Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2002-07-03 do 2004-05-01
Wersja archiwalna od 2002-07-03 do 2004-05-01
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 15 maja 2002 r.
w sprawie wykazu substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.
Na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 38, poz. 452) zarządza się, co następuje:
§ 1.Określa się wykaz dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego:
1) substancji dodatkowych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,
2) innych składników wspomagających, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,
3) składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski
Załączniki do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 15 maja 2002 r. (poz. 700)
Załącznik nr 1
WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
Lp. | Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej | Nazwa | Uwagi |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | E 170 | Węglany wapnia | - |
2 | E 270 | Kwas mlekowy | - |
3 | E 290 | Dwutlenek węgla | - |
4 | E 296 | Kwas jabłkowy | - |
5 | E 300 | Kwas askorbinowy | - |
6 | E 306 | Mieszanina tokoferoli | przeciwutleniacz w tłuszczach i olejach |
7 | E 322 | Lecytyna | - |
8 | E 330 | Kwas cytrynowy | - |
9 | E 333 | Cytryniany wapnia | - |
10 | E 334 | Kwas winowy (L(+)-) | - |
11 | E 335 | Winiany sodu | - |
12 | E 336 | Winiany potasu | - |
13 | E 341 (i) | Fosforan monowapniowy | środek spulchniający do mąki |
14 | E 400 | Kwas alginowy | - |
15 | E 401 | Alginian sodu | - |
16 | E 402 | Alginian potasu | - |
17 | E 406 | Agar | - |
18 | E 407 | Karagen | - |
19 | E410 | Mączka chleba świętojańskiego | - |
20 | E 412 | Guma guar | - |
21 | E 413 | Tragakanta | - |
22 | E 414 | Guma arabska | - |
23 | E415 | Guma ksantanowa | - |
24 | E 416 | Guma karaya | - |
25 | E 422 | (Gliceryna) glicerol | ekstrakt roślinny |
26 | E 440(i) | Pektyna | - |
27 | E 500 | Węglany sodu | - |
28 | E 501 | Węglany potasu | - |
1 | 2 | 3 | 4 |
29 | E 503 | Węglany amonu | - |
30 | E 504 | Węglany magnezu | - |
31 | E 516 | Siarczan wapnia | nośnik |
32 | E 524 | Wodorotlenek sodu | wykorzystywany do polewy na pierniczkach ługowanych zapobiegający zbrylaniu się zmielonych ziół i korzeni w dawce do 30 g/kg |
33 | E 551 | Dwutlenek krzemu | |
34 | E 938 | Argon | - |
35 | E 941 | Azot | - |
36 | E 948 | Tlen | - |
37 | - | Substancje aromatyczne | aromaty naturalne lub ekstrakty z jadalnych surowców roślinnych, wyprodukowane metodami ekologicznymi |
38 | - | Woda | pitna |
39 | - | Sól | chlorek sodu, chlorek potasu jako główne komponenty, ogólnie stosowane w przetwórstwie żywności |
40 | - | Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych | używane w przetwórstwie żywności |
41 | - | Sole mineralne (łącznie z mikroelementami), witaminy, aminokwasy i inne związki azotowe | dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia |
Załącznik nr 2
WYKAZ INNYCH SKŁADNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
Lp. | Nazwa | Uwagi |
1 | 2 | 3 |
1 | Woda | pitna |
2 | Chlorek wapnia | środek koagulujący |
3 | Węglan wapnia | - |
4 | Wodorotlenek wapnia | - |
5 | Siarczan wapnia | środek koagulujący |
6 | Chlorek magnezu | środek koagulujący |
7 | Węglan potasu | używany do suszenia winogron |
8 | Węglan sodu | używany do produkcji cukru |
9 | Kwas cytrynowy | używany do produkcji oleju i hydrolizy skrobi |
10 | Kwas siarkowy | używany do produkcji cukru |
1 | 2 | 3 |
11 | Izopropanol | używany do procesów krystalizacji w produkcji cukru* |
12 | Dwutlenek węgla | - |
13 | Azot | - |
14 | Etanol | rozpuszczalnik |
15 | Kwas taninowy | środek filtracyjny |
16 | Albumina białka jaja | - |
17 | Kazeina | - |
18 | Żelatyna | - |
19 | Karuk rybi | - |
20 | Oleje roślinne | używane do smarowania oraz jako środek antyadhezyjny lub antypieniący |
21 | Dwutlenek krzemu (żel lub roztwór koloidalny) | - |
22 | Węgiel aktywny | - |
23 | Talk | - |
24 | Bentonit | - |
25 | Kaolin | - |
26 | Ziemia okrzemkowa | - |
27 | Perlit | - |
28 | Mączka ryżowa | - |
29 | Wosk pszczeli | środek antyadhezyjny |
30 | Wosk carnauba | środek antyadhezyjny |
31 | Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych | używane w przetwórstwie żywności |
32 | Enzymy | używane w przetwórstwie żywności |
* Dopuszczony do stosowania do dnia 31 grudnia 2006 r.
Załącznik nr 3
WYKAZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO WYTWORZONYCH METODAMI INNYMI NIŻ EKOLOGICZNE, DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
1. Produkty roślinne nieprzetworzone
1) Jadalne owoce, orzechy i nasiona:
a) owoce męczennicy (marakuja) (Passiflora edulis).
b) orzeszki koła (Cola acuminata),
c) agrest (Ribes uva-crispa L.),
d) suszone maliny (Rubus idaeus L.),
e) suszone czerwone porzeczki (Ribes rubrum L.).
2) Jadalne przyprawy i zioła:
a) alpinia lekarska (gałgant chiński) (Alpinia officinarum),
b) pieprz peruwiański (Schinus molle L.),
c) rukiew wodna (Nasturtium officinale).
3) Algi jadalne, włącznie z wodorostami - dopuszczone do stosowania po ich konwencjonalnym przygotowaniu.
2. Produkty roślinne przetworzone
1) Tłuszcze i oleje roślinne, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyjątkiem uzyskiwanych z następujących roślin:
a) kakao,
b) kokos,
c) oliwka,
d) słonecznik,
e) palma,
f) rzepak,
g) krokosz barwierski,
h) sezam,
i) soja.
2) Cukier, skrobia oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i okopowych:
a) fruktoza,
b) ryżowy papier,
c) skrobia ryżowa i kukurydziana, niemodyfikowane chemicznie,
d) wafle (opłatki).
3) Białka z grochu (Pisum spp).
4) Rum otrzymywany z soku trzciny cukrowej.
5) Wyrób spirytusowy „kirsch", otrzymany przy użyciu substancji aromatycznych wymienionych w lp. 37 załącznika nr 1 do rozporządzenia.
3. Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego
1) Żelatyna.
2) Serwatka w proszku „herasuola".
3) Jadalne organizmy wodne, niepochodzące z upraw wodnych (akwakultur), dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.