Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2000 nr 93 poz. 1034
Wersja archiwalna od 2000-11-03 do 2001-12-11
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2000 nr 93 poz. 1034
Wersja archiwalna od 2000-11-03 do 2001-12-11
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA l ROZWOJU WSI

z dnia 24 października 2000 r.

w sprawie zakazu przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Zakazuje się przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, określonych w załączniku do rozporządzenia.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi: A. Balazs

Załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 24 października 2000 r. (poz. 1034)

TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU l PRZEWOZU PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ POCHODZĄCE ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII l IRLANDII PÓŁNOCNEJ

Pozycja

Kod PCN

Wyszczególnienie

1

2

3

0103

0103

Trzoda chlewna żywa:

0103 10 00 0

- Zwierzęta hodowlane czystej krwi

- Pozostałe:

0103 91

- - O masie poniżej 50 kg:

0103 91 10 0

- - - Gatunki domowe

0103 91 90 0

- - - Pozostałe

0103 92

- - O masie 50 kg lub większej:

- - - Gatunki domowe:

0103 92 11 0

- - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie

160 kg lub większej

0103 92 19 0

- - - - Pozostałe

0103 92 90 0

- - - Pozostałe

0203

0203

Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:

- Świeże lub chłodzone:

0203 11

- - Tusze i półtusze:

0203 11 10 0

- - - Ze świń domowych

0203 11 90 0

- - - Pozostałe

0203 12

- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:

0203 12 11 0

- - - - Szynki i ich kawałki

0203 12 19 0

- - - - Łopatki i ich kawałki

0203 12 90 0

- - - Pozostałe

0203 19

- - Pozostałe:

- - - Ze świń domowych:

0203 19 11 0

- - - - Przodki i ich kawałki

0203 19 13 0

- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0203 19 15 0

- - - - Boczek i jego kawałki

- - - - Pozostałe:

0203 19 55 0

- - - - - Bez kości

0203 19 59 0

- - - - - Pozostałe

0203 19 90 0

- - - Pozostałe

- Mrożone:

0203 21

- - Tusze i półtusze:

0203 21 10 0

- - - Ze świń domowych

1

2

3

0203 21 90 0

- - - Pozostałe

0203 22

- - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:

0203 22 11 0

- - - - Szynki i ich kawałki

0203 22 19 0

- - - - Łopatki i ich kawałki

0203 22 90 0

- - - Pozostałe

0203 29

- - Pozostałe:

- - - Ze świń domowych:

0203 29 11 0

- - - - Przodki i ich kawałki

0203 29 13 0

- - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi

0203 29 15 0

- - - - Boczek i jego kawałki

- - - - Pozostałe:

0203 29 55 0

- - - - - Bez kości

0203 29 59 0

- - - - - Pozostałe

0203 29 90 0

- - - Pozostałe

0206

0206

Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie,

końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże,

chłodzone lub mrożone:

0206 30

- Wieprzowe, świeże lub chłodzone:

0206 30 10 0

- - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - Pozostałe:

- - - Ze świń domowych:

0206 30 21 0

- - - - Wątroby

0206 30 31 0

- - - - Pozostałe

0206 30 90 0

- - - Pozostałe

- Wieprzowe mrożone:

0206 41

- - Wątroby:

0206 41 10 0

- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - - Pozostałe:

0206 41 91 0

- -- - Ze świń domowych

0206 41 99 0

- - - - Pozostałe

0206 49

- - Pozostałe:

0206 49 10 0

- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - - Pozostałe:

0206 49 91 0

- - - - Ze świń domowych

0206 49 99 0

- - - - Pozostałe

0209 00

0209 00

Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz

drobiowy nie wytapiane lub inaczej

wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone,

solone, w solance, suszone lub wędzone:

- Podskórny tłuszcz wieprzowy:

0209 00 11 0

- - Świeży, chłodzony, mrożony, solony lub w solance

1

2

3

0209 00 19 0

- - Suszony lub wędzony

0209 00 30 0

- Tłuszcz wieprzowy oprócz objętego podpozycją

0209 00 11 lub 0209 00 19

0210

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone

lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i

podrobów:

- Mięso wieprzowe:

0210 11

- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:

- - - - Solone lub w solance:

0210 11 11 0

- - - - - Szynki i ich kawałki

0210 11 19 0

- - - - - Łopatki i ich kawałki

- - - - Suszone lub wędzone:

0210 11 31 0

- - - - - Szynki i ich kawałki

0210 11 39 0

- - - - - Łopatki i ich kawałki

0210 11 90 0

- - - Pozostałe

0210 12

- - Boczek i jego kawałki:

- - - Ze świń domowych:

0210 12 11 0

- - - - Solony lub w solance

0210 12 19 0

- - - - Suszony lub wędzony

0210 12 90 0

- - - Pozostały

0210 19

- - Pozostałe:

- - - Ze świń domowych:

- - - - Solone lub w solance:

0210 19 10 0

- - - - - Bok bekonowy lub szpencer

0210 19 20 0

- - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki

0210 19 30 0

- - - - - Przodki i ich kawałki

0210 19 40 0

- - - - - Schaby i ich kawałki

- - - - - Pozostałe:

0210 19 51 0

- - - - - - Bez kości

0210 19 59 0

- - - - - - Pozostałe

- - - - Suszone lub wędzone:

0210 19 60 0

- - - - - Przodki i ich kawałki

0210 19 70 0

- - - - - Schaby i ich kawałki

- - - - - Pozostałe:

0210 19 81 0

- - - - - Bez kości

0210 19 89 0

- - - - - - Pozostałe

0210 19 90 0

- - - Pozostałe

0210 90

- Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z

mięsa lub podrobów:

- - Podroby:

- - - Wieprzowe:

0210 90 31 0

- - - - Wątroby

0210 90 39 0

- - - - Pozostałe

0210 90 90 0

- - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów1

1

2

3

0502

0502

Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i

inna sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki

takiej szczeciny lub sierści:

0502 10 00 0

- Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki

szczeciny lub sierści

0504 00 00

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem

rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone,

mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:

0504 00 00 9

- Pozostałe1

0506

0506

Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone,

wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla

nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub

odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:

0506 10 00 0

- Osseina i kości poddane działaniu kwasu1

0506 90 00 0

- Pozostałe1

0510 00 00 0

0510 00 00 0

Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo;

kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i inne

produkty zwierzęce używane do przygotowania

produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone,

mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane1

0511

0511

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie

wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta

objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia

przez łudzi:

- Pozostałe:

0511 99

- - Pozostałe:

0511 99 10 0

- - - Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych skór

lub skórek1

0511 99 80

- - - Pozostałe:

0511 99 80 1

- - - - Nasienie zwierząt gospodarskich inne niż

bydlęce1

0511 99 80 3

- - - - Embriony zwierząt gospodarskich inne niż

bydlęce1

0511 99 80 5

- - - - Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1

0511 99 80 9

- - - - Pozostałe1

1501 00

1501 00

Tłuszcz wieprzowy (łącznie ze smalcem) i tłuszcz z

drobiu, inne niż tłuszcze z pozycji nr 0209 lub 1503:

- Smalec i inne tłuszcze wieprzowe:

1501 00 11 0

- - Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

1501 00 19 0

- - Pozostałe

1

2

3

1601 00

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub

krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych

produktach:

1601 00 10 0

- Z wątroby1

- Pozostałe:

1601 00 91 0

- - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane1

1601 00 99 0

- - Pozostałe1

1602

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso,

podroby lub krew:

1602 10 00 0

- Przetwory homogenizowane1, 2

- Z wieprzowiny:

1602 41

- - Szynki i ich części:

1602 41 10 0

- - - Ze świń domowych2

1602 41 90 0

- - - Pozostałe2

1602 42

- - Łopatki i ich części:

1602 42 10 0

- - - Ze świń domowych2

1602 42 90 0

- - - Pozostałe2

1602 49

- - Pozostałe łącznie z mieszankami:

- - - Ze świń domowych:

- - - - Zawierające w masie 80 % lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0

- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z

mieszankami schabów i szynek2

1602 49 13 0

- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek2

1602 49 15 0

- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki,

schaby lub karki oraz ich części2

1602 49 19 0

- - - - - Pozostałe2

1602 49 30 0

- - - -Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej

niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia2

1602 49 50 0

- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia2

1602 49 90 0

- - - Pozostałe2

1602 90

- Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych

zwierząt :

1602 90 10 0

- - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1, 2

- - Pozostałe:

1602 90 31 0

- - - Z dziczyzny lub z królików2

- - - Pozostałe:

1602 90 51 0

- - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń

domowych2

1

2

3

1603 00

1603 00

Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków,

mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych 1, 2

1902

1902

Ciasto makaronowe, również gotowane lub

nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub

przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron,

nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus,

przygotowany lub nie:

1902 20

- Ciasta makaronowe nadziewane, również gotowane

lub inaczej przygotowane:

1902 20 30 0

- - Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym

podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek rodzaju

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia1,2

2301

2301

Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub

skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców

wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi;

skwarki:

2301 10 00 0

- Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów; skwarki1

2309

2309

Produkty używane do karmienia zwierząt1, 2

Objaśnienia:

1 Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją 0103.

2 Nie dotyczy przetworzonego i konserwowanego mięsa, podrobów lub krwi poddanych obróbce termicznej w temperaturze minimum 72°C.

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00