ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 6 lipca 2001 r.
w sprawie określenia rejonów uprawy chmielu oraz minimalnych wymagań co do jakości chmielu w zakresie wilgotności, zawartości zanieczyszczeń organicznych i zawartości nasion
(Dz.U. z 2002 r., Nr 55, poz. 489;ostatnia zmiana: Dz.U. z 2002 r., Nr 107, poz. 943)
Na podstawie art. 29 ust. 5 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2001 r. Nr 3, poz. 19) zarządza się, co następuje:
§ 1.Określa się następujące rejony uprawy chmielu:
1) rejon lubelski obejmujący powiaty: biłgorajski, chełmski, hrubieszowski, kielecki, kozienicki, krasnostawski, kraśnicki, lipski, lubaczowski, [1] lubartowski, lubelski, łańcucki, łęczyński, łukowski, opolski (lubelski), puławski, radzyński, starachowicki, świdnicki (lubelski), tomaszowski (lubelski), włodawski, zamojski i zwoleński,
2) rejon wielkopolski obejmujący powiaty: bydgoski, gorzowski, gostyński, grodziski (wielkopolski), koszaliński, krotoszyński, nakielski, nowotomyski, poznański, rawicki, słupecki, wolsztyński, żagański, żarski i żniński,
3) rejon dolnośląski obejmujący powiaty: kępiński, kłodzki, nyski, oleśnicki, piotrkowski, sieradzki, świdnicki, wrocławski i zawierciański.
§ 2.Minimalne wymagania co do jakości chmielu w zakresie wilgotności, zawartości zanieczyszczeń organicznych i zawartości nasion określa załącznik do rozporządzenia.
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2001 r., z wyjątkiem § 2, który wchodzi w życie z dniem 1 sierpnia 2002 r.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 6 lipca 2001 r. (poz. 864)
MINIMALNE WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI CHMIELU W ZAKRESIE WILGOTNOŚCI, ZAWARTOŚCI ZANIECZYSZCZEŃ ORGANICZNYCH I ZAWARTOŚCI NASION
Lp. | Cechy | Opis | Zawartość maksymalna | |
chmiel przygotowany | chmiel nieprzygotowany | |||
1 | Wilgotność | Zawartość wody | 12 | 14 |
2 | Zanieczyszczenia organiczne grube | Części liści, łodyg i pędów bocznych, szypułki liści oraz szypułki szyszek o długości przekraczającej 2,5 cm | 6 | 6 |
3 | Zanieczyszczenia organiczne drobne | Małe cząstki powstałe w wyniku mechanicznego zbioru chmielu, w kolorze od ciemnozielonego do czarnego, niepochodzące zazwyczaj z szyszek | 3*) | 4*) |
4 | Zawartość nasion dla chmielu „niezaziarnionego” | Dojrzałe nasiona w szyszkach | 2 | 2 |
*) Podana maksymalna zawartość może uwzględniać zanieczyszczenia organiczne pochodzące z innych odmian chmielu niż odmiany, które mają być certyfikowane, w ilości do 2% masy.
[1] § 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 lipca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia rejonów uprawy chmielu oraz minimalnych wymagań co do jakości chmielu w zakresie wilgotności, zawartości zanieczyszczeń organicznych i zawartości nasion (Dz.U. Nr 107, poz. 943). Zmiana weszła w życie 31 lipca 2002 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00