Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Ustaw rok 2000 nr 85 poz. 954
Wersja archiwalna od 2000-10-21 do 2000-12-31
opcje loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

Dziennik Ustaw rok 2000 nr 85 poz. 954
Wersja archiwalna od 2000-10-21 do 2000-12-31
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW

z dnia 3 października 2000 r.

w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 1.Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217 oraz z 2000 r. Nr 22, poz. 277, Nr 29, poz. 361, Nr 73, poz. 853 i Nr 83, poz. 942).

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 4.1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków proporcjonalnie do liczby osób składających wnioski, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Wydane pozwolenie nie może przekraczać wnioskowanych wielkości.

3. Wnioski o przydział kontyngentu składa się w terminie 7 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

4. Pozwolenia wydane na podstawie wniosków, o których mowa w ust. 3, są ważne do dnia 31 października 2000 r.

5. Część kontyngentu nie wykorzystana do dnia 31 października 2000 r. podlega rozdysponowaniu w sposób określony w ust. 1 i 2 na podstawie złożonych do dnia 15 listopada 2000 r. wniosków o wydanie pozwolenia. Do wniosków należy dołączyć informację, o której mowa w ust. 6.

6. Osoby, którym wydano pozwolenie, są obowiązane złożyć w Ministerstwie Gospodarki, w terminie 7 dni od dnia upływu ważności pozwolenia, informację z wykorzystania pozwolenia, potwierdzoną przez organ celny.

7. Pozwolenia wydane na nie wykorzystaną część kontyngentu, o której mowa w ust. 5, są ważne do dnia 31 grudnia 2000 r.

loupe more_vert
ZAMKNIJ close

Alerty

§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

Prezes Rady Ministrów: J. Buzek

Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 3 października 2000 r. (poz. 954)

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCN

Wyszczególnienie

Obniżona stawka celna

Ilość w tonach

1

2

3

4

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

166,67

0402 10

- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

0

0402 10 19 0

- - - Pozostałe

0

- - Pozostałe:

0402 10 91 0

- - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg

0

0402 10 99 0

- - - Pozostałe

0

0406

Sery i twarogi:

0406 10

- Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg;

0406 10 80 0

- - Pozostały

0

66,67

0406 90

- Pozostałe sery:

- - Pozostałe:

- - - Pozostałe:

- - - - Pozostałe:

- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:

0406 90 69 0

- - - - - - - Pozostałe

0

66,67

0406 90 99 0

- - - - - Pozostałe

0

133,34

0409 00 00 0

Miód naturalny

0

1,67

0811

Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

220

0811 10

- Truskawki i poziomki:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

0811 1011 0

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy

0

0811 10 19 0

- - - Pozostałe

0

0811 10 90 0

- - Pozostałe

0

0811 20

- Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

0811 20 11 0

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy

0

0811 20 19 0

- - - Pozostałe

0

- - Pozostałe:

0811 20 31 0

- - - Maliny

0

0811 20 39 0

- - - Czarne porzeczki

0

0811 20 51 0

- - - Czerwone porzeczki

0

0811 20 59 0

- - - Jeżyny i morwy

0

0811 20 90 0

- - - Pozostałe

0

0811 90

- Pozostałe:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy:

0811 90 11 0

- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

0811 90 19 0

- - - - Pozostałe

0

- - - Pozostałe:

0811 90 31 0

- - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

0811 90 39 0

- - - - Pozostałe

0

- - Pozostałe:

0811 90 50 0

- - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus

0

0811 90 70 0

- - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium

0

- - - Wiśnie i czereśnie:

0811 90 75 0

- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)

0

0811 90 80 0

- - - - Pozostałe

0

0811 90 85 0

- - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne

0

0811 90 95 0

- - - Pozostałe

0

0901

Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji:

- Kawa, palona:

0901 21 00 0

- - Nie pozbawiona kofeiny

0

133,34

1

2

3

4

0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:

0910 50 00 0

- Curry

0

1,67

- Inne przyprawy korzenne:

0910 91

- - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu;

0910 91 90 0

- - - Rozgniatane lub mielone

0

1,67

1601 00

Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach:

- Pozostałe:

1601 00 99 0

- - Pozostałe

0

66,67

1602

Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:

- Z wieprzowiny:

1602 49

- - Pozostałe łącznie z mieszankami:

41,67

- - - Ze świń domowych:

- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0

- - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek

0

1602 49 13 0

- - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek

0

1602 49 15 0

- - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0

1602 49 19 0

- - - - - Pozostałe

0

1602 49 30 0

- - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

1602 49 50 0

- - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

0

1602 49 90 0

- - - Pozostałe

0

1602 50

- Z wołowiny:

41,67

1602 50 10 0

- - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

0

- - Pozostałe:

- - - W opakowaniach hermetycznych:

1602 50 31 0

- - - - Corned beef (wołowina peklowana)

0

1602 50 39 0

- - - - Pozostałe

0

1602 50 80 0

- - - Pozostałe

0

1701

Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:

- Pozostały:

1701 91 00 0

- - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące

0

2,67

1704

Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:

1704 10

- Guma do żucia, również pokryta cukrem:

- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0

- - - Guma w paskach

0

3,34

1806

Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:

- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:

1806 32

- - Bez nadzienia:

1806 32 90 0

- - - Pozostałe

0

66,67

1

2

3

4

1806 90

- Pozostałe:

- - Czekolada i produkty czekoladowe:

- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:

1806 90 19 0

- - - - Pozostałe

0

66,67

1806 90 50 0

- - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao

0

33,3

1901

Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:

1901 90

- Pozostałe:

- - Ekstrakt słodowy:

1901 90 19 0

- - - Pozostałe

0

10

- - Pozostałe:

1901 90 99

- - - Pozostałe:

1901 90 99 9

- - - - Pozostałe

0

33,34

1905

Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:

1905 30

- Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:

- - Pozostałe:

- - - Słodkie herbatniki (biskwity):

- - - - Pozostałe:

1905 30 59 0

- - - - - Pozostałe

0

10

2001

Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:

2001 10 00 0

- Ogórki i korniszony

0

16,67

2001 90

- Pozostałe:

2001 90 96 0

- - Pozostałe

0

6,67

2005

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:

2005 10 00 0

- Warzywa homogenizowane

0

5

2007

Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:

2007 10

- Przetwory homogenizowane:

2007 10 10 0

- - O zawartości cukru w masie powyżej 13%

0

3,34

- Pozostałe:

2007 99

- - Pozostałe:

- - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%:

- - - - Pozostałe:

2007 99 39 0

- - - - - Pozostałe

0

5

2009

Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:

50

2009 70

- Sok jabłkowy:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

1

2

3

4

2009 70 19 0

- - - Pozostałe

0

- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - Pozostałe:

2009 70 99 0

- - - - Nie zawierający dodatku cukru

0

2009 80

- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:

- - - Sok z gruszek:

2009 80 19 0

- - - - Pozostałe

0

- - - Pozostałe:

- - - - Pozostałe:

2009 80 38 0

- - - - - Pozostałe

0

2102

Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia:

2102 30 00 0

- Gotowe proszki do pieczenia

0

25

2103

Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:

2103 90

- Pozostałe:

2103 90 90 0

- - Pozostałe

0

38,34

2104

Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:

2104 10

- Zupy i buliony i przetwory z nich:

2104 10 90 0

- - Pozostałe

0

33,34

2104 20 00 0

- Złożone przetwory spożywcze homogenizowane

0

10

Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00