Akt prawny
obowiązujący
Wersja aktualna od 2002-02-15
Wersja aktualna od 2002-02-15
obowiązujący
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 14 stycznia 2002 r.
w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody
Na podstawie art. 27 ust. 3 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747) zarządza się, co następuje:
§ 1.[Normy zużycia wody dla poszczególnych odbiorców usług] Ustala się przeciętne normy zużycia wody dla poszczególnych odbiorców usług, stanowiące podstawę ustalania ilości pobranej wody w razie braku wodomierza głównego.
§ 2.[Określenie norm] Normy, o których mowa w § 1, określa załącznik do rozporządzenia.
§ 3.[Wejście w życie] [1] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Infrastruktury: M. Pol
Załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury
z dnia 14 stycznia 2002 r. (poz. 70)
PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW
Tabela 1. Gospodarstwa domowe
Tabela 2. Podlewanie ogródków przydomowych i upraw rolniczych
Tabela 3. Usługi
Tabela 4. Fermy i obiekty inwentarskie
Tabela 5. Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów
Tabela 6. Zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego
Tabela 7. Roboty budowlane
Tabela 8. Chemiczna ochrona roślin
Tabela 9. Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewnętrznych
Tabela 1
Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych
Lp. | Wyposażenie mieszkania w instalacje | Przeciętne normy zużycia wody | |
dm3 / mieszkańca | m3 / mieszkańca | ||
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Wodociąg bez ubikacji i łazienki (brak kanalizacji), pobór wody ze zdroju podwórzowego lub ulicznego | 30 | 0,9 |
2 | Wodociąg, ubikacja bez łazienki | 50–60* | 1,5–1,8* |
3 | Wodociąg, zlew kuchenny, wc, brak łazienki i ciepłej wody | 70–90* | 2,10–2,70* |
4 | Wodociąg, ubikacja, łazienka, lokalne źródło ciepłej wody (piecyk węglowy, gazowy – gaz z butli, elektryczny, bojler) | 80–100* | 2,4–3,0* |
5 | Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej) | 140–160* | 4,2–5,4* |
* Wartości niższe odnoszą się do budynków podłączonych do zbiorników bezodpływowych na terenach nieskanalizowanych, a wartości wyższe odnoszą się do budynków podłączonych do sieci kanalizacyjnych.
Tabela 2
Przeciętne normy zużycia wody do podlewania ogródków przydomowych i upraw rolniczych
Lp. | Wyszczególnienie | Jednostka odniesienia (j.o.) | Przeciętne normy zużycia wody |
dm3 / j.o. * dobę | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Ogródek przydomowy, działka rekreacyjn1) | m2 | 2,5 |
2 | Uprawy w szklarniach i tunelach foliowych2) | m2 | 4,0 |
3 | Pieczarkarnie3) | m2 | 5,0 |
Przyjmuje się, że przeciętnie podlewanie upraw odbywa się w ciągu:
1) 15 dni/m-c w okresie 15.04–15.09
2 20 dni/m-c w ciągu całego roku
3) 30 dni/m-c w ciągu całego roku
Tabela 3
Przeciętne normy zużycia wody w usługach
Lp. | Rodzaj zakładu | Jednostka odniesienia | Przeciętne normy zużycia wody | |
dm3/j.o. * dobę | m3/j.o. * miesiąc | |||
l. Ochrona zdrowia i opieka społeczna | ||||
1 | Żłobki | 1 dziecko | 130 | 3,9 |
2 | Przychodnie lekarskie, ośrodki zdrowia | jeden zatrudniony | 16 | 0,48 |
3 | Izby porodowe | 1 łóżko | 500 | 15,0 |
4 | Szpitale ogólne wielooddziałowe | 1 łóżko | 650 | 19,5 |
5 | Sanatoria z hydroterapią | j.w. | 700 | 21,0 |
6 | Apteki | 1 zatrudniony | 100 | 3,0 |
7 | Domy małego dziecka, rencisty i pomocy społecznej | 1 łóżko | 175 | 5,3 |
II. Oświata i nauka | ||||
8 | Przedszkola | 1 dziecko | 40,0 | 1,0 |
9 | Szkoły | 1 uczeń | 15,0 | 0,45 |
10 | Szkoły zawodowe i szkoły wyższe | 1 uczeń (student) | 15,0 | 0,45 |
11 | Internaty i domy studenckie | j.w. | 100 | 2,4 |
12 | Szkoły z internatami | 1 uczeń | 100 | 2,4 |
13 | Placówki wychowania pozaszkolnego | j.w. | 15,0 | 0,45 |
14 | Zakłady opiekuńczo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, ośrodki szkoleniowo-wychowawcze) | 1 łóżko | 80,0 | 2,4 |
Tabela 3 c.d.
15 | Instytuty i placówki naukowo-badawcze | 1 zatrudniony | 15,0 | 0,45 |
III. Kultura i sztuka | ||||
16 | Muzea | 1 zwiedzający | 10,0 | 0,3 |
17 | Kina | 1 miejsce | 12,0 | 0,36 |
18 | Teatry | j.w. | 15,0 | 0,45 |
19 | Domy kultury | j.w. | 15,0 | 0,45 |
20 | Biblioteki i czytelnie | 1 korzystający | 15,0 | 0,45 |
IV. Sport i turystyka | ||||
21 | Hotele i motele kat. lux (*****) | 1 miejsce nocleg. j.w. | 200,0 | 6,0 |
22 | Pensjonaty i domy wypoczynkowe | j.w. | 200,0 | 6,0 |
23 | Schroniska i domy wycieczkowe | j.w. | 150,0 | 4,5 |
24 | Obozowiska turystyczne |
|
|
|
1. campingi |
|
|
| |
a) kategorii I | j.w. | 133,0 | 4,0 | |
b) kategorii II | j.w. | 100,0 | 3,0 | |
c) kategorii III | j.w. | 66,0 | 2,0 | |
2. pola biwakowe | j.w. | 33,0 | 1,0 | |
25 | Pływalnie kryte | 1 korzystający | 160,0 | 4,8 |
26 | Pływalnie otwarte | 1 korzystający | 200,0 | 6,0 |
27 | Sale i hale sportowe z zapleczem sanitarnym dla ćwiczących | 1 ćwiczący | 66,0 | 2,0 |
V. Handel, gastronomia i usługi | ||||
28 | Restauracje, jadłodajnie | 1 miejsce | 100,0 | 3,0 |
29 | Bary | j.w. | 150,0 | 4,5 |
30 | Kawiarnie, bary kawowe | j.w. | 25,0 | 0,8 |
Tabela 3 c.d.
31 | Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzieżowe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, „butiki” itp.) | 1 zatrudniony | 30,0 | 0,9 |
32 | Sklepy ze sprzedażą gotowych produktów spożywczych (sklepy spożywcze, mięsne itp.) | j.w. | 40,0 | 1,2 |
33 | Sklepy z artykułami przetwórstwa spożywczego (garmażeryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne) | j.w. | 40–100* | 1,2–3,0 |
34 | kWiaciarnie i sklepy zoologiczne | j.w. | 80,0 | 2,4 |
35 | Zakłady usługowe (szewc, zegarmistrz, krawiec, optyk) | 1 zatrudniony | 15,0 | 0,45 |
36 | Zakłady pralnicze | 1 kg bielizny lub odzieży | 17 |
|
37 | Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne | 1 zatrudniony | 150,0 | 4,5 |
38 | Zakłady fotograficzne – fotografia czarno-biała i kolorowa | Przeciętne normy zużycia wody ustala się indywidualnie w oparciu o warunki techniczne i ilość zatrudnionych | ||
39 | Magle | 1 zatrudniony | 50,0 | 1,5 |
40 | Łaźnie | 1 korzystający | 200,0 | 6,0 |
41 | Szalety publiczne | 1 urządzenie = 1 wc | 100,0 | 3,0 |
VI. Zakłady pracy | ||||
42 | Zakłady pracy, z wyjątkiem określonych w Ip. 43 | 1 zatrudniony | 15,0 | 0,45 |
43 | Zakłady pracy |
|
|
|
a) w których wymagane jest |
|
|
| |
stosowanie natrysków | j.w. | 60,0 | 1,5 | |
b) przy pracach |
|
|
| |
szczególnie brudzących lub ze |
|
|
| |
środkami toksycznymi | j.w. | 90,0 | 2,25 |
* W zależności od asortymentu sklepu
Tabela 4
Przeciętne normy zużycia wody w fermach i obiektach inwentarskich
Lp. | Zwierzęta | Jednostka odniesienia (j.o.) | Przeciętne normy zużycia wody | |||
obiekty inwentarskie drobnotowarowe dm3/j.o. * dobę | m3/mie-siąc | obiekty i fermy wielkotowarowego przemysłowego chowu dm3/j.o. * dobę | m3/miesiąc | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | Konie | 1 zwierzę | 50 | 1,5 | 65 | 2,00 |
2 | Krowy |
|
|
|
|
|
a) mleczne i sztuki wyrośnięte | 1 zwierzę | 70 | 2,10 | 120 | 3,60 | |
b) bydło mleczne (do 1,5 roku) | 1 zwierzę | 35 | 1,00 | 40 | 1,20 | |
c) jałówki i bukaty powyżej 1,5 roku | 1 zwierzę | 40 | 1,20 | 60 | 1,80 | |
d) buhaje | 1 zwierzę | 80 | 2,40 | 100 | 3,00 | |
3 | Świnie | 1 zwierzę | 20 | 0,60 | 30 | 0,90 |
4 | Kozy, owce | 1 zwierzę | 8 | 0,27 | 10 | 0,30 |
Tabela 4 c.d.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
5 | Drób | 1 ptak | 0,3 | 0,01 | 0,5 | 0,015 |
6 | Nutrie |
|
|
|
|
|
a) chów wodny |
|
|
|
|
| |
– sztuki dorosłe | 1 zwierzę | 30 | 0,90 |
|
| |
– matki z młodymi | 1 zwierzę | 45 | 1,40 |
|
| |
b) chów suchy |
|
|
|
|
| |
– sztuki dorosłe | 1 zwierzę | 6 | 0,20 | 8 | 0,24 | |
– matki z młodymi | 1 zwierzę | 8 | 0,20 | 11 | 0,33 | |
7 | Lisy, norki | 1 zwierzę | 6 | 0,20 | 8 | 0,24 |
8 | Króliki | 1 zwierzę | 0,6 | 0,02 | 1 | 0,03 |
9 | Lecznice weterynaryjne | 1 zwierzę | 40 | – | 50 | 1,25 |
Tabela 5
Przeciętne normy zużycia wody dla obsługi pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów
Lp. | Rodzaj pojazdu, warsztatu | Jednostka odniesienia (j.o.) | Przeciętne normy zużycia wody | |
dm3/j.o. | m3/j.o. – miesiąc | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Pojazdy mechaniczne |
|
|
|
a) traktor, przyczepa; 4-krotne mycie |
|
|
| |
pojazdu w m-cu. Zużycie wody na 1 |
|
|
| |
mycie | 1 szt. | 300 | 1,20 | |
b) samochód ciężarowy, wóz |
|
|
| |
asenizacyjny; 3-krotne mycie pojazdu |
|
|
| |
w m-cu. Zużycie wody na 1 mycie | 1 szt. | 500 | 1,50 | |
c) samochód osobowy; 3-4-krotne mycie |
|
|
| |
w m-cu. Zużycie wody na 1 mycie | 1 szt. | 175 | 0,53 | |
d) inne pojazdy rolnicze; 4-krotne mycie |
|
|
| |
w m-cu. Zużycie na 1 mycie | 1 szt. | 600 | 2,40 | |
2 | Silniki (poza elektrycznymi na 1 kW) | 1 szt. | 15 | 0,45 |
3 | Warsztaty remontowe, kowalskie | 1 obrabiarka, | 40 | 1,2 |
| palenisko itp. |
|
|
Tabela 6
Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego
Lp. | Rodzaj zakładu | Jednostka odniesienia (j.o.) | Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o. |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Zakłady mleczarskie |
|
|
a) wyrób masła | 1000 dm3 mleka | 3.0 | |
b) wyrób sera | 1000 dm3 mleka | 4,0 | |
c) zlewnie mleka | 1000 dm3 mleka | 0,3 | |
2 | Browary, rozlewnie piwa, wytwórnie napojów bezalkoholowych | 1000 dm3 piwa lub produktu | 5,0 |
3 | Piekarnie | 1000 kg pieczywa | 2,0 |
4 | Rzeźnie |
|
|
a) bydło: |
|
| |
– sztuki duże | 1 szt. | 0,3 | |
– sztuki małe | 1 szt. | 0,1 | |
b) trzoda chlewna | 1 szt. | 0,5 | |
c) konie | 1 szt. | 0,35 | |
5 | Przetwarzanie mięsa: |
|
|
a) zakłady przetwórstwa mięsnego oraz |
|
| |
wytwórnie wyrobów garmażeryjnych | 1 t wyrobu | 50,0 | |
b) fabryki konserw |
| 35,0 | |
6 | Punkt skupu zboża i nasion | 1 m2 pow. użytkowej/m-c | 0,5 |
7 | Laboratoria | 1 m2 pow. użytkowej/m-c | 0,1 |
8 | Wytwórnie makaronów | 1000 kg wyrobu | 1,4 |
9 | Gorzelnie i cukrownie | 1000 dm3 spirytusu |
|
| 1000 kg cukru | 115,0 | |
10 | Garbarnie |
|
|
– skórki duże | 1 szt. | 1,0 | |
– skórki małe | 1 szt. | 0,5 |
Tabela 7
Przeciętne normy zużycia wody dla robót budowlanych
Lp. | Rodzaj czynności | Jednostka odniesienia (j.o.) | Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o. |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Płukanie żwiru, piasku, tłucznia | 1 m3 | 0,75 |
2 | Wykonanie betonu plastycznego, gaszenie wapnem | 1 m3 betonu | 3,0 |
3 | Wykonanie betonu, zaprawy cementowej, wapiennej, muru z, kamienia | 1 m3 | 0,15 |
4 | Wykonanie muru z cegieł | 1000 szt. | 0,1 |
Tabela 8
Przeciętne normy zużycia wody do chemicznej ochrony roślin środkami:
a - owadobójczymi; b - grzybobójczymi; c – chwastobójczymi
Lp. | Rodzaj upraw | Środek chemiczny x ilość zabiegów | Jednostka odniesienia (j.o.) | Przeciętne normy zapotrzebowania wody | Przeciętne normy zużycia wody | |
m3/j.o. rok | łącznie na zabiegi m3/ha rok | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
1 | Drzewa owocowe |
|
|
|
|
|
– młode | a x 4 | ha | 0,5 | 2,0 |
| |
| b x 8 | ha | 0,5 | 4,0 |
| |
| c x 2 | ha | 0,3 | 0,6 | 6,6 | |
– stare | a x 5 | ha | 1,5 | 7,5 |
| |
| b x 10 | ha | 1,5 | 15,0 |
| |
| c x 2 | ha | 0,5 | 1,0 | 23,5 | |
2 | Krzewy jagodowe | a x 4 | ha | 0,5 | 2,0 |
|
b x 4 | ha | 0,5 | 2,0 |
| ||
c x 1 | ha | 0,3 | 0,3 | 4,3 | ||
3 | Kapusta | a x 3 | ha | 0,3 | 0,9 |
|
c x 1,5 | ha | 0,3 | 0,45 | 1,35 | ||
4 | Cebula | a x 1 | ha | 0,3 | 0,3 |
|
b x 2 | ha | 0,3 | 0,9 |
| ||
c x 2 | ha | 0,3 | 0,6 | 1,8 | ||
5 | Pomidory | b x 2 | ha | 0,6 | 1,2 |
|
c x 1 | ha | 0,3 | 0,3 | 1,5 | ||
6 | Ogórki | a x 2 | ha | 0,3 | 0,6 |
|
b x 2 | ha | 0,6 | 1,2 |
| ||
c x 1 | ha | 0,3 | 0,3 | 2,1 | ||
7 | Fasola | a x 1 | ha | 0,3 | 0,3 |
|
b x 2 | ha | 0,6 | 1,2 |
| ||
c x 1,5 | ha | 0,3 | 0,45 | 1,95 | ||
8 | Groszek zielony, buraki ćwikłowe, marchew | a x 2 | ha | 0,3 | 0,6 |
|
c x 1,5 | ha | 0,3 | 0,45 | 1,05 | ||
9 | Pozostałe warzywa | a x 2 | ha | 0,3 | 0,6 |
|
b x 0,5 | ha | 0,6 | 0,3 |
| ||
c x 1,5 | ha | 0,3 | 0,45 | 1,35 | ||
10 | Rzepak | a x 2 | ha | 0,45 | 0,9 |
|
b x 1 | ha | 0,50 | 0,5 | 1,4 | ||
11 | Ziemniaki | a x 2 | ha | 0,45 | 0,9 |
|
b x 3 | ha | 0,5 | 1,5 | 2,4 | ||
12 | Buraki | (a+b) x 3 | ha | 0,45 | 1,35 |
|
c x 1 | ha | 0,45 | 0,45 | 1,8 | ||
13 | Lucerna nasienna | (a+b) x 3 | ha | 0,8 | 2,4 | 2,4 |
14 | Groch | (a+b) x 2 | ha | 0,45 | 0,9 |
|
c x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | 1,3 |
Tabela 8 c.d.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
15 | Chmiel | a x 2 | ha | 2,0 | 4,0 |
|
b x 6 | ha | 2,0 | 12,0 | 16,0 | ||
16 | Zboża | b x 2 | ha | 0,4 | 0,8 |
|
c x 1 | ha | 0,45 | 0,45 | 1,25 | ||
17 | Kukurydza | a x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | 0,4 |
18 | Truskawki | a x 1 | ha | 0,4 | 0,4 |
|
b x 2 | ha | 1,0 | 2,0 |
| ||
c x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | 2,8 | ||
19 | Len | a x 1 | ha | 0,4 | 0,4 |
|
c x 1 | ha | 0,4 | 0,4 | 0,8 | ||
20 | Tytoń |
|
|
|
|
|
odkażanie ziemi | a x 2 | ha | 0,4 | 0,8 | 0,8 | |
pod rozsadę | b x 1 | ha | 1,6 | 1,6 | 1,6 | |
21 | Mycie i płukanie sprzętu ochrony roślin | 1 zabieg | ½ pojemności zbiornika opryskiwacza |
Tabela 9
Przeciętne normy zużycia wody dla obiektów wojskowych - resortów obrony i spraw wewnętrznych
Lp. | Wyszczególnienie obiektu | Jednostka odniesienia | Przeciętne normy zużycia wody | |
dm3 /j.o. * dobę | m3/j.o. * miesiąc | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Budynki koszarowe, sztabowe, administracyjne, szkoleniowe, gospodarcze z przyborami sanitarnymi: |
|
|
|
– z zimną i ciepłą wodą | 1 żołnierz w |
|
| |
| zbiorowym |
|
| |
| zakwaterowaniu | 200 | 6,0 | |
– z zimną i ciepłą wodą | 1 żołnierz |
|
| |
| zawodowy lub |
|
| |
| pracownik cywilny | 50 | 1,5 | |
2 | Kuchnie i stołówki | 1 konsument | 140 | 4,2 |
kasyna | 1 konsument | 120 | 3,6 | |
kluby oficerskie | 1 konsument | 50 | 1,5 | |
3 | Mycie pojazdów wojskowych i straży pożarnej | 1 pojazd | 1500/1 |
|
pojazd | ||||
1 mycie |
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 15 lutego 2002 r.