzymywaną przez dostawcę w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za tonę:

1) bydła rzeźnego, o masie powyżej 300 kg, dostarczonego do rzeźni i ubitego, którego tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej, określonych w przepisach o obowiązku stosowania Polskich Norm, zwanych dalej „systemem EUROP” - liczona dla tusz schłodzonych w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny,

2) świń rzeźnych, o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, dostarczonych do rzeźni i ubitych, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej systemu EUROP, z podaniem procentu mięsności - liczona dla tusz schłodzonych w odniesieniu do rynku wieprzowiny,

3) poszczególnych gatunków zbóż - w odniesieniu do rynku zbóż,

4) drobiu rzeźnego - w odniesieniu do rynku drobiu,

5) nasion roślin oleistych - w odniesieniu do rynku roślin oleistych,

6) jaj spożywczych skupionych przez zakład przetwórstwa jaj - w odniesieniu do rynku jaj spożywczych,

7) owiec:

a) żywych,

b) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych oraz rozliczanych według masy poubojowej tuszy, w podziale na kategorie wagowe określone w przepisach szczególnych,

c) rzeźnych dostarczonych do rzeźni i ubitych, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej systemu EUROP - w odniesieniu do rynku baraniny.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Cena sprzedaży, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. b), stanowi średnią cenę netto otrzymywaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych:

1) wyrażoną w zł za tonę:

a) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na rynek wewnętrzny lub eksport - w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny,

b) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego i przetworów mięsnych, z uwzględnieniem kierunku sprzedaży na rynek wewnętrzny lub eksport - w odniesieniu do rynku wieprzowiny,

c) produktów drobiarskich - w odniesieniu do rynku drobiu,

d) olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych - w odniesieniu do rynku roślin oleistych,

2) wyrażoną w zł za kg:

a) produktów przemiału ziarna zbóż - w odniesieniu do rynku zbóż,

b) produktów mleczarskich - w odniesieniu do rynku mleka,

c) cukru i izoglukozy w podziale na kwoty określone w przepisach o regulacji rynku cukru - w odniesieniu do rynku cukru,

3) wyrażoną w zł za 100 sztuk jaj spożywczych według klas jakości handlowej określonej w przepisach szczególnych - w odniesieniu do rynku jaj spożywczych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Cena giełdowa, o której mowa w § 2 ust. t pkt 1 lit. c), stanowi średnią ważoną cenę netto, otrzymywaną podczas transakcji sprzedaży w danym dniu na krajowych giełdach towarowych w okresie zbierania danych rynkowych, uwzględniającą parametry jakościowe, bazę ceny, liczbę transakcji oraz pochodzenie i przeznaczenie towaru, wyrażoną w zł za tonę:

1) półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego - w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny,

2) półtusz wieprzowych, mięsa wieprzowego oraz tłuszczów wieprzowych - w odniesieniu do rynku wieprzowiny,

3) zbóż i produktów przemiału ziarna zbóż - w odniesieniu do rynku zbóż,

4) produktów mleczarskich - w odniesieniu do rynku mleka,

5) mięsa drobiowego - w odniesieniu do rynku drobiu,

6) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskiwanych z nasion roślin oleistych - w odniesieniu do rynku roślin oleistych,

7) cukru - w odniesieniu do rynku cukru.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Cena targowiskowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. d), stanowi średnią cenę otrzymywaną w wyniku sprzedaży na targowiskach w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:

1) kg lub sztukę bydła żywego - w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny,

2) sztukę prosiąt - w odniesieniu do rynku wieprzowiny,

3) kg warzyw - w odniesieniu do rynku owoców i warzyw,

4) tonę poszczególnych gatunków zbóż - w odniesieniu do rynku zbóż.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Cena hurtowa, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. e), stanowi średnią ważoną cenę netto, wyrażoną w zł za kg, sztukę lub pęczek, otrzymaną przez sprzedawcę za owoce lub warzywa klasy jakości l określonej w przepisach szczególnych, w miejscach obrotu ilościami hurtowymi, notowaną oddzielnie dla produktów pochodzenia krajowego i oddzielnie dla produktów z importu, w okresie zbierania danych rynkowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.Cena producenta, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. f), stanowi średnią cenę netto otrzymywaną przez producenta w okresie zbierania danych rynkowych, wyrażoną w zł za:

1) kg lub sztukę owoców lub warzyw klasy jakości l określonej w przepisach szczególnych, z wyjątkiem owoców i warzyw przeznaczonych do przetwórstwa - w odniesieniu do rynku owoców i warzyw,

2) 100 sztuk kwiatów świeżych ciętych - w odniesieniu do rynku kwiatów.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.Cena importera, o której mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. g), stanowi średnią cenę netto kwiatów świeżych ciętych wyrażoną w zł za 100 sztuk otrzymywaną przez importera w okresie zbierania danych rynkowych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.Wielkość obrotu, o którym mowa w § 1 ust. 1 pkt 2, stanowi:

1) w odniesieniu do rynku wołowiny i cielęciny:

a) ilość sztuk ubitego bydła rzeźnego oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitego bydła rzeźnego - w przypadku ustalania ceny skupu,

b) ilość ton sprzedanych półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ilość ton półtusz, ćwierci wołowych oraz mięsa wołowego, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególne dni - w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży bydła żywego - w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

2) w odniesieniu do rynku wieprzowiny:

a) ilość sztuk ubitych świń rzeźnych oraz ilość ton masy poubojowej ciepłej ubitych świń rzeźnych - w przypadku ustalania ceny skupu,

b) ilość ton sprzedanych półtusz, mięsa wieprzowego oraz przetworów mięsnych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) ilość ton półtusz, mięsa wieprzowego oraz tłuszczów wieprzowych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególne dni - w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) ilość sztuk w podaży oraz procent sprzedaży prosiąt - w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

3) w odniesieniu do rynku owoców i warzyw - masa lub ilość sprzedanych owoców i warzyw poszczególnych gatunków i odmian wyrażona w kilogramach lub sztukach,

4) w odniesieniu do rynku zbóż - ilość ton:

a) poszczególnych gatunków zbóż zakupionych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny skupu,

b) produktów przemiału ziarna zbóż sprzedanych przez przedsiębiorcę - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) poszczególnych gatunków zbóż oraz produktów przemiału ziarna zbóż będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególne dni - w przypadku ustalania ceny giełdowej,

d) w podaży oraz procent sprzedaży poszczególnych gatunków zbóż - w przypadku ustalania ceny targowiskowej,

5) w odniesieniu do rynku mleka - masa sprzedanych produktów mleczarskich wyrażona w kilogra-mach - w przypadku ustalania ceny sprzedaży i giełdowej,

6) w odniesieniu do rynku drobiu - ilość ton:

a) zakupionego drobiu rzeźnego - w przypadku ustalania ceny skupu,

b) sprzedanych produktów drobiarskich - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

c) mięsa drobiowego będącego przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególne dni - w przypadku ustalania ceny giełdowej,

7) w odniesieniu do rynku jaj spożywczych:

a) ilość ton jaj spożywczych zakupionych przez zakład przetwórstwa - w przypadku ustalania ceny skupu,

b) ilość sztuk jaj spożywczych sprzedanych przez zakład pakujący jaja na terenie kraju - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

8) w odniesieniu do rynku roślin oleistych - ilość ton:

a) skupionych lub sprzedanych roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny skupu,

b) nasion roślin oleistych, olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych, będących przedmiotem transakcji na krajowych giełdach w poszczególne dni - w przypadku ustalania ceny giełdowej,

c) sprzedanych olejów i śrut uzyskanych z nasion roślin oleistych - w przypadku ustalania ceny sprzedaży,

9) w odniesieniu do rynku baraniny - ilość sztuk skupionych owiec rzeźnych oraz ilość ton tusz owiec rzeźnych,

10) w odniesieniu do rynku kwiatów - ilość sztuk sprzedanych kwiatów świeżych,

11) w odniesieniu do rynku cukru - ilość ton sprzedanego cukru i izoglukozy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.1. Dane rynkowe przekazują w zakresie rynków:

1) wołowiny i cielęciny - przedsiębiorcy, którzy dokonują uboju bydła w kraju i rozliczają się z dostawcami bydła według klas jakości handlowej systemu EUROP oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg.

2) wieprzowiny - przedsiębiorcy, którzy dokonują uboju trzody chlewnej w kraju i rozliczają się z dostawcami świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej systemu EUROP, oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk świń rzeźnych,

3) baraniny i cukru - wszyscy przedsiębiorcy działający na tych rynkach.

2. Dane rynkowe przekazują przedsiębiorcy reprezentatywni w zakresie rynków:

1) wołowiny i cielęciny, jeżeli:

a) dokonują uboju bydła w kraju i rozliczają się z dostawcami bydła według klas jakości handlowej systemu EUROP oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 20 000 sztuk bydła o masie powyżej 300 kg,

b) produkują tusze, półtusze, ćwierci wołowe lub mięso wołowe,

c) prowadzą giełdy rolno-towarowe,

d) sprzedają na targowiskach,

2) wieprzowiny, jeżeli:

a) dokonują uboju trzody w kraju i rozliczają się z dostawcami świń rzeźnych o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, których tusze zostały sklasyfikowane według klas jakości handlowej systemu EUROP, oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili poniżej 100 000 sztuk trzody chlewnej,

b) produkują tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe lub przetwory mięsne,

c) prowadzą giełdy rolno-towarowe,

d) sprzedają na targowiskach,

3) owoców i warzyw, jeżeli:

a) są zrzeszeni w organizacjach, spółdzielniach ogrodniczych lub grupach producentów owoców i warzyw,

b) prowadzą zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego,

c) prowadzą przedsiębiorstwa przemysłu chłodniczego,

d) sprzedają na rynkach hurtowych,

e) sprzedają na targowiskach,

4) zbóż, jeżeli:

a) w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca skupili od producentów łącznie co najmniej 1000 ton ziarna zbóż,

b) produkują mąki, otręby lub śruty z ziarna zbóż,

c) prowadzą giełdy rolno-towarowe,

d) sprzedają na targowiskach,

5) mleka, jeżeli:

a) produkują wyroby mleczarskie,

b) prowadzą giełdy rolno-towarowe,

6) drobiu, jeżeli:

a) kupują drób rzeźny i dokonują uboju w kraju oraz w ostatnim roku kalendarzowym ubili powyżej 100 000 sztuk brojlerów kurzych lub 20000 sztuk brojlerów z indyka,

b) prowadzą giełdy rolno-towarowe,

7) jaj spożywczych, jeżeli:

a) kupują jaja spożywcze w celu przetwórstwa,

b) w ostatnim roku kalendarzowym pakowali przeciętnie powyżej 100 000 jaj tygodniowo,

8) roślin oleistych, jeżeli:

a) prowadzą skup i przerób nasion roślin oleistych,

b) prowadzą giełdy rolno-towarowe.

9) kwiatów, jeżeli prowadzą sprzedaż na Wielkopolskiej Giełdzie Rolno-Ogrodniczej S.A. w Poznaniu i na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym S.A. w Broniszach.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.1. Z zastrzeżeniem ust. 2, okresy zbierania danych rynkowych wynoszą:

1) tydzień, liczony od poniedziałku do niedzieli - dla ceny skupu, ceny Sprzedaży, ceny producenta i wielkości obrotów odpowiadających tym cenom,

2) dobę - dla ceny giełdowej, ceny targowiskowej i wielkości obrotów odpowiadających tym cenom oraz ceny hurtowej.

2. Okres, o którym mowa w ust. 1, dla rynku kwiatów wynosi dwa tygodnie, liczone od poniedziałku do piątku następnego tygodnia.

3. Dane rynkowe są przekazywane:

1) do godziny 1200 we wtorek, po upływie okresu, o którym mowa w ust. 1 - w odniesieniu do ceny skupu, ceny producenta i ceny sprzedaży oraz wielkości obrotów odpowiadających tym cenom, z zastrzeżeniem pkt 3,

2) do godziny 1000 w poniedziałek, w postaci danych zbiorczych za okres od poniedziałku do niedzieli - w odniesieniu do ceny giełdowej, ceny targowiskowej i obrotów odpowiadających tym cenom oraz ceny hurtowej,

3) do godziny 1500 w piątek ostatniego dnia okresu, o którym mowa w ust. 2, w odniesieniu do rynku kwiatów.

4. Jeżeli termin przekazywania danych przypada na dzień wolny od pracy, dane te przesyła się w następujący po tym dniu dzień roboczy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.Dane rynkowe są przekazywane w formie elektronicznej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 19 czerwca 2002 r. (poz. 781)

Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków
oraz szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych dla tych artykułów

l. Rynek wołowiny i cielęciny

1. Bydło rzeźne, dla którego jest ustalana cena skupu:

1) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii A - w klasach: U2, U3, R2, R3, O2, O3,

2) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii B - w klasie R3,

3) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii C - w klasach: U2, U3, U 4, R3, R4. O3, O4,

4) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii D - w klasach: R3, R4, O2, O3, O4, P2, P3,

5) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii E - w klasach: U2, U3, R2, R3, R4, O2, O3, O4.

2. Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) tusze lub półtusze wołowe,

2) ćwierci wołowe przednie,

3) ćwierci wołowe tylne,

4) mięso wołowe rostbef z kością,

5) mięso wołowe z udźca bez kości.

3. Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena giełdowa:

1) tusze, półtusze wołowe,

2) ćwierci wołowe,

3) mięso wołowe.

4. Bydło żywe - zwierzęta gospodarskie, dla których jest ustalana cena targowiskowa:

1) cielęta,

2) młode bydło opasowe (do 1 roku),

3) krowy wybrakowane,

4) jałówki cielne,

5) krowy mleczne.

II. Rynek wieprzowiny

1. Świnie rzeźne o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, których tusze zostały sklasyfikowane w klasach jakości handlowej systemu EUROP, dla których jest ustalana cena skupu.

2. Tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i przetwory mięsne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) tusze, półtusze wieprzowe,

2) mięso wieprzowe z kością - schab środkowy,

3) szynka wieprzowa gotowana,

4) kiełbasa toruńska.

3. Tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i tłuszcze, dla których jest ustalana cena giełdowa:

1) tusze, półtusze wieprzowe,

2) mięso wieprzowe,

3) tłuszcze wieprzowe.

4. Prosięta o masie ok. 20 kg, dla których jest ustalana cena targowiskowa.

III. Rynek owoców i warzyw

1. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena producenta:

1) jabłka pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Paulared, Jerseymac, Delikates, Lobo, McIntosh, Cortland, Elstar, Champion, grupa Jonagold, Gloster, Gala, Ligol, Idared, w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,

2) jabłka przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 maja,

3) gruszki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka, w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,

4) śliwki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Węgierka Dą-browicka. Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President, w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 listopada,

5) śliwki przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 30 listopada,

6) wiśnie przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września,

7) czereśnie przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września,

8) truskawki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 listopada,

9) truskawki odszypułkowane, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,

10) truskawki z szyputką, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,

11) maliny pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października,

12) maliny przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października,

13) morele przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 15 lipca do dnia 15 września,

14) porzeczki czarne, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,

15) porzeczki czerwone, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,

16) agrest przeznaczony do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,

17) aronia przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 października,

18) brokuły „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji lub przetwórstwa w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia,

19) brokuły „różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia,

20) pomidory „spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia.

21) pomidory „gruntowe” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,

22) pomidory przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,

23) kalafiory „w różach” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia,

24) kalafiory „ różyczkowane”, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia,

25) cebula biała pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 czerwca,

26) cebula biała obierana, przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 marca,

27) kapusta biała „w główkach”, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 września do dnia 31 czerwca,

28) kapusta biała, przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia,

29) marchew myta, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 maja,

30) marchew przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 maja,

31) ogórki „długie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia,

32) ogórki „krótkie spod osłon” pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia,

33) ogórki „gruntowe” 6 - 9 cm, 9 -12 cm, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,

34) ogórki „gruntowe” 6 - 9 cm, 9 - 12 cm, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,

35) pietruszka pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,

36) seler pakowany, przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,

37) pory pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,

38) fasola zielona, przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,

39) groszek zielony, przeznaczony do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia.

2. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena hurtowa:

1) arbuzy,

2) banany w opakowaniu zbiorczym (karton),

3) brzoskwinie w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton),

4) cytryny w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,

5) czereśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka).

6) grejpfruty w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,

7) gruszki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) odmian: Bonkreta Williamsa, Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka,

8) jabłka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) lub jednostkowym (woreczek) odmian: Antonówka, Close, Cortland, Delikates, Elstar, Gloster, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grive, Jerseymac, grupa Jonagold, Red Delicious, Lobo, Malinowa Oberlandzka, McIntosh, Melrose, Papierówka (Oliwka Inflancka), Paulared, Spartan, Champion, Vista Bella,

9) kiwi w opakowaniu zbiorczym (paletka) lub jednostkowym (koszyczek),

10) klementynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,

11) maliny w opakowaniu jednostkowym,

12) mandarynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,

13) nektaryny w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton),

14) pomarańcze w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,

15) śliwki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka) odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacań-ska Rana, Ruth Gersfetter, President,

16) truskawki w opakowaniu jednostkowym,

17) winogrona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

18) wiśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka),

19) botwinka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego,

20) buraki ćwikłowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),

21) cebula biała w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),

22) kalafiory,

23) kapusta biała głowiasta wczesna,

24) kapusta biała głowiasta późna,

25) marchew wczesna - pęczek,

26) marchew w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),

27) ogórki „gruntowe” 6-9 cm, 9-12 cm w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

28) ogórki „spod osłon długie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

29) ogórki „spod osłon krótkie” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

30) papryka czerwona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

31) papryka żółta w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

32) papryka zielona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

33) pieczarki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

34) pietruszka wczesna - pęczek,

35) pietruszka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),

36) pomidory „gruntowe” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

37) pomidory „spod osłon” w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),

38) pory wczesne - pęczek,

39) pory w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),

40) rzodkiewka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego,

41) sałata niepakowana,

42) sałata pakowana w folię,

43) selery korzeniowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),

44) ziemniaki jadalne wczesne w opakowaniu zbiorczym (worek),

45) ziemniaki jadalne wczesne „myte” w opakowaniu jednostkowym,

46) ziemniaki jadalne odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu zbiorczym (worek),

47) ziemniaki jadalne „myte” odmian; Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu jednostkowym.

3. Warzywa, dla których jest ustalana cena targowiskowa:

1) cebula biała - cała, zdrowa (bez objawów gnicia), bez uszkodzeń mrozowych, wystarczająco zasuszona, wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów i smaków, kształt typowy dla odmiany, twarda i ścisła, bez objawów wyrośnięcia, bez pustego i twardego szczypioru, bez korzeni, dopuszczalne małe plamy i powierzchniowe pęknięcia zewnętrznych łusek,

2) ziemniaki jadalne - całe, zdrowe, czyste, niezzieleniałe, bez uszkodzeń mechanicznych, bez uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nienadmarznięte, suche, kształt typowy dla odmiany.

IV. Rynek zbóż

1. Zboża, których ziarno powinno być zdrowe, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone, o swoistej barwie, bez obcych zapachów lub zapachów wskazujących na zepsucie, wolne od jakichkolwiek żywych owadów (Insecta) i roztoczy (Acarina) o wilgotności ziarna nie więcej niż 14,5% oraz zanieczyszczeniach ogółem nie więcej niż 6% (w tym nieużyteczne nie więcej niż 2%), dla których jest ustalana cena skupu, cena giełdowa i cena targowiskowa:

1) jęczmień,

2) kukurydza,

3) owies,

4) pszenica,

5) pszenżyto,

6) żyto.

2. Produkty przemiału ziarna zbóż. dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) mąka pszenna,

2) mąka żytnia,

3) otręby pszenne,

4) otręby żytnie,

5) śruta pszenna,

6) śruta żytnia.

V. Rynek mleka

1. Produkty mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) masło śmietankowe - produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka odtłuszczonego metodą rozpyłową, o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82% wagowo i maksymalnej zawartości wody 16% wagowo,

2) mleko odtłuszczone w proszku bezpośrednio i wyłącznie z odtłuszczonego mleka.

2. Produkty mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) mleko spożywcze pasteryzowane o zawartości tłuszczu 2%,

2) mleko spożywcze UHT o zawartości tłuszczu 2-2,5% w kartonie 1 l,

3) jogurt owocowy kubek PS 150g,

4) kefir kubek PS 200 g,

5) ser dojrzewający Edamski o zawartości tłuszczu co najmniej 42%,

6) serek wiejski granulowany kubek PS 150 g,

7) śmietanka spożywcza pasteryzowana, o zawartości tłuszczu 18%, kubek PS 200g,

8) twaróg półtłusty konfekcjonowany.

VI. Rynek drobiu

1. Drób rzeźny, dla którego jest ustalana cena skupu:

1) kurczęta typu brojler,

2) indory,

3) indyczki,

4) kaczki typu brojler,

5) gęsi typu brojler,

6) gęsi tuczone,

7) kury nieśne ze stad reprodukcyjnych,

8) kury nieśne ze stad towarowych,

9) kury mięsne ze stad reprodukcyjnych,

10) kury mięsne ze stad towarowych.

2. Produkty drobiarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) drób świeży:

a) tuszki kurcząt patroszonych bez podrobów (65%) w klasie A,

b) tuszki indyków patroszonych (73%),

2) drób mrożony:

a) tuszki kurcząt patroszonych (65%),

b) tuszki indyków patroszonych (73%),

3) drób w kawałkach i podroby świeże lub schłodzone:

a) z kurczaka:

- filety,

- połówki,

- ćwiartki,

- całe skrzydła,

- piersi i ich kawałki,

- nogi i ich kawałki,

- wątroby,

b) z indyka:

- filety,

- całe skrzydła,

- piersi i ich kawałki,

- podudzia i ich kawałki,

- wątroby,

4) mrożony drób w kawałkach:

a) z kurczaka:

- filety,

- połówki,

- ćwiartki,

- całe skrzydła,

- piersi i ich kawałki,

- nogi i ich kawałki,

b) z indyka:

- filety,

- całe skrzydła,

- piersi i ich kawałki,

- podudzia i ich kawałki.

3. Gatunki drobiu, dla których mięsa (świeżego, chłodzonego, mrożonego) i jadalnych podrobów jest ustalana cena giełdowa:

1) Gallus domesticus,

2) kaczki,

3) gęsi,

4) indyki i perliczki.

VII. Rynek jaj spożywczych

1. Jaja spożywcze do przetwórstwa spożywczego, dla których jest ustalana cena skupu.

2. Jaja spożywcze klasy A, kategorie wagowe XL, L, M i S, dla których jest ustalana cena sprzedaży.

VIII. Rynek roślin oleistych

1. Nasiona rzepaku o zawartości kwasu erukowego - do 2,0%; wilgotności - 7% (+/-0,5%); zawartości oleju min. 40%; zanieczyszczeniach do 2,0%, dla których jest ustalana cena skupu i cena giełdowa.

2. Oleje i śruty uzyskane z nasion roślin oleistych, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:

1) olej surowy rzepakowy dwuzerowy o zawartości kwasu erukowego do 2,0%; zawartości wody i substancji lotnych 0,3%; zanieczyszczeniach do 0,2%,

2) śruta rzepakowa o zawartości tłuszczu 2,5-3,0%; zawartości wody 12%; zanieczyszczeniach mineralnych 2,0%.

IX. Rynek baraniny

1. Owce żywe, dla których jest ustalana cena skupu:

1) jagnięta poniżej 12 miesięcy z podziałem na kategorie wagowe:

a) do 12 kg,

b) 12-16 kg,

c) 17-23 kg,

d) 24 - 30 kg,

e) 31 - 35 kg,

f) 36 - 40 kg,

g) powyżej 40 kg,

2) pozostałe owce.

2. Owce rzeźne, dla których jest ustalana cena skupu - tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i poniżej 13 kg, z podziałem na kategorie:

a) A (masa poniżej 7 kg),

b) B (masa 7,1-10 kg),

c) C (masa 10,1-11,9 kg),

d) D (masa 12-13 kg).

3. Owce rzeźne wg klasyfikacji EUROP, dla których jest ustalana cena skupu:

1) tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i o masie powyżej 13 kg,

2) tusze jagniąt powyżej 12 miesięcy.

X. Rynek kwiatów

Kwiaty świeże cięte dobrej jakości i posiadające cechy charakterystyczne dla gatunku i odmiany (odmiana uprawna): wszystkie części kwiatu ciętego całe, świeże, wolne od chorób i szkodników i od spowodowanych przez nie uszkodzeń, wolne od pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na wygląd, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od defektów rozwoju; kładzione oddzielnie w jednolite partie i opakowania odpowiednio oznakowane, pędy zależnie od gatunku i odmiany (odmiana uprawna) wystarczająco sztywne i silne, aby utrzymać kwiat; dla przedziałów długości:

- mniej niż 5 cm lub kwiaty sprzedawane bez pąków

- 5 - 10 cm

- 10 - 15 cm

- 15 -20 cm

- 20 - 30 cm

- 30 - 40 cm

- 40 - 50 cm

- 50 - 60 cm

- 60 - 80 cm

- 80 -100 cm

- 100 -120 cm

- powyżej 120 cm

1) dla których jest ustalana cena producenta prezentacji:

a) goździki jednokwiatowe wszystkie odmiany,

b) goździki wielokwiatowe wszystkie odmiany,

c) róże drobnokwiatowe odmiany - Sacha, Frisco, Trixx,

d) róże wielkokwiatowe odmiany - Red Berlin, Star Light, Prophyta,

2) dla których jest ustalana cena importera (z wyróżnieniem kraju pochodzenia):

a) goździki jednokwiatowe wszystkie odmiany,

b) goździki wielokwiatowe wszystkie odmiany,

c) róże drobnokwiatowe wszystkie odmiany,

d) róże wielkokwiatowe wszystkie odmiany.

XI. Rynek cukru

Cukier i izoglukoza, dla których jest ustalana cena sprzedaży:

1) cukier biały w postaci stałej:

a) produkowany w ramach kwoty A,

b) produkowany w ramach kwoty B,

2) cukier biały C w postaci stałej,

3) izoglukoza zawierająca w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy:

a) produkowana w ramach kwoty A,

b) produkowana w ramach kwoty B,

4) izoglukoza C zawierająca w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00