Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 56 poz. 509
Wersja archiwalna od 2002-05-30 do 2004-05-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 56 poz. 509
Wersja archiwalna od 2002-05-30 do 2004-05-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone w związku z art. 48 pkt 4 ustawy z dnia 27 sierpnia 2003 r. o weterynaryjnej kontroli granicznejustawy (Dz.U. Nr 165, poz. 1590) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 stycznia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków wymaganych do zatwierdzenia granicznych posterunków kontroli (Dz.U. Nr 16, poz. 164). 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI

z dnia 10 kwietnia 2002 r.

w sprawie wymagań, jakie powinny być spełniane dla zatwierdzenia poszczególnych kategorii przejść granicznych, na których będzie dokonywana weterynaryjna kontrola graniczna.

Na podstawie art. 14 ust. 14 pkt 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752 oraz z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Rozporządzenie określa wymagania, jakie powinny być spełniane dla zatwierdzania następujących kategorii przejść granicznych:

1) dla produktów wymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, przeznaczonych do spożycia przez ludzi (HC-T),

2) dla produktów niewymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, przeznaczonych do spożycia przez ludzi (HC-NT),

3) dla produktów wymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (NHC-T),

4) dla produktów niewymagających przechowywania w obniżonej temperaturze, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (NHC-NT),

5) dla zwierząt kopytnych (U),

6) dla zwierząt koniowatych przywożonych lub przewożonych na okres do 90 dni (E),

7) dla pozostałych zwierząt (O).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.1. W punktach kontroli granicznej, znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 1-4, należy zapewnić:

1) pomieszczenia dla pracowników granicznego inspektoratu weterynarii, w tym szatnie, toalety, łazienki z prysznicem oraz pomieszczenie na archiwum,

2) pomieszczenia wraz z urządzeniami zapewniającymi higieniczny wyładunek i załadunek towarów,

3) pomieszczenia do przechowywania partii towaru, z której pobrano próbki do badania,

4) laboratorium wyposażone w sprzęt umożliwiający wykonanie podstawowych badań kontrolowanych towarów,

5) wydzielone miejsca lub pomieszczenia przeznaczone do oczyszczania i odkażania.

2. W punktach kontroli granicznej, znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 1 i 3, należy zapewnić chłodnie dla partii towaru, z których pobrano próbki do badań.

3. Pomieszczenia i chłodnie przeznaczone do przechowywania produktów należy tak zlokalizować, aby przechowywane w nich produkty przeznaczone do spożycia przez ludzi nie stykały się z przechowywanymi produktami nieprzeznaczonymi do spożycia przez ludzi.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.1. Na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 5-7, należy zapewnić specjalny pas ruchu przeznaczony wyłącznie do transportu żywych zwierząt.

2. W punktach kontroli granicznej znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 5 i 7, należy zapewnić:

1) pomieszczenia dla pracowników granicznego inspektoratu weterynarii, w tym szatnie, toalety, łazienki z prysznicem oraz pomieszczenie na archiwum,

2) wyznaczone miejsca wraz z urządzeniami umożliwiającymi bezpieczne pobieranie próbek,

3) laboratorium wyposażone w sprzęt do przygotowywania próbek i wykonywania podstawowych testów,

4) pomieszczenia z odpowiednim oświetleniem i wentylacją dla przetrzymywania w nich zwierząt do czasu otrzymania wyników testów, przy zapewnieniu warunków zgodnych z wymaganiami gatunku,

5) urządzenia przeznaczone do załadunku i wyładunku zwierząt z różnych środków transportu oraz urządzenia przeznaczone do badania, żywienia, pojenia oraz leczenia zwierząt,

6) wydzielone miejsca lub pomieszczenia przeznaczone do oczyszczania i odkażania.

3. W punktach kontroli granicznej znajdujących się na przejściach granicznych, o których mowa w § 1 pkt 6, należy zapewnić pomieszczenia dla pracowników granicznego inspektoratu weterynarii, w tym szatnie, toalety, łazienki z prysznicem oraz pomieszczenie na archiwum.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: J. Kalinowski

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00