Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
obowiązujący
Dziennik Ustaw rok 2001 nr 112 poz. 1204
Wersja aktualna od 2002-04-09
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2001 nr 112 poz. 1204
Wersja aktualna od 2002-04-09
Akt prawny
obowiązujący
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI

z dnia 26 września 2001 r.

w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie ziemniaków

Na podstawie art. 23715 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.[Zakres regulacji] Rozporządzenie określa wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie ziemniaków.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.[Zestawienie maszyn i innych urządzeń technicznych stosowanych w procesach produkcyjnych przy przetwórstwie ziemniaków] Maszyny i inne urządzenia techniczne stosowane w procesach produkcyjnych przy przetwórstwie ziemniaków zestawia się w niekrzyżujące się ciągi technologiczne.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.[Wyposażenie rurociągów przesyłających gorące lub żrące płyny technologiczne] Rurociągi przesyłające gorące lub żrące płyny technologiczne, prowadzone nad stanowiskami pracy, drogami i przejściami, wyposaża się w miejscowe rynny odpływowe zabezpieczające i chroniące przed poparzeniem.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.[Obsługa zbiorników] Do obsługi zbiorników używa się metalowych drabinek przymocowanych do ich zewnętrznych ścian w sposób trwały lub pomostów wyposażonych w balustrady spełniające wymagania określone w odrębnych przepisach.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.[Izolacja cieplna lub inne zabezpieczenie maszyn i urządzeń uniemożliwiające poparzenie] Maszyny i inne urządzenia techniczne, przy obsłudze których istnieje zagrożenie poparzeniem, wyposaża się w izolację cieplną lub inne zabezpieczenie uniemożliwiające poparzenie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.[Lampy do oświetlenia wnętrza zbiorników] Lampy służące do oświetlenia wnętrza zbiorników mają być hermetyczne i wyposażone w ochronę klosza.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 7.[Przenośniki taśmowe stałe] Przenośniki taśmowe stałe, nieposiadające wyłączników linkowych, wyposaża się w wyłączniki awaryjne, umieszczone w łatwo dostępnych i widocznych miejscach, w odstępach nie większych niż 25 m.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 8.[Wyznaczenie stref zagrożenia wybuchem] W obiektach budowlanych i pomieszczeniach pracy, w których istnieje niebezpieczeństwo wybuchu pyłów, wyznacza się strefy zagrożenia wybuchem, zgodnie z przepisami o ochronie przeciwpożarowej.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 9.[Osłona dróg i przejść na terenie zakładu pracy] Drogi i przejścia na terenie zakładu pracy, zlokalizowane obok urządzeń do hydromechanicznego rozładunku ziemniaków ze środków transportu, osłania się ekranem o wysokości co najmniej 2,5 m, chroniącym przed strumieniem wody.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 10.[Znaki bezpieczeństwa, zabezpieczenie urządzeń] 1. Przed stanowiskiem pracy do hydromechanicznego spłukiwania ziemniaków ze środków transportu i z pryzmy spławiaka umieszcza się odpowiednie znaki bezpieczeństwa.

2. Urządzenie techniczne służące do hydromechanicznego spłukiwania ziemniaków wyposaża się w zabezpieczenie uniemożliwiające niekontrolowany jego obrót wokół własnej osi.

3. Podłogę kabiny urządzenia technicznego, o którym mowa w ust. 2, wykłada się materiałem dielektrycznym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 11.[Przykrywanie lub zabezpieczanie kanałów spławnych ziemniaków] Kanały spławne ziemniaków przykrywa się lub zabezpiecza od strony przejścia balustradą o wysokości 1,1 m od poziomu podłoża.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 12.[Dźwiękowa lub świetlna sygnalizacja wskazująca nierównomierny przepływ ziemniaków do tarek] Pomiędzy stanowiskiem pracy do hydromechanicznego spłukiwania ziemniaków, płuczką i silosami umieszcza się dźwiękową lub świetlną sygnalizację wskazującą nierównomierny przepływ ziemniaków do tarek.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 13.[Usuwanie kamieni i zanieczyszczeń z łapacza kamieni] Usuwanie kamieni i zanieczyszczeń z łapacza kamieni odbywa się mechanicznie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 14.[Sterowanie zasuwami spustowymi podajnika ziemniaków na tarki] 1. Sterowanie zasuwami spustowymi podajnika ziemniaków na tarki odbywa się ze stanowiska obsługi tarki.

2. Niedopuszczalne jest zdejmowanie rynny spustowej podczas pracy tarki.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 15.[Wyważanie wirnika wymywaczy i sit wirowych] 1. Wirniki wymywaczy i sit wirowych wyważa się po każdorazowym remoncie.

2. Niedopuszczalne jest otwieranie pokrywy głównej wymywacza, sit wirowych i koncentratorów podczas pracy tych urządzeń.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 16.[Dozowanie kwasu siarkawego podczas przerobu ziemniaków] Dozowanie kwasu siarkawego podczas przerobu ziemniaków odbywa się za pomocą urządzeń dozujących.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 17.[Osłanianie miejsca wysypu skrobi] Miejsce wysypu skrobi z odwadniacza próżniowego do przenośnika ślimakowego ma być osłonięte.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 18.[Suszarki pneumatyczne] Przy pneumatycznych suszarkach w miejscu wsypu skrobi, przynajmniej z jednej strony rury suszarki, zapewnia się wolną przestrzeń o szerokości co najmniej 1,0 m.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 19.[Prace w komorze suszarki próżniowej] Prace w komorze suszarki próżniowej odbywają się po jej odłączeniu od źródeł zasilania i ochłodzeniu komory do temperatury nie wyższej niż 30°C.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 20.[Wylot przewodu doprowadzającego kwas solny do zbiornika hydrolizatów skrobiowych] Wylot przewodu doprowadzającego kwas solny do zbiornika hydrolizatów skrobiowych ma być całkowicie zanurzony w mleczku skrobiowym.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 21.[Siatka zabezpieczająca włazy krystalizatorów glukozy] Siatka zabezpieczająca włazy krystalizatorów glukozy ma umożliwiać pobranie próbek produktu.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 22.[Praca wirówki] 1. Wlot główny wirówki podczas jej pracy ma być zamknięty.

2. Niedopuszczalne jest otwieranie pokrywy podczas pracy wirówki.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 23.[Usuwanie zwałów i zatorów dekstryny w transporterach i innych urządzeniach technicznych] 1. Zwały i zatory dekstryny w transporterach i innych urządzeniach technicznych usuwa się przy pomocy skrobaków z drewna lub innego materiału niepowodującego iskrzenia.

2. Próbki dekstryny prażonej pobiera się z prażalnika za pomocą łopatek wykonanych z materiałów, o których mowa w ust. 1.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 24.[Sprawdzanie zalegania dekstryny w profilach prażalnika] 1. Sprawdzanie zalegania dekstryny w profilach prażalnika odbywa się co najmniej raz w tygodniu.

2. Przegląd spoin prażalnika przeprowadza się co najmniej raz na 6 miesięcy.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 25.[Umieszczanie urządzeń odpylających] W pomieszczeniach produkcyjnych, w których znajdują się stacje młynów, umieszcza się urządzenia odpylające.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 26.[Znaki bezpieczeństwa informujące o wysokiej temperaturze] W pomieszczeniach produkcyjnych, w których jest dostęp do wnętrza suszarek, oraz w pobliżu blanszowników umieszcza się odpowiednie znaki bezpieczeństwa informujące o wysokiej temperaturze.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 27.[Noże do usuwania uszkodzonych części ziemniaków] Do usuwania uszkodzonych części ziemniaków, przy produkcji wyrobów spożywczych ziemniaczanych, używa się przystosowanych do tych czynności noży.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 28.[Wyposażenie zakładu przetwórstwa ziemniaków w dodatkowe wyłączniki i oddziałową sygnalizację alarmową] Zakłady przetwórstwa ziemniaków wyposaża się, poza centralnym wyłącznikiem zasilania w energię elektryczną, w:

1) dodatkowe wyłączniki na poszczególnych piętrach obiektu budowlanego, umożliwiające natychmiastowe unieruchomienie maszyn i innych urządzeń technicznych,

2) oddziałową sygnalizację alarmową na poszczególnych piętrach obiektu budowlanego, uruchamianą w przypadku powstania zagrożenia wybuchem.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 29.[Przepisy uchylone] Traci moc rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 31 lipca 1967 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu ziemniaczanego (Dz. U. Nr 33, poz. 163).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 30.[Wejście w życie] [1] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Balazs

[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 9 kwietnia 2002 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00