Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2002-03-29 do 2002-12-31
Wersja archiwalna od 2002-03-29 do 2002-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2002 r., Nr 30, poz. 276)
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4, § 4a i § 6k ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku - do dnia 31 grudnia 2002 r., z wyjątkiem pozycji określonej kodem PCN 1001 90, dla której kontyngent ustanawia się do dnia 30 czerwca 2002 r.
2. Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§ 4.1. [1] Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodem PCN 0203, 0207, 0210, 1001 90, 1101 00, 1102 oraz 1107, dla których rozdysponowanie kontyngentów jest dokonywane w proporcji do liczby osób składających wnioski, po upływie terminów określonych w ust. 2 oraz § 6 ust. 3.
2. [2] Wnioski o wydanie pozwolenia, w przypadku pozycji towarowych określonych kodem PCN 0203, 0207, 0210, 1001 90, 1101 00, 1102, 1107, składa się na każdy kwartał oddzielnie, w terminie 7 dni, licząc od pierwszego dnia roboczego każdego kolejnego kwartału.
3. Pozwolenia na przywóz w przypadku:
1) [3] (skreślony),
2) pozycji towarowej 0405 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1 150 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
3) pozycji towarowej 0406 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 2 070 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją,
4) pozycji towarowych 1601 00 oraz 1602 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 230 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami.
§ 5.Wydanie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 6.1. W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 1101 00, 1102, 1107, 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1) kwartał - 25%,
2) II kwartał - 25%,
3) III kwartał - 25%,
4) IV kwartał - 25%.
2. W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 90 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1) kwartał - 50%,
2) II kwartał - 50%.
3. [4] Wnioski o przydział kontyngentu, w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1205, składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
4. Termin ważności pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w ust. 1, nie może wykraczać poza ostatni dzień kwartału, na który pozwolenia zostały wydane.
5. Niewykorzystane pule kontyngentów w danym kwartale przechodzą na kolejny kwartał.
§ 7.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.
Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 grudnia 2001 r. (poz. 1690)
Załącznik nr 1
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 34 500 | 20 EUR/100kg |
| - Świeże lub chłodzone: |
|
|
|
0203 11 | - - Tusze i półtusze: |
|
|
|
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 |
|
|
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 19 | - - Pozostałe: |
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 0 |
|
|
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - Mrożone: |
|
|
|
0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
|
|
|
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 |
|
|
0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: |
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 29 | - - Pozostałe: |
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 0 |
|
|
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 0 |
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 0 |
|
|
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 23 000 | 20 EUR/100kg. |
| - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
|
0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" | 0 |
|
|
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość(w tonach) | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 12 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" | 0 |
|
|
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 0 |
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | 0 |
|
|
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: |
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 0 |
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0. |
|
|
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 14 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | 0 |
|
|
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - Z indyków: |
|
|
|
0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" | 0 |
|
|
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 0 |
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | 0 |
|
|
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: |
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 0 |
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 0 |
|
|
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 0 |
|
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 0 |
|
|
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | 0 |
|
|
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - Z kaczek, gęsi i perliczek: |
|
|
|
0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| - - - Kaczki: |
|
|
|
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" | 0 |
|
|
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| - - - Gęsi: |
|
|
|
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 0 |
|
|
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: |
|
|
|
| - - - Kaczki: |
|
|
|
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" | 0 |
|
|
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
| - - - Gęsi: |
|
|
|
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" | 0 |
|
|
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane | 0 |
|
|
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 0 |
|
|
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: |
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
| - - - - Bez kości: |
|
|
|
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
0207 35 21 0 | - - - - Z kaczek | 0 |
|
|
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 0 |
|
|
0207 35 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 35 41 0 | - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość (w tonach) | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 35 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
0207 35 53 0 | - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 35 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
0207 35 63 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
0207 35 71 0 | - - Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
0207 35 79 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 0 |
|
|
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: |
|
|
|
| - - - Kawałki: |
|
|
|
| - - - - Bez kości: |
|
|
|
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
|
| - - - - - Połówki lub ćwiartki: |
|
|
|
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 0 |
|
|
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 0 |
|
|
0207 36 31 0 | - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami | 0 |
|
|
0207 36 41 0 | - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 0 |
|
|
| - - - - - Piersi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
| - - - - - Nogi i ich kawałki: |
|
|
|
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 0 |
|
|
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 0 |
|
|
0207 36 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 0 |
|
|
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - - - Podroby: |
|
|
|
| - - - - Wątroby: |
|
|
|
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów; |
| 34 500 | 20 EUR/100kg |
| - Mięso wieprzowe: |
|
|
|
0210 11 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| - - - - Solone lub w solance: |
|
|
|
0210 11 11 0 | Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 11 19 0 | Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
| - - - - Suszone lub wędzone: |
|
|
|
0210 11 31 0 | - - - - - Szynki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 11 39 0 | - - - - - Łopatki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 12 | - - Boczek i jego kawałki: |
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
0210 12 11 0 | - - - - Solony lub w solance | 0 |
|
|
0210 12 19 0 | - - - - Suszony lub wędzony | 0 |
|
|
0210 19 | - - Pozostałe: |
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
| - - - - Solone lub w solance: |
|
|
|
0210 19 10 0 | - - - - - Bok bekonowy lub szpencer | 0 |
|
|
0210 19 20 0 | - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki | 0 |
|
|
0210 19 30 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 19 40 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki | 0 |
|
|
| - - - - - Pozostałe: |
|
|
|
0210 19 51 0 | - - - - - - Bez kości | 0 |
|
|
0210 19 59 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - - - - Suszone lub wędzone: |
|
|
|
0210 19 60 0 | - - - Przodki i ich kawałki | 0 |
|
|
0210 19 70 0 | - - - - - Schaby i ich kawałki | 0 |
|
|
| - - - - - Pozostałe: |
|
|
|
0210 19 81 0 | - - - - - - Bez kości | 0 |
|
|
0210 19 89 0 | - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0405 | Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: |
| 5 750 | 35 EUR/100kg |
0405 10 | - Masło: |
|
|
|
| - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 85%: |
|
|
|
| - - - Masło naturalne: |
|
|
|
0405 10 11 0 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 0 |
|
|
0405 10 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0405 10 30 0 | - - - Masło odtwarzane | 0 |
|
|
0405 10 50 0 | - - - Masło z serwatki | 0 |
|
|
0405 10 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
|
0405 20 | - Produkty mleczarskie do smarowania: |
|
|
|
0405 20 90 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 75%, ale mniej niż 80% | 0 |
|
|
0406 | Sery i twarogi: |
| 10 350 | 35 EUR/I100kg |
0406 10 | - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg: |
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
0406 10 20 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40% | 0 |
|
|
0406 10 80 0 | - - Pozostały | 0 |
|
|
0406 20 | - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów: |
|
|
|
0406 20 10 0 | - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 |
|
|
0406 20 90 0 | - - Pozostały | 0 |
|
|
0406 30 | - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany: |
|
|
|
0406 30 10 0 | - - Do produkcji, którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 56% suchej masy | 0 |
|
|
| - - Pozostały: |
|
|
|
| - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie: |
|
|
|
0406 30 31 0 | - - - - Nieprzekraczającej 48% | 0 |
|
|
0406 30 39 0 | - - - - Przekraczającej 48% | 0 |
|
|
0406 30 90 0 | - - - O zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 36% | 0 |
|
|
0406 40 | - Ser z przerostami niebieskiej pleśni: |
|
|
|
0406 40 10 0 | - - Roquefort | 0 |
|
|
0406 40 50 0 | - - Gorgonzola | 0 |
|
|
0406 40 90 0 | - - Pozostały | 0 |
|
|
0406 90 | - Pozostałe sery: |
|
|
|
0406 90 01 0 | - - Do przetworzenia (topienia) | 0 |
|
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
| - - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell: |
|
|
|
0406 90 02 0 | - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewano przez trzy miesiące lub dłużej | 0 |
|
|
0406 90 03 0 | - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewano przez trzy miesiące lub dłużej | 0 |
|
|
0406 90 04 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej lecz nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR, ale nieprzekraczającej 459,39 | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja( wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej |
|
|
|
0406 90 05 0 | - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej | 0 |
|
|
0406 90 06 0 | - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej 499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% i większej oraz dojrzewane przez trzy miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których znajduje się opis sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj producenta | 0 |
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
0406 90 13 0 | - - - - - Emmentaler | 0 |
|
|
0406 90 15 0 | - - - - Gruyére, Sbrinz | 0 |
|
|
0406 90 17 0 | - - - - - Bergkäse, Appenzell | 0 |
|
|
0406 90 18 0 | - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tête de Moine | 0 |
|
|
0406 90 19 0 | - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami | 0 |
|
|
0406 90 21 0 | - -- Cheddar | 0 |
|
|
0406 90 23 0 | - -- Edam | 0 |
|
|
0406 90 25 0 | - - -Tilsit | 0 |
|
|
0406 90 27 0 | - - - Butterkäse | 0 |
|
|
0406 90 29 0 | - - - Kashkaval | 0 |
|
|
| - - - Feta: |
|
|
|
0406 90 31 0 | - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 |
|
|
0406 90 33 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
0406 90 35 0 | - - - Kefalo-Tyri | 0 |
|
|
0406 90 37 0 | - - - Finlandia | 0 |
|
|
0406 90 39 0 | - - - Jarisberg | 0 |
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
|
0406 90 50 0 | - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry | 0 |
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
| - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40% i o zawartości wody, w masie, w substancji beztłuszczowej: |
|
|
|
| - - - - - - Nieprzekraczającej 47%: |
|
|
|
0406 90 61 0 | - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano | 0 |
|
|
0406 90 63 0 | - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino | 0 |
|
|
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
| - - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 72%: |
|
|
|
0406 90 73 0 | - - - - - - - Provolone | 0 |
|
|
0406 90 75 0 | - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano | 0 |
|
|
0406 90 76 0 | - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsø | 0 |
|
|
0406 90 78 0 | - - - - - - - Gouda | 0 |
|
|
0406 90 79 0 | - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-Paulin, Taleggio | 0 |
|
|
0406 90 81 0 | - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey | 0 |
|
|
0406 90 82 0 | - - - - - - - Camembert | 0 |
|
|
0406 90 84 0 | - - - - - - - Brie | 0 |
|
|
0406 90 85 0 | - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri | 0 |
|
|
| - - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej beztłuszczowej; |
|
|
|
0406 90 86 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 52% | 0 |
|
|
0406 90 87 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 52%, ale nieprzekraczającej 62% | 0 |
|
|
0406 90 88 0 | - - - - - - - - Przekraczającej 62%, ale nieprzekraczającej 72% | 0 |
|
|
0406 90 93 0 | - - - - - - Przekraczającej 72% | 0 |
|
|
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
1001 | Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
| 230 000 |
|
1001 90 | - Pozostałe: |
|
|
|
1001 9010 0 | - - Orkisz do siewu | 0 |
| 30 EUR/tonę |
| - - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): |
|
|
|
1001 90 91 | - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin): |
|
|
|
1001 90 91 1 | - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej | 0 |
| 30 EUR/tonę |
1001 90 91 9 | - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) | 0 |
| 30 EUR/tonę |
1001 90 99 0 | - - - Pozostałe | 0 |
| 30 EUR/tonę |
1101 00 | Mąka pszenna i żytnio-pszenna: |
| 11 500 | 5 EUR/tonę |
| - Mąka pszenna: |
|
|
|
1101 00 11 0 | - - Z pszenicy durum | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1101 00 15 0 | - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza | 0 |
|
|
1101 00 90 0 | - Mąka żytnio-pszenna | 0 |
|
|
1102 | Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: |
|
| 5 EUR/tonę |
1102 10 00 0 | - Mąka żytnia | 0 |
|
|
1102 20 | - Mąka kukurydziana: |
|
|
|
1102 20 10 0 | - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 1,5% | 0 |
|
|
1102 20 90 0 | - - Pozostała | 0 |
|
|
1102 30 00 0 | - Mąka ryżowa | 0 |
|
|
1102 90 | - Pozostałe: |
|
|
|
1102 90 10 0 | - - Mąka jęczmienna | 0 |
|
|
1102 90 30 0 | - - Mąka owsiana | 0 |
|
|
1102 90 90 0 | -- Pozostałe | 0 |
|
|
1107 | Słód, nawet palony: |
| 45 000 | 5 EUR/tonę |
1107 10 | - Niepalony: |
|
|
|
| - - Z pszenicy: |
|
|
|
1107 10 11 0 | - - - W postaci mąki | 10 |
|
|
1107 10 19 0 | - - - Pozostały | 10 |
|
|
| - - Pozostałe: |
|
|
|
1107 10 91 0 | - - - W postaci mąki | 10 |
|
|
1107 10 99 0 | - - - Pozostałe | 10 |
|
|
1107 20 00 0 | - Palony | 10 |
|
|
1205 | Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: |
| 32 000 | 5 EUR/tonę |
1205 10 | - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu erukowego: |
|
|
|
1205 10 90 0 | - - Pozostałe | 15 |
|
|
1205 90 00 | - Pozostałe: |
|
|
|
1205 90 00 9 | - - Pozostałe | 15 |
|
|
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: |
| 1 150 (łącznie z poz.1602 41, 42, 49) | 20 EUR/100kg |
1601 0010 0 | - Z wątroby | 0 |
|
|
| - Pozostałe: |
|
|
|
1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane | 0 |
|
|
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
|
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
| 1 150 | 20 EUR/100 kg |
| - Z drobiu objętego pozycją 0105: |
|
|
|
1602 32 | - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus: |
|
|
|
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
|
|
|
1602 32 11 0 | - - - - Niegotowane | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1602 32 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
1602 32 30 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów | 0 |
|
|
1602 32 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
1602 39 | - - Pozostałe: |
|
|
|
| - - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów: |
|
|
|
1602 39 21 0 | - - - - Niegotowane | 0 |
|
|
1602 39 29 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
1602 39 40 0 | - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego lub podrobów | 0 |
|
|
1602 39 80 0 | - - - Pozostałe: | 0 |
|
|
| - Z wieprzowiny |
| 1 150 (łącznie z 1601 00) | 20 EUR/100 kg |
1602 41 | - - Szynki i ich części |
|
|
|
1602 41 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 |
|
|
1602 41 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
1602 42 | - - Łopatki i ich części |
|
|
|
1602 42 10 0 | - - - Ze świń domowych | 0 |
|
|
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
1602 42 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: |
|
|
|
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
|
| - - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
|
|
1602 49 11 0 | - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek | 0 |
|
|
1602 49 13 0 | - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 0 |
|
|
1602 49 15 0 | - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 0 |
|
|
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
|
1602 49 30 0 | - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
1602 49 50 0 | - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
|
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
|
2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: |
| 4 600 | 5 EUR/tonę |
2302 10 | - Kukurydziane: |
|
|
|
2302 10 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% | 0 |
|
|
2302 10 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość | Kaucja (wysokość kaucji/masę netto) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
2302 20 | - Ryżowe: |
|
|
|
2302 20 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 35% | 0 |
|
|
2302 20 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
|
2302 30 | - Pszenne: |
|
|
|
230230100 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 0 |
|
|
2302 30 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
|
2302 40 | - Z innych zbóż: |
|
|
|
2302 40 10 0 | - - O zawartości skrobi w masie nieprzekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt | 0 |
|
|
2302 40 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
|
Załącznik nr 2
WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*
1. Austria
2. Belgia
3. Dania
4. Finlandia
5. Francja
6. Grecja
7. Hiszpania
8. Irlandia
9. Luksemburg
10. Niderlandy
11. Niemcy
12. Portugalia
13. Szwecja
14. Wielka Brytania
15. Włochy
* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.
[1] § 4 ust. 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 30, poz. 276). Zmiana weszła w życie 29 marca 2002 r.
[2] § 4 ust. 2 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 1 lit. a) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 30, poz. 276). Zmiana weszła w życie 29 marca 2002 r.
[3] § 4 ust. 3 pkt 1 skreślony przez § 1 pkt 1 lit. b) rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 30, poz. 276). Zmiana weszła w życie 29 marca 2002 r.
[4] § 6 ust. 3 w brzmieniu ustalonym przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 26 marca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz.U. Nr 30, poz. 276). Zmiana weszła w życie 29 marca 2002 r.