Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2000 nr 116 poz. 1225
Wersja archiwalna od 2001-01-06 do 2003-01-01
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2000 nr 116 poz. 1225
Wersja archiwalna od 2001-01-06 do 2003-01-01
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI

z dnia 12 grudnia 2000 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251, z 1995 r. Nr 95, poz. 471, z 1997 r. Nr 121, poz. 770 oraz z 2000 r. Nr 43, poz. 489 i Nr 110, poz. 1166) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.W wykazie Polskich Norm do obowiązkowego stosowania, stanowiącym załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 27 czerwca 1997 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 83, poz. 535, z 1998 r. Nr 139, poz. 901 i z 1999 r. Nr 88, poz. 989) wprowadza się następujące zmiany:

1) poz. 1 otrzymuje brzmienie:

„1. PN-A-04026:2000 Dietetyczne środki spożywcze - Terminologia.”;

2) po poz. 1 dodaje się poz. 1a w brzmieniu:

„1a. PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach - wraz ze zmianą PN-83/A-07005/Az7:1999.";

3) poz. 2 otrzymuje brzmienie:

„2. PN-A-07006:1997 Towary żywnościowe - Wytyczne zamrażania w chłodniach - z wyłączeniem p.2.2.3, p.3.2 i p.3.3 - w zakresie mięsa i produktów mięsnych oraz dziczyzny.”;

4) skreśla się poz. 3;

5) poz. 16 otrzymuje brzmienie:

„16. PN-A-74113:1997 Wyroby piekarskie - Bułka tarta - wraz ze zmianą PN-A-74113/Az1:1999.";

6) poz. 18 otrzymuje brzmienie:

„18. PN-A-74131:1999 Makaron - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.";

7) skreśla się poz. 19;

8) poz. 37 otrzymuje brzmienie:

„37. PN-A-75048:1994 Przetwory owocowo-warzywne - Soki dla dzieci - wraz ze zmianą PN-A-75048/Az1:2000.”;

9) poz. 40 otrzymuje brzmienie:

„40. PN-A-75100:1994 Przetwory owocowe - Dżemy—wraz ze zmianą PN-A-75100/Az1: 1999.";

10) poz. 83-86 otrzymują brzmienie:

„83. PN-A-79031:2000 Napoje bezalkoholowe - Terminologia.,

84. PN-93/A-79032 Napoje bezalkoholowe gazowane - wraz ze zmianą PN-A-79032/A1:1996 i zmianą PN-A-79032/A2:1997 - z wyłączeniem p. 4.1.2 i 5.1.,

85. PN-A-79034:1994 Napoje bezalkoholowe niegazowane - wraz ze zmianą PN-A-79034/A1:1997 - z wyłączeniem p. 5.1.,

86. PN-A-79035:1994 Napoje bezalkoholowe niskogazowane - z wyłączeniem p. 5.1.”;

11) poz. 88 - 90 otrzymują brzmienie:

„88. PN-A-79038:1995 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone aspartamem i aspartamem z acesulfamem K - z wyłączeniem p. 5.1.,

89. PN-A-79039:1996 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone cukrem i aspartamem, cukrem i aspartamem z acesulfamem K oraz cukrem i acesulfamem K - z wyłączeniem p. 3.2.,

90. PN-A-79098:1995 Piwo - wraz ze zmianą PN-A-79098/Az1:2000 - z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych.”;

12) poz. 95 otrzymuje brzmienie:

„95. PN-A-79733:1996 Ocet - wraz ze zmianą PN-A-79733/Az1:1999.";

13) poz.104 otrzymuje brzmienie:

„104. PN-A-82010:1997 Mięso i przetwory mięsne - Hamburgery - wraz ze zmianą PN-A-82010/Az1:1999.”;

14) poz.113 otrzymuje brzmienie:

„113. PN-A-82022:1998 Mięso i przetwory mięsne - Konserwy mięsne - wraz ze zmianą PN-A-82022/Az1:2000.”;

15) poz.116 otrzymuje brzmienie;

„116. PN-A-82300:1995 Wyroby garmażeryjne niemięsne - wraz ze zmianą PN-A-82300/ /Az1 :1999 - z wyłączeniem p.5.1.”;

16) poz.143 i 144 otrzymują brzmienie:

„143. PN-A-86525:1996 Produkty drobiarskie - Konserwy drobiowe - Wymagania wspólne

- wraz ze zmianą PN-A-86525/Az1:1999 - z wyłączeniem p. 5.1.,

144. PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne

- wraz ze zmianą PN-A-86526/A1:1998 i zmianą PN-A-86526/Az2:1999 - z wyłączeniem p.5.1.”;

17) po poz. 147 dodaje się poz. 147a - 147w w brzmieniu:

„147a. PN-93/A-86733 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Oznaczenie zapasożycenia i kryteria oceny.

147b. PN-A-86750:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Ryby słodkowodne świeże i mrożone.

147c. PN-A-86751:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Ryby żywe.

147d. PN-A-86753:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Ryby dorszowate świeże i mrożone.

147e. PN-A-86754:1997 Ryby i inne zwierzęta wodne - Łososie świeże i mrożone.

147f. PN-91/A-86755 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Filety z ryb białych.

147g. PN-91/A-86756 Ryby i inne zwierzęta morskie świeże i mrożone. Ryby morskie różne.

147h. PN-91/A-86757Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Płastugi.

147i. PN-92/A-86758 Ryby i inne zwierzęta morskie świeże i mrożone. Śledziowate.

147j. PN-A-86759:1994 Ryby i inne zwierzęta morskie świeże i mrożone - Filety.

147k. PN-A-86760:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne oraz produkty z nich otrzymywane

- Mięso mielone i farsz rybny, mrożone.

147l. PN-91/A-86763 Konserwy rybne. Wymagania ogólne.

147ł. PN-A-86765:1999 Przetwory rybne - Prezerwy.

147m. PN-84/A-86766 Ryby solone. Wspólne wymagania i badania.

147n. PN-86/A-86767 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Wspólne wymagania i badania.

147o. PN-A-86768:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Kalmary świeże i mrożone.

147p. PN-A-86770:1999 Ryby i przetwory rybne. Terminologia.

147r. PN-85/A-86772 Przetwory rybne wędzone. Wspólne wymagania i badania.

147s. PN-A-86780:1998 Przetwory rybne. Marynaty.

147t. PN-89/A-86850 Surowce i przetwory z ryb i innych zwierząt wodnych. Chitozan - wraz ze zmianą PN-89/A-86850/A1:1997.

147u. PN-90/A-86851 Surowce i przetwory z ryb i innych zwierząt wodnych. Mączka krylowa.

147w. PN-A-86853:1995 Produkty uboczne z ryb i innych zwierząt wodnych - Wątroba z ryb dorszowatych.”;

18) poz. 152 otrzymuje brzmienie:

„152. PN-A-86904:1998 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Lecytyna rzepakowa i sojowa - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.”;

19) poz. 154 otrzymuje brzmienie:

„154. PN-A-86908:2000 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane oleje roślinne.”;

20) poz.157 otrzymuje brzmienie:

„157. PN-A-86946:1997 Substancje aromatyczne i aromaty spożywcze - Terminologia - Klasyfikacja i metody badań - wraz ze zmianą PN-A-86946/Az1:2000.”;

21) poz. 159 otrzymuje brzmienie:

„159. PN-A-86950:1995 Majonez - z wyłączeniem p. 4.1.2 i p. 5.1 w zakresie obowiązku i częstotliwości wykonywania badań pełnych i niepełnych.";

22) poz. 164 otrzymuje brzmienie:

„164. PN-A-86955:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz turecki (papryka mielona) - z wyłączeniem tabl.1 lp.4.”;

23) poz.190 otrzymuje brzmienie:

„190. PN-A-88114:1999 Wyroby ciastkarskie - Wafle.”;

24) po poz. 193 dodaje się poz. 193a w brzmieniu:

„193a. PN-A-88120:2000 Wyroby ciastkarskie czekoladowane, w masie czekoladopodobnej i w polewie kakaowej.”

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Balazs

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00