Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2001 nr 80 poz. 864
Wersja archiwalna od 2002-07-31 do 2004-05-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2001 nr 80 poz. 864
Wersja archiwalna od 2002-07-31 do 2004-05-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

z dnia 6 lipca 2001 r.

w sprawie określenia rejonów uprawy chmielu oraz minimalnych wymagań co do jakości chmielu w zakresie wilgotności, zawartości zanieczyszczeń organicznych i zawartości nasion

(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2002 r., Nr 107, poz. 943)   Pokaż wszystkie zmiany

Na podstawie art. 29 ust. 5 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 29 listopada 2000 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz. U. z 2001 r. Nr 3, poz. 19) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Określa się następujące rejony uprawy chmielu:

1) rejon lubelski obejmujący powiaty: biłgorajski, chełmski, hrubieszowski, kielecki, kozienicki, krasnostawski, kraśnicki, lipski, lubaczowski, [1] lubartowski, lubelski, łańcucki, łęczyński, łukowski, opolski (lubelski), puławski, radzyński, starachowicki, świdnicki (lubelski), tomaszowski (lubelski), włodawski, zamojski i zwoleński,

2) rejon wielkopolski obejmujący powiaty: bydgoski, gorzowski, gostyński, grodziski (wielkopolski), koszaliński, krotoszyński, nakielski, nowotomyski, poznański, rawicki, słupecki, wolsztyński, żagański, żarski i żniński,

3) rejon dolnośląski obejmujący powiaty: kępiński, kłodzki, nyski, oleśnicki, piotrkowski, sieradzki, świdnicki, wrocławski i zawierciański.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Minimalne wymagania co do jakości chmielu w zakresie wilgotności, zawartości zanieczyszczeń organicznych i zawartości nasion określa załącznik do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 września 2001 r., z wyjątkiem § 2, który wchodzi w życie z dniem 1 sierpnia 2002 r.

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 6 lipca 2001 r. (poz. 864)

MINIMALNE WYMAGANIA CO DO JAKOŚCI CHMIELU W ZAKRESIE WILGOTNOŚCI, ZAWARTOŚCI ZANIECZYSZCZEŃ ORGANICZNYCH I ZAWARTOŚCI NASION

Lp.

Cechy

Opis

Zawartość maksymalna
(w % masy)

chmiel przygotowany

chmiel nieprzygotowany

1

Wilgotność

Zawartość wody

12

14

2

Zanieczyszczenia organiczne grube

Części liści, łodyg i pędów bocznych, szypułki liści oraz szypułki szyszek o długości przekraczającej 2,5 cm

6

6

3

Zanieczyszczenia organiczne drobne

Małe cząstki powstałe w wyniku mechanicznego zbioru chmielu, w kolorze od ciemnozielonego do czarnego, niepochodzące zazwyczaj z szyszek

3*)

4*)

4

Zawartość nasion dla chmielu „niezaziarnionego”

Dojrzałe nasiona w szyszkach

2

2

*) Podana maksymalna zawartość może uwzględniać zanieczyszczenia organiczne pochodzące z innych odmian chmielu niż odmiany, które mają być certyfikowane, w ilości do 2% masy.

[1] § 1 pkt 1 w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 lipca 2002 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie określenia rejonów uprawy chmielu oraz minimalnych wymagań co do jakości chmielu w zakresie wilgotności, zawartości zanieczyszczeń organicznych i zawartości nasion (Dz.U. Nr 107, poz. 943). Zmiana weszła w życie 31 lipca 2002 r.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00