Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2001-08-02 do 2002-12-31
Wersja archiwalna od 2001-08-02 do 2002-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 27 grudnia 2000 r.
w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach
(ostatnia zmiana: Dz.U. z 2001 r., Nr 73, poz. 780) Pokaż wszystkie zmiany
Na podstawie art. 4 ust. 4 i 5 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 2000 r. Nr 120, poz. 1268) zarządza się, co następuje:
§ 1.Rozporządzenie ustala:
1) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych i używek według numerycznego systemu oznaczeń Unii Europejskiej, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia, z wyłączeniem substancji dodatkowych dozwolonych podnoszących walory odżywcze środków spożywczych,
2) wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych i używek, według ich funkcji technologicznych, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,
2a) wykaz substancji dodatkowych dozwolonych dodawanych do środków spożywczych podnoszących walory odżywcze środka spożywczego oraz ich dopuszczalne ilości, stanowiący załącznik nr 2a do rozporządzenia,
3) wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i dzieci w wieku do 3 lat, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia,
4) wykaz dopuszczalnych ilości zanieczyszczeń w środkach spożywczych i używkach oraz w substancjach dodatkowych dozwolonych, stanowiący załącznik nr 4 do rozporządzenia.
§ 2.1. Substancje dodatkowe dozwolone, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, muszą być stosowane zgodnie z ich funkcją technologiczną oraz na warunkach i w dawkach ustalonych w załącznikach nr 2 i 3 do rozporządzenia.
2. Dawki substancji dodatkowych dozwolonych, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, stanowią maksymalne ilości dopuszczalne w gotowych do spożycia środkach spożywczych i używkach.
3. Substancje dodatkowe dozwolone, o których mowa w § 1 pkt 2 i 3, dla których nie ustalono dopuszczalnych dawek (wyrażono znakiem „–”), stosuje się zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną, czyli w dawce najniższej, niezbędnej do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego.
§ 3.1. W produkcji jednego środka spożywczego dopuszczalne jest stosowanie mieszaniny substancji dodatkowych dozwolonych, o których mowa w § 1 pkt 2.
2. W przypadku stosowania kilku substancji konserwujących i przeciwutleniaczy w produkcji jednego środka spożywczego lub używki maksymalna dopuszczalna ilość każdej z tych substancji, ustalona dla danego produktu, stosowana pojedynczo, powinna być zmniejszona o taki procent, w jakim użyto drugiej substancji, z uwzględnieniem ust. 3.
3. Przepis ust. 2 nie ma zastosowania przy ustalaniu zawartości dwutlenku siarki oraz kwasu sorbowego w winach.
§ 4.Do produkcji środków spożywczych i używek wolno stosować:
1) barwiące części roślin jadalnych,
2) części jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,
3) wyciągi z jadalnych aromatycznych surowców roślinnych,
4) destylaty z owoców jadalnych świeżych lub poddanych procesowi fermentacji,
5) kondensaty naturalnych substancji aromatycznych owocowych, uzyskanych ze świeżych jadalnych owoców, miazgi lub wytłoków.
§ 5.1. Zawartości zanieczyszczeń w środkach spożywczych i używkach oraz w substancjach dodatkowych dozwolonych nie mogą przekraczać ilości, o których mowa w § 1 pkt 4.
2. Zawartości zanieczyszczeń należy utrzymać na najniższym poziomie możliwym do uzyskania przy zastosowaniu zasad dobrej praktyki produkcyjnej na wszystkich etapach produkcji.
§ 5a.[1] Do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej dopuszcza się stosowanie do suchych makaronów barwników określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia «Wykaz dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych i używek, według ich funkcji technologicznych»:
1) w tabeli l. „Barwniki Organiczne Naturalne” pod lp. 2–14,
2) w tabeli II. „Barwniki Identyczne z Naturalnymi” pod Ip. 2.
§ 8.Tracą moc:
1) zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 31 marca 1993 r. w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach (Monitor Polski Nr 22, poz. 233),
2) § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 8 października 1993 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin (Dz. U. Nr 104, poz. 476 i z 1997 r. Nr 43, poz. 273).
§ 9.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 90 dni od dnia ogłoszenia.
Załącznik do rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 27 grudnia 2000 r. (poz. 72)
Załącznik 1
WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH 1) DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG NUMERYCZNEGO SYSTEMU OZNACZEŃ UNII EUROPEJSKIEJ
Załącznik 2
WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH I UŻYWEK, WEDŁUG ICH FUNKCJI TECHNOLOGICZNYCH
Załącznik nr 2a
WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PODNOSZĄCYCH WALORY ODŻYWCZE ŚRODKA SPOŻYWCZEGO ORAZ ICH DOPUSZCZALNE ILOŚCI
Lp. | Substancja dodatkowa | Nazwa środka spożywczego | Maksymalna dopuszczalna ilość w 100 g produktu końcowego |
1 | Witamina A | Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) | 900 µg |
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu | 900 µg | ||
Mieszaniny masła z olejem | 900 µg | ||
2 | Witamina D3 | Margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 50%) | 7,5 µg |
Masło o obniżonej zawartości tłuszczu | 7,5 µg | ||
Mieszaniny masła z olejem | 7,5 µg | ||
3 | Jodek potasu Jodan potasu | Sól spożywcza jodowana | 2,3 mg*** |
* 1 µg retinolu = 3,33 j.m. witaminy A
** 1 µg cholekalcyferolu = 40 j.m. witaminy D3
*** w przeliczeniu na jod – wartość średnia
4 | Witamina A | Oleje roślinne jadalne | 900 µg |
Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* | 40 µg | ||
Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* | 40 µg | ||
Mleko odtłuszczone w proszku | 1500 µg | ||
5 | Witamina D3 | Mleko spożywcze o obniżonej zawartości tłuszczu* | 0,5 µg |
Przetwory mleczne fermentowane o obniżonej zawartości tłuszczu* | 0,5 µg | ||
Mleko odtłuszczone w proszku | 12,5 µg |
6 | Witamina E | Oleje roślinne jadalne | 50 mg |
Margaryny | 30 mg | ||
Zbożowe produkty śniadaniowe | 8 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 5 mg | ||
7 | Witamina C | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 60 mg |
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 60 mg | ||
Koncentraty napojów w proszku z udziałem suszu owocowego | 100 mg | ||
Koncentraty deserów z udziałem suszu owocowego | 100 mg | ||
Zaprawy do napojów z udziałem soku owocowego | 100 mg | ||
Zbożowe produkty śniadaniowe | 50 mg | ||
8 | Tiamina | Mąka i inne przetwory zbożowe | 0,7 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 1,4 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,4 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,4 mg | ||
9 | Ryboflawina (witamina B2) | Mąka i inne przetwory zbożowe | 0,8 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 1,6 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,5 mg | ||
10 | Niacyna | Mąka i inne przetwory zbożowe | 9 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 18 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 5 mg | ||
11 | Witamina B12 | Mąka i inne przetwory zbożowe | 0,5 µg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 1 µg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,3 µg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,3 µg | ||
12 | Pantotenian wapnia | Zbożowe produkty śniadaniowe | 6 mg |
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 2 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 2 mg |
13 | Kwas foliowy | Mąka i inne przetwory zbożowe | 100 µg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 200 µg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 100 µg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 100 µg | ||
14 | Witamina B6 | Mąka i inne przetwory zbożowe | 1,0 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 2,0 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,5 mg | ||
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,5 mg | ||
15 | Biotyna | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 0,05 µg |
Napoje z dodatkiem soków owocowych | 0,05 µg | ||
16 | Prowitamina A | Soki i nektary owocowe | 2 mg |
Soki warzywne | 3 mg | ||
Napoje z udziałem soków owocowych | 2 mg | ||
17 | Węglan wapnia | Mąka i inne przetwory zbożowe | 120 mg |
Wyroby ciastkarskie | 160 mg | ||
Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 90 mg | ||
18 | Mleczan wapnia | Soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne i nektary | 90 mg |
19 | Siarczan żelazawy | Mąka i inne przetwory zbożowe | 3 mg |
Zbożowe produkty śniadaniowe | 14 mg |
* Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oznacza mleko o zawartości 1,5% tłuszczu i poniżej.
Uwaga:
Proponowane ilości witamin i składników mineralnych odnoszą się do witamin, a nie do ich pochodnych (np. do tiaminy, a nie azotanu tiaminy), a w przypadku wapnia i żelaza dotyczą pierwiastków, a nie ich związków chemicznych.
Załącznik 3
WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH, DODAWANYCH DO ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH PRZEZNACZONYCH DLA NIEMOWLĄT I DZIECI W WIEKU DO 3 LAT
Załącznik 4
WYKAZ DOPUSZCZALNYCH ILOŚCI ZANIECZYSZCZEŃ W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH I UŻYWKACH ORAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOZWOLONYCH
[1] § 5a dodany przez § 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 28 czerwca 2001 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz.U. Nr 73, poz. 780). Zmiana weszła w życie 2 sierpnia 2001 r.