Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2001-09-06 do 2001-12-31
Wersja archiwalna od 2001-09-06 do 2001-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 11 kwietnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia plafonów taryfowych ilościowych na niektóre towary rolne pochodzące z Republiki Węgierskiej.
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2001 r., Nr 94, poz. 1033)
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 3 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§ 1.Ustanawia się plafony taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów, wymienionych w załączniku [1] do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne, określone w załączniku.
§ 2.Do towarów, o których mowa w § 1, nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253 oraz z 2001 r. Nr 12, poz. 95, Nr 13, poz. 106, Nr 29, poz. 322 i Nr 32, poz. 364).
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 15 kwietnia 2001 r.
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 11 kwietnia 2001 r. (poz. 365)
WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH PLAFONAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIERSKIEJ
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
0203 | Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 2 000 ton |
- Świeże lub chłodzone: | |||
0203 11 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 11 10 0 | - - - Ze świń domowych | 25 | |
0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 12 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 25 | |
0203 12 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 25 | |
0203 19 | - - Pozostałe: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 19 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 25 | |
0203 19 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 25 | |
0203 19 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 25 | |
- - - - Pozostałe: | |||
0203 19 55 0 | - - - - - Bez kości | 25 | |
0203 19 59 0 | - - - - - Pozostałe | 25 | |
- Mrożone: | |||
0203 21 | - - Tusze i półtusze: | ||
0203 21 10 0 | - - - Ze świń domowych | 25 | |
0203 22 | - - Szynki, łopatki l ich kawałki z kośćmi: | ||
- - - Ze świń domowych: | |||
0203 22 11 0 | - - - - Szynki i ich kawałki | 25 | |
0203 22 19 0 | - - - - Łopatki i ich kawałki | 25 | |
0203 29 | - - Pozostałe: | ||
| - - - Ze świń domowych: | ||
0203 29 11 0 | - - - - Przodki i ich kawałki | 25 | |
0203 29 13 0 | - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi | 25 | |
0203 29 15 0 | - - - - Boczek i jego kawałki | 25 | |
| - - - - Pozostałe: | ||
0203 29 55 0 | - - - - - Bez kości | 25 | |
0203 29 59 0 | - - - - - Pozostałe | 25 | |
0207 | Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: |
| 5 000 ton |
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: | |||
0207 11 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 11 10 0 | - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako „kurczaki 83%” | 28 | |
0207 11 30 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” | 28 | |
0207 11 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane | 28 | |
0207 12 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 12 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kurczaki 70%” | 28 | |
0207 12 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kurczaki 65%” lub inaczej prezentowane | 28 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
0207 13 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: |
|
|
| - - - Kawałki: | ||
0207 13 10 0 | - - - - Bez kości | 28 | |
| - - - - Z kośćmi: | ||
0207 13 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 28 | |
0207 13 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 28 | |
0207 13 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 | |
0207 13 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 28 | |
0207 13 60 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki | 28 | |
0207 13 70 0 | - - - - - Pozostałe | 28 | |
| - - - Podroby: | ||
0207 13 91 0 | - - - - Wątroby | 28 | |
0207 13 99 0 | - - - - Pozostałe | 28 | |
0207 14 | - - Kawałki i podroby mrożone: | ||
| - - - Kawałki: | ||
0207 14 10 0 | - - - - Bez kości | 28 | |
| - - - - Z kośćmi: | ||
0207 14 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 28 | |
0207 14 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 28 | |
0207 14 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce | 28 | |
| skrzydeł | ||
0207 14 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 28 | |
0207 14 60 0 | - - -. Nogi i ich kawałki | 28 | |
0207 14 70 0 | - - - - - Pozostałe | 28 | |
| - - - Podroby: | ||
0207 14 91 0 | - - - - Wątroby | 10 | |
0207 14 99 0 | - - - - Pozostałe | 28 | |
| - Z indyków: | ||
0207 24 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
0207 24 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” | 28 | |
0207 24 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane | 28 | |
0207 25 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
0207 25 10 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „indyki 80%” | 28 | |
0207 25 90 0 | - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „indyki 73%” lub inaczej prezentowane | 28 | |
0207 26 | - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 26 10 0 | - - - - Bez kości | 28 | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 26 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 28 | |
0207 26 30 0 | - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez | 28 | |
0207 26 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 | |
0207 26 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 28 | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 26 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 28 | |
0207 26 70 0 | - - - - - - Pozostałe | 28 | |
0207 26 80 0 | - - - - - Pozostałe | 28 | |
- - - Podroby: | |||
0207 26 91 0 | - - - - Wątroby | 28 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
0207 26 99 0 | - - - - Pozostałe: | 28 |
|
0207 27 | - - Kawałki i podroby, mrożone: | ||
- - - Kawałki: | |||
0207 27 10 0 | - - - - Bez kości | 28 | |
- - - - Z kośćmi: | |||
0207 27 20 0 | - - - - - Połówki lub ćwiartki | 28 | |
0207 27 30 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 28 | |
0207 27 40 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 | |
0207 27 50 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki | 28 | |
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 27 60 0 | - - - - - - Podudzia i ich kawałki | 28 | |
0207 27 70 0 | - - - - - - Pozostałe | ||
0207 27 80 0 | - - - - - Pozostałe | 28 | |
- - - Podroby: | |||
0207 27 91 0 | - - - - Wątroby | 28 | |
0207 27 99 0 | - - - - Pozostałe | 28 | |
- Z kaczek, gęsi i perliczek: | |||
0207 32 | - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kaczki: | |||
0207 32 11 0 | - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako „kaczki 85%” | 28 | |
0207 32 15 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 | |
0207 32 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób l żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 | |
| - - - Gęsi: | ||
0207 32 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 | |
0207 32 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 | |
0207 32 90 0 | - - - Perliczki | 28 | |
0207 33 | - - Niecięte na kawałki, mrożone: | ||
| - - - Kaczki: | ||
0207 33 11 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako „kaczki 70%” | 28 | |
0207 33 19 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako „kaczki 63%” lub inaczej prezentowane | 28 | |
| - - - Gęsi: |
| |
0207 33 51 0 | - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami, znane jako „gęsi 82%” | 28 | |
0207 33 59 0 | - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako „gęsi 75%” lub inaczej prezentowane | 28 | |
0207 33 90 0 | - - - Perliczki | 28 | |
0207 34 | - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone: | ||
0207 34 10 0 | - - - Z gęsi | 28 | |
0207 34 90 0 | - - - Z kaczek | 28 | |
0207 35 | - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: | ||
- - - Kawałki: | |||
- - - - Bez kości: | |||
0207 35 11 0 | - - - - - Z gęsi | 28 | |
0207 35 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
0207 35 21 0 | - - - - Z kośćmi: |
28 |
|
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
- - - - - - Z kaczek | |||
0207 35 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 35 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 28 |
|
0207 35 31 0 | - - - - - Cale skrzydła, z końcami lub bez | 28 |
|
0207 35 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
0207 35 51 0 | - - - - - Piersi i ich kawałki: | 28 |
|
- - - - - - Z gęsi | |||
0207 35 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
0207 35 61 0 | - - - - - Nogi i ich kawałki: | 28 |
|
- - - - - - Z gęsi | |||
0207 35 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
0207 35 71 0 | - - - - - Tusze gęsie i kacze | 28 |
|
0207 35 79 0 | - - - - - Pozostałe | 28 |
|
- - - Podroby: |
| ||
0207 35 91 0 | - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby | 28 |
|
0207 35 99 0 | - - - - Pozostałe | 28 |
|
0207 36 | - - Pozostałe, mrożone: |
| |
- - - Kawałki: |
| ||
- - - - Bez kości: |
| ||
0207 36 11 0 | - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 36 15 0 | - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
| - - - - Z kośćmi: |
|
|
- - - - - Połówki lub ćwiartki: | |||
0207 36 21 0 | - - - - - - Z kaczek | 28 |
|
0207 36 23 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 36 25 0 | - - - - - - Z perliczek | 28 |
|
0207 36 31 0 | - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez | 28 |
|
0207 36 41 0 | - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł | 28 |
|
- - - - - Piersi i ich kawałki: | |||
0207 36 51 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 36 53 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
- - - - - Nogi i ich kawałki: | |||
0207 36 61 0 | - - - - - - Z gęsi | 28 |
|
0207 36 63 0 | - - - - - - Z kaczek i perliczek | 28 |
|
0207 36 71 0 | - - - - -Tusze gęsie i kacze | 28 |
|
0207 36 79 0 | - - - - - Pozostałe | 28 |
|
| - - - Podroby: |
|
|
| - - - - Wątroby: |
|
|
0207 36 81 0 | - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie | 10 |
|
0207 36 85 0 | - - - - Otłuszczone wątroby kacze | 10 |
|
0207 36 89 0 | - - - - - Pozostałe | 10 |
|
0207 36 90 0 | - - - - Pozostałe | 28 |
|
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość |
2002 | Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego; |
| 10 000 ton |
2002 90 | - Pozostałe: | ||
| - - O zawartości suchej masy poniżej 12%: | ||
2002 90 11 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 11 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | 11 | |
2002 90 11 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 11 | |
2002 90 19 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 11 | |
| - - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nieprzekraczającej 30%: |
| |
2002 90 31 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: |
| |
2002 90 31 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | 11 | |
2002 90 31 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 11 | |
2002 90 39 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 11 | |
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%: | |||
2002 90 91 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: | ||
2002 90 91 1 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg | 11 | |
2002 90 91 9 | - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg | 11 | |
2002 90 99 0 | - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg | 11 |
[1] Załącznik w brzmieniu ustalonym przez § 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 5 września 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie ustanowienia plafonów taryfowych ilościowych na niektóre towary rolne pochodzące z Republiki Węgierskiej (Dz.U. Nr 94, poz. 1033). Zmiana weszła w życie 6 września 2001 r.