Akt prawny
archiwalny
Wersja archiwalna od 2000-10-21 do 2000-12-31
Wersja archiwalna od 2000-10-21 do 2000-12-31
archiwalny
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 3 października 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych ilościowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej.
Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§ 1.Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§ 2.Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§ 3.W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217 oraz z 2000 r. Nr 22, poz. 277, Nr 29, poz. 361, Nr 73, poz. 853 i Nr 83, poz. 942).
§ 4.1. Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków proporcjonalnie do liczby osób składających wnioski, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Wydane pozwolenie nie może przekraczać wnioskowanych wielkości.
3. Wnioski o przydział kontyngentu składa się w terminie 7 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
4. Pozwolenia wydane na podstawie wniosków, o których mowa w ust. 3, są ważne do dnia 31 października 2000 r.
5. Część kontyngentu nie wykorzystana do dnia 31 października 2000 r. podlega rozdysponowaniu w sposób określony w ust. 1 i 2 na podstawie złożonych do dnia 15 listopada 2000 r. wniosków o wydanie pozwolenia. Do wniosków należy dołączyć informację, o której mowa w ust. 6.
6. Osoby, którym wydano pozwolenie, są obowiązane złożyć w Ministerstwie Gospodarki, w terminie 7 dni od dnia upływu ważności pozwolenia, informację z wykorzystania pozwolenia, potwierdzoną przez organ celny.
7. Pozwolenia wydane na nie wykorzystaną część kontyngentu, o której mowa w ust. 5, są ważne do dnia 31 grudnia 2000 r.
§ 5.Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Prezes Rady Ministrów: J. Buzek
Załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 3 października 2000 r. (poz. 954)
WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE
Kod PCN | Wyszczególnienie | Obniżona stawka celna | Ilość w tonach |
1 | 2 | 3 | 4 |
0402 | Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 166,67 |
0402 10 | - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%: |
|
|
| - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego: |
|
|
0402 10 11 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
0402 10 19 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
| - - Pozostałe: |
|
|
0402 10 91 0 | - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg | 0 |
|
0402 10 99 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
0406 | Sery i twarogi: |
|
|
0406 10 | - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg; |
|
|
0406 10 80 0 | - - Pozostały | 0 | 66,67 |
0406 90 | - Pozostałe sery: |
|
|
| - - Pozostałe: |
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
| - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40%, o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej: |
|
|
| - - - - - - Nie przekraczającej 47%: |
|
|
0406 90 69 0 | - - - - - - - Pozostałe | 0 | 66,67 |
0406 90 99 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | 133,34 |
0409 00 00 0 | Miód naturalny | 0 | 1,67 |
0811 | Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
| 220 |
0811 10 | - Truskawki i poziomki: |
|
|
| - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
0811 1011 0 | - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy | 0 |
|
0811 10 19 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
0811 10 90 0 | - - Pozostałe | 0 |
|
0811 20 | - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami, czarne, białe lub czerwone porzeczki i agrest: |
|
|
| - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
0811 20 11 0 | - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy | 0 |
|
0811 20 19 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
| - - Pozostałe: |
|
|
0811 20 31 0 | - - - Maliny | 0 |
|
0811 20 39 0 | - - - Czarne porzeczki | 0 |
|
0811 20 51 0 | - - - Czerwone porzeczki | 0 |
|
0811 20 59 0 | - - - Jeżyny i morwy | 0 |
|
0811 20 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
0811 90 | - Pozostałe: |
|
|
| - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
|
|
| - - - O zawartości cukru przewyższającej 13% masy: |
|
|
0811 90 11 0 | - - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
0811 90 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
0811 90 31 0 | - - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
0811 90 39 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
| - - Pozostałe: |
|
|
0811 90 50 0 | - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus | 0 |
|
0811 90 70 0 | - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium angustifolium | 0 |
|
| - - - Wiśnie i czereśnie: |
|
|
0811 90 75 0 | - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) | 0 |
|
0811 90 80 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
0811 90 85 0 | - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne | 0 |
|
0811 90 95 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
0901 | Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: |
|
|
| - Kawa, palona: |
|
|
0901 21 00 0 | - - Nie pozbawiona kofeiny | 0 | 133,34 |
1 | 2 | 3 | 4 |
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: |
|
|
0910 50 00 0 | - Curry | 0 | 1,67 |
| - Inne przyprawy korzenne: |
|
|
0910 91 | - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do niniejszego działu; |
|
|
0910 91 90 0 | - - - Rozgniatane lub mielone | 0 | 1,67 |
1601 00 | Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach: |
|
|
| - Pozostałe: |
|
|
1601 00 99 0 | - - Pozostałe | 0 | 66,67 |
1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
|
|
| - Z wieprzowiny: |
|
|
1602 49 | - - Pozostałe łącznie z mieszankami: |
| 41,67 |
| - - - Ze świń domowych: |
|
|
| - - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia: |
|
|
1602 49 11 0 | - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek | 0 |
|
1602 49 13 0 | - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek | 0 |
|
1602 49 15 0 | - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki oraz ich części | 0 |
|
1602 49 19 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
1602 49 30 0 | - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
1602 49 50 0 | - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia | 0 |
|
1602 49 90 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
1602 50 | - Z wołowiny: |
| 41,67 |
1602 50 10 0 | - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami | 0 |
|
| - - Pozostałe: |
|
|
| - - - W opakowaniach hermetycznych: |
|
|
1602 50 31 0 | - - - - Corned beef (wołowina peklowana) | 0 |
|
1602 50 39 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
1602 50 80 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
1701 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
|
|
| - Pozostały: |
|
|
1701 91 00 0 | - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub barwiące | 0 | 2,67 |
1704 | Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: |
|
|
1704 10 | - Guma do żucia, również pokryta cukrem: |
|
|
| - - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza): |
|
|
1704 10 11 0 | - - - Guma w paskach | 0 | 3,34 |
1806 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: |
|
|
| - Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach: |
|
|
1806 32 | - - Bez nadzienia: |
|
|
1806 32 90 0 | - - - Pozostałe | 0 | 66,67 |
1 | 2 | 3 | 4 |
1806 90 | - Pozostałe: |
|
|
| - - Czekolada i produkty czekoladowe: |
|
|
| - - - Czekolady, z nadzieniem lub bez: |
|
|
1806 90 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 | 66,67 |
1806 90 50 0 | - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao | 0 | 33,3 |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone: |
|
|
1901 90 | - Pozostałe: |
|
|
| - - Ekstrakt słodowy: |
|
|
1901 90 19 0 | - - - Pozostałe | 0 | 10 |
| - - Pozostałe: |
|
|
1901 90 99 | - - - Pozostałe: |
|
|
1901 90 99 9 | - - - - Pozostałe | 0 | 33,34 |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
|
|
1905 30 | - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki: |
|
|
| - - Pozostałe: | • |
|
| - - - Słodkie herbatniki (biskwity): |
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
1905 30 59 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | 10 |
2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: |
|
|
2001 10 00 0 | - Ogórki i korniszony | 0 | 16,67 |
2001 90 | - Pozostałe: |
|
|
2001 90 96 0 | - - Pozostałe | 0 | 6,67 |
2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
|
|
2005 10 00 0 | - Warzywa homogenizowane | 0 | 5 |
2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: |
|
|
2007 10 | - Przetwory homogenizowane: |
|
|
2007 10 10 0 | - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% | 0 | 3,34 |
| - Pozostałe: |
|
|
2007 99 | - - Pozostałe: |
|
|
| - - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%: |
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
2007 99 39 0 | - - - - - Pozostałe | 0 | 5 |
2009 | Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: |
| 50 |
2009 70 | - Sok jabłkowy: |
|
|
| - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: |
|
|
1 | 2 | 3 | 4 |
2009 70 19 0 | - - - Pozostałe | 0 |
|
| - - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C: |
|
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
2009 70 99 0 | - - - - Nie zawierający dodatku cukru | 0 |
|
2009 80 | - Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa: |
|
|
| - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C: |
|
|
| - - - Sok z gruszek: |
|
|
2009 80 19 0 | - - - - Pozostałe | 0 |
|
| - - - Pozostałe: |
|
|
| - - - - Pozostałe: |
|
|
2009 80 38 0 | - - - - - Pozostałe | 0 |
|
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: |
|
|
2102 30 00 0 | - Gotowe proszki do pieczenia | 0 | 25 |
2103 | Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
|
|
2103 90 | - Pozostałe: |
|
|
2103 90 90 0 | - - Pozostałe | 0 | 38,34 |
2104 | Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane: |
|
|
2104 10 | - Zupy i buliony i przetwory z nich: |
|
|
2104 10 90 0 | - - Pozostałe | 0 | 33,34 |
2104 20 00 0 | - Złożone przetwory spożywcze homogenizowane | 0 | 10 |