Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 77 poz. 700
Wersja archiwalna od 2002-07-03 do 2004-05-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 77 poz. 700
Wersja archiwalna od 2002-07-03 do 2004-05-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 15 maja 2002 r.

w sprawie wykazu substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

Na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 38, poz. 452) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Określa się wykaz dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego:

1) substancji dodatkowych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,

2) innych składników wspomagających, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,

3) składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 15 maja 2002 r. (poz. 700)

Załącznik nr 1

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp.

Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej

Nazwa

Uwagi

1

2

3

4

1

E 170

Węglany wapnia

-

2

E 270

Kwas mlekowy

-

3

E 290

Dwutlenek węgla

-

4

E 296

Kwas jabłkowy

-

5

E 300

Kwas askorbinowy

-

6

E 306

Mieszanina tokoferoli

przeciwutleniacz w tłuszczach i olejach

7

E 322

Lecytyna

-

8

E 330

Kwas cytrynowy

-

9

E 333

Cytryniany wapnia

-

10

E 334

Kwas winowy (L(+)-)

-

11

E 335

Winiany sodu

-

12

E 336

Winiany potasu

-

13

E 341 (i)

Fosforan monowapniowy

środek spulchniający do mąki

14

E 400

Kwas alginowy

-

15

E 401

Alginian sodu

-

16

E 402

Alginian potasu

-

17

E 406

Agar

-

18

E 407

Karagen

-

19

E410

Mączka chleba świętojańskiego

-

20

E 412

Guma guar

-

21

E 413

Tragakanta

-

22

E 414

Guma arabska

-

23

E415

Guma ksantanowa

-

24

E 416

Guma karaya

-

25

E 422

(Gliceryna) glicerol

ekstrakt roślinny

26

E 440(i)

Pektyna

-

27

E 500

Węglany sodu

-

28

E 501

Węglany potasu

-

1

2

3

4

29

E 503

Węglany amonu

-

30

E 504

Węglany magnezu

-

31

E 516

Siarczan wapnia

nośnik

32

E 524

Wodorotlenek sodu

wykorzystywany do polewy na pierniczkach ługowanych zapobiegający zbrylaniu się zmielonych ziół i korzeni w dawce do 30 g/kg

33

E 551

Dwutlenek krzemu

34

E 938

Argon

-

35

E 941

Azot

-

36

E 948

Tlen

-

37

-

Substancje aromatyczne

aromaty naturalne lub ekstrakty z jadalnych surowców roślinnych, wyprodukowane metodami ekologicznymi

38

-

Woda

pitna

39

-

Sól

chlorek sodu, chlorek potasu jako główne komponenty, ogólnie stosowane w przetwórstwie żywności

40

-

Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych

używane w przetwórstwie żywności

41

-

Sole mineralne (łącznie z mikroelementami), witaminy, aminokwasy i inne związki azotowe

dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia

Załącznik nr 2

WYKAZ INNYCH SKŁADNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp.

Nazwa

Uwagi

1

2

3

1

Woda

pitna

2

Chlorek wapnia

środek koagulujący

3

Węglan wapnia

-

4

Wodorotlenek wapnia

-

5

Siarczan wapnia

środek koagulujący

6

Chlorek magnezu

środek koagulujący

7

Węglan potasu

używany do suszenia winogron

8

Węglan sodu

używany do produkcji cukru

9

Kwas cytrynowy

używany do produkcji oleju i hydrolizy skrobi

10

Kwas siarkowy

używany do produkcji cukru

1

2

3

11

Izopropanol

używany do procesów krystalizacji w produkcji cukru*

12

Dwutlenek węgla

-

13

Azot

-

14

Etanol

rozpuszczalnik

15

Kwas taninowy

środek filtracyjny

16

Albumina białka jaja

-

17

Kazeina

-

18

Żelatyna

-

19

Karuk rybi

-

20

Oleje roślinne

używane do smarowania oraz jako środek antyadhezyjny lub antypieniący

21

Dwutlenek krzemu (żel lub roztwór koloidalny)

-

22

Węgiel aktywny

-

23

Talk

-

24

Bentonit

-

25

Kaolin

-

26

Ziemia okrzemkowa

-

27

Perlit

-

28

Mączka ryżowa

-

29

Wosk pszczeli

środek antyadhezyjny

30

Wosk carnauba

środek antyadhezyjny

31

Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych

używane w przetwórstwie żywności

32

Enzymy

używane w przetwórstwie żywności

* Dopuszczony do stosowania do dnia 31 grudnia 2006 r.

Załącznik nr 3

WYKAZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO WYTWORZONYCH METODAMI INNYMI NIŻ EKOLOGICZNE, DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

1. Produkty roślinne nieprzetworzone

1) Jadalne owoce, orzechy i nasiona:

a) owoce męczennicy (marakuja) (Passiflora edulis).

b) orzeszki koła (Cola acuminata),

c) agrest (Ribes uva-crispa L.),

d) suszone maliny (Rubus idaeus L.),

e) suszone czerwone porzeczki (Ribes rubrum L.).

2) Jadalne przyprawy i zioła:

a) alpinia lekarska (gałgant chiński) (Alpinia officinarum),

b) pieprz peruwiański (Schinus molle L.),

c) rukiew wodna (Nasturtium officinale).

3) Algi jadalne, włącznie z wodorostami - dopuszczone do stosowania po ich konwencjonalnym przygotowaniu.

2. Produkty roślinne przetworzone

1) Tłuszcze i oleje roślinne, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyjątkiem uzyskiwanych z następujących roślin:

a) kakao,

b) kokos,

c) oliwka,

d) słonecznik,

e) palma,

f) rzepak,

g) krokosz barwierski,

h) sezam,

i) soja.

2) Cukier, skrobia oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i okopowych:

a) fruktoza,

b) ryżowy papier,

c) skrobia ryżowa i kukurydziana, niemodyfikowane chemicznie,

d) wafle (opłatki).

3) Białka z grochu (Pisum spp).

4) Rum otrzymywany z soku trzciny cukrowej.

5) Wyrób spirytusowy „kirsch", otrzymany przy użyciu substancji aromatycznych wymienionych w lp. 37 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

3. Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego

1) Żelatyna.

2) Serwatka w proszku „herasuola".

3) Jadalne organizmy wodne, niepochodzące z upraw wodnych (akwakultur), dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00