Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2001 nr 151 poz. 1690
Wersja archiwalna od 2002-03-29 do 2002-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2001 nr 151 poz. 1690
Wersja archiwalna od 2002-03-29 do 2002-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 11 grudnia 2001 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2002 r., Nr 30, poz. 276)  

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4, § 4a i § 6k ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.1. Ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku - do dnia 31 grudnia 2002 r., z wyjątkiem pozycji określonej kodem PCN 1001 90, dla której kontyngent ustanawia się do dnia 30 czerwca 2002 r.

2. Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.1. [1] Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodem PCN 0203, 0207, 0210, 1001 90, 1101 00, 1102 oraz 1107, dla których rozdysponowanie kontyngentów jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających wnioski, po upływie terminów określonych w ust. 2 oraz § 6 ust. 3.

2. [2] Wnioski o wydanie pozwolenia, w przypadku pozycji towarowych określonych kodem PCN 0203, 0207, 0210, 1001 90, 1101 00, 1102, 1107, składa się na każdy kwartał oddzielnie, w terminie 7 dni, licząc od pierwszego dnia roboczego każdego kolejnego kwartału.

3. Pozwolenia na przywóz w przypadku:

1) [3] (skreślony),

2) pozycji towarowej 0405 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1 150 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

3) pozycji towarowej 0406 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 2 070 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,

4) pozycji towarowych 1601 00 oraz 1602 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 230 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Wydanie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.1. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 1101 00, 1102, 1107, 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:

1) kwartał - 25%,

2) II kwartał - 25%,

3) III kwartał - 25%,

4) IV kwartał - 25%.

2. W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 90 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:

1) kwartał - 50%,

2) II kwartał - 50%.

3. [4] Wnioski o przydział kontyngentu, w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1205, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.

4. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w ust. 1, nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenia zostały wydane.

5. Niewykorzystane pule kontyngentów w danym kwartale przechodzą na kolejny kwartał.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1690)

Załącznik nr 1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:

34 500
(łącznie z pozycją 0210)

20 EUR/100kg

- Świeże lub chłodzone:

0203 11

- - Tusze i półtusze:

0203 11 10 0

- - - Ze świń domowych

0

0203 12

- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:

0203 12 11 0

- - - - Szynki i ich kawałki

0

0203 12 19 0

- - - - Łopatki i ich kawałki

0

0203 19

- - Pozostałe:

- - - Ze świń domowych:

0203 19 11 0

- - - - Przodki i ich kawałki

0

0203 19 13 0

- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0

0203 19 15 0

- - - - Boczek i jego kawałki

0

- - - - Pozostałe:

0203 19 55 0

- - - - - Bez kości

0

0203 19 59 0

- - - - - Pozostałe

0

- Mrożone:

0203 21

- - Tusze i półtusze:

0203 21 10 0

- - - Ze świń domowych

0

0203 22

- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:

0203 22 11 0

- - - - Szynki i ich kawałki

0

0203 22 19 0

- - - - Łopatki i ich kawałki

0

0203 29

- - Pozostałe:

- - - Ze świń domowych:

0203 29 11 0

- - - - Przodki i ich kawałki

0

0203 29 13 0

- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0

0203 29 15 0

- - - - Boczek i jego kawałki

0

- - - - Pozostałe:

0203 29 55 0

- - - - - Bez kości

0

0203 29 59 0

- - - - - Pozostałe

0

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:

23 000

20 EUR/100kg.

- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:

0207 11

- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

0207 11 10 0

- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0

0207 11 30 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

0207 11 90 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0

0207 12

- - Niecięte na kawałki, mrożone:

0207 12 10 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0

0207 12 90 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0

0207 13

- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

- - - Kawałki:

0207 13 10 0

- - - - Bez kości

0

- - - - Z kośćmi:

0207 13 20 0

- - - - - Połówki lub ćwiartki

0

0207 13 30 0

- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 13 40 0

- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

0207 13 50 0

- - - - - Piersi i ich kawałki

0

0207 13 60 0

- - - - - Nogi i ich kawałki

0

0207 13 70 0

- - - - - Pozostałe

0

- - - Podroby:

0207 13 91 0

- - - - Wątroby

0

0207 13 99 0

- - - - Pozostałe

0

0207 14

- - Kawałki i podroby mrożone:

- - - Kawałki:

0207 14 10 0

- - - - Bez kości

0

- - - - Z kośćmi:

0207 14 20 0

- - - - - Połówki lub ćwiartki

0.

0207 14 30 0

- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 14 40 0

- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

0207 14 50 0

- - - - - Piersi i ich kawałki

0

0207 14 60 0

- - - - - Nogi i ich kawałki

0

0207 14 70 0

- - - - - Pozostałe

0

- - - Podroby:

0207 14 91 0

- - - - Wątroby

0

0207 14 99 0

- - - - Pozostałe

0

- Z indyków:

0207 24

- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

0207 24 10 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

0207 24 90 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0

0207 25

- - Niecięte na kawałki, mrożone:

0207 25 10 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0

0207 25 90 0

- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0

0207 26

- - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:

- - - Kawałki:

0207 26 10 0

- - - - Bez kości

0

- - - - Z kośćmi:

0207 26 20 0

- - - - - Połówki lub ćwiartki

0

0207 26 30 0

- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 26 40 0

- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

0207 26 50 0

- - - - - Piersi i ich kawałki

0

- - - - - Nogi i ich kawałki:

0207 26 60 0

- - - - - - Podudzia i ich kawałki

0

0207 26 70 0

- - - - - - Pozostałe

0

0207 26 80 0

- - - - - Pozostałe

0

- - - Podroby:

0207 26 91 0

- - - - Wątroby

0

0207 26 99 0

- - - - Pozostałe

0

0207 27

- - Kawałki i podroby, mrożone:

- - - Kawałki:

0207 27 10 0

- - - - Bez kości

0

- - - - Z kośćmi:

0207 27 20 0

- - - - - Połówki lub ćwiartki

0

0207 27 30 0

- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 27 40 0

- - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

0207 27 50 0

- - - - - Piersi i ich kawałki

0

- - - - - Nogi i ich kawałki:

0207 27 60 0

- - - - - - Podudzia i ich kawałki

0

0207 27 70 0

- - - - - - Pozostałe

0

0207 27 80 0

- - - - - Pozostałe

0

- - - Podroby:

0207 27 91 0

- - - - Wątroby

0

0207 27 99 0

- - - - Pozostałe

0

- Z kaczek, gęsi i perliczek:

0207 32

- - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość (w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

- - - Kaczki:

0207 32 11 0

- - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0

0207 32 15 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0

0207 32 19 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0

- - - Gęsi:

0207 32 51 0

- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0

0207 32 59 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0

0207 32 90 0

- - - Perliczki

0

0207 33

- - Niecięte na kawałki, mrożone:

- - - Kaczki:

0207 33 11 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0

0207 33 19 0

- - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0

- - - Gęsi:

0207 33 51 0

- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0

0207 33 59 0

- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0

0207 33 90 0

- - - Perliczki

0

0207 35

- - Pozostałe, świeże lub chłodzone:

- - - Kawałki:

- - - - Bez kości:

0207 35 11 0

- - - - - Z gęsi

0

0207 35 15 0

- - - - - Z kaczek i perliczek

0

- - - - Z kośćmi:

- - - - - Połówki lub ćwiartki:

0207 35 21 0

- - - - Z kaczek

0

0207 35 23 0

- - - - - - Z gęsi

0

0207 35 25 0

- - - - - - Z perliczek

0

0207 35 31 0

- - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 35 41 0

- - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość (w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

- - - - - Piersi i ich kawałki:

0207 35 51 0

- - - - - - Z gęsi

0

0207 35 53 0

- - - - Z kaczek i perliczek

0

- - - - - Nogi i ich kawałki:

0207 35 61 0

- - - - - - Z gęsi

0

0207 35 63 0

- - - - - Z kaczek i perliczek

0

0207 35 71 0

- - Tusze gęsie i kacze

0

0207 35 79 0

- - - - Pozostałe

0

- - - Podroby:

0207 35 91 0

- - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby

0

0207 35 99 0

- - - - Pozostałe

0

0207 36

- - Pozostałe, mrożone:

- - - Kawałki:

- - - - Bez kości:

0207 36 11 0

- - - - - Z gęsi

0

0207 36 15 0

- - - - - Z kaczek i perliczek

0

- - - - Z kośćmi:

- - - - - Połówki lub ćwiartki:

0207 36 21 0

- - - - - - Z kaczek

0

0207 36 23 0

- - - - - - Z gęsi

0

0207 36 25 0

- - - - - - Z perliczek

0

0207 36 31 0

- - - - Całe skrzydła, nawet z końcami

0

0207 36 41 0

- - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0

- - - - - Piersi i ich kawałki:

0207 36 51 0

- - - - - - Z gęsi

0

0207 36 53 0

- - - - - - Z kaczek i perliczek

0

- - - - - Nogi i ich kawałki:

0207 36 61 0

- - - - - - Z gęsi

0

0207 36 63 0

- - - - - - Z kaczek i perliczek

0

0207 36 71 0

- - - - - Tusze gęsie i kacze

0

0207 36 79 0

- - - - - Pozostałe

0

- - - Podroby:

- - - - Wątroby:

0207 36 89 0

- - - - - Pozostałe

0

0207 36 90 0

- - - - Pozostałe

0

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów;

34 500
(łącznie z pozycją 0203)

20 EUR/100kg

- Mięso wieprzowe:

0210 11

- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

- - - - Solone lub w solance:

0210 11 11 0

Szynki i ich kawałki

0

0210 11 19 0

Łopatki i ich kawałki

0

- - - - Suszone lub wędzone:

0210 11 31 0

- - - - - Szynki i ich kawałki

0

0210 11 39 0

- - - - - Łopatki i ich kawałki

0

0210 12

- - Boczek i jego kawałki:

- - - Ze świń domowych:

0210 12 11 0

- - - - Solony lub w solance

0

0210 12 19 0

- - - - Suszony lub wędzony

0

0210 19

- - Pozostałe:

- - - Ze świń domowych:

- - - - Solone lub w solance:

0210 19 10 0

- - - - - Bok bekonowy lub szpencer

0

0210 19 20 0

- - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki

0

0210 19 30 0

- - - - Przodki i ich kawałki

0

0210 19 40 0

- - - - - Schaby i ich kawałki

0

- - - - - Pozostałe:

0210 19 51 0

- - - - - - Bez kości

0

0210 19 59 0

- - - - - - Pozostałe

0

- - - - Suszone lub wędzone:

0210 19 60 0

- - - Przodki i ich kawałki

0

0210 19 70 0

- - - - - Schaby i ich kawałki

0

- - - - - Pozostałe:

0210 19 81 0

- - - - - - Bez kości

0

0210 19 89 0

- - - - - - Pozostałe

0

0405

Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:

5 750

35 EUR/100kg

0405 10

- Masło:

- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:

0405 10 11 0

- - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg

0

0405 10 19 0

- - - - Pozostałe

0

0405 10 30 0

- - - Masło odtwarzane

0

0405 10 50 0

- - - Masło z serwatki

0

0405 10 90 0

- - Pozostałe

0

0405 20

- Produkty mleczarskie do smarowania:

0405 20 90 0

- - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 75%, ale mniej niż 80%

0

0406

Sery i twarogi:

10 350

35 EUR/I100kg

0406 10

- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

0406 10 20 0

- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40%

0

0406 10 80 0

- - Pozostały

0

0406 20

- Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:

0406 20 10 0

- - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0

0406 20 90 0

- - Pozostały

0

0406 30

- Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0

- - Do produkcji, którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 56% suchej masy

0

- - Pozostały:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0

- - - - Nieprzekraczającej 48%

0

0406 30 39 0

- - - - Przekraczającej 48%

0

0406 30 90 0

- - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 36%

0

0406 40

- Ser z przerostami niebieskiej pleśni:

0406 40 10 0

- - Roquefort

0

0406 40 50 0

- - Gorgonzola

0

0406 40 90 0

- - Pozostały

0

0406 90

- Pozostałe sery:

0406 90 01 0

- - Do przetworzenia (topienia)

0

- - Pozostałe:

- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:

0406 90 02 0

- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewano przez trzy miesiące lub dłużej

0

0406 90 03 0

- - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewano przez trzy miesiące lub dłużej

0

0406 90 04 0

- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej lecz nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39

0

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja( wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej

0406 90 05 0

- - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej

0

0406 90 06 0

- - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta

0

- - - - Pozostałe:

0406 90 13 0

- - - - - Emmentaler

0

0406 90 15 0

- - - - Gruyére, Sbrinz

0

0406 90 17 0

- - - - - Bergkäse, Appenzell

0

0406 90 18 0

- - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tête de Moine

0

0406 90 19 0

- - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0

0406 90 21 0

- -- Cheddar

0

0406 90 23 0

- -- Edam

0

0406 90 25 0

- - -Tilsit

0

0406 90 27 0

- - - Butterkäse

0

0406 90 29 0

- - - Kashkaval

0

- - - Feta:

0406 90 31 0

- - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

0

0406 90 33 0

- - - - Pozostałe

0

0406 90 35 0

- - - Kefalo-Tyri

0

0406 90 37 0

- - - Finlandia

0

0406 90 39 0

- - - Jarisberg

0

- - - Pozostałe:

0406 90 50 0

- - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

0

- - - - Pozostałe:

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40% i o zawartości wody, w masie, w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47%:

0406 90 61 0

- - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano

0

0406 90 63 0

- - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino

0

0406 90 69 0

- - - - - - - Pozostałe

0

- - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 72%:

0406 90 73 0

- - - - - - - Provolone

0

0406 90 75 0

- - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano

0

0406 90 76 0

- - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsø

0

0406 90 78 0

- - - - - - - Gouda

0

0406 90 79 0

- - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio

0

0406 90 81 0

- - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0

0406 90 82 0

- - - - - - - Camembert

0

0406 90 84 0

- - - - - - - Brie

0

0406 90 85 0

- - - - - - - Kefalograviera, Kasseri

0

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej;

0406 90 86 0

- - - - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 52%

0

0406 90 87 0

- - - - - - - - Przekraczającej 52%, ale nieprzekraczającej 62%

0

0406 90 88 0

- - - - - - - - Przekraczającej 62%, ale nieprzekraczającej 72%

0

0406 90 93 0

- - - - - - Przekraczającej 72%

0

0406 90 99 0

- - - - - Pozostałe

0

1001

Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

230 000

1001 90

- Pozostałe:

1001 9010 0

- - Orkisz do siewu

0

30 EUR/tonę

- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91

- - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1

- - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej

0

30 EUR/tonę

1001 90 91 9

- - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)

0

30 EUR/tonę

1001 90 99 0

- - - Pozostałe

0

30 EUR/tonę

1101 00

Mąka pszenna i żytnio-pszenna:

11 500

5 EUR/tonę

- Mąka pszenna:

1101 00 11 0

- - Z pszenicy durum

0

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

1101 00 15 0

- - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza

0

1101 00 90 0

- Mąka żytnio-pszenna

0

1102

Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:

5 EUR/tonę

1102 10 00 0

- Mąka żytnia

0

1102 20

- Mąka kukurydziana:

1102 20 10 0

- - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5%

0

1102 20 90 0

- - Pozostała

0

1102 30 00 0

- Mąka ryżowa

0

1102 90

- Pozostałe:

1102 90 10 0

- - Mąka jęczmienna

0

1102 90 30 0

- - Mąka owsiana

0

1102 90 90 0

-- Pozostałe

0

1107

Słód, nawet palony:

45 000

5 EUR/tonę

1107 10

- Niepalony:

- - Z pszenicy:

1107 10 11 0

- - - W postaci mąki

10

1107 10 19 0

- - - Pozostały

10

- - Pozostałe:

1107 10 91 0

- - - W postaci mąki

10

1107 10 99 0

- - - Pozostałe

10

1107 20 00 0

- Palony

10

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:

32 000

5 EUR/tonę

1205 10

- Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego:

1205 10 90 0

- - Pozostałe

15

1205 90 00

- Pozostałe:

1205 90 00 9

- - Pozostałe

15

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:

1 150 (łącznie z poz.1602 41, 42, 49)

20 EUR/100kg

1601 0010 0

- Z wątroby

0

- Pozostałe:

1601 00 91 0

- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane

0

1601 00 99 0

- - Pozostałe

0

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

1 150

20 EUR/100 kg

- Z drobiu objętego pozycją 0105:

1602 32

- - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:

- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:

1602 32 11 0

- - - - Niegotowane

0

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

1602 32 19 0

- - - - Pozostałe

0

1602 32 30 0

- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów

0

1602 32 90 0

- - - Pozostałe

0

1602 39

- - Pozostałe:

- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0

- - - - Niegotowane

0

1602 39 29 0

- - - - Pozostałe

0

1602 39 40 0

- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów

0

1602 39 80 0

- - - Pozostałe:

0

- Z wieprzowiny

1 150 (łącznie z 1601 00)

20 EUR/100 kg

1602 41

- - Szynki i ich części

1602 41 10 0

- - - Ze świń domowych

0

1602 41 90 0

- - - Pozostałe

0

1602 42

- - Łopatki i ich części

1602 42 10 0

- - - Ze świń domowych

0

1602 49 90 0

- - - Pozostałe

0

1602 42

- - Pozostałe łącznie z mieszankami:

- - - Ze świń domowych:

- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0

- - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek

0

1602 49 13 0

- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek

0

1602 49 15 0

- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0

1602 49 19 0

- - - - - Pozostałe

0

1602 49 30 0

- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

1602 49 50 0

- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

1602 49 90 0

- - - Pozostałe

0

2302

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:

4 600

5 EUR/tonę

2302 10

- Kukurydziane:

2302 10 10 0

- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%

0

2302 10 90 0

- - Pozostałe

0

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość
(w tonach)

Kaucja (wysokość kaucji/masę netto)

1

2

3

4

5

2302 20

- Ryżowe:

2302 20 10 0

- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35%

0

2302 20 90 0

- - Pozostałe

0

2302 30

- Pszenne:

230230100

- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0

2302 30 90 0

- - Pozostałe

0

2302 40

- Z innych zbóż:

2302 40 10 0

- - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0

2302 40 90 0

- - Pozostałe

0

Załącznik nr 2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.

[1] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 30, poz. 276). Zmiana weszła w życie 29 marca 2002 r.

[2] § 4 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 30, poz. 276). Zmiana weszła w życie 29 marca 2002 r.

[3] § 4 ust. 3 pkt 1 skreślony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 30, poz. 276). Zmiana weszła w życie 29 marca 2002 r.

[4] § 6 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 30, poz. 276). Zmiana weszła w życie 29 marca 2002 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00