Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2002-07-01 do 2004-01-02
Wersja archiwalna od 2002-07-01 do 2004-01-02
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 11 września 2001 r.
w sprawie wymagań zasadniczych w zakresie efektywności energetycznej dla sprzętu chłodniczego.
Na podstawie art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 28 kwietnia 2000 r. o systemie oceny zgodności, akredytacji oraz zmianie niektórych ustaw (Dz. U. Nr 43, poz. 489 i z 2001 r. Nr 63, poz. 636) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie określa:
1) wymagania zasadnicze w zakresie efektywności energetycznej dla sprzętu chłodniczego podlegającego ocenie zgodności,
2) warunki i tryb dokonywania oceny zgodności,
3) sposób znakowania sprzętu chłodniczego.
§ 2.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o sprzęcie chłodniczym - należy przez to rozumieć chłodziarki, chłodziarkozamrażarki, zamrażarki i ich kombinacje, przeznaczone do użytku domowego, zasilane z sieci elektrycznej.
§ 3.Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do sprzętu:
1) który może być dodatkowo zasilany z innych źródeł energii niż sieć elektryczna, w szczególności z akumulatorów,
2) wykorzystującego zasadę absorpcji,
3) wykonanego na indywidualne zamówienie.
§ 4.Zużycie energii elektrycznej przez sprzęt chłodniczy wprowadzany do obrotu nie może być większe niż maksymalne zużycie tej energii dla danej kategorii sprzętu chłodniczego, określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§ 5.1. Ocena zgodności sprzętu chłodniczego jest dokonywana przez producenta na podstawie wewnętrznej kontroli produkcji tego sprzętu.
2. Przeprowadzając wewnętrzną kontrolę produkcji, o której mowa w ust. 1, producent sporządza dokumentację techniczną umożliwiającą dokonanie oceny zgodności.
3. Dokumentacja techniczna, o której mowa w ust. 2, powinna zawierać:
1) nazwę i adres producenta,
2) opis budowy sprzętu chłodniczego oraz opis jego działania,
3) ogólny opis sprzętu chłodniczego umożliwiający jego identyfikację,
4) informacje dotyczące cech sprzętu, które mają znaczny wpływ na zużycie energii elektrycznej, takich jak wymiary, pojemność lub charakterystyka sprężarki,
5) rysunki dotyczące głównych schematów budowy sprzętu chłodniczego, jeżeli są konieczne,
6) sposób użytkowania sprzętu chłodniczego,
7) wyniki pomiarów zużycia energii elektrycznej, wykonane zgodnie z Polską Normą PN-EN 153.
4. Producent lub jego upoważniony przedstawiciel przechowuje dokumentację techniczną, o której mowa w ust. 2, w celach kontrolnych, przez co najmniej 3 lata od daty wyprodukowania ostatniego egzemplarza danego sprzętu chłodniczego.
5. Jeżeli ani producent, ani jego przedstawiciel nie mają siedziby lub miejsca zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, obowiązek przechowywania dokumentacji technicznej, o której mowa w ust. 2, należy do osoby odpowiedzialnej za wprowadzenie urządzenia chłodniczego do obrotu.
6. Producent powinien podjąć wszelkie działania w celu zagwarantowania, że proces produkcji zapewnia zgodność sprzętu chłodniczego z dokumentacją techniczną, o której mowa w ust. 2, oraz wymaganiami określonymi w rozporządzeniu.
§ 6.Producent lub jego upoważniony przedstawiciel wystawia dla danego sprzętu chłodniczego deklarację zgodności, po uzyskaniu potwierdzenia zgodności tego sprzętu z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu.
§ 7.1. Na sprzęcie chłodniczym wprowadzanym do obrotu oraz jego opakowaniu powinno być umieszczone oznakowanie CE w sposób widoczny, czytelny i trwały.
2. Sposób znakowania sprzętu chłodniczego za pomocą znaku CE określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
3. Jeżeli sprzęt chłodniczy podlega także przepisom innych rozporządzeń wydanych na podstawie art. 6 ust. 2 ustawy z dnia 28 kwietnia 2000 r. o systemie oceny zgodności, akredytacji oraz zmianie niektórych ustaw, które przewidują umieszczenie oznakowania CE, oznakowanie to może być umieszczone pod warunkiem, że sprzęt spełnia także wymagania tych przepisów.
4. W przypadku gdy przepisy co najmniej jednego z rozporządzeń, o których mowa w ust. 3, pozwalają producentowi na wybór przyjętych wymagań, oznakowanie CE powinno wskazywać zgodność tych wymagań z przepisami rozporządzeń zastosowanych przez producenta. Szczegółowe dane o zastosowanych przepisach należy podać w dokumentacji, ostrzeżeniach lub instrukcjach wymaganych przez te przepisy.
§ 8.Producent lub jego upoważniony przedstawiciel albo osoba odpowiedzialna za wprowadzenie sprzętu chłodniczego do obrotu jest obowiązany do spełnienia warunków dotyczących dopuszczalnego poziomu zużycia energii elektrycznej oraz właściwego oznakowania tego sprzętu znakiem CE.
§ 9.Jeżeli w toku kontroli przeprowadzanej na podstawie odrębnych przepisów przez upoważnione do tego organy okaże się, że dany sprzęt chłodniczy nie spełnia wymagań określonych w rozporządzeniu lub został niewłaściwie oznakowany, producent lub jego upoważniony przedstawiciel albo osoba wprowadzająca ten sprzęt do obrotu niezwłocznie wycofuje go z obrotu lub dostosowuje do wymagań określonych w rozporządzeniu.
§ 10.1. Przepisy rozporządzenia, dotyczące oznakowania CE i posługiwania się tym oznakowaniem, stosuje się od dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej, chyba że wcześniej stosowna umowa międzynarodowa zezwoli na umieszczanie oznakowania CE na wyrobach produkowanych przez polskich przedsiębiorców.
2. Przepis ust. 1 nie uchybia możliwości umieszczania na wyrobach i posługiwania się oznakowaniem CE na podstawie prawa państw obcych.
§ 11.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2002 r.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek
Załączniki do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 września 2001 r. (poz. 1277)
Załącznik nr 1
1. METODA OBLICZANIA MAKSYMALNEGO DOPUSZCZALNEGO ZUŻYCIA ENERGII ELEKTRYCZNEJ PRZEZ SPRZĘT CHŁODNICZY
1.1. Zużycie energii elektrycznej przez sprzęt chłodniczy zależy od kategorii sprzętu, do jakiej on należy, np. chłodziarka z komorą niskotemperaturową (*), zamrażarka typu skrzyniowego, jego pojemności, sprawności energetycznej, konstrukcji - grubości izolacji, wydajności sprężarki, a także od różnicy temperatur wokół urządzenia i w jego wnętrzu.
1.2. Zużycie energii może być wyrażone w kWh w ciągu 24 godzin. Ustalenie norm efektywności energetycznej powinno uwzględniać zasadnicze czynniki, które wpływają na zużycie energii - kategorie i pojemności sprzętu, zaś maksymalne dopuszczalne zużycie energii elektrycznej przez sprzęt chłodniczy określa równanie pierwszego stopnia, które jest funkcją pojemności sprzętu i równania utworzonego odrębnie dla każdej kategorii sprzętu.
1.3. W celu obliczenia maksymalnego dopuszczalnego zużycia energii elektrycznej przez dany sprzęt należy zakwalifikować ten sprzęt do jednej z następujących kategorii:
Kategoria | Opis |
1 | Chłodziarka bez komory niskotemperaturowej1) |
2 | Chłodziarka/komora piwniczna o temperaturze 5°C i/lub 12°C |
3 | Chłodziarka z bezgwiazdkową komorą niskotemperaturową |
4 | Chłodziarka z komorą niskotemperaturową (*) |
5 | Chłodziarka z komorą niskotemperaturową (**) |
6 | Chłodziarka z komorą niskotemperaturową (***) |
7 | Chłodziarkozamrażarka z komorą zamrażania (****) |
8 | Zamrażarka typu szafowego |
9 | Zamrażarka typu skrzyniowego |
10 | Chłodziarkozamrażarka z większą niż dwoje liczbą drzwi lub inne urządzenie nie-mieszczące się w powyższych kategoriach |
------------------------
1) Komora z temperaturą równą lub niższą niż -6°C
1.4. Jako że sprzęt chłodniczy posiada różne komory, w których utrzymują się różne temperatury, co wpływa na zużycie energii elektrycznej, maksymalne dopuszczalne zużycie energii elektrycznej jest w rzeczywistości określone w zależności od pojemności skorygowanej oznaczonej symbolem „Vadj”, która jest sumą pojemności różnych komór. Pojemność skorygowana, oznaczona symbolem „Vadj”, urządzenia jest obliczona według wzoru:
Vadj = ∑ Vc x Wc x Fc x Cc
Wc = (25-Tc)/20
gdzie poszczególne symbole oznaczają:
Tc - nominalna temperatura danej komory wyrażona w °C,
Vc - pojemność użytkowa danego typu komory,
Fc - współczynnik; Fc = 1,2 dla komór „bez szronu”; Fc = 1 dla komór pozostałych,
Cc = 1 dla sprzętu chłodniczego przeznaczonego do pracy w strefie klimatycznej umiarkowanej (N) i rozszerzonej umiarkowanej (SN),
Cc = Xc dla sprzętu chłodniczego przeznaczonego do pracy w strefie klimatycznej subtropikalnej (ST),
Cc = Yc dla sprzętu chłodniczego przeznaczonego do pracy w strefie klimatycznej tropikalnej (T).
1.5. Współczynniki korekcyjne Xc i Yc w zależności od temperatur w komorach
| Xc | Yc |
Komora piwniczna | 1,25 | 1,35 |
Komora do przechowywania świeżej żywności | 1,20 | 1,30 |
Komora zerowa | 1,15 | 1,25 |
Komora bezgwiazdkowa | 1,15 | 1,25 |
Komora jednogwiazdkowa (*) | 1,12 | 1,20 |
Komora dwugwiazdkowa (**) | 1,08 | 1,15 |
Komora trzygwiazdkowa (***) i czterogwiazdkowa (****) | 1,05 | 1,10 |
Pojemność skorygowana i pojemność użytkowa są wyrażane w litrach.
1.6. Maksymalne dopuszczalne zużycie energii elektrycznej, określone symbolem „Emax”, wyrażone w kWh w ciągu 24 godzin, dla sprzętu o pojemności skorygowanej określonej symbolem „Vadj”, jest obliczane dla każdej kategorii sprzętu według następujących równań:
Kategoria | Opis | Emax(kWh/24h) |
1 | Chłodziarka bez komory niskotemperaturowej | (0,207xVadj+218)/365 |
2 | Chłodziarka/komora piwniczna o temperaturze 5°C i/lub 12°C | (0,207xVadj+218)/365 |
3 | Chłodziarka z bezgwiazdkowa komorą niskotemperaturową | (0,207xVadj+218)/365 |
4 | Chłodziarka z komorą niskotemperaturową (*) | (0,557xVadj+166)/365 |
5 | Chłodziarka z komorą niskotemperaturową (**) | (0,402xVadj+219)/365 |
6 | Chłodziarka z komorą niskotemperaturową (***) | (0,573xVadj+206)/365 |
7 | Chłodziarkozamrażarka z komorą zamrażania (****) | (0,697xVadj+272)/365 |
8 | Zamrażarka typu szafowego | (0,434xVadj+262)/365 |
9 | Zamrażarka typu skrzyniowego | (0,480xVadj+195)/365 |
Dla chłodziarkozamrażarek, posiadających więcej niż dwoje drzwi, lub innego sprzętu nieopisanego powyżej, maksymalne dopuszczalne zużycie energii elektrycznej (Emax) jest uwarunkowane temperaturą i liczbą gwiazdek komory, w której temperatura jest najniższa, jak niżej podano:
Temperatura najzimniejszej komory | Kategoria | Emax (kWh/24 h) |
>-6°C | 1/2/3 | (0,207xVadj+218)/365 |
≤-6°C(*) | 4 | (0,557xVadj+166)/365 |
≤-12°C(**) | 5 | (0,402xVadj+219)/365 |
≤-18°C(***) | 6 | (0,573xVadj+206)/365 |
≤-18°C (****) | 7 | (0,697xVadj+272)/365 |
2. PROCEDURY BADAWCZE WERYFIKUJĄCE ZGODNOŚĆ SPRZĘTU Z WYMAGANIAMI DOTYCZĄCYMI ZUŻYCIA ENERGII ELEKTRYCZNEJ
2.1. Jeżeli zużycie energii elektrycznej przez sprzęt chłodniczy poddany weryfikacji jest niższe lub równe wartości Emax (maksymalne dopuszczalne zużycie energii elektrycznej dla powyżej zdefiniowanej kategorii) powiększonej o 15%, sprzęt ten uznany jest za zgodny z wymaganiami dotyczącymi zużycia energii elektrycznej.
2.2. Jeżeli zużycie jest wyższe od wartości Emax powiększonej o 15%, należy zmierzyć zużycie w trzech innych wyrobach.
2.3. Jeżeli średnia arytmetyczna zużycia energii elektrycznej tych trzech wyrobów jest niższa lub równa wartości Emax’ powiększonej o 10%, sprzęt zostaje uznany za zgodny z wyżej wymienionymi wymaganiami.
2.4. Jeżeli średnia arytmetyczna przekracza wartość Emax powiększoną o 10%, sprzęt zostaje uznany za niezgodny z tymi wymaganiami.
Wyrażenia stosowane w niniejszym załączniku odpowiadają definicjom normy PN-EN 153.
Załącznik nr 2
ZNAK CE, KTÓRYM OZNACZA SIĘ SPRZĘT CHŁODNICZY
W przypadku zmniejszenia lub powiększenia oznakowania CE powinny być zachowane proporcje takie, jakie wynikają z zaopatrzonego w podziałkę powyższego obrazu graficznego.
Elementy oznakowania „CE” powinny posiadać wyraźnie tę samą wysokość, która nie może być mniejsza niż 5 milimetrów.