ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI
z dnia 19 grudnia 2000 r.
w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących z Republiki Francuskiej, Królestwa Belgii, Królestwa Niderlandów, Królestwa Hiszpanii, Królestwa Danii, Republiki Federalnej Niemiec, Wielkiego Księstwa Luksemburga, Księstwa Liechtenstein, Republiki Portugalskiej, Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Republiki Irlandzkiej.
Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) zarządza się, co następuje:
§ 1.Zakazuje się przywozu towarów pochodzących z Republiki Francuskiej, Królestwa Belgii, Królestwa Niderlandów, Królestwa Hiszpanii, Królestwa Danii, Republiki Federalnej Niemiec, Wielkiego Księstwa Luksemburga, Księstwa Liechtenstein, Republiki Portugalsklej, Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Republiki Irlandzkiej, określonych w załączniku do rozporządzenia.
§ 2.Tracą moc:
1) rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 16 czerwca 1998 r. w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, Konfederacji Szwajcarskiej oraz Irlandii (Dz. U. Nr 76, poz. 503),
2) rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 10 lutego 1999 r. w sprawie zakazu przywozu niektórych towarów pochodzących z Republiki Portugalskiej (Dz. U. Nr 20, poz. 173).
§ 3.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Balazs
Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 19 grudnia 2000 r. (poz. 1342)
TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU Z REPUBLIKI FRANCUSKIEJ, KRÓLESTWA BELGII, KRÓLESTWA NIDERLANDÓW, KRÓLESTWA HISZPANII, KRÓLESTWA DANII, REPUBLIKI FEDERALNEJ NIEMIEC, WIELKIEGO KSIĘSTWA LUKSEMBURGA, KSIĘSTWA LIECHTENSTEIN, REPUBLIKI PORTUGALSKIEJ, ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII l IRLANDII PÓŁNOCNEJ, KONFEDERACJI SZWAJCARSKIEJ ORAZ REPUBLIKI IRLANDZKIEJ
Pozycja | Kod PCN | Wyszczególnienie |
0102 | 0102 | Bydło żywe: |
0102 10 | - Zwierzęta hodowlane czystej krwi: | |
0102 10 10 0 | - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka) | |
0102 10 30 0 | - - Krowy | |
0102 10 90 0 | - - Pozostałe | |
0102 90 | - Pozostałe: | |
| - - Gatunki domowe: | |
0102 90 05 0 | - - - O masie nie przekraczającej 80 kg | |
| - - - O masie powyżej 80 kg, ale nie przekraczającej 160 kg: | |
0102 90 21 0 | - - - - Rzeźne | |
0102 90 29 0 | - - - - Pozostałe | |
| - - - O masie powyżej 160 kg, ale nie przekraczającej 300 kg: | |
0102 90 41 0 | - - - - Rzeźne | |
0102 90 49 0 | - - - - Pozostałe | |
| - - - O masie powyżej 300 kg: | |
| - - - - Jałówki (bydło płci żeńskiej, które nigdy nie miało cielaka): | |
0102 90 51 0 | - - - - - Rzeźne | |
0102 90 59 0 | - - - - - Pozostałe | |
| - - - - Krowy: | |
0102 90 61 0 | - - - - - Rzeźne | |
0102 90 69 0 | - - - - - Pozostałe | |
| - - - - Pozostałe: | |
0102 90 71 0 | - - - - - Rzeźne | |
0102 90 79 0 | - - - - - Pozostałe
| |
0201 | 0201 | Mięso wołowe świeże lub chłodzone: |
0201 10 00 0 | - Tusze i półtusze | |
0201 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | |
0201 20 20 0 | - - Ćwierci „kompensowane” | |
0201 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | |
0201 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | |
0201 20 90 0 | - - Pozostałe | |
0201 30 00 0 | - Bez kości
| |
0202 | 0202 | Mięso wołowe mrożone: |
0202 10 00 0 | - Tusze i półtusze | |
0202 20 | - Inne kawałki mięsa z kośćmi: | |
0202 20 10 0 | - - Ćwierci „kompensowane” | |
0202 20 30 0 | - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone | |
0202 20 50 0 | - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone | |
0202 20 90 0 | - - Pozostałe | |
0202 30 | - Bez kości: | |
0202 30 10 0 | - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci „kompensowane” w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy | |
0202 30 50 0 | - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki | |
0202 30 90 0 | - - Pozostałe
| |
0206 | 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, |
|
| mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone: |
0206 10 | - Wołowe świeże lub chłodzone: | |
0206 10 10 0 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
| - - Pozostałe: | |
0206 10 91 0 | - - - Wątroby | |
0206 10 95 0 | - - - Gruba przepona i cienka przepona | |
0206 10 99 0 | - - - Pozostałe | |
| - Wołowe mrożone: | |
0206 21 00 0 | - - Ozory | |
0206 22 | - - Wątroby: | |
0206 22 10 0 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
0206 22 90 0 | - - - Pozostałe | |
0206 29 | - - Pozostałe: | |
0206 29 10 0 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
| - - - Pozostałe: | |
0206 29 91 0 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona | |
0206 29 99 0 | - - - - Pozostałe
| |
0210 | 0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: |
0210 20 | - Mięso wołowe: | |
0210 20 10 0 | - - Z kośćmi | |
0210 20 90 0 | - - Bez kości | |
0210 90 | - Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub podrobów; | |
| - - Podroby: | |
| - - - Wołowe: | |
0210 90 41 0 | - - - - Gruba przepona i cienka przepona | |
0210 90 49 0 | - - - - Pozostałe | |
0210 90 90 0 | - - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów
| |
0504 00 00 | 0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
0504 00 00 9 | - Pozostałe1)
| |
0506 | 0506 | Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów: |
0506 10 00 0 | - Osseina i kości poddane działaniu kwasu5) | |
0506 90 00 0 | - Pozostałe5)
| |
0510 00 00 | 0510 00 00 0 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce używane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane 1) |
0511 | 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi: |
| - Pozostałe: | |
0511 99 | - - Pozostałe: | |
0511 99 50 0 | - - - Embriony bydlęce | |
0511 99 80 | - - - Pozostałe: | |
0511 99 80 5 | - - - - Komórki jajowe zwierząt gospodarskich 1) | |
0511 99 80 9 | - - - - Pozostałe1)
| |
1601 00 | 1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach: |
| 1601 00 10 0 | - Z wątroby1) |
|
| - Pozostałe: |
| 1601 00 91 0 | - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1) |
1601 00 99 0 | - - Pozostałe 1)
| |
1602 | 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
1602 10 00 0 | - Przetwory homogenizowane 1) | |
1602 20 | - Z wątroby dowolnych zwierząt: | |
1602 20 90 0 | - - Pozostałe1) | |
1602 50 | - Z wołowiny: | |
1602 50 10 0 | - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami | |
| - - Pozostałe: | |
| - - - W opakowaniach hermetycznych: | |
1602 50 31 0 | - - - - Corned beef (wołowina peklowana) | |
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe | |
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe | |
1602 90 | - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt | |
1602 90 10 0 | - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1) | |
| - - Pozostałe: | |
| - - - Pozostałe: | |
| - - - - Pozostałe: | |
| - - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: | |
1602 90 61 0 | - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami1) | |
1602 90 69 0 | - - - - - - Pozostałe 1)
| |
1603 00 | 1603 00 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych: |
1603 00 10 0 | - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub mniej1) | |
1603 00 30 0 | - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto większej niż 1 kg, ale mniejszej niż 20 kg 1) | |
1603 00 90 0 | - Pozostałe 1)
| |
2301 | 2301 | Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
2301 10 00 0 | - Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki5)
| |
2309 | 2309 | Produkty używane do karmienia zwierząt: |
2309 10 | - Karma dla psów lub kotów, przygotowana do sprzedaży detalicznej: | |
| - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55 lub produkty mleczne: | |
| - - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: | |
| - - - - Nie zawierająca skrobi lub zawierająca jej w masie 10 % lub mniej: | |
2309 10 11 0 | - - - - - Nie zawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie poniżej | |
2309 10 13 0 | - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych1),3) | |
2309 10 15 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% produktów mlecznych1),3) | |
2309 10 19 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 75% produktów mlecznych 1),3) | |
| - - - - Zawierająca w masie więcej niż 10 %, ale nie więcej niż 30% skrobi: | |
2309 10 31 0 | - - - - - Nie zawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie poniżej 10%1),3) | |
2309 10 33 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych1),3) | |
2309 10 39 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych | |
| - - - - Zawierająca w masie powyżej 30% skrobi: | |
2309 10 51 0 | - - - - Nie zawierająca produktów mlecznych lub zawierająca ich w masie mniej niż 10%1),3) |
| 2309 10 53 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych1),3) |
2309 10 59 0 | - - - - - Zawierająca w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych | |
2309 10 70 0 | - - - Nie zawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca produkty mleczne1),3) | |
2309 10 90 0 | - - Pozostała1),3) | |
2309 90 | - Pozostałe: | |
| - - Pozostałe: | |
| - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90,1702 90 50 i 2106 90 55 lub produkty mleczne: | |
| - - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny: | |
| - - - - - - Nie zawierające skrobi lub zawierające jej w masie 10% lub mniej: | |
2309 90 31 0 | - - - - - - Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10%4) | |
2309 90 33 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych4) | |
2309 90 35 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50%, ale mniej niż 75% produktów mlecznych4) | |
2309 90 39 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 75% produktów mlecznych4) | |
| - - - - - Zawierające w masie więcej niż 10%, ale nie więcej niż 30% skrobi: | |
2309 90 41 0 | - - - - - - Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10%4) | |
2309 90 43 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych4) | |
2309 90 49 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych4) | |
| - - - - - Zawierające w masie powyżej 30% skrobi: . | |
2309 90 51 0 | - - - - - - Nie zawierające produktów mlecznych lub zawierające ich w masie mniej niż 10%4) | |
2309 90 53 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 10%, ale mniej niż 50% produktów mlecznych4) | |
2309 90 59 0 | - - - - - - Zawierające w masie nie mniej niż 50% produktów mlecznych4) | |
2309 90 70 0 | - - - - Nie zawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego, maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające produkty mleczne4) | |
| - - - Pozostałe: | |
2309 90 93 0 | - - - - Przedmieszki4) | |
| - - - - Pozostałe: | |
2309 90 95 | - - - - - Zawierające w masie 49% lub więcej chlorku choliny, na bazie organicznej lub nieorganicznej: | |
2309 90 95 9 | - - - - - - Pozostałe 4) | |
2309 90 97 | - - - - - Pozostałe: | |
2309 90 97 9 | - - - - - - Pozostałe4)
| |
3001 | 3001 | Gruczoły i inne narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; inne substancje ludzkie i zwierzęce preparowane, do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: |
3001 10 | - Gruczoły i inne narządy, suszone, sproszkowane i nie sproszkowane: | |
3001 10 10 0 | - - Sproszkowane 1) | |
3001 10 90 0 | - - Pozostałe1) | |
3001 20 | - Ekstrakty gruczołów lub innych narządów lub ich wydzielin: | |
3001 20 90 0 | - - Pozostałe 1) | |
3001 90 | - Pozostałe: | |
| - - Pozostałe: | |
3001 90 91 0 | - - - Heparyna i jej sole 1) | |
3001 90 99 0 | - - - Pozostałe 1) |
3002 | 3002 | Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana dla celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i inne frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (poza drożdżami) oraz produkty podobne: |
3002 10 | - Antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, także otrzymane w procesach biotechnologicznych: | |
3002 10 10 0 | - - Antysurowice1) | |
| - - Pozostałe: | |
3002 10 91 0 | - - - Hemoglobina, globulina krwi i globulina surowicy1) | |
| - - - Pozostałe: | |
3002 10 99 0 | - - - - Pozostałe1) | |
3002 90 | - Pozostałe: | |
3002 90 30 0 | - - Krew zwierzęca przygotowana do stosowania terapeutycznego, profilaktycznego i diagnostycznego1)
| |
3503 00 | 3503 00 | Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji 3501: |
3503 00 10 0 | - Żelatyna i jej pochodne 1) 2) | |
3503 00 80 0 | - Pozostałe1) 2) |
1) - Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją 0102.
2) - Dotyczy produktów przeznaczonych do celów spożywczych.
3) - Dotyczy produktów przeznaczonych do żywienia kotów.
4) - Dotyczy produktów zawierających mączki mięsne, kostne, mięsno-kostne ze zwierząt objętych pozycjami: 0102 i 0104 lub produkty z tych zwierząt.
5) - Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycjami: 0102 i 0104.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00