Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2002 nr 8 poz. 70
Wersja aktualna od 2002-02-15
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2002 nr 8 poz. 70
Wersja aktualna od 2002-02-15
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 14 stycznia 2002 r.

w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Opcje

ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Normy zużycia wody dla poszczególnych odbiorców usług] Ustala się przeciętne normy zużycia wody dla poszczególnych odbiorców usług, stanowiące podstawę ustalania ilości pobranej wody w razie braku wodomierza głównego.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Określenie norm] Normy, o których mowa w § 1, określa załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Wejście w życie] [1] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Infrastruktury: M. Pol

Załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury
z dnia 14 stycznia 2002 r. (poz. 70)

PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW

Tabela 1. Gospodarstwa domowe

Tabela 2. Podlewanie ogródków przydomowych i upraw rolniczych

Tabela 3. Usługi

Tabela 4. Fermy i obiekty inwentarskie

Tabela 5. Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów

Tabela 6. Zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego

Tabela 7. Roboty budowlane

Tabela 8. Chemiczna ochrona roślin

Tabela 9. Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewnętrznych

Tabela 1

Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych

Lp.

Wyposażenie mieszkania w instalacje

Przeciętne normy zużycia wody

dm3 / mieszkańca
* dobę

m3 / mieszkańca
* miesiąc

1

2

3

4

1

Wodociąg bez ubikacji i łazienki (brak kanalizacji), pobór wody ze zdroju podwórzowego lub ulicznego

30

0,9

2

Wodociąg, ubikacja bez łazienki

50–60*

1,5–1,8*

3

Wodociąg, zlew kuchenny, wc, brak łazienki i ciepłej wody

70–90*

2,10–2,70*

4

Wodociąg, ubikacja, łazienka, lokalne źródło ciepłej wody (piecyk węglowy, gazowy – gaz z butli, elektryczny, bojler)

80–100*

2,4–3,0*

5

Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej)

140–160*

4,2–5,4*

* Wartości niższe odnoszą się do budynków podłączonych do zbiorników bezodpływowych na terenach nieskanalizowanych, a wartości wyższe odnoszą się do budynków podłączonych do sieci kanalizacyjnych.


Tabela 2

Przeciętne normy zużycia wody do podlewania ogródków przydomowych i upraw rolniczych

Lp.

Wyszczególnienie

Jednostka odniesienia (j.o.)

Przeciętne normy zużycia wody

dm3 / j.o. * dobę

1

2

3

4

1

Ogródek przydomowy, działka rekreacyjn1)

m2

2,5

2

Uprawy w szklarniach i tunelach foliowych2)

m2

4,0

3

Pieczarkarnie3)

m2

5,0

Przyjmuje się, że przeciętnie podlewanie upraw odbywa się w ciągu:

1) 15 dni/m-c w okresie 15.04–15.09

2 20 dni/m-c w ciągu całego roku

3) 30 dni/m-c w ciągu całego roku

Tabela 3

Przeciętne normy zużycia wody w usługach

Lp.

Rodzaj zakładu

Jednostka odniesienia
(j.o.)

Przeciętne normy zużycia wody

dm3/j.o. * dobę

m3/j.o. * miesiąc

l. Ochrona zdrowia i opieka społeczna

1

Żłobki
a) dzienne
b) tygodniowe

1 dziecko
j.w.

130
150

3,9
4,5

2

Przychodnie lekarskie, ośrodki zdrowia

jeden zatrudniony

16

0,48

3

Izby porodowe

1 łóżko

500

15,0

4

Szpitale ogólne wielooddziałowe

1 łóżko

650

19,5

5

Sanatoria z hydroterapią

j.w.

700

21,0

6

Apteki

1 zatrudniony

100

3,0

7

Domy małego dziecka, rencisty i pomocy społecznej

1 łóżko

175

5,3

II. Oświata i nauka

8

Przedszkola
a) dzienne
b) tygodniowe, miesięczne

1 dziecko
j.w.

40,0
150,0

1,0
4,5

9

Szkoły
a) bez stołówki
b) ze stołówką

1 uczeń
j.w.

15,0
25,0

0,45
0,8

10

Szkoły zawodowe i szkoły wyższe
a) bez laboratoriów
b) z laboratoriami

1 uczeń (student)
j.w.

15,0
25,0

0,45
0,8

11

Internaty i domy studenckie

j.w.

100

2,4

12

Szkoły z internatami

1 uczeń

100

2,4

13

Placówki wychowania pozaszkolnego
a) bez stołówki
b) ze stołówką

j.w.
j.w.

15,0
25,0

0,45
0,80

14

Zakłady opiekuńczo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, ośrodki szkoleniowo-wychowawcze)
a) bez natrysków
b) z natryskami

1 łóżko
j.w.

80,0
160,0

2,4
4,8

Tabela 3 c.d.

15

Instytuty i placówki naukowo-badawcze
a) bez laboratoriów
b) z laboratoriami

1 zatrudniony
j.w.

15,0
25,0

0,45
0,80

III. Kultura i sztuka

16

Muzea

1 zwiedzający

10,0

0,3

17

Kina

1 miejsce

12,0

0,36

18

Teatry

j.w.

15,0

0,45

19

Domy kultury

j.w.

15,0

0,45

20

Biblioteki i czytelnie

1 korzystający

15,0

0,45

IV. Sport i turystyka

21

Hotele i motele kat. lux (*****)
a) z zapleczem gastronomicz. Hotele kat. (****)
Hotele kat. (***)
Hotele pozostałe

1 miejsce nocleg. j.w.
j.w.
j.w.
j.w.

200,0
250,0
150,0
100,0
80,0

6,0
7,5
4,5
3,0
2,4

22

Pensjonaty i domy wypoczynkowe
a) kategorii I
b) kategorii II
c) kategorii III

j.w.
j.w.
j.w.

200,0
150,0
100,0

6,0
4,5
3,0

23

Schroniska i domy wycieczkowe
a) kategorii I
b) kategorii II
c) kategorii III

j.w.
j.w.
j.w.

150,0
100,0
80,0

4,5
3,0
2,4

24

Obozowiska turystyczne

1. campingi

a) kategorii I

j.w.

133,0

4,0

b) kategorii II

j.w.

100,0

3,0

c) kategorii III

j.w.

66,0

2,0

2. pola biwakowe

j.w.

33,0

1,0

25

Pływalnie kryte

1 korzystający

160,0

4,8

26

Pływalnie otwarte
a) wyczynowe
b) o wykorzystaniu masowym

1 korzystający
j.w.

200,0
400,0

6,0
12,0

27

Sale i hale sportowe z zapleczem sanitarnym dla ćwiczących

1 ćwiczący

66,0

2,0

V. Handel, gastronomia i usługi

28

Restauracje, jadłodajnie

1 miejsce

100,0

3,0

29

Bary

j.w.

150,0

4,5

30

Kawiarnie, bary kawowe

j.w.

25,0

0,8

Tabela 3 c.d.

31

Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzieżowe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, „butiki” itp.)

1 zatrudniony

30,0

0,9

32

Sklepy ze sprzedażą gotowych produktów spożywczych (sklepy spożywcze, mięsne itp.)

j.w.

40,0

1,2

33

Sklepy z artykułami przetwórstwa spożywczego (garmażeryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne)

j.w.

40–100*

1,2–3,0

34

kWiaciarnie i sklepy zoologiczne

j.w.

80,0

2,4

35

Zakłady usługowe (szewc, zegarmistrz, krawiec, optyk)

1 zatrudniony

15,0

0,45

36

Zakłady pralnicze

1 kg bielizny lub odzieży

17

37

Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne

1 zatrudniony

150,0

4,5

38

Zakłady fotograficzne – fotografia czarno-biała i kolorowa

Przeciętne normy zużycia wody ustala się indywidualnie w oparciu o warunki techniczne i ilość zatrudnionych

39

Magle
a) zwykły
b) elektryczno-parowy

1 zatrudniony
j.w.

50,0
150,0

1,5
4,5

40

Łaźnie

1 korzystający

200,0

6,0

41

Szalety publiczne

1 urządzenie = 1 wc

100,0

3,0

VI. Zakłady pracy

42

Zakłady pracy, z wyjątkiem określonych w Ip. 43

1 zatrudniony

15,0

0,45

43

Zakłady pracy

a) w których wymagane jest

stosowanie natrysków

j.w.

60,0

1,5

b) przy pracach

szczególnie brudzących lub ze

środkami toksycznymi

j.w.

90,0

2,25

* W zależności od asortymentu sklepu

Tabela 4

Przeciętne normy zużycia wody w fermach i obiektach inwentarskich

Lp.

Zwierzęta

Jednostka odniesienia (j.o.)

Przeciętne normy zużycia wody

obiekty inwentarskie drobnotowarowe dm3/j.o. * dobę

m3/mie-siąc

obiekty i fermy wielkotowarowego przemysłowego chowu dm3/j.o. * dobę

m3/miesiąc

1

2

3

4

5

6

7

1

Konie
źrebięta

1 zwierzę
1 zwierzę

50
30

1,5
0,90

65
40

2,00
1,20

2

Krowy

a) mleczne i sztuki wyrośnięte

1 zwierzę

70

2,10

120

3,60

b) bydło mleczne (do 1,5 roku)

1 zwierzę

35

1,00

40

1,20

c) jałówki i bukaty powyżej 1,5 roku

1 zwierzę

40

1,20

60

1,80

d) buhaje

1 zwierzę

80

2,40

100

3,00

3

Świnie
a) tuczniki
b) prosięta do 4 m-cy
c) maciory z przychówkiem
d) knury

1 zwierzę
1 zwierzę
1 zwierzę
1 zwierzę

20
10
70
25

0,60
0,30
2,1
0,75

30
15
50
35

0,90
0,45
1,50
1,00

4

Kozy, owce
a) dorosłe
b) jagnięta

1 zwierzę
1 zwierzę

8
5

0,27
0,15

10
7

0,30
0,21

Tabela 4 c.d.

1

2

3

4

5

6

7

5

Drób
a) brojlery
b) kury
c) kaczki
d) gęsi
e) indyczki

1 ptak
1 ptak
1 ptak
1 ptak
1 ptak

0,3
1,0
11
17
2,0

0,01
0,03
0,33
0,51
0,06

0,5
1,4
16,5
23
4,0

0,015
0,042
0,50
0,70
0,12

6

Nutrie

a) chów wodny

– sztuki dorosłe

1 zwierzę

30

0,90

– matki z młodymi

1 zwierzę

45

1,40

b) chów suchy

– sztuki dorosłe

1 zwierzę

6

0,20

8

0,24

– matki z młodymi

1 zwierzę

8

0,20

11

0,33

7

Lisy, norki

1 zwierzę

6

0,20

8

0,24

8

Króliki

1 zwierzę

0,6

0,02

1

0,03

9

Lecznice weterynaryjne
– zwierzęta małe
– zwierzęta duże

1 zwierzę
1 zwierzę

40
80


50
100

1,25
2,50

Tabela 5

Przeciętne normy zużycia wody dla obsługi pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów

Lp.

Rodzaj pojazdu, warsztatu

Jednostka odniesienia (j.o.)

Przeciętne normy zużycia wody

dm3/j.o.
mycie

m3/j.o. – miesiąc

1

2

3

4

5

1

Pojazdy mechaniczne

a) traktor, przyczepa; 4-krotne mycie

pojazdu w m-cu. Zużycie wody na 1

mycie

1 szt.

300

1,20

b) samochód ciężarowy, wóz

asenizacyjny; 3-krotne mycie pojazdu

w m-cu. Zużycie wody na 1 mycie

1 szt.

500

1,50

c) samochód osobowy; 3-4-krotne mycie

w m-cu. Zużycie wody na 1 mycie

1 szt.

175

0,53

d) inne pojazdy rolnicze; 4-krotne mycie

w m-cu. Zużycie na 1 mycie

1 szt.

600

2,40

2

Silniki (poza elektrycznymi na 1 kW)

1 szt.

15

0,45

3

Warsztaty remontowe, kowalskie

1 obrabiarka,

40

1,2

palenisko itp.

Tabela 6

Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego

Lp.

Rodzaj zakładu

Jednostka odniesienia (j.o.)

Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o.

1

2

3

4

1

Zakłady mleczarskie

a) wyrób masła

1000 dm3 mleka

3.0

b) wyrób sera

1000 dm3 mleka

4,0

c) zlewnie mleka

1000 dm3 mleka

0,3

2

Browary, rozlewnie piwa, wytwórnie napojów bezalkoholowych

1000 dm3 piwa lub produktu

5,0

3

Piekarnie

1000 kg pieczywa

2,0

4

Rzeźnie

a) bydło:

– sztuki duże

1 szt.

0,3

– sztuki małe

1 szt.

0,1

b) trzoda chlewna

1 szt.

0,5

c) konie

1 szt.

0,35

5

Przetwarzanie mięsa:

a) zakłady przetwórstwa mięsnego oraz

wytwórnie wyrobów garmażeryjnych

1 t wyrobu

50,0

b) fabryki konserw

35,0

6

Punkt skupu zboża i nasion

1 m2 pow. użytkowej/m-c

0,5

7

Laboratoria

1 m2 pow. użytkowej/m-c

0,1

8

Wytwórnie makaronów

1000 kg wyrobu

1,4

9

Gorzelnie i cukrownie

1000 dm3 spirytusu

1000 kg cukru

115,0

10

Garbarnie

– skórki duże

1 szt.

1,0

– skórki małe

1 szt.

0,5

Tabela 7

Przeciętne normy zużycia wody dla robót budowlanych

Lp.

Rodzaj czynności

Jednostka odniesienia (j.o.)

Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o.

1

2

3

4

1

Płukanie żwiru, piasku, tłucznia

1 m3

0,75

2

Wykonanie betonu plastycznego, gaszenie wapnem

1 m3 betonu
1 t wapna

3,0

3

Wykonanie betonu, zaprawy cementowej, wapiennej, muru z, kamienia

1 m3

0,15

4

Wykonanie muru z cegieł

1000 szt.

0,1

Tabela 8

Przeciętne normy zużycia wody do chemicznej ochrony roślin środkami:

a - owadobójczymi; b - grzybobójczymi; c – chwastobójczymi

Lp.

Rodzaj upraw

Środek chemiczny x ilość zabiegów

Jednostka odniesienia (j.o.)

Przeciętne normy zapotrzebowania wody
m3/j.o. zabieg

Przeciętne normy zużycia wody

m3/j.o. rok

łącznie na zabiegi m3/ha rok

1

2

3

4

5

6

7

1

Drzewa owocowe

– młode

a x 4

ha

0,5

2,0

b x 8

ha

0,5

4,0

c x 2

ha

0,3

0,6

6,6

– stare

a x 5

ha

1,5

7,5

b x 10

ha

1,5

15,0

c x 2

ha

0,5

1,0

23,5

2

Krzewy jagodowe

a x 4

ha

0,5

2,0

b x 4

ha

0,5

2,0

c x 1

ha

0,3

0,3

4,3

3

Kapusta

a x 3

ha

0,3

0,9

c x 1,5

ha

0,3

0,45

1,35

4

Cebula

a x 1

ha

0,3

0,3

b x 2

ha

0,3

0,9

c x 2

ha

0,3

0,6

1,8

5

Pomidory

b x 2

ha

0,6

1,2

c x 1

ha

0,3

0,3

1,5

6

Ogórki

a x 2

ha

0,3

0,6

b x 2

ha

0,6

1,2

c x 1

ha

0,3

0,3

2,1

7

Fasola

a x 1

ha

0,3

0,3

b x 2

ha

0,6

1,2

c x 1,5

ha

0,3

0,45

1,95

8

Groszek zielony, buraki ćwikłowe, marchew

a x 2

ha

0,3

0,6

c x 1,5

ha

0,3

0,45

1,05

9

Pozostałe warzywa

a x 2

ha

0,3

0,6

b x 0,5

ha

0,6

0,3

c x 1,5

ha

0,3

0,45

1,35

10

Rzepak

a x 2

ha

0,45

0,9

b x 1

ha

0,50

0,5

1,4

11

Ziemniaki

a x 2

ha

0,45

0,9

b x 3

ha

0,5

1,5

2,4

12

Buraki

(a+b) x 3

ha

0,45

1,35

c x 1

ha

0,45

0,45

1,8

13

Lucerna nasienna

(a+b) x 3

ha

0,8

2,4

2,4

14

Groch

(a+b) x 2

ha

0,45

0,9

c x 1

ha

0,4

0,4

1,3

Tabela 8 c.d.

1

2

3

4

5

6

7

15

Chmiel

a x 2

ha

2,0

4,0

b x 6

ha

2,0

12,0

16,0

16

Zboża

b x 2

ha

0,4

0,8

c x 1

ha

0,45

0,45

1,25

17

Kukurydza

a x 1

ha

0,4

0,4

0,4

18

Truskawki

a x 1

ha

0,4

0,4

b x 2

ha

1,0

2,0

c x 1

ha

0,4

0,4

2,8

19

Len

a x 1

ha

0,4

0,4

c x 1

ha

0,4

0,4

0,8

20

Tytoń

odkażanie ziemi

a x 2

ha

0,4

0,8

0,8

pod rozsadę

b x 1

ha

1,6

1,6

1,6

21

Mycie i płukanie sprzętu ochrony roślin

1 zabieg

½ pojemności zbiornika opryskiwacza

Tabela 9

Przeciętne normy zużycia wody dla obiektów wojskowych - resortów obrony i spraw wewnętrznych

Lp.

Wyszczególnienie obiektu

Jednostka odniesienia
(j.o.)

Przeciętne normy zużycia wody

dm3 /j.o. * dobę

m3/j.o. * miesiąc

1

2

3

4

5

1

Budynki koszarowe, sztabowe, administracyjne, szkoleniowe, gospodarcze z przyborami sanitarnymi:

– z zimną i ciepłą wodą

1 żołnierz w

zbiorowym

zakwaterowaniu

200

6,0

– z zimną i ciepłą wodą

1 żołnierz

zawodowy lub

pracownik cywilny

50

1,5

2

Kuchnie i stołówki

1 konsument

140

4,2

kasyna

1 konsument

120

3,6

kluby oficerskie

1 konsument

50

1,5

3

Mycie pojazdów wojskowych i straży pożarnej

1 pojazd

1500/1

pojazd

1 mycie

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 15 lutego 2002 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00