Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2000 nr 116 poz. 1220
Wersja archiwalna od 2001-01-01 do 2006-06-30
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2000 nr 116 poz. 1220
Wersja archiwalna od 2001-01-01 do 2006-06-30
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

Od redakcji: Rozporządzenie zostało uchylone na podstawie art. 241 ust. 1 ustawy z dnia 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych (Dz.U. Nr 249, poz. 2104) oraz zastąpione przez rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2006 r. w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz.U. Nr 112, poz. 760). 

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW

z dnia 15 grudnia 2000 r.

w sprawie stawek, szczegółowych zasad i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych.

Na podstawie art. 72 ust. 3 ustawy z dnia 26 listopada 1998 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 155, poz. 1014, z 1999 r. Nr 38, poz. 360, Nr 49, poz. 485, Nr 70, poz. 778 i Nr 110, poz. 1255 oraz z 2000 r. Nr 6, poz. 69, Nr 12, poz. 136, Nr 48, poz. 550 i Nr 95, poz. 1041) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:

1) barach mlecznych - rozumie się przez to samoobsługowe, bezalkoholowe, ogólnodostępne zakłady masowego żywienia, prowadzące produkcję i sprzedaż potraw mleczno-nabiałowo-jarskich wchodzących w skład posiłków całodziennych,

2) surowcach - rozumie się przez to surowce zużyte do sporządzania posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.1. Przedsiębiorcy prowadzący bary mleczne otrzymują za pośrednictwem izb skarbowych dotacje przedmiotowe do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, pod warunkiem że stosują marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż 30% wartości surowców.

2. Przedsiębiorcy zainteresowani korzystaniem z dotacji, o których mowa w ust. 1, przedstawiają izbom skarbowym, przed rozpoczęciem działalności objętej dotowaniem, wniosek o udzielenie dotacji oraz uzgadniają właściwy dla celów dotacyjnych sposób jej ewidencjonowania.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.1. Ustala się stawkę dotacji przedmiotowych w wysokości 40% wartości zakupionych surowców, powiększonej o marżę gastronomiczną zastosowaną przez przedsiębiorcę, nie wyższą jednak niż 30%, po wyłączeniu:

1) wartości ubytków naturalnych, liczonych w cenach gastronomicznych,

2) wartości podatku od towarów i usług zawartego w cenach zakupu surowców,

3) wartości towarów handlowych i surowców sprzedawanych w stanie nie przetworzonym, wartości surowców zużytych do produkcji lodów oraz wartości surowców zużytych do sporządzania potraw w barze mlecznym i sprzedawanych innym odbiorcom niż konsumentom spożywającym posiłki w barze mlecznym, liczonej w cenach gastronomicznych.

2. W przypadku zakupu surowców poza jednostkami handlu detalicznego, w szczególności: w hurcie, na targowiskach, bezpośrednio od producentów - wartość surowców podwyższa się o 20%.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.Podstawę obliczenia należnych dotacji stanowi ewidencja ilościowo-wartościowa surowców zużytych do sporządzenia posiłków w barach mlecznych.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.W zakresie nie uregulowanym w niniejszym rozporządzeniu stosuje się przepisy rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 10 marca 2000 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych (Dz. U. Nr 20, poz. 244).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 6.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.

Minister Finansów: w z. J. Rudowski

Załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów
z dnia 15 grudnia 2000 r. (poz. 1220)

WYKAZ SUROWCÓW DO SPORZĄDZANIA POSIŁKÓW W BARACH MLECZNYCH, DO KTÓRYCH MOGĄ BYĆ UDZIELANE DOTACJE

1) mleko,

2) napoje mleczne,

3) śmietana i śmietanka,

4) masło,

5) twarogi i sery,

6) jaja i przetwory z jaj,

7) tłuszcze roślinne,

8) pieczywo,

9) mąka, kasza, ryż i inne przetwory zbożowe,

10) makarony,

11) cukier, miód naturalny i sztuczny,

12) przetwory owocowe i warzywne (dżemy, soki, kompoty, koncentrat pomidorowy itp.),

13) ziemniaki i przetwory ziemniaczane,

14) warzywa i owoce,

15) mrożone półprodukty i wyroby kulinarne (z wyjątkiem mięsnych, drobiowych, podrobowych, półmięsnych itp.),

16) herbata, kawa-namiastki,

17) koncentraty,

18) przyprawy krajowe,

19) grzyby uprawiane.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00