Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2001 nr 151 poz. 1696
Wersja archiwalna od 2002-01-01 do 2002-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2001 nr 151 poz. 1696
Wersja archiwalna od 2002-01-01 do 2002-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 11 grudnia 2001 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

Prezes Rady Ministrów: L. Miller

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1696)

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

500

0402 10

- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%:

- - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

0402 10 19 0

- - - Pozostałe

0

- - Pozostałe:

0402 10 91 0

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nieprzekraczającej 2,5 kg

0

0402 10 99 0

- - - Pozostałe

0

0406

Sery i twarogi:

0406 10

- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0

- - Pozostały

0

200

0406 90

- Pozostałe sery:

- - Pozostałe:

- - - Pozostałe:

- - - - Pozostałe:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40 %, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47%:

0406 90 69 0

- - - - - - - Pozostałe

0

200

0406 90 99 0

- - - - - Pozostałe

0

400

0409 00 00 0

Miód naturalny

0

5

0811

Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

660

0811 10

- Truskawki i poziomki:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

0811 10 11 0

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy

0

0811 10 19 0

- - - Pozostałe

0

0811 10 90 0

- - Pozostałe

0

0811 20

- Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

0811 20 11 0

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy

0

0811 20 19 0

- - - Pozostałe

0

- - Pozostałe:

0811 20 31 0

- - - Maliny

0

0811 20 39 0

- - - Czarne porzeczki

0

0811 20 51 0

- - - Czerwone porzeczki

0

0811 20 59 0

- - - Jeżyny i morwy

0

0811 20 90 0

- - - Pozostałe

0

0811 90

- Pozostałe:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:

0811 90 11 0

- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

0811 90 19 0

- - - - Pozostałe

0

- - - Pozostałe:

0811 90 31 0

- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

0811 90 39 0

- - - - Pozostałe

0

- - Pozostałe:

0811 90 50 0

- - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus

0

0811 90 70 0

- - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium

0

- - - Wiśnie i czereśnie:

0811 90 75 0

- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)

0

0811 90 80 0

- - - - Pozostałe

0

0811 90 85 0

- - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

0811 90 95 0

- - - Pozostałe

0

0901

Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji:

- Kawa, palona:

0901 21 00 0

- - Niepozbawiona kofeiny

0

400

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:

0910 50 00 0

- Curry

0

5

- Pozostałe przyprawy korzenne:

0910 91

- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu:

0910 91 90

- - - Rozgniatane lub mielone

0

5

1107

Słód, nawet palony:

800

1107 10

- Niepalony:

- - Z pszenicy:

1107 10 11 0

- - - W postaci mąki

3,2
+maksimum
0,09 EUR/kg

1107 10 19 0

- - - Pozostały

0,08 EUR/kg

- - Pozostałe:

1107 10 91 0

- - - W postaci mąki

3,2 +maksimum 0,09 EUR/kg

1107 10 99 0

- - Pozostałe

0,08 EUR/kg

1107 20 00 0

- Palony

0,09 EUR/kg

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:

- Pozostałe:

1601 00 99 0

- - Pozostałe.

0

200

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

- Z wieprzowiny:

1602 49

- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:

125

- - - Ze świń domowych:

- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0

- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części, włącznie z mieszankami schabów i szynek

0

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

1602 49 13 0

- - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i łopatek

0

1602 49 15 0

- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0

1602 49 19 0

- - - - - Pozostałe

0

1602 49 30 0

- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

1602 49 50 0

- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

1602 49 90 0

- - - Pozostałe

0

1602 50

- Z wołowiny:

125

1602 50 10 0

- - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem lub podrobami

0

- - Pozostałe:

- - - W opakowaniach hermetycznych:

1602 50 31 0

- - - - Corned beef (wołowina peklowana)

0

1602 50 39 0

- - - - Pozostałe

0

1602 50 80 0

- - - Pozostałe

0

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:

- Pozostały:

1701 91 00 0

- - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące

0

8

1704

Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao:

170410

- Guma do żucia, również pokryta cukrem:

- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0

- - - Guma w paskach

0

10

1806

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:

- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

1806 32

- - Bez nadzienia:

1806 32 90 0

- - - Pozostałe

0

200

1806 90

- Pozostałe:

- - Czekolada i produkty czekoladowe:

- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:

1806 90 19 0

- - - - Pozostałe

0

200

1806 90 50 0

- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

0

100

1806 90 90 0

- - Pozostałe

9 + 0,2 DCC

25

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao, lub zawierające w masie mniej niż 40% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 5% kakao, obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:

1901 90

- Pozostałe:

- - Ekstrakt słodowy:

1901 90 19 0

- - - Pozostałe:

0

30

- - Pozostałe

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

1901 90 99

- - - Pozostałe:

1901 90 99 9

- - - - Pozostałe

0

100

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:

1905 10 00 0

- Chleb chrupki

7

20

- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:

1905 31

- - Słodkie herbatniki (biskwity):

- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

1905 31 19 0

- - - - Pozostałe

0

20
(łącznie z poz. 1905 32 19 0)

- - - Pozostałe:

1905 31 30 0

- - - - Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu z mleka

0

15

- - - - Pozostałe:

1905 31 99 0

- - - - - Pozostałe

0

30

1905 32

- - Wafle i opłatki:

- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

1905 32 19 0

- - - - Pozostałe

0

20
(łącznie z poz. 1905 31 19 0)

2001

Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:

2001 10 00 0

- Ogórki i korniszony

0

50

2001 90

- Pozostałe:

2001 90 96 0

- - Pozostałe

0

20

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

2005 10 00 0

- Warzywa homogenizowane

0

15

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:

2007 10

- Przetwory homogenizowane:

2007 10 10 0

- - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%

0

10

- Pozostałe:

2007 99

- - Pozostałe:

- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 30%:

- - - - Pozostałe:

2007 99 39 0

- - - - - Pozostałe

0

15

- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%, ale nieprzekraczającej 30%:

2007 99 58 0

- - - - Pozostałe

7

7

2009

Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:

150

- Sok jabłkowy:

2009 71

- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

ilość
(w tonach)

- - - Pozostały:

2009 71 99 0

- - - - Niezawierający dodatku cukru

0

2009 79

- - Pozostały:

- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:

0

2009 79 19 0

- - - - Pozostały

- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:

- - - - Pozostały:

2009 79 99 0

- - - - - Niezawierający dodatku cukru

0

2009 80

- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa;

- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:

- - - Sok z gruszek:

2009 80 19 0

- - - - Pozostałe

0

- - -Pozostałe:

- - - - Pozostałe:

2009 80 38 0

- - - - - Pozostałe

0

2102

Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe
(z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:

2102 30 00 0

- Gotowe proszki do pieczenia

0

75

2103

Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka z gorczycy oraz gotowa musztarda:

2103 90

- Pozostaje:

2103 90 90 0

- - Pozostałe

0

115

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:

2104 10

- Zupy i buliony i przetwory z nich:

2104 10 90 0

- - Pozostałe

0

100

2104 20 00 0

- Złożone przetwory spożywcze homogenizowane

0

30

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00