Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2001-04-01 do 2002-12-31
Wersja archiwalna od 2001-04-01 do 2002-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI
z dnia 19 marca 2001 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz
Na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 4 oraz ust. 4 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) zarządza się, co następuje:
§ 1.W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 17 marca 1999 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz (Dz. U. Nr 30, poz. 295 i Nr 60, poz. 649) wprowadza się następujące zmiany:
1) w § 11 w ust. 2 wyraz „ssaków" zastępuje się wyrazami „zwierząt, z wyjątkiem białka mleka";
2) w § 13:
a) w ust. 2 skreśla się wyrazy „zwłok zwierzęcych i ich części lub", a kropkę zastępuje się przecinkiem i dodaje się wyrazy „z zastrzeżeniem ust. 3.",
b) po ust. 2 dodaje ust. 3 w brzmieniu:
„3. W zakładach przetwórczych nie mogą być przetwarzane następujące niejadalne surowce zwierzęce:
1) czaszki z gałkami ocznymi, migdałki, mózgi i rdzenie przedłużone oraz rdzenie kręgowe bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy,
2) jelita bydlęce - od dwunastnicy do jelita prostego - niezależnie od wieku,
3) śledziony owiec i kóz niezależnie od wieku,
4) stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej bydła, owiec i kóz,
5) zwłoki zwierzęce i ich części."
§ 2.[1] Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Balazs
[1] Rozporządzenie wchodzi w życie 1 kwietnia 2001 r.